Nem elég, ha új az ablak, arra is figyelnünk kell, honnan van

Ezekkel azért is érdemes élni, mert például a tetőtéri ablakok lecserélésével jelentősen csökkenthetőek otthonunk fűtési és hűtési költségei, ezzel arányosan pedig mérsékelhető az ingatlan karbonlábnyoma is. Az ablakcsere ráadásul viszonylag gyorsan elvégezhető, egy szakértő akár egyetlen nap alatt is be tudja szerelni az új, korszerű ablakokat. Így az otthontulajdonosok nem maradnak le az állami támogatásról, és még a téli fűtésszezon kezdete előtt javíthatnak otthonaik energiaegyensúlyán – a VELUX most egy videósorozattal is segíti a felújítás előtt állókat.

Nem elég, ha új az ablak, arra is figyelnünk kell, honnan van

Egy tanulmány szerint az Európai Unió energiafogyasztásának 40%-át az épületek teszik ki. Ez azért is különösen fontos információ, mert az ENSZ szerint a cselekvés évtizedében vagyunk – az, ahogyan a következő években reagálunk a globális felmelegedésre és gazdálkodunk a forrásainkkal, döntő mértékben meg fogja határozni az emberiség jövőjét a bolygón.

Nem meglepő, hogy az ablakok szigetelőképessége és energiahatékonysága jelentős hatással van az épületek energiafogyasztására és a beltéri környezetre. Nagyszerű energiahatékonyságuknak köszönhetően a VELUX tetőablakok hozzájárulnak a lakások alacsonyabb energiafogyasztásához, ami fontos a globális energiafelhasználás visszaszorítása érdekében is, ennél azonban sokkal többrétű kritériumnak kell megfelelnie a lakásfelújítási terveinknek, ha valóban csökkenteni szeretnénk otthonunk ökológiai lábnyomát. A VELUX modelltetőtérben végzett mérései alapján a tetőablakok lecserélése után akár 2 Celsius-fokkal is lejjebb tekerhetjük a termosztátot, miközben az otthonunk komfortérzete nem változik: a jobban szigetelő ablakoknak és a lejjebb tekert termosztátnak köszönhetően az éves fűtési energiaigény így 1330 kWh-ról 807,5 kWh-ra csökkenthető, vagyis csaknem 40%-os energiamegtakarítást érhetünk el.

„Amikor fenntarthatóságról beszélünk, mindig a nagyobb képet kell néznünk” – mondja Szücs-Winkler Róbert, a Denxpert fenntarthatósági szakértője. „A fenntarthatóságnak három alappillére van. Ezek egyike a gazdasági fenntarthatóság, vagyis az, hogy megtérül-e számomra a befektetésem. Egy ablak esetében ez viszonylag könnyen kiszámítható, ha az ablak árát összevetem azzal, hogy mennyit spórolhatok meg a fűtési és hűtési költségeimen. A másik pillér a környezeti fenntarthatóság, vagyis, hogy okozok-e kárt a környezetemnek a vásárlásommal. A harmadik pedig a társadalmi fenntarthatóság, ennek tükrében azt kell megvizsgálni, hogy a cég, amelytől vásárolok, mennyire fenntartható módon működik, odafigyel-e például a karbonlábnyomára, vagy arra, hogy megújuló forrásokból fedezze a nyersanyag-szükségletét.”

A VELUX felelős nagyvállalatként jó példával jár elől, és ambiciózus célokat tűzött ki annak érdekében, hogy tetőtéri ablakai ne csupán a beltéri klímát javítsák, de a fenntarthatóság ügyét is támogassák.

„Tetőtéri ablakaink tartós és minősített fából készülnek, és folyamatosan dolgozunk a karbonlábnyomunk csökkentésén” – mondta el Ritea Noemi, a VELUX Magyarország Kft. ügyvezetője. „2030-ra a VELUX teljes szén-dioxid-semlegességet szeretne elérni, 2041-ig pedig visszamenőlegesen, a vállalat teljes történetére nézve is semlegesítjük a kibocsátásunkat. Ennek érdekében számos környezetvédelmi törekvésünk mellett jelenleg a WWF-fel is együtt dolgozunk a föld erdeinek megőrzése érdekében. Az általunk felhasznált fa 96%-a FSC tanúsítvánnyal rendelkező forrásból származik, továbbá a VELUX partnerségre lépett a Hydroval is annak érdekében, hogy 2030-ra elérje az alumínium kilogrammonként 2,0 kg alatti szén-dioxid-kibocsátást, ami kevesebb mint egyötöde a 11,3 kg-os európai átlagnak. A Hydro a legjelentősebb alumíniumbeszállítónk, az alumínium pedig a károsanyag-kibocsátást egyik legnagyobb mértékben befolyásoló tényező. Az ilyen partnerségek azért példaértékűek, mert ökológiai lábnyomunkat csak partnereinkkel közösen csökkenthetjük.”

Ahhoz persze, hogy az ablakcsere valóban hatásosan szolgálja a fenntarthatóságot, elengedhetetlen, hogy jó minőségű ablakokat válasszunk, és átgondoljuk, megtervezzük a felújítást.

„Hosszabb távon az éri meg legjobban, ha energiahatékonyságra törekszünk. Ilyenkor a nyílászárók napenergia-nyeresége magasabb, mint az ablakon keresztüli energiaveszteség. Fontos tehát, hogy a nagy szigetelési versenyben ne veszítsük el azt a fűtési erőt, amit egyébként a beáramló napfényből, teljesen ingyen kinyerhetünk” – mondta Páricsy Zoltán, okleveles építész. „A kutatások azt igazolják, hogy a fűtési szezonban a tetőablakok általában jobb energiaegyensúllyal rendelkeznek, mint a homlokzati ablakok” - teszi hozzá a szakértő az információs kisfilmben.

A téli időszakban a napenergia-nyereség pozitívan járul hozzá a fűtési igényhez. A redőnyök és rolók automatizált használatával érhető el a legoptimálisabb hőveszteség-csökkentés, és a kihasználtsági tényező is az évszakhoz igazítható. A külső redőnyök télen javíthatják az ablakok hőszigetelését, és ez az extra szigetelés csökkentheti a fűtési igényt. Mivel ezekben a hónapokban a napenergia-nyereség gyakran nagyobb jelentőséggel bír, mint a hőveszteség, az árnyékolókat érdemes csak éjszakára leengedni.

„Napjainkban már rendelkezésre áll az a tudás és technológiai ismeret, ami lehetővé teszi, hogy épületeink világosak, takarékosan hűthetőek és fűthetőek legyenek, és egészséges beltéri klímát teremtsünk bennük” – mondta Mészáros Krisztián, a VELUX közép-kelet-európai régiójának alelnöke. „A mi felelősségünk, hogy ezt a technológiát és ismeretet a mindennapokban is alkalmazzuk, komfortosabbá téve otthonainkat a saját magunk számára, és megőrizzük a bolygó erőforrásait a jövő generációnak.”

A videósorozat harmadik részében Katona Márton független pénzügyi szakértő osztja meg az ablakcserével kapcsolatos gondolatait.

Regionális kamarai együttműködés keretében támogatná a területfejlesztési miniszter a hazai vállalkozásokat

A területfejlesztési minisztérium stratégiai partnerséget ajánlott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK) a Budapest és Pest megyei gazdasági zónára vonatkozó fejlesztési elképzelések kidolgozásában. Ezzel tovább erősödhet a BKIK által is támogatott megyei szintű kamarai egyeztetés gyakorlata, és hatékonyabb lehet a vállalkozókkal való közvetlen tapasztalatcsere – derült ki a budapesti kamara Önkormányzati Kapcsolatok Kollégiumának ülésén. A december 7-i eseményen Dr. Latorcai Csaba, területfejlesztési miniszterhelyettes és Dr. Balogh Ádám, a BKIK általános alelnöke is részt vett.
2022. 12. 08. 21:30
Megosztás:

LED-es tükör a szakszerűbb és szebb megvilágításért

Bármekkora is legyen a fürdőszobánk, egy tükör mindig jó szolgálatot tesz, a hasznossága megkérdőjelezhetetlen. Reggel vele indítjuk a napot, és este vele fejezzük be. Ráadásul nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy tágítja a teret, így egy kis méretű fürdőben igazán előnyös.
2022. 12. 08. 21:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Folytatódott a részvénypiacokon az árfolyamok csökkenése, a vezető nyugat-európai tőzsdék veszteséggel zártak csütörtökön.
2022. 12. 08. 20:40
Megosztás:

Ha elromlik a WC tartály

Talán veled is előfordult már, hogy az éjszaka közepén valamilyen zavaró zajra egyszerre csak kipattant a szemed. Persze álomittasan először még talán azt sem igazán tudtad, hol vagy, de valami zavart éreztél az “erőben”. Egy idő után talán még a zaj irányát is kezdted beazonosítani. 
2022. 12. 08. 20:25
Megosztás:

Gyorsabb és hatékonyabb lesz a jegyellenőrzés Budapesten

Decembertől új adatkiolvasási technológia bevezetésével teszi egyszerűbbé a jegyellenőrök munkáját a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2022. 12. 08. 19:00
Megosztás:

Már zajlik a téli felkészülés a Volánbusznál

A Volánbusz minden évben kiemelt figyelmet fordít a téli felkészülésre, a járműállományt és a közszolgáltatást nyújtó munkavállalókat is felkészítik a megváltozott út- és látási viszonyokra - közölte a Volánbusz Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2022. 12. 08. 18:30
Megosztás:

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását - mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.
2022. 12. 08. 18:00
Megosztás:

Mesterséges intelligencia segíti a cégeket a szabálykövetésben

Az év végéhez közeledve nem csak az üzletek forgalma pörög fel, hanem a jogalkotás is dömpinghez érkezik. Az elmúlt évek trendjeit figyelve várhatóan idén is több, mint ezer jogszabály módosul az év utolsó pár hetében - jelezte előre a JOXA.hu fejlesztőcsapata.
2022. 12. 08. 17:30
Megosztás:

Nőtt a munkaerő mobilitása egy év alatt Magyarországon

A munkavállalók 53 százaléka hajlandó a lakóhelyéről elköltözni munkahelyváltás miatt a Trenkwalder idei felmérése szerint, szemben a tavalyi 35 százalékkal - ismertette a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó cég csütörtökön sajtótájékoztatón.
2022. 12. 08. 17:00
Megosztás:

Nemzetközi magyar IT sikersztori: Németországban terjeszkedik a Gloster

Új lendületet ad a hazai gazdaságban köztudottan óriási szerepet játszó német autóipari együttműködésnek a Gloster: a magyar IT cég többségi tulajdonrészt szerzett a németországi székhelyű G-plus Consulting GmbH-ban, aminek köszönhetően közvetlen informatikai beszállítója lett a legnagyobb német autómárkáknak. Az akvizíció az első lépése a Gloster középtávú stratégiájának: a cégcsoport célja, hogy 2025-re a DAH régióban kiterjedt szoftverfejlesztési jelenléttel rendelkezzen.
2022. 12. 08. 16:30
Megosztás:

Magyarország lesz öt éven belül az e-autó-akkumulátorok egyik európai központja

Világszerte tízszeresére nőhet 2030-ra az akkumulátorgyártás, és az összes akkumulátor kilencven százalékát a mobilitásban használják majd, főképp az elektromos autók piacán. Magyarország a régióban jelentős szereplő az akkumulátorgyártásban, a jelenlegi koreai dominanciát a következő években a kínai váltja fel a már bejelentett és a további, várható beruházásokkal – mondja Wu Wanliang, a kínai befektetéseket támogató Capital Bridge tulajdonosa. A magyarországi kínai tőkebefektetések a nyersanyag-feldolgozástól az alkatrészgyártáson át a késztermék előállításáig az értéklánc minden szintjén megjelentek.
2022. 12. 08. 16:00
Megosztás:

A vártnál magasabb lett az infláció - mi várható a következő időszakban?

A mostani kilátások szerint februárban tetőzhet a magyar infláció, de az egy számjegyű tartományba csak 2023 végén kerülhet be a mutató, sok kérdés is van mind a keresleti, mind a kínálati oldalon.
2022. 12. 08. 15:30
Megosztás:

125 millió forint befektetést kapott a Vidarex

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures 125 millió forinttal szállt be a felhő alapú videó-felügyeleti szoftver rendszert fejlesztő magyar startupba, a Vidarex Kft-be. A cél a régióban még kevésbé elterjedt technológia meghonosítása.
2022. 12. 08. 15:05
Megosztás:

Meleg és átlagosan csapadékos volt az ősz

Az ősz nagy hőmérsékleti kilengések nélkül, de hosszú indián nyárral telt, és három nagyon száraz évszak után, 2022 őszén országosan átlagos mennyiségű csapadék hullott - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzésében.
2022. 12. 08. 14:30
Megosztás:

A várakozásokat meghaladó mértékben, 22,5%-ra ugrott az infláció

A várakozásokat meghaladó mértékben, 22,5%-ra ugrott az infláció novemberben, elsősorban az élelmiszerárak emelkedésének további gyorsulása miatt, az áremelkedés ugyanakkor továbbra is rendkívül széleskörű. Az erősödő árnyomást tükrözi, hogy a maginfláció is igen meredeken, 24%-ra ugrott.
2022. 12. 08. 14:00
Megosztás:

A szlovén kormányfő elfogadja a belügyminiszter lemondását

Robert Golob szlovén kormányfő elfogadja Tatjana Bobnar belügyminiszter lemondását, mert a tárcavezető elvesztette a bizalmát - közölte csütörtökön a miniszterelnöki hivatal.
2022. 12. 08. 13:30
Megosztás:

Melyek Magyarország legsérültebb autói?

Használt autót venni nem egyszerű. Már csak azért sem, mert a carVertical legújabb kutatásából kiderül, hogy az autók 52,4 százaléka szenvedett már valamilyen sérülést a múltban. A statisztikák szerint minden második autó legalább egyszer károsodott már valamilyen okból kifolyólag, ráadásul korrelációs összefüggés van bizonyos autók márkája, illetve annak biztonságossága között.
2022. 12. 08. 13:00
Megosztás:

Romló kilátásokkal, de stabil osztályzatokkal kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa bankrendszerei

Romló kilátásokkal, de jórészt stabil osztályzatokkal kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságainak bankrendszerei - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett éves szektorelemzésében.
2022. 12. 08. 12:30
Megosztás:

A tea és kávékülönlegességek tökéletes ajándékok mindenki számára

Manapság már számtalan tea- és kávékülönlegességet találunk a szaküzletek, webshopok polcain, így azokat, akik kedvelik ezeket a termékeket, könnyen meglephetjük a világ egy távoli szegletéből származó kuriózummal.
2022. 12. 08. 12:00
Megosztás:

A kormány növeli az Ural/Brent különbözetre kivetett különadót a MOL-ra

A kormány tegnap jelentette be, hogy 40%-ról 95%-ra emeli az Ural/Brent különbségre kivetett különadót. 
2022. 12. 08. 11:30
Megosztás: