Nézzük, mire költi a pénzét Békéscsaba

Az idei a megbízhatóság költségvetése - fogalmazott Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester a megyei jogú város közgyűlésének ülésén csütörtökön.

Nézzük, mire költi a pénzét Békéscsaba

Kifejtette, megbízhatnak az önkormányzatban az intézmények, ugyanis március 1-jétől közel 10 százalékos, differenciált illetményemelést adnak azoknak a dolgozóknak is, akik nem a köznevelési szektorban dolgoznak. Az önkormányzatnál és intézményeinél 992-en állnak alkalmazásban, ez idén 160-170 millió forintos többletköltséget jelent - húzta alá. De számíthatnak az intézmények az infrastrukturális fejlesztések, karbantartások szempontjából is az önkormányzatra - jegyezte meg.

Megbízhat az önkormányzatban a hétezernél több adózó vállalkozás is: új adónemet nem vezetnek be; a meglévő adókat nem emelik; és létrehoznak egy vállalkozástámogató alapot is, mert látják, hogy egyes ágazatokat kedvezőtlenül érinti a "világgazdasági pangás".

Kiemelten figyelnek az idősekre (például 8 millió forintos kerettel támogatják a 70 évnél idősebbek szén-monoxid jelző készülék beszerzését); a családosokra (nyári napközis táborokat szerveznek a tankerülettel közösen); és a sportolókra (215 millió forintról, az előző évinél lényegesen magasabbról indul a sporttámogatási keret, emellett 168 milliót fordítanak a sortlétesítmények működtetésére). Emellett figyelnek a nehéz helyzetben élőkre is, 90 millió forintos segélyezési keret mellett tűzifavásárlási- és lakhatási támogatásokat biztosítanak számukra - mondta.

A városvezető hangsúlyozta, megbízhatnak bennük a zöld környezet óvása, valamint a városszépítés mellett elkötelezettek is: fejlesztik a szelektív hulladékgyűjtő rendszert és 1,6 milliárd forint uniós forrásból a közterületeket is, ám ezek a programok idén még vélhetően nem indulnak el. A kerékpárutakat 1,7 milliárd forintból fejlesztik, figyelnek a fiatalokra is egyebek mellett rendezvények támogatásával, ötmillió forintos városi tanulmányi ösztöndíj alap létrehozásával gimnazisták számára, vagy a Békéscsaba Hazavár program folytatásával.

Szarvas Péter úgy fogalmazott, az önkormányzati ciklus végén reményei szerint el lehet mondani, hogy Békéscsaba erősödött, szépült, gazdasági ereje nőtt, a modern urbanizációs követelményeknek az önkormányzat meg tudott felelni.

Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba Egyesület) alpolgármester szerint a költségvetés "rendkívül reális", jóval kevesebb kockázatot tartalmaz, mint az előző években. Színesebb is, hiszen több forrást biztosít a helyi lakosok igényeire.

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) tanácsnok "konszenzusosnak" nevezte a büdzsét, amelyet szavai szerint óvatos tervezés előzött meg. Megjegyezte, vélhetően számolhatnak év közben kormányzati többlettámogatással.

Paláncz György (Fidesz-KDNP) tanácsnok szerint "Békéscsaba egy élhető város, pezsgő kulturális és sokszínű sportélettel", amit a mostani költségvetés is erősít. Megjegyezte, frakciójuk kezdeményezte, hogy 80 millió forintból járdafelújítási, 40 millióból pedig parkolóépítési program induljon.

Miklós Attila (MSZP) véleménye szerint ez egy "választási költségvetés", és számos "minőségi szolgáltatást" már korábban el kellett volna indítani; "volt erre a polgármesternek tíz éve" - fogalmazott.

Fülöp Csaba (MSZP) a sokszínűség költségvetésének nevezte az ideit, mert mint mondta, a már elindított programok folytatására és újak indítására is lehetőséget biztosít. Dancsó Tibor (DK) szerint a fejlődés ellenére Békéscsaba népességfogyása nem állt meg; a következő közgyűlésnek ezzel intenzívebben kell foglalkoznia.

Békéscsaba 2024-es költségvetésének főösszege csaknem 28,5 milliárd forint. A bevételek tervezett nagyságrendje a finanszírozási bevételek nélkül 22 milliárd forint. A bevételek és a kiadások közötti különbözetként jelentkező hatmilliárd forint nagyságrendű hiányt kezeli a betervezett előző évi költségvetési maradvány ezzel egyező összege - írták az előterjesztésben.

A békési vármegyeszékhelynek tavaly az eredeti előirányzathoz képest több mint 1,9 milliárd forinttal több bevétele keletkezett; az iparűzési adó jelentős emelkedése miatt azonban a szolidaritási hozzájárulás mértéke 566 millióval nőtt 2023-hoz képest, összege 1,4 milliárd forint.

Helyi iparűzési adóból 6,1 milliárd; építményadóból 750 millió; idegenforgalmi adóból húszmillió forint bevételt terveznek. Ingatlan értékesítésből azonban - mivel a korábbi években mindig többet reméltek a teljesültnél - mindössze 370 millió forintot várnak.

Békéscsabának már csak egy hitele van, idén a hitel tőke- és kamatkiadása 47 millió forint. Fejlesztéseket 8 milliárd forintból, főként uniós és modern városok programok forrásból terveznek.

Önként vállalt feladatokra csaknem 1,5 milliárd forintot; a városgazdálkodási kft. által ellátott feladatokra több mint egymilliárdot biztosítanak, valamint a cég számára 40 millió forintot adnak eszközfejlesztésre. Környezetvédelmi feladatokra, például fásításra 25 milliót; energiamegtakarítást célzó fejlesztésekre 17,6 milliót; közbiztonsági és közlekedésfejlesztési feladatokra 66,6; hidak felújítására 35 millió forintot szánnak, de emelt összeget biztosítanak a kül- és belterületi földes utak karbantartására is.

A költségvetést a jelen lévő 16 képviselő egy tartózkodás mellett 15 igen szavazattal fogadta el. A szavazásnál Miklós Attila (MSZP) tartózkodott.

Milyen veszély leselkedik a forintjainkra, ha Magyarország bevezeti az eurót?

Magyarország potenciális áttérése a forintról az euróra komplex gazdasági és társadalmi változásokat von maga után. Ennek elemzéséhez érdemes megvizsgálni a korábbi eurót bevezető országok tapasztalatait, és ezek alapján felmérni a kisemberek – pl. dolgozók, nyugdíjasok – helyzetét érintő lehetséges következményeket.
2024. 04. 15. 02:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp: Mesés pénzek jöhetnek a héten a Baknak és a Vízöntőnek, a Kos lottón nyerhet nagyot

Heti horoszkóp 2024. április 15-21. között. A csillagjegyek részletes heti horoszkópjai egy izgalmas hétre világítanak rá, ahol minden jegy számára kínálkozik lehetőség a szerencsejátékokban, új kapcsolatokban és pénzügyekben való sikerre egyaránt.
2024. 04. 15. 01:00
Megosztás:

10 000%-os hozam? Ezzel csalogatja a befektetőket ez a környezetbarát kriptó

A Dogwifhat (WIF) befektetői most felfedezték az eTukTuk (TUK) nevű új, zöld előértékesítést, ami 2024-ben akár 10 000 százalékos potenciális nyereséget is hozhat. A WIF a közelmúltbeli csúcsról visszaesett, jelenleg 3,46 dollár körül kereskednek vele, ami közel 20 százalékos csökkenést jelent az eddigi legmagasabb árhoz képest.
2024. 04. 15. 00:01
Megosztás:

Szankciókat jelentettek be az orosz fémek árutőzsdei forgalmazására

Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány orosz fémek árutőzsdei forgalmazására.
2024. 04. 14. 23:00
Megosztás:

Az ESET az egészségügyi alkalmazások használatának kockázataira hívja fel az emberek figyelmét

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég: az elemzés szerint az érzékeny személyes adatokat is gyűjtő és felhasználó egészségügyi appok (mHealth) piaca már most kétszámjegyű növekedést produkál, és 2030-ra a becslések szerint eléri a 861 milliárd dollárt.
2024. 04. 14. 22:00
Megosztás:

Bővült a pécsi Penthe Autóház

Bővítette telephelyét, az autók szervizeléséhez szükséges új eszközöket szerzett be, korszerűsítette raktárát az Opel, Isuzu, Land Rover márkák kereskedelmével és szervizelésével foglalkozó pécsi Penthe Autóház Kft.
2024. 04. 14. 21:00
Megosztás:

Elindult a Fertő-táj vonatjárat Ausztriába

Az idén április és augusztus között jár Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között a Fertő-táj vonatjárat, hogy minél többen környezetbarát módon kereshessék fel az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit - közölte a vonatokat közlekedtető GYSEV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 20:00
Megosztás:

Rekordszámú volt a bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 19:00
Megosztás:

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás:

Új kaparós sorsjegy jelent meg, a neve: Ajándék sorsjegy

Az ünnepi alkalmakat megédesítő, vidám hangulatú és a szemnek is vonzó kaparóssal bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálata.
2024. 04. 14. 14:00
Megosztás:

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás:

Csendesen döntött csúcsot a hazai lakáspiac

Tavaly október-decemberben történelmi csúcsra ért az új otthonok árszintjét jellemző index a KSH legfrissebb, előzetes adatai szerint. Ugyanebben az időszakban a használt lakásoknál viszont árcsökkenést regisztrált a statisztika. Az ellentmondás ellenére az Eurostat adatai azt mutatják, hogy a hazai lakáspiac nagyjából belesimul az európai trendbe.
2024. 04. 14. 11:00
Megosztás:

Konferenciát rendezett a MÁV-Start

A MÁV-Start szervezésében rendezték meg pénteken az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition rendezvényt - tudatta a vasúttársaság az MTI-vel.
2024. 04. 14. 10:00
Megosztás:

Csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában

Éves viszonylatban 8 százalékkal csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában az év első két hónapjában - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 09:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban nőtt a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett nőtt a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 761,66 ponttal, 1,14 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2024. 04. 14. 08:00
Megosztás:

A Bitgo támogatást nyújt az ARB-nek, a medve trend új mélypontra süllyeszti az ADA-t, míg a KANG szárnyal

Ez a cikk egy áttekintés a kriptopiac aktuális trendjeiről, kiemelve néhány vezető kriptovaluta fontos fejleményeit az iparban. Az egyik ilyen fejlemény, hogy a Bitgo partnerségre lépett az Arbitrum (ARB) tokennel. Eközben, miután a Cardano (ADA) veszített lendületéből, a token a piaci kapitalizáció alapján elvesztette kilencedik helyét legnagyobb kriptovaluták között.
2024. 04. 14. 07:00
Megosztás: