Nyugat-Magyarország egyik gazdasági gyöngyszeme, Győr

Győr és Győr-Moson-Sopron vármegye 8 céget is magáénak tud a 200 legnagyobb árbevételű céglistából. Győrben minden 17. lakosra jut egy vállalkozás. A személyi jellegű ráfordítások értéke Győrben harmadával magasabb, mint az országos átlag. Számukat tekintve az osztrák befektetők vannak jelen legnagyobb számban a vármegyében.

Nyugat-Magyarország egyik gazdasági gyöngyszeme, Győr

„Az elmúlt években Győr fejlődése egyedülálló pályát írt le, hiszen ez a város, minden kétséget és kérdést kizárva a magyar gazdaság egyik motorja, és a magyar gazdaság növekedésének az egyik első számú forrása.” – mondta legutóbbi látogatásán Szijjártó Péter külügyminiszter a győri Városházán.

Első hallásra Győrrel kapcsolatban számos fontos dolog jut eszünkbe: történelmileg a napóleoni győri csata, kulturálisan a világhírű Győri Balett, építészeti szempontból a barokk stílusú épületek, sport terén az ETO és az autóiparban elengedhetetlenül az Audi gyár.

Az Audi 2022-es pénzügyi beszámolói alapján Magyarországon a harmadik legnagyobb árbevételű cégként tűnt fel. Ugyanakkor Győr és környéke gazdasági sokszínűsége túlmutat az Audi jelenlétén. Az OPTEN adatai szerint Győrnek négy vállalata is szerepel a 200 legnagyobb vállalkozás között az árbevétel alapján meghatározott céges rangsorban. Azonban a régió még ennél is gazdagabb: vármegyei szinten nyolc cég képviselteti magát ezen a kiváltságos listán, melyen elsősorban a feldolgozóiparban működő cégek dominálnak a top cégek között.

Gyakran előfordul, hogy a vármegyeszékhelyek nemcsak közigazgatási központok, hanem a gazdasági élet fő szereplői is. Sok esetben a vármegye vállalkozóinak több mint 50%-a itt telepedik le. Győr-Moson-Sopron vármegye azonban egy kicsit más: a vállalkozásoknak kevesebb mint 40%-a koncentrálódik kizárólag Győr városára, ami azt jelenti, hogy a vármegye vállalkozói szélesebb területen tevékenykednek. „Győr városa véleményem szerint a vállalkozások városa, minden 17. lakosra jut egy vállalkozás, míg országos szinten ez az arány 19-re jön ki. Ez azt mutatja, hogy a város kiváló lehetőségeket kínál a vállalkozások számára" - mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

A város társas vállalkozói az utolsó adatok szerint közel 60 ezer embert foglalkoztatnak, ami korábban akár a 70 ezres szintet is elérhette. Ez a foglalkoztatotti szám majdnem a lakosság felét tette ki 2022-ben. Ugyanakkor a vármegyében a társas vállalkozások foglalkoztatottainak közel fele kapcsolódik Győrhöz, ami arra utal, hogy a győri vállalkozók átlagosan magasabb létszámmal működnek, mint a vármegye többi vállalkozója. Jól mutatja ezt a helyzetet, hogy Győrben átlagosan minden 10 lakosra közel 4,5 fő alkalmazott jut, míg a megyében ez az arány 2,7 fő, ami csak alig marad el az országos átlagtól.

Győr-Moson-Sopron vármegye és Győr városának erős gazdasági fundamentuma jelentős mértékben kihat a jövedelmekre is. A társas vállalkozások által átlagosan egy főre jutó személyi jellegű ráfordítás messze meghaladja az országos átlagot. Az OPTEN adatai szerint 2022-ben az országos átlag alig érte el a 6 millió forintot, míg a vármegyében ez az összeg 7 millió, Győrben pedig 8 millió forint fölött mozgott. Bár a járvány idején - 2021-ben - a számok csökkentek, valószínűleg a visszafogottabb termelés következtében, még ekkor is az átlag az országos átlag felett maradt. „A járvány előtti évhez viszonyított növekedés 2022-ben körülbelül 30%-os volt mind a vármegyében, mind Győr városában, ami kissé elmaradt az országos átlagtól (32,6%). Fontos azonban megjegyezni, hogy itt a bázis magasabb volt, ami azt jelzi, hogy nominális értékben az országos átlagot meghaladó bérnövekedés következett be ebben az időszakban" - mondta Alföldi Csaba, céginformációs szakértő.

A vármegyében működő cégek több mint 11%-a külföldi tulajdonban van részben vagy egészben, és hasonló a helyzet Győrben is. Azonban kicsit eltérő a külföldi tulajdonosok származási helye a vármegyében és a győri vállalkozásoknál. A vármegyében számukat tekintve az osztrák tulajdonosok a meghatározóak, ők az elsődleges befektetők, és mellettük sorakoznak fel a német és szlovák tulajdonosok. Ezzel szemben Győrben mindhárom országból képviseltetik magukat az elsődleges befektetők között. A feldolgozóiparban a német befektetők dominálnak, míg a szállítás, raktározás és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén az osztrákok, míg a szlovák befektetők gazdasági tevékenysége széles spektrumon jelentkezik.

A fenntarthatósági szempontok egyre kiemeltebb figyelmet kapnak, amiben a győri és vármegyei nagyvállalatok az élen járnak. A 8 – árbevétel alapján – legnagyobb társaság a fenntarthatósági szempontokat sem hagyja figyelmen kívül, jó példát mutatva ezzel a kisebb cégeknek és a lakosságnak egyaránt. Az ESG tényezők iránti tudatosságukat és elkötelezettségüket mi sem mutatja jobban, hogy szinte mindegyikük rendelkezik cégcsoport szintjén publikált fenntarthatósági jelentéssel, de aki nem, az is aktívan tesz közzé bejegyzéseket a témában a saját weboldalán. 

„A számok alapján úgy tűnik, hogy Győr és a vármegye rendkívül vonzó lakóhely. Erős gazdasága, kiváló kulturális, oktatási és sportinfrastruktúrája magas életszínvonalat biztosít a lakosok számára. Ez a komfortérzet lehetővé teszi, hogy az emberek jól érezzék magukat ebben a térségben. Saját tapasztalatom is van ezzel kapcsolatban, mivel két családtagom is Győr városát választotta otthonául.” – mondta Alföldi Csaba, céginformációs szakértő.

Hamarosan kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.
2024. 04. 20. 17:00
Megosztás:

Ezért kapott bírságot az UniCredit Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt; a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából. A megkérdezettek negyede arra számít, hogy amikor a vállalati IT-helpdeskhez fordul, nem fogják érteni egymást, mert más nyelvet beszélnek. A többség sem közös tudástárat, sem kollaborációs eszközt nem vesz igénybe a munkája során, a feladatok nyilvántartására és átadására pedig legtöbben Excelt használnak az erre kifejlesztett alkalmazások helyett. A kutatás alapján felállított produktivitás-index számszerűen is megmutatja, mennyire dolgoznak hatékonyan a magyar fehérgallérosok.
2024. 04. 20. 15:00
Megosztás:

Megállapodást kötött a Duna House és az OTP Ingatlanpont

Együttműködési megállapodást írt alá a Duna House és az OTP Ingatlanpont, ezáltal a két országos közvetítői hálózat a kizárólagos megbízásaiknál keresztértékesítési lehetőséget biztosít egymásnak - közölte a két szervezet közös közleményben pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 14:00
Megosztás:

Mennyivel drágább a benzin Magyarországon?

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat - jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 20. 13:00
Megosztás:

Megnyitott Esztergom első McDonald’s étterme

A mai napon megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás megvalósítása közel kétszáz ember, több mint 7 hónapon át tartó összehangolt munkáját igényelte. A Simor János utcában kialakított egységben a „Jövő Élménye” koncepciónak megfelelően kiemelt szerepet kapott az innováció és a digitális fejlesztés. A korszerű étterem több mint 70 ember számára biztosít munkalehetőséget. Az akadálymentesített vendégtérben 90, a teraszon további 30 ülőhely várja a vendégeket, az új egységgel pedig a McCafé is megérkezett a városba.
2024. 04. 20. 12:00
Megosztás:

Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; a falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját - jelentette be pénteki közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 20. 11:00
Megosztás:

Így emelkedtek a casco díjak az első negyedévben

Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában - közölte a saját adatai alapján az Insura.hu biztosításközvetítő pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 10:00
Megosztás:

Növelte árbevételét a L'Oréal

A francia L'Oréal SA csoport, a világ egyik legnagyobb kozmetikai gyártójának árbevétele 11,24 milliárd euró volt az idei első negyedévben, 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Összehasonlítható alapon az árbevétel 9,4 százalékkal nőtt.
2024. 04. 20. 09:00
Megosztás:

Az ellenglobalizáció és Kína külpolitikája

Április 18-án, a Lónyay-Hatvany villában megtartott Counter-Globalization and China’s Foreign Policy című előadás meghívottja Yan Xuetong, a Tsinghua Egyetem világhírű politológia professzora és az egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének dékánja volt. Miután felvázolta álláspontját azzal kapcsolatban, hogy miként látja Kína és az USA viszonyát, illetve a világ többi, kisebb gazdasági potenciállal rendelkező ország pozícióját, Dr. Eric Hendriks, a Danube Institute vendégkutatója és Dr. Eszterhai Viktor, a Lukács János Stratégiai és Politikai Intézet tudományos munkatársa intéztek hozzá kérdéseket.
2024. 04. 20. 08:00
Megosztás:

Bitcoin láz: a három legnépszerűbb altcoin, amit a kriptobálnák vásárolnak a felezés előtt

A Bitcoin felezési esemény körüli izgalom lázba hozta a befektetőket, az elemzők pedig jelentős növekedést jósolnak a kriptovaluták többségének. A kriptobálnák stratégiák szerint mozognak, ígéretes eszközöket halmozva fel. Jelenleg a KangaMoon (KANG), a Cardano (ADA) és az Ethereum (ETH) került a figyelmük középpontjába. Miközben az Ethereum és a Cardano már jól ismert nevek a top kriptovaluták között, a szakértők úgy vélik, hogy a KANG lehet a leginkább figyelemre méltó P2E érme a közelgő bikapiacban.
2024. 04. 20. 07:00
Megosztás:

Agrártámogatások: akár több évre is előfinanszírozást nyújt az MBH Bank

Tovább bővítette a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásának lehetőségeit az MBH Bank. A hitelintézetnél már nemcsak az aktuális évre, hanem akár egyszerre három évre is igényelhetik a gazdák az Egységes Kérelmek keretében járó támogatások előfinanszírozását. A gyors, egyszerű és rugalmas lehetőség megkönnyítheti az agrárvállalkozások számára, hogy forráshoz jussanak egy olyan időszakban, amikor még inkább megnőtt a likviditás biztosításának jelentősége a zökkenőmentes működés fenntartása érdekében.
2024. 04. 20. 06:00
Megosztás:

Héthavi csúcsra nőtt a spanyolországi fogyasztói bizalom

A spanyolországi fogyasztói bizalmi mutató héthavi csúcsra javult márciusban a spanyol Szociológiai Kutatóközpont (Centro de Investigaciones Sociológicas) pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 04. 20. 05:00
Megosztás:

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a bővülésre kész vállalatoknak kedvez

Továbbra is aktív munkavállalói jelenlét tapasztalható a hazai munkaerőpiacon. Az előző negyedévhez hasonlóan 2024 első három hónapja alatt közel 20%-kal több jelentkezés történt, mint egy évvel korábban. Nógrád és Bács-Kiskun vármegyék kivételével mindenhol nőtt a jelentkezések száma, legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya vármegyékben – derül ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.
2024. 04. 20. 04:00
Megosztás:

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását a gazdaság, a pénzügyi rendszer megítélését - írta Veres István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MNB pénteken közzétett szakmai cikkében, felhívva a figyelmet arra is, hogy az MNB a régió és a világ egészében megjelenő keresletnövekedést megelőzve többszörözte meg aranytartalékát.
2024. 04. 20. 03:00
Megosztás:

Elindult az új agrártámogatási honlap

Új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk - közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 20. 02:00
Megosztás:

Itt a bruttósított nyugdíjrendszer! Amikor a nyugdíjasok is adót fizetnek a nyugdíjból

Mit jelent pontosan a bruttósított nyugdíjrendszer? Ki járna jól és ki rosszul a bruttósított nyugdíjrendszer bevezetésével? Dr. Farkas András nyugdíjszakértő - akit sokan mint NyugdíjGuru ismernek - magyarázta ezt el az ATV egy korábbi műsorában mindenki számára érthetően.
2024. 04. 20. 01:00
Megosztás:

A CHP kriptó token robbanhat - 1 millió dolláros versenysorozat indul

A GambleFi szektor szupersztárja bejelentette garantált, 1 millió dolláros versenysorozatát. De mit jelent mindez a CHP kriptó token árfolyama számára?
2024. 04. 20. 00:01
Megosztás:

Csúcsot döntött a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
2024. 04. 19. 23:00
Megosztás:

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtöki közgyűlése, az igazgatóság javaslatának megfelelően úgy határozott, hogy a járműgyártó vállalat idén sem fizet osztalékot - közölte a győri székhelyű cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 04. 19. 22:00
Megosztás: