Nyugat nílusi vírus és a tigris szúnyog, ami terjeszti

Mit lehet tudni a nyugat nílusi vírusról (West Nile Virus, WNV) és a tigris szúnyogról, ami terjeszti azt? Mennyire veszélyes a nyugat nílusi vírus és milyen tünetei vannak?

Nyugat nílusi vírus és a tigris szúnyog, ami terjeszti

Nyugat nílusi vírus 

A Nyugat-Nílusi vírus (West Nile Virus, röviden WNV) a Flavivírusok családjába tartozó zoonotikus RNS vírus, mely a Nyugat-Nílusi láz betegség kórokozója.

A nevét Uganda Nyugat-Nílus tartományából kapta, ahol felfedezték. Kezdetben nem tulajdonítottak túlzott fontosságot a vírusnak, mivel sok esetben az érintettek alig észlelik a fertőzést, mivel a betegség enyhe lefolyású.

Ugyanakkor a megfertőződöttek mintegy 20%-ánál súlyosabb következmények is kialakulhatnak, mint például központi idegrendszeri szövődmények, agyhártyagyulladás vagy agyvelőgyulladás. A vírus fő terjesztői a madarak és a fertőzött szúnyogok, ami lehetővé teszi a gyors és széleskörű elterjedést Afrikától Európán át Amerikáig.

Az általa okozott Nyugat-Nílusi láz ellen jelenleg nincs védőoltás, így a kezelés a tünetek enyhítésére szolgáló különböző gyógyszerek alkalmazására korlátozódik.

A Nyugat-Nílusi vírus (West Nile Virus, röviden WNV) egy olyan vírus, amely elsősorban madarakat fertőz meg, de a tigrisszúnyogok révén emberre is átterjedhet. Ez a vírus az emberi betegség esetében többnyire enyhe influenzaszerű tüneteket okoz, de súlyosabb esetekben neurológiai szövődmények is előfordulhatnak.

Tigrisszúnyog, ami már Magyarországon is terjeszti a vírust

A tigrisszúnyogok, különösen a Culex-fajok, a Nyugat-Nílusi vírust terjeszthetik. Ezek a szúnyogok a vírust egyik madárból a másikba és az emberekbe terjesztik át, amikor vért szívnak. Az emberek a fertőzött szúnyogoktól kapják el a vírust, tehát ember-ember közötti terjedés alapvetően nem jellemző.

A Nyugat-Nílusi vírus előfordulása és terjedése időszakos és földrajzi változó lehet. Általában melegebb hónapokban, amikor a szúnyogok aktívak, a fertőzésveszély is nő. Azok a területek, ahol a vírus előfordul, a madarak populációja és a megfelelő szúnyogfajok jelenléte befolyásolják.

A legtöbb ember, aki fertőződik Nyugat-Nílusi vírussal, nem mutat jelentős tüneteket. Az enyhe esetekben láz, fejfájás, izomfájdalmak és kiütések előfordulhatnak. Azonban idősebb emberek és az immunrendszere gyengébb emberek esetében súlyosabb szövődmények alakulhatnak ki, például agyvelőgyulladás (encefalitisz) vagy agyhártyagyulladás (meningitis). Ezek a súlyos esetek az egészségügyi ellátást igényelhetik.

A megelőzés fontos része a Nyugat-Nílusi vírus terjedésének kezelésében. A megfelelő szúnyogirtás és a szúnyogcsípések elkerülése, például hosszú ujjú ruházat viselése és szúnyogriasztók használata, hozzájárulhat a fertőzés kockázatának csökkentéséhez.

Fontos megjegyezni, hogy a vírus biológiai és epidemiológiai jellemzői folyamatosan változhatnak, tehát mindig a legaktuálisabb egészségügyi forrásokat kell figyelni a friss információkért.

A fertőzés megelőzése

Mivel a vírust ízeltlábúak terjesztik, annak terjedése szezonális. Magyarországon az augusztustól októberig tartó időszak a szúnyogok fő aktivitási időszaka, de időjárási körülményektől függően ez a periódus akár novemberig is eltarthat.

Mivel jelenleg nincs elérhető védőoltás a vírus ellen, a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt.

A megelőzés lényege az, hogy aktívan igyekszünk elkerülni a fertőzést. Ezzel összefüggésben belső térben megakadályozzuk a szúnyogok behatolását, míg a kertben füstöléssel vagy permetezéssel védekezünk ellenük.

A szúnyogok szaporodásához szükséges feltételeket is megszüntetjük, például rendszeresen ürítjük a vízgyűjtőket, hogy a lárvák elpusztuljanak. Fontos, hogy használjunk szúnyoghálókat és szúnyogriasztókat, valamint olyan ruházatot válasszunk, amely védelmet nyújt a csípések ellen.

Hogyan készíthetsz házi szúnyog riasztót? Az alábbi videóban megmutatjuk, pofonegyszerű:

szúnyogrisztó készítes házilag

Vegyesen változott a forint péntek estére

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 01. 20:00
Megosztás:

Visszaesett a cseh gazdaság a harmadik negyedévben

Éves összehasonlításban 0,7 százalékkal gyengült a cseh gazdaság a harmadik negyedévben - derül ki a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken nyilvánosságra hozott felülvizsgált becsléséből. Ez sorban már a harmadik negyedév, amelyben visszaesett a cseh gazdaság.
2023. 12. 01. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 12. 01. 19:00
Megosztás:

Szerény emelkedéssel zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.
2023. 12. 01. 18:30
Megosztás:

Megbírságolták a K&H Biztosító Zrt.-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt - jelentette be pénteki közleményében a felügyeleti hatóság.
2023. 12. 01. 18:00
Megosztás:

Hűtőhasználati útmutatót készített a Nébih a pazarlás csökkentésére

Hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjában, hogy segítsen az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában - számolt be a hivatal pénteki közleményében.
2023. 12. 01. 17:30
Megosztás:

Három kulcsfontosságú abroncstechnológia, ami szükséges az elektromos átálláshoz

A Goodyear minden új és jelenlegi gumiabroncsát úgy optimalizálja, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson ne csak a belső égésű motorral (ICE) hajtott járműveken, hanem az elektromos autókon is. Ezt az alkalmasságot a gyártó az új Goodyer EV-Ready logó bevezetésével teszi még inkább egyértelművé.
2023. 12. 01. 17:00
Megosztás:

A kormány köszönetét fejezi ki a magyar vállalkozásoknak

A kormány a Magyar Vállalkozók Napján köszönetét és elismerését fejezi ki a magyar vállalkozások teljesítménye előtt, hiszen a vállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét - fogalmazott pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 12. 01. 16:30
Megosztás:

Karácsony előtt is érdemes használni az Árfigyelőt

Pénzt és időt spórolhatnak a családok a karácsonyi nagybevásárlások során az online Árfigyelő használatával - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
2023. 12. 01. 16:00
Megosztás:

Drága vagy olcsó az S&P500? – Magnificent Seven II.

A nagy házak egyre-másra jönnek elő az S&P500 jövő évi teljesítményére vonatkozó várakozásaikkal.
2023. 12. 01. 15:30
Megosztás:

Újabb rekordra nőtt a 4iG árbevétele

Ismét erős negyedévet zárt az infokommunikációs 4iG-csoport, a cég az első háromnegyedévben rekordösszegű árbevételt és EBITDA-t ért el, az adózott eredmény azonban mínusz 6,4 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi mínusz 11,7 milliárd után.
2023. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Száznál is több adventi programmal készültek a Tourinformok

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására 41 Tourinform iroda csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben a négy adventi hétvégén 114 programmal várják az érdeklődőket - közölte az MTÜ pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 01. 14:30
Megosztás:

Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége

Az AutoWallis Nyrt. több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az első három negyedévben, mindkét mutató szeptember végére meghaladta a 2022-es egész éves értéket - tájékoztatott a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. Közölték: jövő év első felében felfelé módosíthatják a 2025-re kitűzött tervszámokat.
2023. 12. 01. 14:00
Megosztás:

Csökkent a Duna House Group negyedéves árbevétele

A Duna House Group harmadik negyedévi árbevétele 7,1 milliárd forint volt, 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a menedzsment a legtöbb piacán javulásra számít jövőre.
2023. 12. 01. 13:30
Megosztás:

Románia gazdaságilag nem előzte meg Magyarországot

Az Eurostat adatai alapján Románia nem előzte meg Magyarországot a 2022-es vásárlóerő-paritáson számolt gazdasági növekedés (GDP) alapján a Nézőpont Intézet számításai szerint, amelyről pénteken tájékoztatta az MTI-t.
2023. 12. 01. 13:00
Megosztás:

Uniós támogatásból fejlesztették Hódmezővásárhely hulladékgazdálkodási rendszerét

Uniós támogatással 1,09 milliárd forintos beruházással fejlesztették a hulladékgazdálkodás rendszerét Hódmezővásárhelyen - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 01. 12:30
Megosztás:

Csütörtöktől látható a mozikban a Semmelweis című film

Csütörtöktől látható a mozikban a Semmelweis című film; a 19. századi orvos, Semmelweis Ignác, "az anyák megmentője" történetét feldolgozó, Koltai Lajos rendezésében készült alkotás főszerepeit Vecsei H. Miklós és Nagy Katica játssza.
2023. 12. 01. 12:00
Megosztás:

Végére értek a zalaegerszegi Gébárti-tó és környezetének rendezése

Új hidakkal és csónakkölcsönzővel is gazdagodott Zalaegerszegen a Gébárti-tó és környezete, amelyre csaknem 400 millió forintot költöttek - tájékoztatta a város önkormányzata az MTI-t.
2023. 12. 01. 11:30
Megosztás:

Komoly fejlesztés zárult uniós forrásból Nagyszénáson

Kétszázmillió forint uniós támogatásból fejlesztette a kulturális központ melletti teret a Békés vármegyei Nagyszénás önkormányzata - közölte a polgármesteri hivatal.
2023. 12. 01. 11:00
Megosztás:

Át kell értékelni a termelési és értékesítési folyamatokat

Jövőre is velünk lesznek az orosz-ukrán háború hatásai, ami miatt alkalmazkodásra, a termelési és értékesítési folyamatok átértékelésére, minőségi előrelépésre van szükség, ezekben kíván segítséget nyújtani az agrárkormányzat - mondta az agrárminiszter szerdán Siófokon.
2023. 12. 01. 10:30
Megosztás: