Nyugat nílusi vírus és a tigris szúnyog, ami terjeszti

Mit lehet tudni a nyugat nílusi vírusról (West Nile Virus, WNV) és a tigris szúnyogról, ami terjeszti azt? Mennyire veszélyes a nyugat nílusi vírus és milyen tünetei vannak?

Nyugat nílusi vírus és a tigris szúnyog, ami terjeszti

Nyugat nílusi vírus 

A Nyugat-Nílusi vírus (West Nile Virus, röviden WNV) a Flavivírusok családjába tartozó zoonotikus RNS vírus, mely a Nyugat-Nílusi láz betegség kórokozója.

A nevét Uganda Nyugat-Nílus tartományából kapta, ahol felfedezték. Kezdetben nem tulajdonítottak túlzott fontosságot a vírusnak, mivel sok esetben az érintettek alig észlelik a fertőzést, mivel a betegség enyhe lefolyású.

Ugyanakkor a megfertőződöttek mintegy 20%-ánál súlyosabb következmények is kialakulhatnak, mint például központi idegrendszeri szövődmények, agyhártyagyulladás vagy agyvelőgyulladás. A vírus fő terjesztői a madarak és a fertőzött szúnyogok, ami lehetővé teszi a gyors és széleskörű elterjedést Afrikától Európán át Amerikáig.

Az általa okozott Nyugat-Nílusi láz ellen jelenleg nincs védőoltás, így a kezelés a tünetek enyhítésére szolgáló különböző gyógyszerek alkalmazására korlátozódik.

A Nyugat-Nílusi vírus (West Nile Virus, röviden WNV) egy olyan vírus, amely elsősorban madarakat fertőz meg, de a tigrisszúnyogok révén emberre is átterjedhet. Ez a vírus az emberi betegség esetében többnyire enyhe influenzaszerű tüneteket okoz, de súlyosabb esetekben neurológiai szövődmények is előfordulhatnak.

Tigrisszúnyog, ami már Magyarországon is terjeszti a vírust

A tigrisszúnyogok, különösen a Culex-fajok, a Nyugat-Nílusi vírust terjeszthetik. Ezek a szúnyogok a vírust egyik madárból a másikba és az emberekbe terjesztik át, amikor vért szívnak. Az emberek a fertőzött szúnyogoktól kapják el a vírust, tehát ember-ember közötti terjedés alapvetően nem jellemző.

A Nyugat-Nílusi vírus előfordulása és terjedése időszakos és földrajzi változó lehet. Általában melegebb hónapokban, amikor a szúnyogok aktívak, a fertőzésveszély is nő. Azok a területek, ahol a vírus előfordul, a madarak populációja és a megfelelő szúnyogfajok jelenléte befolyásolják.

A legtöbb ember, aki fertőződik Nyugat-Nílusi vírussal, nem mutat jelentős tüneteket. Az enyhe esetekben láz, fejfájás, izomfájdalmak és kiütések előfordulhatnak. Azonban idősebb emberek és az immunrendszere gyengébb emberek esetében súlyosabb szövődmények alakulhatnak ki, például agyvelőgyulladás (encefalitisz) vagy agyhártyagyulladás (meningitis). Ezek a súlyos esetek az egészségügyi ellátást igényelhetik.

A megelőzés fontos része a Nyugat-Nílusi vírus terjedésének kezelésében. A megfelelő szúnyogirtás és a szúnyogcsípések elkerülése, például hosszú ujjú ruházat viselése és szúnyogriasztók használata, hozzájárulhat a fertőzés kockázatának csökkentéséhez.

Fontos megjegyezni, hogy a vírus biológiai és epidemiológiai jellemzői folyamatosan változhatnak, tehát mindig a legaktuálisabb egészségügyi forrásokat kell figyelni a friss információkért.

A fertőzés megelőzése

Mivel a vírust ízeltlábúak terjesztik, annak terjedése szezonális. Magyarországon az augusztustól októberig tartó időszak a szúnyogok fő aktivitási időszaka, de időjárási körülményektől függően ez a periódus akár novemberig is eltarthat.

Mivel jelenleg nincs elérhető védőoltás a vírus ellen, a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt.

A megelőzés lényege az, hogy aktívan igyekszünk elkerülni a fertőzést. Ezzel összefüggésben belső térben megakadályozzuk a szúnyogok behatolását, míg a kertben füstöléssel vagy permetezéssel védekezünk ellenük.

A szúnyogok szaporodásához szükséges feltételeket is megszüntetjük, például rendszeresen ürítjük a vízgyűjtőket, hogy a lárvák elpusztuljanak. Fontos, hogy használjunk szúnyoghálókat és szúnyogriasztókat, valamint olyan ruházatot válasszunk, amely védelmet nyújt a csípések ellen.

Hogyan készíthetsz házi szúnyog riasztót? Az alábbi videóban megmutatjuk, pofonegyszerű:

szúnyogrisztó készítes házilag

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 06. 13. 18:03
Megosztás:

Megfelelő stratégiával a cápákkal szemben is van esélyed!

Az e-kereskedelem felpörgésével egyes piacokon kiéleződött a helyzet, számtalan konkurens verseng a vevők kegyeiért, és közülük előnyben vannak azok a meghatározó piaci szereplők, akik jókora összeget költenek marketingre.
2024. 06. 13. 17:30
Megosztás:

Döntött a Fed, maradnak a magas kamatok

Az amerikai jegybank nem változtatott a jelenlegi irányadó kamaton, így az továbbra is az 5,25-5%-os tartományban marad. Ez megfelelt a piaci várakozásoknak, így nem okozott meglepetést.
2024. 06. 13. 17:00
Megosztás:

Hogyan szállítsuk biztonságosan az üveget?

Törékeny dolgokat szállítani mindig kihívás – pláne akkor, ha egy nagy értékű, nagy méretű üveglapról van szó vagy akár többről. A megrendelést követően pedig sok esetben magunknak kell gondoskodni a helyes fel- és lerakodásról, ezért nem árt lépésről lépésre tisztában lenni a rögzítés és illesztés technikáival.
2024. 06. 13. 16:30
Megosztás:

Budapesten ülésezett a 25 éves Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Munkacsoport

Az agrárium aktuális kihívásait és a gazdálkodók érdekérvényesítési lehetőségeit is áttekintették a Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Munkacsoport ülésének résztvevői szerdán az Agrárminisztériumban (AM) - erről közleményben tájékoztatta az MTI-t a szaktárca.
2024. 06. 13. 16:00
Megosztás:

A többség elégedett a biztosító társaságokkal

Az ügyfelek több mint négyötöde elégedett a biztosító társaságok működésével, azoknak is jó a véleményük, akiknek az elmúlt 5 évben volt káreseményük - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 13. 15:30
Megosztás:

Akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.
2024. 06. 13. 15:00
Megosztás:

Nem értünk egyet a kínai elektromos autógyártókat sújtó európai büntetővámokkal

Nem értünk egyet a kínai elektromos autógyártókat sújtó brutális európai büntetővámokkal, a túlzott protekcionizmus nem megoldás - nyilatkozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a tárca szerdai közleménye szerint.
2024. 06. 13. 14:30
Megosztás:

Cseh konzorcium vásárolta meg a Foxpost csomagküldő szolgálgatót

A cseh Packeta csomagküldőt is tulajdonló pénzügyi befektetőkből álló konzorcium vásárolta meg a szektortárs Foxpostot magyar tulajdonosaitól - tájékoztatták az MTI-t szerdán a felek.
2024. 06. 13. 14:00
Megosztás:

A jó irodai forgószék ergonomikus, kényelmes és tartós

Biztos számodra is egyértelmű, hogy nem csak azért érdemes minőségi és modern forgószékeket használni az irodai adminisztratív munkák végzésekor, mert stílusosak és professzionális megjelenést kölcsönöznek az irodatérnek, hanem mert sok más számos előnnyel is jár a beszerzésük.
2024. 06. 13. 13:30
Megosztás:

Mérséklődött az ingatlanpiaci forgalom májusban

Mérséklődött a magyarországi ingatlanpiaci forgalom májusban áprilishoz képest, de 2023. azonos időszakát 7,5 százalékkal felülmúlta, és a 2022-esnél is magasabb volt - közölte a Duna House (DH) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 13. 13:00
Megosztás:

Átadták Az utazó magazin legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjait

Átadták Az utazó magazin szavazása alapján 2023-as teljesítményüket értékelve a legjobb magyarországi és határon túli turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat szerdán Budapesten.
2024. 06. 13. 12:30
Megosztás:

Gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász az ország nyugati felének azon településeit, ahol az elmúlt napok viharai a legnagyobb pusztítást okozták.
2024. 06. 13. 12:00
Megosztás:

Az előző év a korrekcióé volt a biztosítók, a pénztárak, a tőkepiaci szereplők számára

A korábbi jelentős eszközleértékelődés után a tavalyi a korrekció éve volt a biztosítóknál, pénztáraknál, valamint a tőkepiacokon, és a háztartások bruttó pénzügyi vagyona is jelentősen emelkedett - mondta Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
2024. 06. 13. 11:30
Megosztás:

Az elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásokban részesül

Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
2024. 06. 13. 11:00
Megosztás:

Az elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásokban részesül

Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
2024. 06. 13. 11:00
Megosztás:

A NAV több ezer hamis alkatrészt és autódiagnosztikai eszközt szűrt ki a piacról tavaly

Csaknem 3000 hamis autóalkatrészt, autódiagnosztikai eszközt és szoftvert szűrt ki a piacról tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szakmai támogatásával.
2024. 06. 13. 10:30
Megosztás:

A gépbeszerzési nehézségek miatt nőtt a gépi bérmunka iránti igény az agráriumban

A gazdálkodók 81 százaléka számolt be arról, hogy a tartósan alacsony terményárak miatt kieső bevételek miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania - derül ki az Agroinform.hu legutóbbi felméréséből. Ebben a helyzetben tovább nőtt a gépi bérmunka jelentősége, amely tevékenység jellemzőit a mezőgazdasági portál alábbi elemzése mutatja be.
2024. 06. 13. 10:00
Megosztás:

Meghosszabbítja a Kormány a diákhitelekre érvényes kamatstopot

Meghosszabbítja a kormány a diákhitelekre érvényes kamatstopot. A szabad célú Diákhitel kamata a tervek szerint az év második felében is marad 7,99%. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, ez mennyire kedvező a jelenlegi piaci hitelkonstrukciókhoz képest.
2024. 06. 13. 09:30
Megosztás:

Autós utazást tervezel? – Most akár 200 kilométernyi üzemanyag árát kaphatod vissza

Hivatalosan is itt a nyár, és most már dönteni kell, hol töltjük a vakációt. Időpont és szállás kiválasztása mellett érdemes megtervezni a kiadásokat is, hogy legyen keretünk szórakozásra és felhőtlen kikapcsolódásra. Az okos tervezésben segít az OTP Bank Hitelkártya kampánya, amellyel 200 kilométernyi üzemanyagköltséget lehet megspórolni.
2024. 06. 13. 09:00
Megosztás: