Nyúl Terméktanács: sikerrel zárult az első Európai Nyúlhús Napok rendezvénysorozata
Az október 4-5. között megrendezett akcióban két nap alatt összesen 32 étterem vett részt az ország szinte minden tájáról. Budapest, Debrecen, Eger, Nyíregyháza, Szekszárd, Kaposvár, Pécs és a Balaton-felvidék mellett több kisebb település, például Zengővárkony, Palkonya, Szálka vagy Lajoskomárom is részt vett az akcióban, így a program valódi országos gasztronómiai összefogássá vált - írták. Az éttermek vendégei modern tálalásban kreatív és különleges nyulas fogásokat kóstolhattak.
A programsorozatot október 17-én öt Pest megyei bevásárlóközpontban zajló kóstoltatás követte, ahol a vásárlók nyitottan fogadták a gasztronómiai élményt
. A tapasztalatok egyértelműen mutatják, hogy van érdeklődés a minőségi, kreatívan elkészített nyúlhúsos fogások iránt Magyarországon - állapította meg a terméktanács.
A Nyúl Terméktanács és a spanyol INTERCÚN szakmai partnerségével, valamint az EU társfinanszírozásával megvalósuló eseménysorozat egy hároméves kampány első állomása, amelynek célja, hogy visszaemelje a nyúlhúst a mindennapi és az ünnepi magyar konyha alapanyagai közé.
A nyúlhús könnyen beilleszthető az egészséges táplálkozásba, kiváló fehérjeforrás, amely allergén- és zsírmentes, könnyen emészthető, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, emellett jól alkalmazkodik a magyar konyha ízvilágához.
Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a közleményben kiemelte:
Magyarország Európa negyedik legnagyobb nyúlhústermelője és a világ 2. legnagyobb exportőre, ugyanakkor a terméktanács célja, hogy a nyúlhús a hazai fogyasztók asztalain is mindennapossá váljon.
A terméktanács korábban közölt adatai szerint Magyarországon az éves nyúltermelés eléri a 3,6 millió darabot. Az európai piacokon keresik a magyar nyúlhúst, az ágazat termelésének exportaránya 90-95 százalék, értékben évi 30 millió euró. A belföldi értékesítés mintegy 410 tonna.