Októbertől jön új tranzakciós illeték, miközben a mentesség emeléséből nem sokat láttak az ügyfelek

Október elsejétől a pénznemváltásos ügyletek után már kiegészítő tranzakciós illetéket is kell fizetni az auguszban jelentősen megemelt eddigin felül. Az év végéig élő díjstop miatt ezt a bankok nem háríthatják át a lakossági ügyfelekre, de cserébe a többségük egyelőre az illetékmentesség 20 ezer forintos határának 50 ezerre emelkedéséből sem élvezhet semmit - derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Októbertől jön új tranzakciós illeték, miközben a mentesség emeléséből nem sokat láttak az ügyfelek

Október elsejétől már a tranzakciós illeték júliusban bejelentett emelésének második részét is fizetnie kell a bankoknak és más pénzügyi szolgáltatóknak. Az eddigi létező, augusztusban jelentősen megemelt sápon felül kiegészítő illeték is terheli a konverziót tartalmazó ügyleteket. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy tranzakció különböző pénznemek közötti átváltást tartalmaz, úgy erre az általános tranzakciós illetéken felül további 0,45 százalékos kell fizetni, ügyletenként 20 ezer forintos felső határral - emlékeztet a mostantól alkalmazandó szabályra Bank360.hu. Ráadásul az általános előírástól eltérően a kiegészítő illetéket belföldi magánszemélyek vagy vállalati ügyfelek ugyanannál a pénzintézetnél vezetett számlái közötti ügyletekre is kivetik, de legalább a bankkártyás műveletekre nem vonatkozik.

A magánszemélyekre azonban ezt a plusz terhet 2024-ben a pénzügyi szolgáltatók nem terhelhetik át az egyelőre év végéig szóló díjstop értelmében. A korábbi tapasztalatok szerint a tranzakciós illetéket valamilyen módon a bankok érvényesítették előbb-utóbb a számlaköltségekben, de ezt már a díjstop alapján az augusztusi illetékemeléssel sem tehették meg. 

Augusztus 1-től azonban nemcsak a például az átutalások után fizetendő tranzakciós illeték nőtt a másfélszeresére, 0,3 százalékról 0,45 százalékra, hanem az az illetékmentességi határ is jócskán megemelkedett, ameddig ezt a lakossági ügyleteknél nem kell megfizetni. 2019. január 1-től a 20 ezer forint alatti átutalásokat nem terhelte illeték, 2024. augusztus 1-től viszont ezek már 50 ezer alatt illetékmentesek a pénzintézeteknek. 

A bankok hirdetményeiben azonban ez a kedvezményváltozás csak elvétve jelenik meg, miközben a tranzakciós illeték szinte minden kondíciós listában ott van. A lakossági bankszámla hirdetményekben persze még a régi 0,3 százalékos értékek szerepelnek a kormány djstopja miatt. 

Kevés bank engedte át a kedvezményt

A díjemelés tehát tilos, de a kedvezményt átengedhetnék, ha akarnák. Két nagybank, az MBH és a Raiffeisen ezt meg is tette: a számlacsomagok kialakításakor figyelembe vette az illetékmentesség határát. Eddig is volt több olyan lakossági számlacsomaguk, amelynél 20 ezer forint alatt minden átutalás díjmentes volt, augusztus 1-től ezeknél 50 ezer forint a határ. 

Nincs olyan jogszabályi rendelkezés, amely szerint a korábbi 20 ezer forint, most pedig 50 ezer forint alatti átutalásokat vagy az átutalások ez alatti részét egy banknak díjmentesen kell adnia - hívja fel a figyelmet a Bank360.hu érdeklődésére a Magnet Bank. Az illetéken kívül más költségei is lehetnek egy szolgáltatónak, amelyeket ráterhelhet az ügyfélre. A Magnet ugyanakkor - bár a tranzakciók nem teljesen díjmentesek - de a legkedvezményesebb díjszabású sáv összeghatárát 20 ezerről 50 ezer forintra emelte. Az Erste és a CIB például bizonyos számlacsomagokban eddig 20 ezer forintig biztosította a kedvezményes átutalásokat, és ezen az összeghatáron azóta sem emelt. 

A többi bank másképp akciózik

A bankok többségénél viszont nyoma sincs a 20 ezer vagy 50 ezer forintos limitnek a kondíciós listákban. A kedvezményeket másképp engedik át, ha átengedik. A K&H például a banszámlacsomagoknál a tranzakciók számához köti a díjmentességet, az OTP pedig egy fix összeghatárig biztosítja, ami felmehet akár egymillió forintig is. Az UniCreditnél olyan számlacsomag is van, amelynél a tranzakciók számától és értékétől függetlenül díjmentesen utalhatnak az ügyfelek. 

A Bank360.hu szakértői szerint ez a csomagkialakítás egyébként közelebb áll ahhoz, amit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szeretne, vagyis hogy egy fix összegért cserébe az ügyfelek korlátlan számú és értékű online tranzakciót bonyolíthassanak le. A jegybank szerint az ilyen árazás kulcsfontosságú lenne a készpénzhasználat csökkentése és a digitális bankolás fejlődése érdekében. Ugyanakkor a bankok nehezen tudják ezeket a számlacsomagokat kialakítani, amíg tranzakciós illetéket kell fizetniük az átutalások után, ráadásul azt még emelik is. 

1 millióval kevesebben isznak bort

Októberben a Halloween - események és a boros kulináris fesztiválok inspirálják majd a turistákat utazásra Az ilyen rendezvényekre azért is szükség van, mert csökken a borfogyasztás egész Európában - állítja a Balatoni Turizmus Szövetség előrejelzése.
2024. 09. 30. 15:00
Megosztás:

Ennyit emelkedtek az ipari termelői árak

2024. augusztusban az ipari termelői árak átlagosan 3,0 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A belföldi értékesítés árai 1,2, az exportértékesítésé 4,0 százalékkal nőttek - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 09. 30. 14:30
Megosztás:

Nagyszabású energetikai pályázat indul ősszel

A közelmúltban társadalmi egyeztetésre bocsátottak egy új rendelettervezetet, amely jelentős változásokat hozhat a távhőrendszerek működésében Magyarországon. A rendelet célja a megújuló energiaforrások, mint a geotermia és a biomassza, nagyobb arányú bevonása a távhőtermelésbe, ezzel csökkentve a földgázfüggőséget és a költségeket - mondta Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár a Portfoliónak adott, hétfőn megjelent interjújában.
2024. 09. 30. 14:00
Megosztás:

A bankoknak fel kell mérniük a vállalati hitelfelvevők ESG-kockázatait

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlást adott ki, amelynek alapján a hitelező pénzügyi szervezeteknek hitelnyújtás előtt kérdőívben kell felmérni a kölcsönt igénylő vállalatok környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) kockázatait, mivel kockázatkezelési folyamataikban ezeket is figyelembe kell majd venniük. A felügyeleti elvárást 2025 júliusától az 500 millió forintot meghaladó céges hitelkihelyezések esetében kell alkalmazni, majd a következő években fokozatosan egyre alacsonyabb szerződéses összegeknél is - jelentette be hétfői közleményében a jegybank.
2024. 09. 30. 13:30
Megosztás:

Augusztusban is dübörgött a turizmus

A Központi Statisztikai Hivatal és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ legfrissebb adatai szerint 2024 augusztusában tovább nőtt a turisztikai szektor teljesítménye Magyarországon - hívta fel a figyelmet hétfői közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 09. 30. 12:30
Megosztás:

Tudta? Magyarország élen jár a napenergia-termelésben

Magyarország az európai élmezőnybe tartozik azzal, hogy - megfelelő időjárási körülmények között - a villamosenergia-fogyasztás több mint kilenctizedét adja a napelemes csúcstermelés - olvasható az Energiaügyi Minisztérium vasárnap közzétett Facebook-bejegyzésében.
2024. 09. 30. 12:00
Megosztás:

Bitcoin bálnák ezt az alulértékelt DeFi kriptót vásárolják – Íme, miért!

A Bitcoin bálnák, akik hatalmas kriptobefektetéseikről híresek, újabb lépéseket tesznek, amelyek felkeltik a figyelmet. Miközben a Bitcoin továbbra is uralja a piacot, ezek a nagy befektetők csendben egy alulértékelt DeFi kriptót halmoznak fel, amely kezd figyelmet kapni: az FXGuys ($FXG). Ahogy a decentralizált pénzügyi (DeFi) piac növekszik, az FXGuys jelentős növekedési esélyekkel bíró versenyzőként emelkedik ki. A Bitcoin bálnák úgy pozícionálják magukat, hogy kihasználják az ebben rejlő hatalmas potenciált.
2024. 09. 30. 11:00
Megosztás:

Erősödő kamatcsökkentési várakozásokra estek a hozamok a itthon és a fejlett piacokon is

A szeptemberi francia és spanyol inflációs adatok, illetve az euróövezet inflációs várakozásai a vártnál is nagyobb mértékben estek és gyenge lett a gazdasági hangulatindex is; az USA-ban pedig a Fed kedvenc inflációs mutatója, a PCE maginfláció is alacsonyabb lett a vártnál. Így nem csoda, hogy végül a fejlett országokban erősödtek a kamatcsökkentési várakozások.
2024. 09. 30. 10:30
Megosztás:

Mire számíthatnak ma a befektetők?

Ma reggel több kínai adat is érkezett: a gyári aktivitás már az ötödik egymást követő hónapban zsugorodott, a szolgáltatási ágazat pedig meredeken lassult szeptemberben, ami arra utal, hogy Pekingnek még több ösztönzőre lesz szüksége ahhoz, hogy elérje a 2024-es növekedési célját, mivel az évből már csak három hónap van hátra.
2024. 09. 30. 10:00
Megosztás:

A BNB tulajdonosok áttérnek a szárnyaló SUI-re és a következő nagy dobásra, a Raboo-ra

A BNB tulajdonosok egyre inkább a SUI-ra és a Raboo-ra helyezik át a fókuszt. Ahogy a BNB árfolyama nyomás alatt áll és stagnál, ezek a feltörekvő projektek jövedelmező alternatívákat kínálnak. A SUI gyors DeFi-elfogadása és a Raboo innovatív AI-mém kombinációja révén mindkettő esélyes a következő nagy kriptovalutaként.
2024. 09. 30. 09:30
Megosztás:

Kétnapos üléssel kezdődik a parlament őszi ülésszaka

A 13 órakor kezdődő ülésen megemlékeznek a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkről, Donáth Lászlóról (MSZP), Kupa Mihályról (MDF, független), Vincze Kálmánról(FKGP, EKgP) és Bodzás Ferenc Árpádról (MSZP).
2024. 09. 30. 09:00
Megosztás:

Csúcson a Dow, kedvezően alakult a Fed által figyelt PCE

Bizonytalan irányba mozdultak a tengerentúli tőzsdék a hét végéhez közeledve. Az S&P 500 kismértékben esett, míg a NASDAQ 0,4%-kal csökkent, a Dow pedig 0,3%-kal növekedett, így elérte eddigi csúcsát. Szektorok szintjén az energia 2%-os, illetve a közművek 1%-os emelkedése volt a legmeghatározóbb, míg a Nasdaqot a technológiaszektor 0,9%-os visszaesése húzta vissza.
2024. 09. 30. 08:30
Megosztás:

Árvíz - Romániában újabb áradástól tartanak

Újabb áradástól tartanak Romániában a két hete bekövetkezett árvíz által sújtott térségben, ezért vasárnap elrendelték 23 moldvai településen több mint ezer ember evakuálását megelőző jelleggel.
2024. 09. 30. 08:00
Megosztás:

Mondj fel a munkahelyeden! A DTX Exchange 10 000%-os növekedése lehet a te nagy lehetőséged, ahogy eléri a 3 millió dolláros mérföldkövet a NEAR és a LayerZero bikapiaca alatt

A kriptopiac bikás lendületet mutat, a BTC árfolyama a 65 ezer dolláros szint fölé emelkedik. A nagy bálnák tőkét tolnak ígéretes kriptókba, mint például a LayerZero (ZRO) és a Near Protocol (NEAR), amelyek megállíthatatlan lendülettel és növekvő fejlesztési tevékenységgel vezetik a heti nyertesek listáját.
2024. 09. 30. 07:00
Megosztás:

A vezető szakértő figyelmen kívül hagyja a mémcoin felhajtást, és az IntelMarketet (INTL) választja, hogy 1 dollárt érjen el a Dogecoin (DOGE) és a Ripple (XRP) előtt

Az idők során a fókusz egyre inkább eltolódott a rendkívül népszerű memecoin, a Dogecoin (DOGE) felől. Az elemzők egy új DeFi projektet fedeztek fel, amely várhatóan meghaladja ezt a híres mém valutát és az utalásokhoz használt Ripple-t (XRP), és eléri az 1 dolláros határt.
2024. 09. 30. 06:00
Megosztás:

Tízezrekre számítanak a Városligeti sörfesztiválon

Tízezreket várnak az október 10-13. között a Városligeti Műjégpályán megrendezett OktoBeerfestre, amely az ország legnagyobb sörfesztiválja.
2024. 09. 30. 05:00
Megosztás:

Nemzetközi helikopterharcászati gyakorlat kezdődik Pápán

Öt ország és 13 légi jármű részvételével nemzetközi helikopterharcászati oktatóképző gyakorlat kezdődik hétfőn a pápai repülőtéren – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 09. 30. 04:00
Megosztás:

Félő, hogy ez a folyamat magával ránthatja Budapest ingatlanpiacát i

Mi a közös Berlinben, Stockholmban, New Yorkban és San Franciscóban? Az, hogy mindegyikük városvezetése azt gondolta, jó ötlet központilag belenyúlni az ingatlanpiac kereslet-kínálati folyamataiba, és a lakáspolitikai illetve a turizmusfejlesztési kérdéseket egy huszárvágással megoldani. Az eredmény: drasztikus csökkenés a kínálati oldalon, elrettentették a befektetőket, csökkent az ingatlanok piaci értéke, romlott a minősége, amely visszahatott a városok vonzerejére is. A fentebb felsorolt városok listája nem teljes, de Terézváros vezetése az Airbnb betiltásával ehhez a társasághoz csatlakozhat, és félő, hogy ez a folyamat magával ránthatja Budapest ingatlanpiacát is – véli egyre több turisztikai szakember.
2024. 09. 30. 03:00
Megosztás:

Pénzesőt hoz Október hónap 5 csillagjegy számára is, ha tudja, hol keresse!

Felkészültél arra, hogy megtudd, milyen pénzügyi meglepetéseket tartogat számodra a következő hét? Fedezd fel személyre szabott horoszkópodat, amely tele van izgalmas előrejelzésekkel, szerencsenapokkal és titkos tippekkel a nyerő számok megtalálásához. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget, hogy a csillagok segítségével növeld anyagi szerencsédet! Olvasd el most, és használd ki a sors által kínált lehetőségeket!
2024. 09. 30. 02:20
Megosztás:

Már tízből hat fiatal a szakképzést választja

Már tízből hatan a szakképzést választják az általános iskola nyolcadik osztálya után, és ezt az arányt a kormány tovább akarja erősíteni - mondta Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára vasárnap az M1 aktuális csatorna Család24 című műsorában.
2024. 09. 30. 02:00
Megosztás: