Olcsó az iPhone Amerikában, csak a Magyarországon adják arany-áron

Az Apple november elején tette közzé 2023-as pénzügyi évének utolsó negyedéves gyorsjelentését, melyben az előző év azonos időszakához képest csökkenő bevételről számolt be. A fogyasztói kereslet visszaesése nem segítette a technológiai cég eszközeinek eladásait, ráadásul az év utolsó három hónapjában – amely a karácsonyi időszak miatt a lefontosabb negyedév – sem várnak érdemi javulást. De akkor miért is nő a részvények árfolyama?

Olcsó az iPhone Amerikában, csak a Magyarországon adják arany-áron

Az Apple számára nem volt túl sikeresnek mondható a most szeptemberben végződő 2023-as pénzügyi év. A magasra emelkedett infláció, valamint annak kezelése következtében bekövetkező gazdasági visszalassulás Amerikában és Európában, illetve a Zéró Covid elhagyása után felpattanást követő gazdasági visszaesés Kínában nehézséget okozott az Apple számára.

A cég termékei nem nevezhetők alapvető fogyasztási cikknek, így hátrébb kerültek a fogyasztók prioritási listáin. Ez meglátszott a cég gyorsjelentéseiben közölt számokban is, és a kb. két hónapja bemutatott legfrissebb iPhone 15-ös okostelefon eladási számain is. Az iPhone 15 megjelenését követő 17 napban körülbelül 4,5 százalékkal volt alacsonyabb az eladási szám, mint az eggyel korábbi modell esetében.

A 2023-as pénzügyi év negyedik negyedévében 89,5 milliárd dollár bevételt könyvelt el az Apple, ez 0,7 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel ezt megelőző időszakban. Leginkább a cég termékeinek eladási számai estek vissza (5,3 százalékkal év/év), melyek közül csak az iPhone eladásokból származó bevétel tudott növekedni.

Ezen a szolgáltatások javítottak, ugyanis a szegmens bevétele 16 százalékkal (év/év) 22,3 milliárd dollárra nőtt, ami közel egynegyede a teljes bevételnek. A szolgáltatás szegmens miatt az egy részvényre jutó profit is szépen növekedett, 1,29 dollárról 1,46 dollárra, miközben a Bloomberg-konszenzus 1,39 dollár volt.

Ha azonban egy kicsit jobban beleássuk magunkat az Apple számaiba és stratégiájába, észrevehetjük, hogy a cégnél transzformáció zajlik. A fogyasztói eszközgyártás (telefon, tablet, számítógép stb.) mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az előfizetéses szolgáltatások, amelyek kiszámíthatóbb, kevésbé ciklikus bevétellel, valamint nagyobb haszonkulccsal kecsegtetnek.

Az új iPhone árazása a négy modell közül a legdrágábbat kivéve megegyezik az egy évvel korábbiéval, azaz a „sima” 799 dollár (ez kb. 275.000 Ft), a nagyobb méretű iPhone 15 Plus 899 (kb. 310.000 Ft), a prémium iPhone Pro 999 (345.000 Ft), a 15 Pro Max pedig 1199 dollár (415.000 Ft).

Ez azt jelenti, hogy a fogyasztók relatíve olcsóbban tudnak iPhone-hoz jutni, ráadásul az olcsóbb termékek lettek így könnyebben hozzáférhetőek. Az Apple stratégiája, hogy a lehető legtöbb emberhez eljuttassa termékeit, azokkal együtt pedig eladja a magasabb haszonkulcsú szolgáltatásait. Tekintve, hogy az elemzők 11 százalékos növekedést vártak a szolgáltatói szegmenstől a negyedik negyedéves 16 százalék helyett, elmondható, hogy Apple jó úton halad és akár lehetnek újabb pozitív meglepetések.

Az Apple szolgáltatásai

Forrás: Apple, Erste

A szolgáltatás szegmens a 2023-as pénzügyi évben 85,2 milliárd dollár bevételt termelt (+9,1% év/év). Ez az éves bevétel 22,2 százaléka. Ez az arány a 2018-as pénzügyi évben még csak 14,9 százalék volt. Míg az eszközökből származó bevétel ezen öt év alatt 32 százalékkal bővült, addig a szolgáltatás szegmens több, mint duplázott (+115%). A leglényegesebb különbség az alma logós eszközök és szolgáltatások között a haszonkulcs. Míg az előbbi esetében az éves bruttó marzs 36,5 százalék volt, addig a szolgáltatások esetében 70,8 százalék. Ennek következtében az öt évvel ezelőtti 38,3 százalékos vállalati szintű bruttó marzs kb. 580 bázispontot emelkedett. A működési marzs pedig 27 százalék közeléből 30 százalék közelébe emelkedett. A piaci előrejelzések szerint az Apple szolgáltatói szegmense a következő öt évben összesen 71 százalékkal bővülhet, amivel már az összes bevétel 28 százalékát adná.

Forrás: Bloomberg

Nehéz az Apple értékeltségét összevetni más vállalatokéval, ugyanis a piacról eltűntek a mobiltelefongyártók. A meglévők (főleg földrajzilag) nagyon más jellegű piacokon tevékenykednek, illetve jellemzően nincs az Apple-éhez hasonló előfizetéses szolgáltatásuk sem. Az Apple-t talán a FAANG papírokkal a legkönnyebb összevetni, melyek közül az előttünk álló kb. 12 hónapot (2024-es pénzügyi év) figyelembe véve az Apple előremutató P/E rátája 28,5. Ez megegyezik a FAANG részvények mediánjával, de drágább, mint az átlaga. A 2025-ös és 2026-os előrevetített bevétellel számolva is inkább a drágább felén van a „peer-group-on” belül.

Technikai kép

Forrás: Bloomberg, Erste

Az árfolyam kitört a július óta húzódó csökkenő trendcsatornából. Már a gyorsjelentés előtt is elindult felfelé 166 dollár környékéről, lendületet pedig igazán a 200, majd a 20 és 30 napos mozgóátlagok áttörésével vett. Az árfolyam elérte a 189 dollárnál húzódó ellenállást, amelynek áttörésével a 198,23 dolláros a történelmi maximumot veheti célba.

Összegezve, az Apple-nél transzformáció zajlik, eszközeladásaival egyre inkább a nagyobb haszonkulccsal rendelkező előfizetéses szolgáltatásai felé szeretné terelni a felhasználókat. Arra számítunk, hogy a következő években még jelentősebb lendületet kaphat ez a szegmens, amelynek növekedési potenciálját alulbecsülhetik az elemzők. Technikai szempontból jól néz ki a helyzet, sikerült leküzdeni az utóbbi 3-4 hónap kevésbé sikeres időszakát. (forrás: ERSTE)

Akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.
2024. 06. 13. 15:00
Megosztás:

Nem értünk egyet a kínai elektromos autógyártókat sújtó európai büntetővámokkal

Nem értünk egyet a kínai elektromos autógyártókat sújtó brutális európai büntetővámokkal, a túlzott protekcionizmus nem megoldás - nyilatkozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a tárca szerdai közleménye szerint.
2024. 06. 13. 14:30
Megosztás:

Cseh konzorcium vásárolta meg a Foxpost csomagküldő szolgálgatót

A cseh Packeta csomagküldőt is tulajdonló pénzügyi befektetőkből álló konzorcium vásárolta meg a szektortárs Foxpostot magyar tulajdonosaitól - tájékoztatták az MTI-t szerdán a felek.
2024. 06. 13. 14:00
Megosztás:

A jó irodai forgószék ergonomikus, kényelmes és tartós

Biztos számodra is egyértelmű, hogy nem csak azért érdemes minőségi és modern forgószékeket használni az irodai adminisztratív munkák végzésekor, mert stílusosak és professzionális megjelenést kölcsönöznek az irodatérnek, hanem mert sok más számos előnnyel is jár a beszerzésük.
2024. 06. 13. 13:30
Megosztás:

Mérséklődött az ingatlanpiaci forgalom májusban

Mérséklődött a magyarországi ingatlanpiaci forgalom májusban áprilishoz képest, de 2023. azonos időszakát 7,5 százalékkal felülmúlta, és a 2022-esnél is magasabb volt - közölte a Duna House (DH) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 13. 13:00
Megosztás:

Átadták Az utazó magazin legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjait

Átadták Az utazó magazin szavazása alapján 2023-as teljesítményüket értékelve a legjobb magyarországi és határon túli turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat szerdán Budapesten.
2024. 06. 13. 12:30
Megosztás:

Gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász az ország nyugati felének azon településeit, ahol az elmúlt napok viharai a legnagyobb pusztítást okozták.
2024. 06. 13. 12:00
Megosztás:

Az előző év a korrekcióé volt a biztosítók, a pénztárak, a tőkepiaci szereplők számára

A korábbi jelentős eszközleértékelődés után a tavalyi a korrekció éve volt a biztosítóknál, pénztáraknál, valamint a tőkepiacokon, és a háztartások bruttó pénzügyi vagyona is jelentősen emelkedett - mondta Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
2024. 06. 13. 11:30
Megosztás:

Az elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásokban részesül

Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
2024. 06. 13. 11:00
Megosztás:

Az elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásokban részesül

Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
2024. 06. 13. 11:00
Megosztás:

A NAV több ezer hamis alkatrészt és autódiagnosztikai eszközt szűrt ki a piacról tavaly

Csaknem 3000 hamis autóalkatrészt, autódiagnosztikai eszközt és szoftvert szűrt ki a piacról tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szakmai támogatásával.
2024. 06. 13. 10:30
Megosztás:

A gépbeszerzési nehézségek miatt nőtt a gépi bérmunka iránti igény az agráriumban

A gazdálkodók 81 százaléka számolt be arról, hogy a tartósan alacsony terményárak miatt kieső bevételek miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania - derül ki az Agroinform.hu legutóbbi felméréséből. Ebben a helyzetben tovább nőtt a gépi bérmunka jelentősége, amely tevékenység jellemzőit a mezőgazdasági portál alábbi elemzése mutatja be.
2024. 06. 13. 10:00
Megosztás:

Meghosszabbítja a Kormány a diákhitelekre érvényes kamatstopot

Meghosszabbítja a kormány a diákhitelekre érvényes kamatstopot. A szabad célú Diákhitel kamata a tervek szerint az év második felében is marad 7,99%. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, ez mennyire kedvező a jelenlegi piaci hitelkonstrukciókhoz képest.
2024. 06. 13. 09:30
Megosztás:

Autós utazást tervezel? – Most akár 200 kilométernyi üzemanyag árát kaphatod vissza

Hivatalosan is itt a nyár, és most már dönteni kell, hol töltjük a vakációt. Időpont és szállás kiválasztása mellett érdemes megtervezni a kiadásokat is, hogy legyen keretünk szórakozásra és felhőtlen kikapcsolódásra. Az okos tervezésben segít az OTP Bank Hitelkártya kampánya, amellyel 200 kilométernyi üzemanyagköltséget lehet megspórolni.
2024. 06. 13. 09:00
Megosztás:

Nemzetközi tulajdonoshoz kerülhet a Foxpost, a sikeres magyar startup

Nemzetközi tulajdonossal folytathatja a további dinamikus növekedést a Foxpost, miután a csomagautomata vállalatot értékesítette a Wallis Csoport és a Trueway. A vevő a cseh Packetát is tulajdonló befektetői konzorcium, amely minden zárási feltétel teljesülése után válhat a sikeres magyar startup tulajdonosává.
2024. 06. 13. 08:30
Megosztás:

Hogyan előzi meg a Rollblock (RBLK) a Polkadotot (DOT) és a Litecoint (LTC) a 200-szoros ROI tervével?

A kriptopiac egyre versenyképesebb, és az új projektek kiszorítják a régebbieket a kriptovaluta ranglétrájáról.
2024. 06. 13. 08:00
Megosztás:

KRIPTO HÍREK: A Binance elérte a 200 millió felhasználót, a Bitcoin tranzakciós díjai az egekbe szöktek, és az előértékesítési szuper sztár új trendet indít

A Binance megszilárdította státuszát a legnagyobb kriptotőzsdéként, miután elérte a rekord 200 millió felhasználót. Ezzel a Binance az összes kriptotőzsde felhasználóinak hatalmas 36%-át birtokolja. Más hírek szerint a Bitcoin hálózata által felszámított tranzakciós díjak történelmük során először lépték túl a 195 dollárt.
2024. 06. 13. 07:25
Megosztás:

Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste, a költési szokásokhoz igazodik a kötelező napi limit

A korlátok néha jók, főleg, ha csalók akarják ellopni a pénzünket. Az Erste ezért személyre szabott, az egyéni költési szokásokhoz igazított átutalási limitet állít be lakossági ügyfeleinek. A Magyar Nemzeti Bank ajánlása nyomán mindenkinél kötelező lesz beállítani a számlát védő korlátot: ez képes megakadályozni, hogy a csalók azonnal minden pénzt el tudjanak vinni. A limitet persze mindenki szabadon saját maga is beállíthatja, módosíthatja, valamint ideiglenes, legfeljebb 12 óráig élő időzáras limitet is megadhat, ha mégis többet szeretne költeni.
2024. 06. 13. 07:00
Megosztás:

Irodapiac: kisebb bérlemények, nagyobb elvárások

A bérlői és a bérbeadói oldalon egyaránt bizonytalanság, kivárás jellemzi a hazai irodapiacot, amelynek meghatározó szereplőire a jövő évtől kezdve vonatkoznak már az ESG jelentéstételi kötelezettségek. Az irányelvek ugyan már ismertek, de a részletszabályokra még várni kell. Kákosy Zsolt MBA MRICS, az ICON property management szenior igazgatója úgy látja, hogy az új követelményrendszer felerősíti a piac polarizációját, az nyer, aki időben felkészül a változásokra.
2024. 06. 13. 06:30
Megosztás:

A celebek ideje lejárt? Így változik a vásárlói magatartás 2024-ben

Egyre tudatosabb vevők, kevésbé hatnak már rájuk a hagyományos vásárlásösztönző reklámok. A celebek szintén kezdik elveszíteni a befolyásolási képességüket, már a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak igazán a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket – derül ki az EY legfrissebb, 30 országban több mint 23 000 fogyasztó megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.
2024. 06. 13. 06:00
Megosztás: