Olcsó az iPhone Amerikában, csak a Magyarországon adják arany-áron

Az Apple november elején tette közzé 2023-as pénzügyi évének utolsó negyedéves gyorsjelentését, melyben az előző év azonos időszakához képest csökkenő bevételről számolt be. A fogyasztói kereslet visszaesése nem segítette a technológiai cég eszközeinek eladásait, ráadásul az év utolsó három hónapjában – amely a karácsonyi időszak miatt a lefontosabb negyedév – sem várnak érdemi javulást. De akkor miért is nő a részvények árfolyama?

Olcsó az iPhone Amerikában, csak a Magyarországon adják arany-áron

Az Apple számára nem volt túl sikeresnek mondható a most szeptemberben végződő 2023-as pénzügyi év. A magasra emelkedett infláció, valamint annak kezelése következtében bekövetkező gazdasági visszalassulás Amerikában és Európában, illetve a Zéró Covid elhagyása után felpattanást követő gazdasági visszaesés Kínában nehézséget okozott az Apple számára.

A cég termékei nem nevezhetők alapvető fogyasztási cikknek, így hátrébb kerültek a fogyasztók prioritási listáin. Ez meglátszott a cég gyorsjelentéseiben közölt számokban is, és a kb. két hónapja bemutatott legfrissebb iPhone 15-ös okostelefon eladási számain is. Az iPhone 15 megjelenését követő 17 napban körülbelül 4,5 százalékkal volt alacsonyabb az eladási szám, mint az eggyel korábbi modell esetében.

A 2023-as pénzügyi év negyedik negyedévében 89,5 milliárd dollár bevételt könyvelt el az Apple, ez 0,7 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel ezt megelőző időszakban. Leginkább a cég termékeinek eladási számai estek vissza (5,3 százalékkal év/év), melyek közül csak az iPhone eladásokból származó bevétel tudott növekedni.

Ezen a szolgáltatások javítottak, ugyanis a szegmens bevétele 16 százalékkal (év/év) 22,3 milliárd dollárra nőtt, ami közel egynegyede a teljes bevételnek. A szolgáltatás szegmens miatt az egy részvényre jutó profit is szépen növekedett, 1,29 dollárról 1,46 dollárra, miközben a Bloomberg-konszenzus 1,39 dollár volt.

Ha azonban egy kicsit jobban beleássuk magunkat az Apple számaiba és stratégiájába, észrevehetjük, hogy a cégnél transzformáció zajlik. A fogyasztói eszközgyártás (telefon, tablet, számítógép stb.) mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az előfizetéses szolgáltatások, amelyek kiszámíthatóbb, kevésbé ciklikus bevétellel, valamint nagyobb haszonkulccsal kecsegtetnek.

Az új iPhone árazása a négy modell közül a legdrágábbat kivéve megegyezik az egy évvel korábbiéval, azaz a „sima” 799 dollár (ez kb. 275.000 Ft), a nagyobb méretű iPhone 15 Plus 899 (kb. 310.000 Ft), a prémium iPhone Pro 999 (345.000 Ft), a 15 Pro Max pedig 1199 dollár (415.000 Ft).

Ez azt jelenti, hogy a fogyasztók relatíve olcsóbban tudnak iPhone-hoz jutni, ráadásul az olcsóbb termékek lettek így könnyebben hozzáférhetőek. Az Apple stratégiája, hogy a lehető legtöbb emberhez eljuttassa termékeit, azokkal együtt pedig eladja a magasabb haszonkulcsú szolgáltatásait. Tekintve, hogy az elemzők 11 százalékos növekedést vártak a szolgáltatói szegmenstől a negyedik negyedéves 16 százalék helyett, elmondható, hogy Apple jó úton halad és akár lehetnek újabb pozitív meglepetések.

Az Apple szolgáltatásai

Forrás: Apple, Erste

A szolgáltatás szegmens a 2023-as pénzügyi évben 85,2 milliárd dollár bevételt termelt (+9,1% év/év). Ez az éves bevétel 22,2 százaléka. Ez az arány a 2018-as pénzügyi évben még csak 14,9 százalék volt. Míg az eszközökből származó bevétel ezen öt év alatt 32 százalékkal bővült, addig a szolgáltatás szegmens több, mint duplázott (+115%). A leglényegesebb különbség az alma logós eszközök és szolgáltatások között a haszonkulcs. Míg az előbbi esetében az éves bruttó marzs 36,5 százalék volt, addig a szolgáltatások esetében 70,8 százalék. Ennek következtében az öt évvel ezelőtti 38,3 százalékos vállalati szintű bruttó marzs kb. 580 bázispontot emelkedett. A működési marzs pedig 27 százalék közeléből 30 százalék közelébe emelkedett. A piaci előrejelzések szerint az Apple szolgáltatói szegmense a következő öt évben összesen 71 százalékkal bővülhet, amivel már az összes bevétel 28 százalékát adná.

Forrás: Bloomberg

Nehéz az Apple értékeltségét összevetni más vállalatokéval, ugyanis a piacról eltűntek a mobiltelefongyártók. A meglévők (főleg földrajzilag) nagyon más jellegű piacokon tevékenykednek, illetve jellemzően nincs az Apple-éhez hasonló előfizetéses szolgáltatásuk sem. Az Apple-t talán a FAANG papírokkal a legkönnyebb összevetni, melyek közül az előttünk álló kb. 12 hónapot (2024-es pénzügyi év) figyelembe véve az Apple előremutató P/E rátája 28,5. Ez megegyezik a FAANG részvények mediánjával, de drágább, mint az átlaga. A 2025-ös és 2026-os előrevetített bevétellel számolva is inkább a drágább felén van a „peer-group-on” belül.

Technikai kép

Forrás: Bloomberg, Erste

Az árfolyam kitört a július óta húzódó csökkenő trendcsatornából. Már a gyorsjelentés előtt is elindult felfelé 166 dollár környékéről, lendületet pedig igazán a 200, majd a 20 és 30 napos mozgóátlagok áttörésével vett. Az árfolyam elérte a 189 dollárnál húzódó ellenállást, amelynek áttörésével a 198,23 dolláros a történelmi maximumot veheti célba.

Összegezve, az Apple-nél transzformáció zajlik, eszközeladásaival egyre inkább a nagyobb haszonkulccsal rendelkező előfizetéses szolgáltatásai felé szeretné terelni a felhasználókat. Arra számítunk, hogy a következő években még jelentősebb lendületet kaphat ez a szegmens, amelynek növekedési potenciálját alulbecsülhetik az elemzők. Technikai szempontból jól néz ki a helyzet, sikerült leküzdeni az utóbbi 3-4 hónap kevésbé sikeres időszakát. (forrás: ERSTE)

Mennyibe kerül 1 köbméter lakossági földgáz most tényleg?

Ha a gázszámlánkra pillantunk, akkor sokunknak elmegy az életkedve is, mert nem értjük, hogyan lesz egy köbméter elfogyasztott földgázból korrigált mennyiség és azt pedig már végképp nem értjük, hogy a végén miért kell mégis MJ (megajoule) árat fizetnünk? Mitől függ a gáz fűtőértéke? És a legfontosabb kérdés: hány forintba kerül egy köbméter lakossági gáz jelenleg? Most végre Ön is megtudhatja!
2023. 12. 02. 02:00
Megosztás:

Felemás termeléscsökkentési döntés az OPEC ülésen, az olaj maradt a korábbi alacsonyabb árszinten

A nyersolaj árjegyzése a tegnapi, napközbeni alacsonyabb szinten maradt ma reggel.
2023. 12. 02. 01:00
Megosztás:

Mesterséges Intelligencia kriptót keresel? Ezeket nézd!

A mesterséges intelligencia, vagy röviden MI vagy AI 2023-ban fénysebességgel hódította meg a világot. Az új technológiával lehetővé vált, hogy hatalmas mennyiségű adatot akár másodpercek alatt fel lehessen dolgozni.
2023. 12. 02. 00:01
Megosztás:

Nőtt a gazdaság teljesítménye

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2023 harmadik negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez mérten - erősítette meg pénteken második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 12. 01. 23:00
Megosztás:

Fejlesztési támogatást nyert el Füzesgyarmat

Egymilliárd forintból valósíthat meg hat fejlesztést a Békés vármegyei Füzesgyarmat - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 01. 22:00
Megosztás:

Leszállítja első Cybertruck-jait a Tesla

Hosszú várakozás és körülbelül kétévnyi folyamatos csúszás után úgy tűnik, hogy megkezdődhet a Tesla Cybertruck leszállítása a vásárlóknak.
2023. 12. 01. 21:00
Megosztás:

Vegyesen változott a forint péntek estére

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 01. 20:00
Megosztás:

Visszaesett a cseh gazdaság a harmadik negyedévben

Éves összehasonlításban 0,7 százalékkal gyengült a cseh gazdaság a harmadik negyedévben - derül ki a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken nyilvánosságra hozott felülvizsgált becsléséből. Ez sorban már a harmadik negyedév, amelyben visszaesett a cseh gazdaság.
2023. 12. 01. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 12. 01. 19:00
Megosztás:

Szerény emelkedéssel zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.
2023. 12. 01. 18:30
Megosztás:

Megbírságolták a K&H Biztosító Zrt.-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt - jelentette be pénteki közleményében a felügyeleti hatóság.
2023. 12. 01. 18:00
Megosztás:

Hűtőhasználati útmutatót készített a Nébih a pazarlás csökkentésére

Hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjában, hogy segítsen az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában - számolt be a hivatal pénteki közleményében.
2023. 12. 01. 17:30
Megosztás:

Három kulcsfontosságú abroncstechnológia, ami szükséges az elektromos átálláshoz

A Goodyear minden új és jelenlegi gumiabroncsát úgy optimalizálja, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson ne csak a belső égésű motorral (ICE) hajtott járműveken, hanem az elektromos autókon is. Ezt az alkalmasságot a gyártó az új Goodyer EV-Ready logó bevezetésével teszi még inkább egyértelművé.
2023. 12. 01. 17:00
Megosztás:

A kormány köszönetét fejezi ki a magyar vállalkozásoknak

A kormány a Magyar Vállalkozók Napján köszönetét és elismerését fejezi ki a magyar vállalkozások teljesítménye előtt, hiszen a vállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét - fogalmazott pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 12. 01. 16:30
Megosztás:

Karácsony előtt is érdemes használni az Árfigyelőt

Pénzt és időt spórolhatnak a családok a karácsonyi nagybevásárlások során az online Árfigyelő használatával - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
2023. 12. 01. 16:00
Megosztás:

Drága vagy olcsó az S&P500? – Magnificent Seven II.

A nagy házak egyre-másra jönnek elő az S&P500 jövő évi teljesítményére vonatkozó várakozásaikkal.
2023. 12. 01. 15:30
Megosztás:

Újabb rekordra nőtt a 4iG árbevétele

Ismét erős negyedévet zárt az infokommunikációs 4iG-csoport, a cég az első háromnegyedévben rekordösszegű árbevételt és EBITDA-t ért el, az adózott eredmény azonban mínusz 6,4 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi mínusz 11,7 milliárd után.
2023. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Száznál is több adventi programmal készültek a Tourinformok

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására 41 Tourinform iroda csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben a négy adventi hétvégén 114 programmal várják az érdeklődőket - közölte az MTÜ pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 01. 14:30
Megosztás:

Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége

Az AutoWallis Nyrt. több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az első három negyedévben, mindkét mutató szeptember végére meghaladta a 2022-es egész éves értéket - tájékoztatott a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. Közölték: jövő év első felében felfelé módosíthatják a 2025-re kitűzött tervszámokat.
2023. 12. 01. 14:00
Megosztás:

Csökkent a Duna House Group negyedéves árbevétele

A Duna House Group harmadik negyedévi árbevétele 7,1 milliárd forint volt, 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a menedzsment a legtöbb piacán javulásra számít jövőre.
2023. 12. 01. 13:30
Megosztás: