Óriási változás történt a német nemzetiségi közfeladat-átvállalásban

A német nemzetiségi közfeladat-átvállalásban óriási változás történt tíz év alatt - hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap Sopronban, a felújított Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola épületének átadásán.

Soltész Miklós elmondta, hogy ma Magyarországon a német nemzetiségi önkormányzatok közel 13 200 gyermekről gondoskodnak óvodákban, általános iskolákban és gimnáziumokban.
    
Míg 2010-ben néhány intézményt tartottak fenn a német közösségek, addig ma 67-et - fűzte hozzá.
    
A soproni intézményben közel 800 gyermeket nevelnek. Az épület korszerűsítését a kormány 190 millió forinttal támogatta, a fenntartó Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat pedig mintegy 80 millió forint önrészt biztosított - mondta.
    
Az államtitkár felidézve a 75 évvel ezelőtti német kitelepítéseket azt mondta, hogy az emlékezésre nagy szükség van, mert a betelepült német elődök az egész nemzet büszkeségévé váltak, "hatottak az egész Kárpát-medencére".
    
Bár volt nyelvi és kulturális elkülönülés, mégis a nemzet egészévé váltak - hangsúlyozta.
    
Hozzátette, hogy az első és a második világháború veszteségei a német nemzetiséget is jelentősen érintették, majd a kommunizmus kezdetekor "érthetetlen módon" a német nemzetiséget tették felelőssé. Pedig az egyetlen bűnük az volt, hogy német nemzetiségűek voltak.
    
A második világháború után Kelet-Magyarországról főleg a gulágra vitték őket, a Dunántúlról pedig elűzték. Ez közel 260 ezer embert jelentett - mondta, hozzátéve, hogy ma "hihetetlenül hiányzik az a sok család, gyermek és unoka, akik nem ide születtek meg".
    
Ugyanakkor a magyarországi német közösségek az elmúlt években jól kihasználták az együttműködés lehetőségét, táncokat, ruhákat, emlékeket, templomokat, közösségeket és egyéb épületeket mentettek meg és a köznevelésben is jelentős szerepet töltenek be - mondta.
    
Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője azt emelte ki, hogy az országban több milliárd forint értékben vannak folyamatban felújítások a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézményekben.
    
Az elsődleges prioritás a nemzetiségi köznevelésben és közoktatásban az, hogy kulturális identitásunkat a jövőben is meg tudjuk őrizni - hangoztatta.
    
Barcza Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy soha nem látott mértékű támogatások állnak rendelkezésre a nemzetiségek számára a működésre, a programokra, az oktatásra, az iskolák megújítására, ugyanakkor a támogatások mit sem érnek a helyi közösségek összetartása nélkül.
   
Sopron és térsége ezen a téren is tud közösen haladni - fogalmazott.
    
Krisch Magdolna, a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke emlékeztetett, hogy 2015. szeptember 1-jével vették át az iskola fenntartását a soproni önkormányzattól, hogy segíteni tudják a helyi közösségben a nyelv, a zene, a tánc, és a szokások továbbadását, amely által erősíteni tudják az identitás megőrzését.
    
A Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolában a felújítás részeként egyebek mellett kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a villamoshálózatot és a fűtési rendszert, hőszigetelték a homlokzatot, valamint hő- és vízszigetelték a tetőt.

Mazars: hamarosan dönteni kell a csoportos társasági adóalanyiságról

A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e; a csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak - hívja fel a figyelmet a Mazars.
2021. 10. 20. 15:30
Megosztás:

Sokkal többen dolgoznak IT-szektorban mint a járvány elött

Tizenhétezerrel dolgoznak többen a vírusválságot követően, mint azt megelőzően - jelentette ki a balatonfüredi Infotér konferencián, szerdán az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.
2021. 10. 20. 15:00
Megosztás:

A tudósok 99,9 százaléka szerint a klímaváltozást az emberi tevékenység okozta

A klímaváltozást a tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység okozta - számolt be erről egy új tanulmány alapján a The Guardian.
2021. 10. 20. 14:30
Megosztás:

Átadták a Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpontot Békéscsabán

Átadták a Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpontot Békéscsabán szerdán, amelyet a Modern városok program (MVP) részeként közel kétmilliárd forintból valósítottak meg két év alatt.
2021. 10. 20. 14:00
Megosztás:

Sok önkormányzat pályázott a szociális tüzelőanyag-programban

Az idén is ötmilliárd forintos keretre pályázhattak az önkormányzatok a szociális tüzelőanyag-programban, a lehetőséggel 2351 település élt - ismertette szerdán Dányban a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.
2021. 10. 20. 13:30
Megosztás:

Újra a járvány előtti szinten a cégvezetők optimizmusa

Növekvő optimizmussal tekintenek a jövőbe saját cégeik kilátásait illetően a világ legnagyobb vállalatainak vezérigazgatói, akiknek 60 százaléka a járvány okozta bizonytalanság elhúzódása ellenére bízik a világgazdaság és saját cége fellendülésében a következő három évben - mondta Rózsai Rezső, a KPMG Magyarország vezérigazgatója a cég nemzetközi felmérését ismertető sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
2021. 10. 20. 13:00
Megosztás:

Új HR-vezetőt igazolt és átfogó szervezeti átalakítást folytat a Roche Szolgáltató (Európa) Kft.

Globálisan is agilisabbá, innovatívabbá és még inkább ügyfélközpontúvá teszi személyzeti ügyekkel foglalkozó területét a Roche. Nem sokkal a People & Culture elnevezésű, új működési modellre való átállást követően a vállalat budapesti szolgáltatóközpontja új HR-vezetőt igazolt: Zács Kristóf nemzetközi HR-területen, többek között új üzleti szolgáltatások elindításában szerzett széleskörű tapasztalatot.
2021. 10. 20. 12:30
Megosztás:

Ötven éves csúcsra szökött fel a német termelői infláció

Negyvenhét éves csúcsra ugrott a termelői árak emelkedésének üteme szeptemberben Németországban, a meredek, a vártnál is jóval erősebb növekedés ráerősíthet az inflációs aggodalmakra.
2021. 10. 20. 12:00
Megosztás:

Megjelent a tavaszi fagykárok megelőzését célzó beruházásokat támogató pályázati felhívás

Magyarország kormányának elkötelezett célja, hogy a "Megújuló vidék, megújuló agrárium" program keretében megerősítse a vidéki térségek gazdaságát, a program legújabb állomásaként megjelent a Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása elnevezésű pályázati kiírás - jelentette be Nagy István agrárminiszter szerdán a tárca tájékoztatása szerint.
2021. 10. 20. 11:30
Megosztás:

Félmillió forint felett a budapesti panellakások négyzetméter ára

A budapesti panellakások négyzetméter ára átlagosan 560 ezer forint - közölte a Duna House szerdán az MTI-vel.
2021. 10. 20. 11:00
Megosztás:

Új növekedési motor kellene Kínának - de mi?

Kínában az ingatlanszektor visszaveti a gazdasági növekedést, így kell valami más, ami a jövőben fűtheti a növekedést.
2021. 10. 20. 10:30
Megosztás:

Csökkenéssel nyitottak az európai tőzsdék

Csökkenéssel nyitottak a főbb nyugat-európai részvénypiacok szerdán.
2021. 10. 20. 10:00
Megosztás:

Új séta indult környezettudatos fővárosiaknak

A nagyközönség már regisztrálhat arra az új vezetett sétára, amely Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városnegyedét feltérképezve mutatja be a fenntartható fejlődés aspektusait és annak sokrétűségét. A változatos állomásokból álló városi sétaprogramot a Ringier Axel Springer Magyarország felkérésére állította össze a Sétaműhely szakmai csapata.
2021. 10. 20. 10:00
Megosztás:

Csontritkulás kezelése és gyógyítása Magyarországon ma

A lakosság 10 százaléka csontritkulásban szenved Magyarországon. Hazánkban csaknem egymillióan élnek csontritkulással, sokak számára csak akkor derül ki, ők is érintettek, amikor a csontváz egy jellegzetes pontján törést szenvednek. Bár gyakran halljuk, a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás a legtöbb krónikus betegség okozója, a csontritkulás esetében meghatározó a gyermekkor is. A csontritkulás világnapján fontos megemlíteni, szűrővizsgálatokkal időben felismerhető a betegség és kezelhető is.
2021. 10. 20. 09:30
Megosztás:

Sok pályázati pénz zúdul az agrárszektorra

A 15-20 évvel ezelőtt elkezdődött folyamat, ami eleinte csupán kutatásokban és az egyetemi oktatásban volt téma, mára elkerülhetetlenné vált: muszáj racionalizálni az anyagkijuttatást a mezőgazdaságban, azaz cél-és okszerűen kell műtrágyázni, növényvédelmi kezeléseket folytatni, kizárólag ott, ahol arra szükség van.
2021. 10. 20. 09:00
Megosztás:

Enyhe emelkedés várható a BÉT-en

Enyhe emelkedés várható nyitásban szerdán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az elemző szerint.
2021. 10. 20. 08:30
Megosztás:

Elkezdtek megtelni a texasi kórházak intenzív osztályai

A texasi kórházak csaknem negyedében megteltek az intenzív osztályok a koronavírus miatt ápolásra szoruló betegekkel - számolt be kedden az amerikai sajtó.
2021. 10. 20. 08:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda reggel.
2021. 10. 20. 07:30
Megosztás:

Magyarországra jön a dollármilliárdos divatpápa, Philipp Plein!

Október 22-én Budapestre látogat Philipp Plein divattervező, a róla elnevezett extravagáns luxusmárka alapítója.
2021. 10. 20. 07:00
Megosztás:

A megszokottnál kevesebb lakóingatlant kezdtek el építeni USA-ban

A vártnál kevesebb lakóingatlant kezdtek el építeni szeptemberben az Egyesült Államokban, a kiadott építési engedélyek száma pedig egyéves mélypontra esett az égető nyersanyag- és munkaerőhiány közepette, erősítve azokat a várakozásokat, hogy jelentősen lassult a gazdasági növekedés a harmadik negyedévben.
2021. 10. 20. 06:30
Megosztás: