Óvatos befektetők, izgalmas vagyonkezelői fejlemények, élénkülés a metaverzumban

Áprilisban sem állt meg az élet a fintechek világában, a tőkebevonások száma és összértéke is csökkent ugyanakkor. A jelenség hátterében makroökonómiai és tőzsdei tényezők állnak, amelyek tartós jelenléte jó időre csökkentheti a szektor szereplői felé áramló tőkét. A termékfejlesztések közül a vagyonkezelési megoldások emelhetők ki. Érkeztek az alternatív eszközosztályokkal, a metaverzummal és a kriptovalutákkal kapcsolatos hírek is. A metaverzum a figyelem középpontjába került, ami nem meglepő az elmúlt hónapok hypeja után. Több pénzintézet most szánta el magát a belépésre, noha ezt a többség egyelőre inkább marketing megfontolásból teszi.

Óvatos befektetők, izgalmas vagyonkezelői fejlemények, élénkülés a metaverzumban

A hónap legnagyobb tőkebevonását a bostoni székhelyű Circle hajtotta végre: a USDC stablecoint kibocsátó vállalat 400 millió dollárhoz jutott befektetőitől. (A stablecoinok olyan kriptovaluták, amelyek árfolyamát fiat pénzhez, jellemzően a dollárhoz kötik.) A Circle a USDC köré épülő fizetési és vagyontárgyi infrastruktúrájának fejlesztésére szánja az összeget.

A vállalat vezérigazgatója szerint a digitális valuták drámai hatással vannak a globális gazdaságra, a Circle pedig a korábbinál is nagyobb szerepet játszana a folyamat felgyorsításában. A tőkebevonásba a BlackRock is beszállt. A két vállalat stratégiai partnerségi megállapodást is kötött: közösen térképezik fel a stablecoinok tőkepiaci alkalmazásainak lehetőségeit.

Amerika keleti partjáról a nyugatira kell ugrani, ha az áprilisi tőkebevonási lista második helyezettjét keressük. San Franciscóban található ugyanis a 300 millió dollár friss forráshoz jutó Remote székhelye. A Remote vállalatokat szolgál ki megfelelési és bérszámfejtő szolgáltatásokkal, valamint munkavállalói juttatásokkal. Partnerei a Remote szolgáltatásainak köszönhetően gyorsabban, automatizáltan végezhetik a bérszámfejtést, és színvonalas juttatásokat kínálhatnak alkalmazottaiknak, valamint a nekik dolgozó egyéni vállalkozóknak.

Az elmúlt időszakban nem először találkozunk indiai szereplővel a legnagyobb tőkebevonást elérő cégek között. Ezúttal a CRED-é a harmadik hely 200 millió dollárral. A fintech jutalmakat kínál azoknak a felhasználóknak, akik a felületén fizetik be a hitelkártyájukhoz tartozó számlákat. Az ügyfelek minden ilyen alkalom után CRED coinokat kapnak, amelyeket exkluzív ajánlatok igénybevételére és személyre szabott termékek, valamint élmények kipróbálására használhatnak fel. A platformot a legfrissebb adatok szerint már több, mint 9 millióan használják Indiában.

Tartós visszaesés jöhet a tőkebevonások terén

Úgy fest, egy ideig nem érdemes a tőkebevonási rekordok megdöntésére várni. Az idén az első negyedévben 28,8 milliárd dollárhoz jutottak a globális fintech szektor tagjai, ami 18 százalékos visszaesést jelent 2021 utolsó negyedévéhez képest. Európa az egyetlen kontinens, amely markáns növekedést produkált. Az észak-amerikai és ázsiai fintech ökoszisztémákban jelentős csökkenés volt.

A meglepőnek tűnő adatok egybeesnek a szakértői várakozásokkal. A tavalyi rekordévet követő visszaesést főleg makroökonómiai tényezők indokolják. A kamatok emelkedése például limitálja a technológiai részvények vonzerejét. Ez annak tudható be, hogy a piac várakozásai szerint hamarosan egyre nagyobb számban állnak majd rendelkezésre hasonlóan kedvező hozam-kockázat arányú befektetések.

A tőzsdére jutó fintech cégek ráadásul eddig sem teljesítettek túl jól. A jelek szerint a fintechekre fókuszáló kockázati tőkealapok nagyobb értéket láttak ezekben a vállalatokban, mint a tőzsdei befektetők, emiatt sokuk papírjai jelentős árfolyamesést szenvedtek el a bevezetés óta. A kamatkörnyezet változása mellett az is indokolhatja a tőkebevonások csökkenését, hogy a tőkealapok valószínűsíthetően elkezdték beárazni a tőzsdei befektetők pesszimizmusát.

A csúcsról is lehet bukni

Részben a tőke apadásának tudható be az is, hogy a bajban lévő fintechek nehezebben jutnak mentőövhöz a befektetőktől. Így járt a Fast fizetési startup is, amely annak idején egykattintásos online fizetési szolgáltatásáról vált ismertté. A fintech összesen 124,9 millió dollárhoz jutott működése során, és a világ legértékesebb magánkézben lévő fintech cégét, a Stripe-ot is befektetői között tudhatta.

A 2021-es év azonban borzalmasan sikerült a Fastnak, a bevételek csupán 600 ezer dollárt tettek ki. Az alapítók pánikszerűen új befektetők keresésébe kezdtek, de a rengeteg pénzt elégető, minimális bevételt termelő vállalat senkinek nem ragadta meg a fantáziáját. Természetesen túlzás lenne mindezt a piaci körülményekre fogni, az azonban kétségtelen, hogy korábban többen is hasonlóan nehéz helyzetből találtak kiutat. Aligha véletlen, hogy a Fastnak ez most nem sikerült, így a vállalat csődbe ment, és kénytelen volt bejelenteni működésének felfüggesztését.

A legnagyobbak is küszködnek

Az egyik legértékesebb online bróker, a Robinhood két váratlan hírrel is meglepte a piacot. Először kiderült, hogy az amerikai fintech felvásárolja a Ziglu brit kriptovaluta platformot. A Robinhood állítólag jó ideje tervezte a brit piacra való belépést, ezzel az akvizícióval el is érte ezt a célját. A Ziglu felhasználói tizenegy kriptovalutával kereskedhetnek, ami mellett vásárlásra is használhatják kriptopénzüket, és a számláikon lévő kripoeszközeikre kamatot is kapnak. A közeljövőben a Ziglu ügyfeleinek nem kell változásokra készülniük. A Robinhood felületén a Ziglu szolgáltatásai fokozatosan megjelennek majd meg .

Az már kevésbé biztató jel, hogy a Robinhood jelentős leépítésekbe kezd: a munkavállalók 9 százaléka hamarosan távozni kényszerül a vállalattól. Mindez Vlad Tenev vezérigazgató blogbejegyzéséből derült ki április második felében. A Robinhood egyike volt a pandémia legnagyobb nyerteseinek a fintech szektorban, hiszen a lakossági befektetők platformra való áramlása gyorsan a legnagyobb nevek közé emelte a vállalatot.

A tavalyi év már messze nem volt ilyen sikeres: 2021 második fele óta egyértelműen látszik a visszaesés a Robinhoodnál. A részvény árfolyamának csökkenése mellett ezt igazolja a mostani bejelentés is. Érdemes lesz nyomon követni a jövőben, hogy sikerül-e megállítani ezt a negatív trendet.

Nem lassul a pénzügyi demokratizálódás

Gőzerővel folytatódik a befektetések világának demokratizálódása, egyre több olyan szolgáltatás jelenik meg a piacon, amelyekről néhány éve még elképzelhetetlen volt, hogy elérhetővé váljanak a lakosság számára. Logikus, hogy az ilyen irányba terjeszkedő fintechek előszeretettel fordulnak a nyilvánossághoz friss tőkéért. Ezáltal egyrészt finanszírozhatják növekedésüket, ami mellett az ügyfelekkel való kapcsolatukat is tovább erősíthetik.

Pont így tett áprilisban az InvestEngine. A brit vagyonkezelői fintech közösségi finanszírozási kampánya nagy sikert aratott a befektetők körében, akik mostanra több, mint 1,5 millió fontot fektettek a vállalatba. Ez az összeg az eredeti cél 2,2-szerese, vagyis vitathatlanul egy sikersztoriról van szó.

Az InvestEngine elsősorban ETF-kereskedő, felületén a felhasználók önállóan vagy szakértői segítséggel is összeállíthatják az igényeikhez illeszkedő ETF-portfóliót. A kínálat kifejezetten széles, feltűnik benne például a Vanguard és az iShares több száz alapja is. Egyes alapok elérésének demokratizálása érdekében töredékes ETF befektetést is biztosít a felület.

Mérföldkövek a digitális vagyonkezelésben

Váratlan irányba terjeszkedik a Chip, a brit pénzkezelési szolgáltató ugyanis hamarosan alternatív eszközosztályokba való befektetést tesz lehetővé ügyfeleinek. A kínálatban többek között szerepelnek majd a prémium borok, whiskyk, karórák és műalkotások. Ezekkel az eszközökkel az elmúlt években gyakran vonzóbb hozamokat lehetett elérni, mint a legkedveltebb részvényekkel és indexekkel. Az ezekbe való befektetés ugyanakkor szinte kizárólag a vagyonos rétegek számára érhető el, akik rendre ki is aknázzák az ezekben a területekben rejlő lehetőséget, legyen szó portfóliójuk diverzifikálásáról, vagy épp a részvénypiaci sokkokkal szembeni védekezésről.

A Chip hamarosan minden ügyfelének lehetőséget biztosít arra, hogy töredékes részesedést vásároljanak a luxuscikkekben, így akár kisebb összegtől is megkezdhetik a befektetést az érdeklődők. A jelenlegi gazdasági körülmények között a felhasználóknak kulcsfontosságú lehet az alternatív eszközosztályok elérése, így a Chip kiváló időzítéssel jelentette be új szolgáltatását.

Újszerű megoldással állt elő a világ egyik legnagyobb vagyonkezelője, a Fidelity is. Létrehozta a Fidelity Metaverse ETF-et, ami a metaverzum iránt érdeklődő befektetőknek kínál lehetőséget arra, hogy részt vehessenek a kezdeményezés jövőbeli sikereiben. A tematikus alapot úgy állították össze, hogy kövesse azoknak a globális vállalatoknak a teljesítményét, amelyek a metaverzum fejlődéséhez kapcsolódó fejlesztési, gyártási, elosztási, vagy értékesítési tevékenységet végeznek.

Metaverzum - hype vagy kincsesbánya?

Az elmúlt hónapokban a metaverzum az egyik legerősebb trenddé vált a pénzügyi szektorban is. Sokak szerint a metaverzum a kapitalizmus disztópikus jövőképét jeleníti meg. Mások páratlan erejű kezdeményezésről beszélnek, amely megváltoztathatja mindennapi életünket. A pontos előnyök és lehetőségek többségét egyelőre homály fedi, ugyanakkor a sok hatásvadász belépő mellett vannak olyanok is, akik valódi értéket teremtenek.

Ilyen a fent említett Fidelity is, amely a metaverzum ETF-ének kibocsátása mellett pénzügyi edukációs tartalmakat is kínál majd a fiataloknak a Decentraland nevű metaverzumban. A vagyonkezelő Fidelity Stack néven létrehozott egy főhadiszállást, ahol bár, táncparkett és tetőterasz várja a virtuális látogatókat. Az Invest Quest névre keresztelt tanulási élmény lényege, hogy a felhasználók miközben bebarangolhatják az épületet, szórakoztató módon sajátíthatják el az ETF befektetések alapjait. A sikeresen teljesített feladatokkal a fiatalok virtuális égitesteket gyűjthetnek, amit később exkluzív jutalmakra válthatnak át.

A Fidelity egy ideje nyíltan próbálja megszólítani a fiatal generációkat, amire jó eszköz lehet az edukációs tartalmak gyártása. Az ilyen kezdeményezések révén a metaverzumban töltött idő nem értelmetlen barangolás és vásárlás, hiszen a pénzügyi ismeretek szerzése kulcskérdés a mai világban. A Fidelity újdonsága ezáltal úgy képes szolgálni a vállalat üzleti céljait, hogy közben társadalmi értéket is teremt.

Lassan beüt a FOMO-hatás

A bankszektor szereplői sem tétlenkednek, ami a metaverzumba való belépést illeti. Az első érkezők között volt a JPMorgan, és az HSBC. Előbbi saját társalgójának megnyitásával, utóbbi egy virtuális telek megvásárlásával került be a hírekbe. Hozzájuk csatlakozott áprilisban két további pénzintézet, a brit Standard Chartered és a spanyol imagin.

A Standard Chartered a The Sandbox nevű, videójátékok köré épülő metaverzumban vetette meg a lábát, ahol innovatív élményeket kínál majd meglévő és új ügyfeleinek. A virtuális telek egyébként a The Sandbox Mega City nevű, Hong Kong kultúrája által inspirált kerületében található. Hong Kong egy kiemelt fontosságú piac a bank számára, amit a metaverzumbeli főhadiszállás elhelyezkedése is megerősít. A Standard Chartered tehát várhatóan folytatja a Hong Kong-i lakosság intenzív targetálását, amit mostantól még autentikusabban tehet meg.

A másik áprilisi csatlakozó, az imagin a spanyol CaixaBank lifestyle banki spinoffja. A digitális bank ügyfelei jellemzően fiatal felnőttek, de kifejezetten gyerekeknek szóló számlacsomaggal is rendelkezik. Ennek fényében logikus lépés a metaverzumban való megjelenés. Az imagin elsőként a virtuális világba is elhozza a Barcelona belvárosában található kulturális központját, az imaginCafét. A metaverzumbeli látogatók hamarosan kultúrával, kreativitással, technológiával és fenntarthatósággal kapcsolatos tartalmakat érhetnek el a hangulatos helyszínen.

Érthető, de helyén kezelendő a bankok tolongása

Áprilisból a Fidelity kezdeményezése tűnik a legizgalmasabbnak, hiszen a pénzügyi edukáció kézzelfogható, a fizikai világban is hasznos előnyöket tartogat a fiataloknak. A Standard Chartered és az imagin érkezése a metaverzumba egyelőre inkább ötletes marketing fogásnak tűnik, mintsem valódi ambíciókat tükröző lépésnek. Természetesen meg lehet érteni a hagyományos pénzpiaci szereplők logikáját. A többség nem biztos abban, hogy a metaverzum tényleg hatalmas jelentőséget hordoz számukra, ugyanakkor nem akarnak kimaradni a buliból, arra az esetre, ha beigazolódnának a lelkes elemzők várakozásai.

Nem is tanácsos figyelmen kívül hagyni a metaverzumot, hiszen a Citi becslései szerint 2030-ra akár 13 ezer milliárd dollárra duzzadhat a köré épülő gazdasági ökoszisztéma. Az amerikai befektetési bank friss riportja szerint az internet jellege jelentősen megváltozik a következő nyolc évben. Ha a metaverzum sikeresen emeli be saját világába a kereskedelmet, a művészetet, a médiát, a hirdetéseket, az egészségügyet és a társadalmi együttműködést, akkor a fenti optimista becslés könnyen valósággá válhat.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a külföldi piacok legsikeresebb üzleti megoldásaival, kitérünk továbbá ezek hazai megvalósíthatóságára is. A hónap első napjaiban közleményben értesítjük a pénzügyi sajtó szereplőit a legfrissebb trendekről és fejleményekről. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban a science@peakfs.io email címre várjuk a felmerülő kérdéseket.

A Lenovo egymást követő kilenc negyedévben javuló bevételt és nyereséget ért el

Erős első éves eredményeket jelentett be a Lenovo Group (HKSE: 992) (ADR: LNVGY), amely így a kilencedik egymást követő negyedévben növelte mind a bevételét, mind a nyereségét. Az első negyedéves nettó nyereség a tavalyihoz képest 11%-kal 516 millió dollárra, nem HKFRS[1] alapon az előző évhez képest pedig 35%-kal 556 millió dollárra nőtt. A bevételek 17 milliárd USD-re nőttek, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest változatlan árfolyamon számolva.
2022. 08. 12. 10:00
Megosztás:

Itt a válasz a repülőjegyadóra: 8 budapesti útvonalát bezárja a Ryanair

Megszünteti nyolc budapesti útvonalát a Ryanair, amely már a repülőjegyadó bevezetése után jelezte, hogy a plusz költségnek járatrikítások és -leállítások lehetnek a következményei - -írja a Bank360.
2022. 08. 12. 09:00
Megosztás:

Külföldi vagyonok - A németekhez kapcsolódik a legtöbb külhoni öröklési ügy

Legnagyobb részben, majdnem ötven százalékban Németországhoz kapcsolódtak a magyar határon átnyúló öröklési ügyek az elmúlt években – derült ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) Adatkutató Alintézetének elemzéséből. A németeket az osztrákok és a románok követik. Az elmúlt években egyre többször jelent meg magyarországi hagyatéki ügyekben külföldi vagyon, például egy németországi bankszámla, egy osztrák rendszámú autó vagy egy Seychelle-szigeteki cégtulajdon. Sokan nem tudják, hogy az uniós szabályok szerint nem biztos, hogy Magyarországon döntenek egy magyar elhunyt külföldi apartmanjának örökléséről, és más járhat a hagyatékból a házastársnak, ha párja Ausztriában, vagy ha itthon élt.
2022. 08. 12. 08:00
Megosztás:

Csúcsra járatja Magyarország legnagyobb vasöntödéjét a Busch-Hungária

Több mint 5.000 tonna öntvény előállításával Magyarország legnagyobb vasöntödéje szinte a teljes rendelkezésre álló termelési kapacitását kihasználta júniusban. A Busch-Hungária győri üzeme tavaly története egyik legsikeresebb évét zárta, de még így is sikerült az idén kétszer megdöntenie korábbi termelési és hatékonysági csúcsait. A várakozásokat meghaladó eredményeket következetes beruházási stratégia alapozta meg, és műszaki, technológiai, valamint a munkavégzést megkönnyítő beruházások teszik lehetővé.
2022. 08. 12. 07:00
Megosztás:

Egyre tudatosabbak és magabiztosabbak a magyarok, ha pénzügyekről van szó

Csaknem háromszor annyian vezetik rendszeresen a háztartás bevételeit és kiadásait, mint tavaly, és 52 százalék áll magabiztosan a pénzügyekhez – állapítja meg a KANTAR kutatása, melyet a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készített. Anyagi jellegű tanácsokért a pénzügyi intézmények és szaktanácsadók mellett szívesen fordulnak a családjukhoz a megkérdezettek, akik szerint a pénzügyi tudatosság fejlesztése elsősorban az iskolák feladata.
2022. 08. 12. 06:00
Megosztás:

5 digitális trükk, amit érdemes megtanulnunk a fiataloktól

Attól, hogy aktív internethasználókká válunk, még nem kell egész nap a kijelző vagy a képernyő előtt gubbasztanunk. Sőt, az online megoldások közül sok nemhogy időrabló, de időt is spórolhatunk vele. A fiatalok világnapjára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtött néhány olyan megoldást, amit az idősebbeknek is érdemes lehet megtanulni.
2022. 08. 12. 05:00
Megosztás:

Az augusztusi nyugdíjat miért utalják így?

A KSH adatai között keresgélve azt láthatjuk, hogy Magyarország lakosságából (mely 9,7 millió fő) jelenleg mintegy 2.029.000 ember az, aki un. saját jogú nyugdíjas, azaz minden hónapban ennyi embernek utalják ki a nyugdíj-járandóságát. A legtöbb nyugdíjas korú már jó előre tudja, hogy melyik hónapban mikorra várható a nyugdíj kézbesítése, mégis érik időnként meglepetések (pl. évközi nyugdíj emelések, vagy épp a naptár-hatás miatti dátum-eltolódások a szokásos havi 12-i napról). De mikor érkezik a 2022 évi augusztus havi nyugdíj? Cikkünkben mutatjuk a hazai nyugdíjhelyzetet és azt is, hogy mikorra várható az augusztusi nyugdíj érkezése.
2022. 08. 12. 04:01
Megosztás:

Tetőablakcserével jelentősen csökkenthető a fűtésszámla

A nemrégiben bejelentett, rezsivel kapcsolatos változások következtében a családokban központi téma lett, miként tudnak a jövőben a költségeiken, leginkább a villany- és gázfogyasztásukon spórolni. Mivel a gáz ára jelentősebb mértékben emelkedik augusztus 1-jétől, így a korszerű fűtési megoldások, illetve az épületek hőmegtartó képességének javítása kiemelkedően fontossá, halaszthatatlanná vált.
2022. 08. 12. 02:00
Megosztás:

Nehezen indult a szezon, de továbbra is Európa élén a hazai csemegekukorica

Európában a legtöbb csemegekukorica Magyarországon terem. A szegmens versenyképességének megőrzése érdekében a jövőben már rövidtávon tovább kellene növelni az öntözött területek nagyságát és az MDMV vírusnak ellenálló fajták arányát, hangzott el a Syngenta hajdúszoboszlói szakmai rendezvényén.
2022. 08. 12. 01:00
Megosztás:

15%-kal nőtt a vendéglátás forgalma

Az egy évvel ezelőtti fokozatos nyitás miatt emelkedő bázishoz képest júniusban 14,7%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene a májusi 34,3%-os növekedés után, míg 35,3%-kal emelkedett az árbevétele. A második negyedévben átlagosan 46%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene az első negyedévi átlagos 80,5%-os növekedés után, míg az árbevétel 60%-kal bővült, így a vendéglátás továbbra is jelentősen támogatta a GDP növekedését. A következő hónapokban folytatódhat a vendéglátói szektor helyreállása, amit támogat a nemzetközi turizmus egyre erősödő helyreállása, ami a GDP növekedését is támogatja a következő negyedévekben.
2022. 08. 12. 00:01
Megosztás:

Az elszálló rezsiköltségek miatt egyre vonzóbbá válhatnak az újlakások

Jókor jött az újlakás-piacon, hogy az 5 százalékos lakásáfa, valamint a legnépszerűbb lakástámogatások, a Babaváró és a CSOK meghosszabbítását július végén bejelentették. Így az elmúlt fél évben némileg óvatosabbá vált beruházók és vevők egyaránt fellélegezhettek. A piac a magas infláció, valamint a növekvő kivitelezési idők és anyagköltségek ellenére viszonylag stabil lábakon áll az idei első féléves adatok tükrében: az OTP Jelzálogbank legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképének adatai szerint több mint öt százalékkal több lakást adtak át, mint a tavalyi első félévben, az eladások pedig – részben a tavasszal még elérhető ZOP hitelnek köszönhetően – 20 százalékkal nőttek. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint az újlakások iránti érdeklődést az elszálló energiaárak erősíthetik a jövőben.
2022. 08. 11. 23:00
Megosztás:

Verhetetlen a tengerpart a magyaroknál, főleg, ha horvát

A júliusban megkötött utasbiztosítások több mint kétharmada tengerparti nyaralásra szólt. A legnépszerűbb úti cél Horvátország volt, a legdrágább biztosítás pedig meghaladta a 180 ezer forintot – derül ki a Bank360.hu utazási indexéből.
2022. 08. 11. 22:00
Megosztás:

A megemelkedett árak miatt aggódik a street food-ágazat

A food truck meghatározó eleme a magyar gasztronómiának, egyre trendibb a fiatalok és a családok körében is. Felismerték az éttermek is az igényt, és sokan kialakítottak büfékocsit, amivel hétvégente járják az országot. Az idei év ismét nagy kihívás elé állította a vendéglátóipart a megnövekedett munkaerő-, és alapanyagköltségekkel, valamint az elszállt energiaárakkal. Ennek hatására 30-40%-kal is megemelkedtek az eladási árak, viszont jelentősen csökkent a haszonkulcs. Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke és a Food Truck Show főszervezője fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy támogassa a műfaj hazai működését és a food truck kultúrája a hétköznapok részévé váljon.
2022. 08. 11. 21:00
Megosztás:

Csehországba továbbra sem érkezik orosz kőolaj

Továbbra sem érkezik orosz kőolaj Csehországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette csütörtökön reggel a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) a Barátság és az IKL kőolajvezetékeket üzemeltető Mero társaságra hivatkozva.
2022. 08. 11. 20:00
Megosztás:

Robosztus bevételnövekedés mellett tizedére esett vissza az Erste Bank adózott nyeresége a rendkívüli tételek miatt

Az Erste Banknál 18 százalékkal nőtt az új finanszírozás volumene az idei első félévben, míg az ügyfélhitelek és kötvények állománya 11 százalékkal bővült egy év alatt. A működési bevételeket 9,4 százalékkal sikerült növelni, az emelkedő költségek, az „extraprofit” adó és a Sberbank-ügyfelek kártalanítása azonban elvitte a pénzintézet nyereségének nagy részét.
2022. 08. 11. 19:00
Megosztás:

Ismét egyre népszerűbbek a "szedd magad" akciók

A KSH tegnap közzétett adatai szerint júliusban 15,4 százalékkal volt magasabb a zöldség és gyümölcs fogyasztói ára, mint egy évvel korábban. A gyümölcspiacon régen látott árrobbanás egyre többeket fordít ismét az úgynevezett „szedd magad” akciók felé. Az alacsony szinten beragadó termelői árak és a munkaerőpiaci helyzet miatt a termelők is egyre több kertet nyitnak meg a gyümölcsszedő vásárlók előtt.
2022. 08. 11. 18:00
Megosztás:

Gyorsult az infláció Csehországban

Júliusban 17,5 százalékra nőtt az éves szintű infláció Csehországban a júniusi 17,2 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerdán Prágában. A fogyasztói árak sorozatban immár 13 hónapja emelkednek.
2022. 08. 11. 17:00
Megosztás:

Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói

Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
2022. 08. 11. 16:00
Megosztás:

A levegőminőség javításának lehetséges módjairól tart közösségi gyűlést a fővárosi önkormányzat

Lélegezz fel Budapest! címmel a levegőminőség javításának lehetséges módjairól szervez közösségi gyűlést a fővárosi önkormányzat - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-vel.
2022. 08. 11. 15:00
Megosztás:

Tízmilliárd eurós adócsökkentést tervez a német pénzügyminisztérium

Tízmilliárd eurós adócsökkentést tervez a német pénzügyminisztérium az infláció hatásának ellensúlyozására, a szerdán ismertetett javaslat a tárca szerint több tízmillió ember helyzetét javítaná.
2022. 08. 11. 14:00
Megosztás: