Óvatos befektetők, izgalmas vagyonkezelői fejlemények, élénkülés a metaverzumban

Áprilisban sem állt meg az élet a fintechek világában, a tőkebevonások száma és összértéke is csökkent ugyanakkor. A jelenség hátterében makroökonómiai és tőzsdei tényezők állnak, amelyek tartós jelenléte jó időre csökkentheti a szektor szereplői felé áramló tőkét. A termékfejlesztések közül a vagyonkezelési megoldások emelhetők ki. Érkeztek az alternatív eszközosztályokkal, a metaverzummal és a kriptovalutákkal kapcsolatos hírek is. A metaverzum a figyelem középpontjába került, ami nem meglepő az elmúlt hónapok hypeja után. Több pénzintézet most szánta el magát a belépésre, noha ezt a többség egyelőre inkább marketing megfontolásból teszi.

Óvatos befektetők, izgalmas vagyonkezelői fejlemények, élénkülés a metaverzumban

A hónap legnagyobb tőkebevonását a bostoni székhelyű Circle hajtotta végre: a USDC stablecoint kibocsátó vállalat 400 millió dollárhoz jutott befektetőitől. (A stablecoinok olyan kriptovaluták, amelyek árfolyamát fiat pénzhez, jellemzően a dollárhoz kötik.) A Circle a USDC köré épülő fizetési és vagyontárgyi infrastruktúrájának fejlesztésére szánja az összeget.

A vállalat vezérigazgatója szerint a digitális valuták drámai hatással vannak a globális gazdaságra, a Circle pedig a korábbinál is nagyobb szerepet játszana a folyamat felgyorsításában. A tőkebevonásba a BlackRock is beszállt. A két vállalat stratégiai partnerségi megállapodást is kötött: közösen térképezik fel a stablecoinok tőkepiaci alkalmazásainak lehetőségeit.

Amerika keleti partjáról a nyugatira kell ugrani, ha az áprilisi tőkebevonási lista második helyezettjét keressük. San Franciscóban található ugyanis a 300 millió dollár friss forráshoz jutó Remote székhelye. A Remote vállalatokat szolgál ki megfelelési és bérszámfejtő szolgáltatásokkal, valamint munkavállalói juttatásokkal. Partnerei a Remote szolgáltatásainak köszönhetően gyorsabban, automatizáltan végezhetik a bérszámfejtést, és színvonalas juttatásokat kínálhatnak alkalmazottaiknak, valamint a nekik dolgozó egyéni vállalkozóknak.

Az elmúlt időszakban nem először találkozunk indiai szereplővel a legnagyobb tőkebevonást elérő cégek között. Ezúttal a CRED-é a harmadik hely 200 millió dollárral. A fintech jutalmakat kínál azoknak a felhasználóknak, akik a felületén fizetik be a hitelkártyájukhoz tartozó számlákat. Az ügyfelek minden ilyen alkalom után CRED coinokat kapnak, amelyeket exkluzív ajánlatok igénybevételére és személyre szabott termékek, valamint élmények kipróbálására használhatnak fel. A platformot a legfrissebb adatok szerint már több, mint 9 millióan használják Indiában.

Tartós visszaesés jöhet a tőkebevonások terén

Úgy fest, egy ideig nem érdemes a tőkebevonási rekordok megdöntésére várni. Az idén az első negyedévben 28,8 milliárd dollárhoz jutottak a globális fintech szektor tagjai, ami 18 százalékos visszaesést jelent 2021 utolsó negyedévéhez képest. Európa az egyetlen kontinens, amely markáns növekedést produkált. Az észak-amerikai és ázsiai fintech ökoszisztémákban jelentős csökkenés volt.

A meglepőnek tűnő adatok egybeesnek a szakértői várakozásokkal. A tavalyi rekordévet követő visszaesést főleg makroökonómiai tényezők indokolják. A kamatok emelkedése például limitálja a technológiai részvények vonzerejét. Ez annak tudható be, hogy a piac várakozásai szerint hamarosan egyre nagyobb számban állnak majd rendelkezésre hasonlóan kedvező hozam-kockázat arányú befektetések.

A tőzsdére jutó fintech cégek ráadásul eddig sem teljesítettek túl jól. A jelek szerint a fintechekre fókuszáló kockázati tőkealapok nagyobb értéket láttak ezekben a vállalatokban, mint a tőzsdei befektetők, emiatt sokuk papírjai jelentős árfolyamesést szenvedtek el a bevezetés óta. A kamatkörnyezet változása mellett az is indokolhatja a tőkebevonások csökkenését, hogy a tőkealapok valószínűsíthetően elkezdték beárazni a tőzsdei befektetők pesszimizmusát.

A csúcsról is lehet bukni

Részben a tőke apadásának tudható be az is, hogy a bajban lévő fintechek nehezebben jutnak mentőövhöz a befektetőktől. Így járt a Fast fizetési startup is, amely annak idején egykattintásos online fizetési szolgáltatásáról vált ismertté. A fintech összesen 124,9 millió dollárhoz jutott működése során, és a világ legértékesebb magánkézben lévő fintech cégét, a Stripe-ot is befektetői között tudhatta.

A 2021-es év azonban borzalmasan sikerült a Fastnak, a bevételek csupán 600 ezer dollárt tettek ki. Az alapítók pánikszerűen új befektetők keresésébe kezdtek, de a rengeteg pénzt elégető, minimális bevételt termelő vállalat senkinek nem ragadta meg a fantáziáját. Természetesen túlzás lenne mindezt a piaci körülményekre fogni, az azonban kétségtelen, hogy korábban többen is hasonlóan nehéz helyzetből találtak kiutat. Aligha véletlen, hogy a Fastnak ez most nem sikerült, így a vállalat csődbe ment, és kénytelen volt bejelenteni működésének felfüggesztését.

A legnagyobbak is küszködnek

Az egyik legértékesebb online bróker, a Robinhood két váratlan hírrel is meglepte a piacot. Először kiderült, hogy az amerikai fintech felvásárolja a Ziglu brit kriptovaluta platformot. A Robinhood állítólag jó ideje tervezte a brit piacra való belépést, ezzel az akvizícióval el is érte ezt a célját. A Ziglu felhasználói tizenegy kriptovalutával kereskedhetnek, ami mellett vásárlásra is használhatják kriptopénzüket, és a számláikon lévő kripoeszközeikre kamatot is kapnak. A közeljövőben a Ziglu ügyfeleinek nem kell változásokra készülniük. A Robinhood felületén a Ziglu szolgáltatásai fokozatosan megjelennek majd meg .

Az már kevésbé biztató jel, hogy a Robinhood jelentős leépítésekbe kezd: a munkavállalók 9 százaléka hamarosan távozni kényszerül a vállalattól. Mindez Vlad Tenev vezérigazgató blogbejegyzéséből derült ki április második felében. A Robinhood egyike volt a pandémia legnagyobb nyerteseinek a fintech szektorban, hiszen a lakossági befektetők platformra való áramlása gyorsan a legnagyobb nevek közé emelte a vállalatot.

A tavalyi év már messze nem volt ilyen sikeres: 2021 második fele óta egyértelműen látszik a visszaesés a Robinhoodnál. A részvény árfolyamának csökkenése mellett ezt igazolja a mostani bejelentés is. Érdemes lesz nyomon követni a jövőben, hogy sikerül-e megállítani ezt a negatív trendet.

Nem lassul a pénzügyi demokratizálódás

Gőzerővel folytatódik a befektetések világának demokratizálódása, egyre több olyan szolgáltatás jelenik meg a piacon, amelyekről néhány éve még elképzelhetetlen volt, hogy elérhetővé váljanak a lakosság számára. Logikus, hogy az ilyen irányba terjeszkedő fintechek előszeretettel fordulnak a nyilvánossághoz friss tőkéért. Ezáltal egyrészt finanszírozhatják növekedésüket, ami mellett az ügyfelekkel való kapcsolatukat is tovább erősíthetik.

Pont így tett áprilisban az InvestEngine. A brit vagyonkezelői fintech közösségi finanszírozási kampánya nagy sikert aratott a befektetők körében, akik mostanra több, mint 1,5 millió fontot fektettek a vállalatba. Ez az összeg az eredeti cél 2,2-szerese, vagyis vitathatlanul egy sikersztoriról van szó.

Az InvestEngine elsősorban ETF-kereskedő, felületén a felhasználók önállóan vagy szakértői segítséggel is összeállíthatják az igényeikhez illeszkedő ETF-portfóliót. A kínálat kifejezetten széles, feltűnik benne például a Vanguard és az iShares több száz alapja is. Egyes alapok elérésének demokratizálása érdekében töredékes ETF befektetést is biztosít a felület.

Mérföldkövek a digitális vagyonkezelésben

Váratlan irányba terjeszkedik a Chip, a brit pénzkezelési szolgáltató ugyanis hamarosan alternatív eszközosztályokba való befektetést tesz lehetővé ügyfeleinek. A kínálatban többek között szerepelnek majd a prémium borok, whiskyk, karórák és műalkotások. Ezekkel az eszközökkel az elmúlt években gyakran vonzóbb hozamokat lehetett elérni, mint a legkedveltebb részvényekkel és indexekkel. Az ezekbe való befektetés ugyanakkor szinte kizárólag a vagyonos rétegek számára érhető el, akik rendre ki is aknázzák az ezekben a területekben rejlő lehetőséget, legyen szó portfóliójuk diverzifikálásáról, vagy épp a részvénypiaci sokkokkal szembeni védekezésről.

A Chip hamarosan minden ügyfelének lehetőséget biztosít arra, hogy töredékes részesedést vásároljanak a luxuscikkekben, így akár kisebb összegtől is megkezdhetik a befektetést az érdeklődők. A jelenlegi gazdasági körülmények között a felhasználóknak kulcsfontosságú lehet az alternatív eszközosztályok elérése, így a Chip kiváló időzítéssel jelentette be új szolgáltatását.

Újszerű megoldással állt elő a világ egyik legnagyobb vagyonkezelője, a Fidelity is. Létrehozta a Fidelity Metaverse ETF-et, ami a metaverzum iránt érdeklődő befektetőknek kínál lehetőséget arra, hogy részt vehessenek a kezdeményezés jövőbeli sikereiben. A tematikus alapot úgy állították össze, hogy kövesse azoknak a globális vállalatoknak a teljesítményét, amelyek a metaverzum fejlődéséhez kapcsolódó fejlesztési, gyártási, elosztási, vagy értékesítési tevékenységet végeznek.

Metaverzum - hype vagy kincsesbánya?

Az elmúlt hónapokban a metaverzum az egyik legerősebb trenddé vált a pénzügyi szektorban is. Sokak szerint a metaverzum a kapitalizmus disztópikus jövőképét jeleníti meg. Mások páratlan erejű kezdeményezésről beszélnek, amely megváltoztathatja mindennapi életünket. A pontos előnyök és lehetőségek többségét egyelőre homály fedi, ugyanakkor a sok hatásvadász belépő mellett vannak olyanok is, akik valódi értéket teremtenek.

Ilyen a fent említett Fidelity is, amely a metaverzum ETF-ének kibocsátása mellett pénzügyi edukációs tartalmakat is kínál majd a fiataloknak a Decentraland nevű metaverzumban. A vagyonkezelő Fidelity Stack néven létrehozott egy főhadiszállást, ahol bár, táncparkett és tetőterasz várja a virtuális látogatókat. Az Invest Quest névre keresztelt tanulási élmény lényege, hogy a felhasználók miközben bebarangolhatják az épületet, szórakoztató módon sajátíthatják el az ETF befektetések alapjait. A sikeresen teljesített feladatokkal a fiatalok virtuális égitesteket gyűjthetnek, amit később exkluzív jutalmakra válthatnak át.

A Fidelity egy ideje nyíltan próbálja megszólítani a fiatal generációkat, amire jó eszköz lehet az edukációs tartalmak gyártása. Az ilyen kezdeményezések révén a metaverzumban töltött idő nem értelmetlen barangolás és vásárlás, hiszen a pénzügyi ismeretek szerzése kulcskérdés a mai világban. A Fidelity újdonsága ezáltal úgy képes szolgálni a vállalat üzleti céljait, hogy közben társadalmi értéket is teremt.

Lassan beüt a FOMO-hatás

A bankszektor szereplői sem tétlenkednek, ami a metaverzumba való belépést illeti. Az első érkezők között volt a JPMorgan, és az HSBC. Előbbi saját társalgójának megnyitásával, utóbbi egy virtuális telek megvásárlásával került be a hírekbe. Hozzájuk csatlakozott áprilisban két további pénzintézet, a brit Standard Chartered és a spanyol imagin.

A Standard Chartered a The Sandbox nevű, videójátékok köré épülő metaverzumban vetette meg a lábát, ahol innovatív élményeket kínál majd meglévő és új ügyfeleinek. A virtuális telek egyébként a The Sandbox Mega City nevű, Hong Kong kultúrája által inspirált kerületében található. Hong Kong egy kiemelt fontosságú piac a bank számára, amit a metaverzumbeli főhadiszállás elhelyezkedése is megerősít. A Standard Chartered tehát várhatóan folytatja a Hong Kong-i lakosság intenzív targetálását, amit mostantól még autentikusabban tehet meg.

A másik áprilisi csatlakozó, az imagin a spanyol CaixaBank lifestyle banki spinoffja. A digitális bank ügyfelei jellemzően fiatal felnőttek, de kifejezetten gyerekeknek szóló számlacsomaggal is rendelkezik. Ennek fényében logikus lépés a metaverzumban való megjelenés. Az imagin elsőként a virtuális világba is elhozza a Barcelona belvárosában található kulturális központját, az imaginCafét. A metaverzumbeli látogatók hamarosan kultúrával, kreativitással, technológiával és fenntarthatósággal kapcsolatos tartalmakat érhetnek el a hangulatos helyszínen.

Érthető, de helyén kezelendő a bankok tolongása

Áprilisból a Fidelity kezdeményezése tűnik a legizgalmasabbnak, hiszen a pénzügyi edukáció kézzelfogható, a fizikai világban is hasznos előnyöket tartogat a fiataloknak. A Standard Chartered és az imagin érkezése a metaverzumba egyelőre inkább ötletes marketing fogásnak tűnik, mintsem valódi ambíciókat tükröző lépésnek. Természetesen meg lehet érteni a hagyományos pénzpiaci szereplők logikáját. A többség nem biztos abban, hogy a metaverzum tényleg hatalmas jelentőséget hordoz számukra, ugyanakkor nem akarnak kimaradni a buliból, arra az esetre, ha beigazolódnának a lelkes elemzők várakozásai.

Nem is tanácsos figyelmen kívül hagyni a metaverzumot, hiszen a Citi becslései szerint 2030-ra akár 13 ezer milliárd dollárra duzzadhat a köré épülő gazdasági ökoszisztéma. Az amerikai befektetési bank friss riportja szerint az internet jellege jelentősen megváltozik a következő nyolc évben. Ha a metaverzum sikeresen emeli be saját világába a kereskedelmet, a művészetet, a médiát, a hirdetéseket, az egészségügyet és a társadalmi együttműködést, akkor a fenti optimista becslés könnyen valósággá válhat.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a külföldi piacok legsikeresebb üzleti megoldásaival, kitérünk továbbá ezek hazai megvalósíthatóságára is. A hónap első napjaiban közleményben értesítjük a pénzügyi sajtó szereplőit a legfrissebb trendekről és fejleményekről. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban a science@peakfs.io email címre várjuk a felmerülő kérdéseket.

Kényszerű tudatosság: még mindig az ár a legfontosabb a vásárlásnál, de nem mindegy, mit kapunk érte

Többnyire hetekig beleássuk magunkat a témába, és csak hosszas mérlegelés után döntünk nagyobb értékű műszaki cikk vásárlásakor. Az ár és a funkciók mellett az energiatakarékosság fontosabb kritérium lett, mint valaha, felértékelődött a szolgáltatások szerepe, majdnem minden második ember pedig új termék vásárlása előtt inkább megpróbálja megjavíttatni elromlott készülékét – derült ki a MediaMarkt friss reprezentatív kutatásából.
2023. 02. 02. 18:30
Megosztás:

A vártnál jelentősebben csökkent a német export és az import decemberben

Decemberben Németország exportja 6,3 százalékkal, 127,4 milliárd euróra csökkent, az importja pedig 6,1 százalékkal, 117,4 milliárd euróra esett novemberrel összevetve - közölte a német statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön.
2023. 02. 02. 18:00
Megosztás:

A GVH megszüntette az eljárást az ingatlan.com üzemeltetőjével szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta a vizsgálatot az ingatlan.com üzemeltetőivel szemben, mert nem bizonyosodott be a versenyfelügyeleti eljárás megindításakor feltételezett jogsértés - jelentette be csütörtöki közleményében a hivatal.
2023. 02. 02. 17:30
Megosztás:

A gerincgyógyászati diagnosztikát segítő informatikai megoldáson dolgoznak az SZTE kutatói

A gerincgyógyászati diagnosztikát segítő informatikai megoldáson dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Budai Egészségközpont Kft., valamint az IFUA Horváth & Partners Kft. munkatársaival együttműködve - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 02. 02. 17:00
Megosztás:

Több mint 800 millió forintból fejleszthet Vésztő

Több mint 800 millió forintot nyert el uniós forrásból beruházásokra a Békés vármegyei Vésztő.
2023. 02. 02. 16:30
Megosztás:

A kőolaj ára nagyot csökkent szerdán, de ma már ismét erősödik

A WTI 77,2, a Brent pedig 83 dollár/hordó volt ma reggel az áprilisi határidőre, míg az Ural azonnali árjegyzése 56,2 dollár/hordót tett ki.
2023. 02. 02. 16:00
Megosztás:

A vártnál jobb eredményt ért el a Meta

40 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot indít a Meta – tette közzé tegnap piaczárás utáni negyedik negyedéves gyorsjelentésében a tech óriás.
2023. 02. 02. 15:30
Megosztás:

Kedvező az Infineon környezete

Az első pénzügyi negyedévben az Infineon 3,95 milliárd eurós árbevétele enyhén elmaradt a 4 milliárd eurós piaci várakozástól.
2023. 02. 02. 15:00
Megosztás:

Energiaár-vezette inflációs lassulás

Tegnap kellemes meglepetés volt, hogy januárban gyorsan süllyedt az infláció. Az Eurózónában a korábbi 9,2%-ról 8,5%-ra mérséklődött az infláció, gyorsabb ütemben, mint ahogy a 8,9%-os elemzői konszenzus várta volna.
2023. 02. 02. 14:30
Megosztás:

Powell szavaiból csak a pozitívumokra figyeltek a befektetők

Nem okozott meglepetést tegnap a Fed kamatdöntő testülete, miután 25 bázisponttal 4,5-4,75%-ra emelte az alapkamatot.
2023. 02. 02. 14:00
Megosztás:

Új, ügyfélbarát módosításokat vezet be a kormány a lakásbiztosítások piacán

A kormány 2023. február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött; a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került - jelentette be csütörtöki közleményében a GFM.
2023. 02. 02. 13:30
Megosztás:

Szétválás Európa és az USA között

Tegnap Jerome Powell már enyhébb hangnemet ütött meg, ami nem csak dollárgyengülést hozott, hanem a részvénypiacokon újabb emelkedést is.
2023. 02. 02. 13:00
Megosztás:

A Bank of England tizedik kamatemelésének bejelentését várja csütörtökre a piac

A piaci szereplők és a londoni elemzői közösség egyöntetű várakozása szerint csütörtökön - idei első kamatdöntő ülése után - újabb kamatemelést jelent be a Bank of England. Ha az előrejelzések helytállónak bizonyulnak, a brit jegybank tizedszer emelné alapkamatát a szigorítási ciklus több mint egy évvel ezelőtti kezdete óta.
2023. 02. 02. 12:30
Megosztás:

Energiamegtakarítás háztartási gépekkel – Lehetséges?

Az energiaválságnak nevezett időszakban a villamos energia tudatos megtakarítása jelentős összegeket hagyhat a családok zsebében. Érdemes és fontos tisztában lennünk a fogyasztáscsökkentés lehetőségeivel – vegyük górcső alá a legnagyobb háztartási gépeinket és vizsgáljuk meg, mely szokásaink megváltoztatása lehet szükséges.
2023. 02. 02. 12:00
Megosztás:

Ennyit nőtt 2021 decemberéhez képest a vendégéjszakák száma

2022 decemberében a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 725 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 28, a vendégéjszakáké 22 százalékkal emelkedett 2021 decemberéhez viszonyítva - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 02. 02. 12:00
Megosztás:

Novemberben 1 milliárd 415 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány

2022. novemberben a kivitel volumene 9,5, a behozatalé 15 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A passzívum 1 milliárd 415 millió euró volt, az egyenleg 1 milliárd 372 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest - közölte szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 02. 02. 11:30
Megosztás:

Javult kissé a Caixin kínai feldolgozóipari teljesítményindexe januárban

Januárban kissé javult, de továbbra is a kínai feldolgozóipar teljesítményének gyengülését jelezte a Caixin gazdaságkutató beszerzésimenedzser-indexe.
2023. 02. 02. 11:00
Megosztás:

Négyszázmillió forintos vízrendezés kezdődött Alsónyéken

Négyszázmillió forintos vízrendezési projekt kezdődött Alsónyéken a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával - közölte a Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal az MTI-vel.
2023. 02. 02. 10:30
Megosztás:

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2023. 02. 02. 10:00
Megosztás:

Kilőtt a kakaós csiga és a hamburger ára

Tovább tart az árak erőteljes emelkedése a gyerekek által használt mindennapos termékek esetében - derül ki a K&H gyerekinflációs kosarából. A többek között gyerekcipőt, joghurtot, narancslét és kakaós csigát tartalmazó kosár egy év alatt 21 százalékkal, 2019 decemberéhez képest pedig több mint 30 százalékkal drágult. Például a kakaós csiga ára éves szinten 53, hároméves összevetésben pedig 81 százalékkal nőtt.
2023. 02. 02. 09:30
Megosztás: