Óvatosan kezdi az évet a budapesti újlakás-piac

Tavaly a fővárosi újlakás-piac eredményei – ahogyan az az OTP Budapesti Újlakás Értéktérkép adataiból kitűnik – leginkább a 2014-15-ös helyzetet idézték. 2023-ban az ingatlanfejlesztők mindössze 3500 új otthon megépítését célozták meg hirdetni kezdett projektjeikkel, ami 45 százalékkal volt kevesebb az előző évre tervezettnél. Hasonló mértékű lett a visszaesés az értékesítésben is: az év folyamán 2960 új társasházi lakásra találtak vevőt, mintegy fele annyira, mint egy évvel korábban.

Óvatosan kezdi az évet a budapesti újlakás-piac

A beruházók óvatossága 2024-re is velünk maradt: miután tavaly 6220, kétlakásosnál nagyobb projektben épülő lakást adtak át a fővárosban, erre az évre alig többet, 6310-et terveznek. Sőt, Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint az év végére ez a csekély többlet biztosan elolvad, ugyanis sok év tapasztalata az, hogy a tervezett átadások sok száz, sőt akár ezres nagyságrendben is átcsúsznak a következő évre.

2024 elejére a már átadott, de még eladatlan új lakások száma meghaladta a 1200-at, ami az elmúlt tíz évben a második legnagyobb készlet. Ám az elemző arra is emlékeztet, hogy a 2008-at követő válság idején volt ez sokkal nagyobb is, akkor előfordult, hogy a 3000-et is meghaladta az azonnal költözhető lakások száma Budapesten.

Az összkép erősen eltérő helyzetű kerületeket rejt. Például a jelentős fővárosi készlet ellenére, a publikus beruházói és értékesítői információkból dolgozó OTP-s adatbázis szerint jelenleg egyáltalán nem kínálnak azonnal beköltözhető új lakást Budavárban, és Rákospalotán is csak egyetlen egyet. Ugyancsak tíznél kevesebből lehet választani az V., a XVI., a XVIII., a XX., a XXII. és a XXIII. kerületekben. Ezzel szemben száznál is többet kínálnak öt kerületben, ezek a XI., a XIII., a X., a VIII., valamint a III.

A kínálat bővülésében kiemelkedő szerepe van a XIII. kerületnek, a tavalyi tény- és az idei terv-adatok szerint is ott épül nagyjából minden negyedik fővárosi új lakás. Ugyancsak meghatározó fejlesztési terület Újbuda, a 2024-ben átadandó otthonok közel harmadát oda várják. Az idei várakozásokat tekintve Ferencváros a harmadik dobogós, ahol mintegy 630 lakás átadására számítanak. A IX. kerület annak ellenére érte el ezt az előkelő helyezést, hogy ott tavaly egyetlen egy újlakás-projektértékesítése sem indult újonnan. Ám a korábban indított fejlesztések révén még 2025-re is mintegy 870 új lakás befejezését tervezhetik.

A nagyobb projektek ütemezése, vagy éppen kifutása gyakran egyik évről a másikra felforgatja a kerületek újlakás-rangsorát. Például Kőbányán tavaly még közel ötszáz lakást fejeztek be, amivel az ötödik legtempósabban fejlesztő kerület lehetett a X., ám ezek helyett csupán egyetlen mikroprojektet indítottak, így idén még 5 új otthon átadására sem számíthatnak.

Ha idén még nem is indul sokkal több beruházás, Valkó Dávid szerint arra lehet számítani, hogy számos fejlesztéshez igyekeznek majd megszerezni az építési engedélyt a vállalkozások. Fontos határidő közeleg ugyanis: a kedvezményes, 5 százalékos áfát csak azoknál az otthonoknál alkalmazhatják 2028-ig a fejlesztők, amelyekhez ez év végéig megkapják a jogerős építési engedélyt. Így az időben beszerzett engedélyük lehetővé teszi, hogy a következő közel öt évben akkor építsenek, illetve kezdjenek értékesíteni, amikor a piaci helyzetet a számukra legkedvezőbbnek látják.

A 2024-es átadással tervezett új budapesti otthonokat közel 1,5 millió forintos átlagos négyzetméteráron kínálják, ami az előző évvel összevetve mintegy 18 százalékos nominális növekedést, reálértéken viszont stagnálást jelent. A konkrét ajánlatok azt mutatják, hogy a kis és nagy befektetők közül is sokan akcióznak, különféle kedvezményeket, illetve ajándékokat kínálnak, így keresik azt az árat, amire a vevők már hajlandóak előlépni. Emiatt most olyan környéken is lehet találni néhány lakásnál 900 ezer forint alatti bevezető árat, ahol a tipikus árszint már 2022-re 1 millió forint feletti volt.

A 2025-ös átadással tervezett lakásokat ugyancsak az ideihez hasonló összegekért hirdetik, ám ezzel kapcsolatban Valkó Dávid arra figyelmeztet, hogy ez nem jelenti az árak valódi megtorpanását. Az előzetes, tervezőasztalról történő értékesítés jellemzően olcsóbban történik, tehát 2025-re, mire a ma még csak tervezett otthonok valóban felépülnek, az áruk is magasabb lesz.

Mindent egybevetve: az elemző szerint 2024 szerencsés év lehet a vásárlók piacra lépésére. Az újlakások további áresésére már nem érdemes várniuk. Bár már kevesebb lakás épül, a korábbi projektek még számottevő választékot hagytak a piacon. Az eladók pozíciókeresése pedig hozzásegíthet egy-egy különösen jó vételhez, érdemes ezért kifejezetten keresni az akciókat, sőt, akár megpróbálni alkudni is.

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 06. 24. 19:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 24. 18:30
Megosztás:

Magas forgalom mellett zárt a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 5,29 pontos, 0,01 százalékos csökkenéssel, 70 373,63 ponton zárt hétfőn.
2024. 06. 24. 18:03
Megosztás:

Ismét az infláció miatt izgulhatnak a befektetők

Ezen a héten viszonylag kevés gazdasági adat érkezik az egyesült Államokból. A piac már a személyi fogyasztási kiadások (PCE) árindexének májusi adatait várja, amit pénteken tőzsdenyitás előtt tesznek közzé.
2024. 06. 24. 17:30
Megosztás:

Ripple (XRP), Cardano (ADA), és ETFSwap (ETFS) árjóslat a június utolsó hetére

Ahogy közeledünk június utolsó hetéhez, a kriptopiac pezseg az ár spekulációktól.
2024. 06. 24. 17:00
Megosztás:

Kínával muszáj megállapodni, különben a Föld elpusztul

Meg kell erősíteni az együttműködést Kínával, mert nélküle lehetetlen teljesíteni a globális klímavédelmi célokat, ugyanakkor az országnak biztonságos alternatívát kell találnia a szénnel mint energiahordozóval szemben - jelentette ki Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter vasárnap a dél-kínai Hangcsouban.
2024. 06. 24. 16:30
Megosztás:

Ingyenesen letölthető a gondosóra új alkalmazása

Ingyenesen letölthető a gondosóra új alkalmazása, mely mostantól még nagyobb biztonságot nyújt használóinak - jelentette be vasárnap a Facebook-oldalán a miniszterelnök főtanácsadója, kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos.
2024. 06. 24. 16:00
Megosztás:

Csökkentek a tojás- és húsárak tavalyhoz képest

A június eleji adatok szerint csökkent a tojás csomagolóhelyi ára, valamint a vágósertés és a vágócsirke termelői ára 2023 azonos időszakához képest - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AK) legfrissebb összefoglalóiban.
2024. 06. 24. 15:30
Megosztás:

Továbbra is várják az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek pályázatait

Magyarországon több ezer gyermek él 1-es típusú cukorbetegséggel, a családokért felelős államtitkárság célja, hogy a betegséggel kapcsolatos tudnivalók minél szélesebb körben ismertté váljanak, ezzel is segítve az érintett családokat és közvetlen környezetüket - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2024. 06. 24. 15:00
Megosztás:

Megkezdődött a területvédelmi tartalékosok létszámnövelése a Magyar Honvédségnél

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez - mondta az MTI-nek a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka szombaton a tatárszentgyörgyi lőtéren.
2024. 06. 24. 14:30
Megosztás:

Csapatépítő helyszínek Budapesten

A csapatépítők kulcsfontosságú szerepet játszanak a munkahelyi légkör javításában és a munkatársak közötti kapcsolatok erősítésében. Ezek a legjobb csapatépítő helyszínek Budapesten!
2024. 06. 24. 14:10
Megosztás:

Hazánk egy biztonságos ország

Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, van tehát mire büszkének lenni - hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton Tiszafüreden, az országos polgárőr napon.
2024. 06. 24. 14:00
Megosztás:

Csökkentek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai júniusban

Váratlanul és jelentős mértékben csökkentek a brit gazdaság aktivitásának mérőszámai júniusban.
2024. 06. 24. 13:30
Megosztás:

Az EU jóváhagyta a Hyginett fogkefegyártó magyar állami támogatását

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a magyar állam 35 millió euró (mintegy 14 milliárd forint) összegű közvetlen támogatást nyújtson a Procter and Gamble (P&G) csoporthoz tartozó Hyginett Magyar-Amerikai Higiéniai Cikkeket Gyártó Kft.-nek - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
2024. 06. 24. 13:00
Megosztás:

Lezárult a Kelly, a Gi Group és a Grafton HR szolgáltatók összeolvadása Magyarországon

Lezárult a Kelly Services hazai felvásárlása és integrálása, ezzel a brand megszűnik hazánkban – derült ki a cégcsoport közleményéből. A felvásárlással a Grafton Recruitment megerősítette piaci pozícióját a fehérgalléros, a Gi Group pedig a kékgalléros munkaerő toborzásában.
2024. 06. 24. 12:30
Megosztás:

Nőtt az amerikai gazdasági aktivitás júniusban

Az amerikai gazdasági aktivitás 26 hónapja a leggyorsabb ütemben nőtt júniusban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) pénteken közzétett előzetes értékei alapján.
2024. 06. 24. 12:00
Megosztás:

Új Volánbusz-gyorsjáratok indulnak az M1-esen Páty térségéből a fővárosba

Új Volánbusz-gyorsjáratok indulnak az M1-esen Páty térségéből a fővárosba - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 24. 11:30
Megosztás:

Varga Mihály a lengyel pénzügyminiszterrel tárgyalt

A magyar EU-elnökség célja, hogy az Európát érintő legfontosabb kérdésekben előrelépést érjen el - jelentette ki Varga Mihály, miután Andrzej Domanski lengyel pénzügyminiszterrel tárgyalt Luxemburgban a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.
2024. 06. 24. 11:00
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 06. 24. 10:30
Megosztás:

Gyengülés az ázsiai tőzsdék többségén

Jórészt gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn. A tajvani tőzsde 1,77 százalék, az ausztrál börze pedig 0,78 százalék mínuszban fejezte be a napot.
2024. 06. 24. 10:00
Megosztás: