Páratlan piaci lehetőség nyílt a magyar vállalkozások előtt a kritikus nyersanyagokat érintő ipari tevékenységek területén

A kritikus nyersanyagokról szóló európai jogszabály olyan eszközökkel ruházza fel az EU-t, amelyek biztosítják az unió biztonságos és fenntartható ellátását ezekből a nyersanyagokból.

Páratlan piaci lehetőség nyílt a magyar vállalkozások előtt a kritikus nyersanyagokat érintő ipari tevékenységek területén

A rendelet egyértelmű referenciaértékeket határoz meg a stratégiai nyersanyagok ellátási láncában a kontinens kapacitásai tekintetében, valamint 2030-ig diverzifikálja az uniós ellátást ezen a téren. Ez azt jelenti, hogy az EU éves fogyasztásának legalább 10%-a Unión belüli kitermelésből, az EU éves fogyasztásának legalább 40%-a Unión belüli feldolgozásból és az EU éves fogyasztásának legalább 15%-a hazai újrafeldolgozásból kell, hogy származzon.

A szabályozás kitér arra is, hogy minden egyes stratégiai nyersanyag esetében, a feldolgozás bármely releváns szakaszábán, az egy esztendőre vonatkozó uniós fogyasztásnak legfeljebb 65%-a származhat egyetlen harmadik országból. A helyzetet ugyanakkor bonyolítja az elektromos járművek és a megújuló energia részarányának erőteljes fellendülése Európában, ami dinamikus keresletbővülést generál energiatárolók iránt. A gyorsuló növekedés pedig az iparág ellátási láncait komoly kihívás elé állítja. Jelenleg az EU-ban sehol nem állnak rendelkezésre olyan kapacitások, amelyek az egyre fokozódó igényeket képesek lennének ellátni. 

500 millió eurós forrás nyílik

Mindezeket felismerve és annak érdekében, hogy az unió semmiképpen se függjön indokolatlan mértékben harmadik országtól és az onnan származó nyersanyagoktól, az EIT InnoEnergy és az európai magántőke- és kockázati tőkebefektető vállalat, a Demeter Investment Managers 500 millió euro összegű pénzügyi alapot hozott létre, amelyből a kontinens kitermelési és újrahasznosítási kapacitásainak fejlesztését, bővítését fogják finanszírozni. 

A befektetések legalább 70%-át olyan projektekre fordítják, amelyek növelik az EU bányászatból, feldolgozásból, finomításból és újrahasznosításból származó hazai termelését az uniós és a szomszédos országokhoz köthetően. A fennmaradó 30%-ot pedig az EU nyersanyag-partnerségi országaiból származó nyersanyagellátás növelésére különítik el.

A magyar szaktudásnak komoly értéke van

Fontos gazdasági mérföldkőhöz érkezett az Európai Unió ennek az alapnak az elindításával, ami lehetővé teszi a tagállamokban működő, a nyersanyagellátásban és újrahasznosításában érdekelt, innovatív technológiákra építő vállalkozások számára, hogy a kontinens több országában is tevékenykedjenek. Beleértve ebbe bennünket is. Itt a nagy lehetőség a hazai nagy-, közepes - és kisvállalatok, továbbá a startupok előtt, hogy a helyi szaktudásukból előnyt kovácsolva, kompetenciáikat megerősítve nemzetközi vizeken bővítsék a tevékenységeiket.

Ideje tehát levetkőznünk azt a tévhitet, hogy a magyar vállalkozások versenyhátrányban lennének az európai társaikhoz viszonyítva. Az elmúlt tíz évben több mint 20 külföldi vállalkozás üzletfejlesztési folyamata során szerzett tapasztalataim alapján kijelenthetem, hogy nincs különbség a hazai és a külföldi vállalkozások előtt álló kihívások közt ebben a szektorban sem.

Helybe jön a segítség

A sikeres nemzetközi piaci terjeszkedéshez ugyanakkor minden támogatás, információ, segítség el is érhető hazánkban. Magyarországon a Green Brother az EIT InnoEnergy képviselője. Rajta keresztül a hazai vállalkozások közvetlen kapcsolatba kerülhetnek az Európai Akkumulátor Szövetséggel. 

Továbbá kompetencia alapon a szervezet ahhoz is hozzásegíti a vállalkozásokat, hogy olyan partnereket találjanak akár Európában, akár a Magyar Akkumulátor Szövetség tagjai közt, amelyek kiegészíthetik a képességeiket. A Green Brother révén pedig elérhetőek azok a szakértők, akik ismereteikkel, tapasztalataikkal közvetlen segítséget nyújthatnak a formálódó projektek üzleti, pénzügyi terveinek kidolgozásában is.

Szerző: Dervalics Ákos, a Green Brother vezető partnere, a Magyar Akkumulátoripari Szövetség Gyártók és Beszállítók csoportjának vezetője.

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás:

Csendesen döntött csúcsot a hazai lakáspiac

Tavaly október-decemberben történelmi csúcsra ért az új otthonok árszintjét jellemző index a KSH legfrissebb, előzetes adatai szerint. Ugyanebben az időszakban a használt lakásoknál viszont árcsökkenést regisztrált a statisztika. Az ellentmondás ellenére az Eurostat adatai azt mutatják, hogy a hazai lakáspiac nagyjából belesimul az európai trendbe.
2024. 04. 14. 11:00
Megosztás:

Konferenciát rendezett a MÁV-Start

A MÁV-Start szervezésében rendezték meg pénteken az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition rendezvényt - tudatta a vasúttársaság az MTI-vel.
2024. 04. 14. 10:00
Megosztás:

Csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában

Éves viszonylatban 8 százalékkal csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában az év első két hónapjában - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 09:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban nőtt a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett nőtt a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 761,66 ponttal, 1,14 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2024. 04. 14. 08:00
Megosztás:

A Bitgo támogatást nyújt az ARB-nek, a medve trend új mélypontra süllyeszti az ADA-t, míg a KANG szárnyal

Ez a cikk egy áttekintés a kriptopiac aktuális trendjeiről, kiemelve néhány vezető kriptovaluta fontos fejleményeit az iparban. Az egyik ilyen fejlemény, hogy a Bitgo partnerségre lépett az Arbitrum (ARB) tokennel. Eközben, miután a Cardano (ADA) veszített lendületéből, a token a piaci kapitalizáció alapján elvesztette kilencedik helyét legnagyobb kriptovaluták között.
2024. 04. 14. 07:00
Megosztás:

Romlott az amerikai fogyasztói hangulat áprilisban

Az elemzők által vártnál jelentősebben romlott a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe áprilisban.
2024. 04. 14. 06:00
Megosztás:

Új jelölési rendszert vezetne be a GVH

Megkönnyítené a tudatos fogyasztói döntést, ha környezetterhelést mutató jelölési rendszert kapnának az élelmiszerek - mondta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken közzétett podcastjében a GVH vezető közgazdásza.
2024. 04. 14. 05:00
Megosztás:

Segély helyett lehetőséget kell nyújtani a vállalkozásoknak

Az ország első, kifejezetten hátrányos helyzetű emberek támogatására, mentorálására létrehozott vállalkozásfejlesztési központja segély helyett lehetőséget nyújt - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter az intézmény pénteki átadásán, Kiskunhalason.
2024. 04. 14. 04:00
Megosztás:

A fehér kenyér maga a méreg?! A kenyérevés egészségügyi kockázatai, amelyekről tudnia kell

A fehér kenyér, az asztalok állandó kedvence, első pillantásra ártalmatlan alapélelmiszernek tűnhet, ám a finomított búzalisztből készült pékáru fogyasztásának számos, kevésbé ismert egészségügyi kockázata van. Az egészséges táplálkozás iránt érdeklődők és a tudatos fogyasztók számára fontos, hogy tisztában legyenek ezekkel a potenciális veszélyekkel.
2024. 04. 14. 03:00
Megosztás:

Mennyi a tökéletes vérnyomás érték 30, 40, 50, 60, 70 és 80 éves korban?

A vérnyomás az életkor előrehaladtával változó élettani paraméter, amely fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában. E tanulmány célja, hogy bemutassa az ideális vérnyomásértékek életkori trendjeit, különös tekintettel a nemek közötti különbségekre.
2024. 04. 14. 02:00
Megosztás:

A nyugdíjprémiumot sajnos el lehet felejteni, nem lesz!

A kormány és a Kopint-Tárki egyformán csak 2,5 %-os gazdasági növekedést jósolnak idén Magyarországon. Emiatt nyugdíjprémiumra nincs lehetőség, és - ahogy a Pénzügyminisztérium külön kiemelte - már az is jelentős eredmény, hogy az állam biztosítja a nyugdíjak fenntartásához szükséges pénzügyi alapot. Lássuk a részleteket, hogy van-e bármilyen remény...
2024. 04. 14. 01:01
Megosztás:

A SMOG már 110 ezer felhasználót számlál és 1 millió dolláros airdropot hirdetett

A SMOG, a Solana blokkláncon futó, rendkívül népszerű mém érme jelentős mérföldkőhöz érkezett. Az 1 millió dolláros airdrop program első fázisát éppen most zárta le. A Smog gyors felfutása egészen a 110 000 felhasználóig azt bizonyította, hogy képes megnyerni a közösséget a zsúfolt mém érme térben.
2024. 04. 14. 00:01
Megosztás:

A Wizz Air zöld üzemanyagra szeretne váltani

A Wizz Air az évtized végére járatainak 10 százalékát tervezi üzemeltetni fenntartható repülőgép-üzemanyaggal (SAF) - közölte a légitársaság pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 13. 23:00
Megosztás:

Már nyártól kétszázmilliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a hazai élelmiszeripari vállalkozók

Mintegy 480 milliárd forint értékű forrást szán az élelmiszeripari fejlesztésekre a gazdasági kormányzat a Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv keretében. Az ehhez kapcsolódó, a napokban közzétett pályázatok számos tekintetben a korábbiaknál is kedvezőbb feltételekkel nyújtanak támogatást az érintett piaci szereplőknek – mondta dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön az Agroinform.hu közel 400 résztvevővel lezajlott online konferenciáján.
2024. 04. 13. 22:00
Megosztás:

Már öt banknál lehet akár 10% önerővel lakáshitelt felvenni

Már öt banknál tudnak akár 10% önerővel lakáshitelt igényelni azok a fiatalok, akik első saját otthonukat vásárolnák meg banki finanszírozással. A Bankmonitor szakértői szerint ennek azért van jelentősége, mert az egyes pénzintézetek hitelbírálati gyakorlata nagyon különböző, emiatt előfordulhat, hogy míg az egyik bank meghitelez valakit, egy másik elutasítja őt, vagy a szükségesnél kisebb hitelösszeget ad a számára.
2024. 04. 13. 21:00
Megosztás:

Rekordév után emelt osztalékfizetésről és új igazgatósági tagokról döntött a Waberer’s közgyűlése

Budapest, 2024. április 12. – Rekordévet zárt a Waberer’s International 2023-ban is, így az előző évit meghaladó mértékű, részvényenként 120 forintos osztalék fizetéséről döntött a társaság éves rendes közgyűlése. A részvényesek emellett elfogadták a vállalat beszámolóját, valamint két új Igazgatósági és egy új Felügyelőbizottsági tagot is választottak. A Waberer’s a közgyűléssel egyidőben publikálta első Fenntarthatósági jelentését is.
2024. 04. 13. 20:00
Megosztás:

Magyar tudósok, akik nélkül ma teljesen más lenne az űrkutatás

1961. április 12-én indult útjára a Jurij Gagarin repülő őrnagyot szállító űrhajó, aki így első emberként jutott el a világűrbe. Habár ez már önmagában is óriási evolúciós ugrás volt a történelemben, az azóta eltelt 60 évben is rengeteg jelentős előrelépés történt az űrkutatás területén, melyben a magyaroknak is nagy szerepük volt. Nélkülük ma teljesen máshogy nézne ki a Holdjáró, kevesebbet tudnánk a napszél jelenségről vagy a vízről a Marson, többük munkásságára pedig a NASA is felfigyelt. Az április 12-i Űrhajózás Világnapja alkalmából a National Geographic – a teljesség igénye nélkül – összegyűjtött 5+1 olyan kiváló magyar tudóst és felfedezést, amik előremozdították az űrkutatást.
2024. 04. 13. 19:00
Megosztás:

Egy megdöbbentő kétharmad - ezúttal a lakáshitel piacon

Egy év alatt kétharmadával ugrott meg, és történelmi csúcsra, 15,5 millió forint fölé emelkedett a felvett lakáshitelek átlagos összege. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a növekedésnek egyértelműen az év elején jól debütáló CSOK Plusz az oka. A magasabb kölcsönök nagyobb arányban fedezik a lakás vételárát, ráadásul a fiatal igénylők esetében egyre több banknál elég 10 százalékos önerő felmutatása a hiteligényléskor.
2024. 04. 13. 18:00
Megosztás: