Rajzolás segíthet a mindennapos stressz ellen

Mindenki tud rajzolni, vagy mégsem? Persze, hogy nem! A rajzolással a legtöbb embernek különös viszonya van, vagy szereti, vagy nem. Hiszen vagy tud, vagy nem. A rajzolás viszont sokkal több, mint a papírra való firkálás. Rajzolás közben az agy aktív meditációs állapotba kerül, ilyenkor az agyunk különböző területein egyszerre generálódik az alfa és a béta agyhullám emelkedése, ami egyfelől erős koncentrációra, másfelől ellazulásra enged következtetni. Így ezen hobbink segítségével csökkenthető a stressz, megszűnik a külvilág és egy enyhülhetnek a napi gondok is.

Rajzolás segíthet a mindennapos stressz ellen

Általában nem gondolkozunk azon, hogy mi történik az agyunkban, amikor rajzolunk. Pedig a rajzolás segít ellazulni, segít koncentráltabbá válni, képes kiszakítani a hétköznapi mókuskerékből és emellett még sikerélményeket is szerezhetünk vele.

„Manapság nem ritka, ha az emberek többsége pánikol, feszül abban a helyzetben, amiben most élünk. Elég, ha csak a szomszédban dúló háborúra gondolunk, a magas inflációra vagy épp ki sem hevertük a Covid-19 okozta helyzetet. A saját családomon is azt látom, hogy a rajzolásnak van egy olyan pozitív mellékhatása, ami megnyugtat, kivesz a hétköznapokból. Szeretném azt elérni, hogy minél több ember megtapasztalja ezt az érzést, hogy legyen a kezében egy eszköz arra, ha éppen kiakad valamin, vagy nehéz élethelyzetbe kerül” – mondta Dorogi Andrea, a rajzolni tanulók mentora.

Megosztó tevékenység a rajzolás: szeretni vagy nem szeretni?

Nemcsak a rajzolás az, ami kikapcsol a hétköznapokból, hanem minden olyan tevékenység, ahova kell egyfajta koncentráció. Ez lehet egy mozgásforma, a tánc vagy épp a jóga megtanulása.

„Minden olyan, ami alkalmas az elme megnyugtatására ugyanúgy, mint a rajzolás. Néhány éve végeztünk egy felmérést, de a rajz tanfolyamokon is azt tapasztaltam, amit ez a felmérés is visszaigazolt, hogy gyerekkorban az emberek többségének van valami viszonya rajzoláshoz: vagy imádta vagy kudarcot vallott. 1263 kitöltőnk segítségével több megdöbbentő eredményre is jutottunk: az például, hogy a gyermekkori vágyak, kedvtelések elfojtásáról újszerűen kéne gondolkodnunk. A gyermekkorban rajzolni szerető felnőttek többségére ugyanis igaz, hogy napjainkban is rendszeresen része életének a kreatív tevékenység, kiemelten a rajzolás, rajzolgatás. A megkérdezettek közel 10 százaléka napi, 40 százaléka heti rendszerességgel végez alkotói tevékenységet, újabb 25 százalék pedig havonta szakít időt az alkotói tevékenységre” – mesélte Dorogi Andrea, a ValdorArt ügyvezetője.

Az emberek 78 százaléka firkál telefonálás közben

Sokan 40 felé döbbenek rá, hogy az életünk nem ott tart, amit gyerekkorukban megálmodtak, ilyenkor sokan a rajzoláshoz nyúlnak vissza. A másik réteg, akiknek gyerekkorban sem ment a rajzolás, felnőttként éppen azt szeretnék bebizonyítani maguknak, hogy igenis, tudnak rajzolni.

„Egy korábbi felmérésünk szerint a magyarok 78 százaléka firkálni szokott amikor telefonál, vagy épp egy meetingen ül. Szinte oda sem figyelve alkot skicceket. Különleges tudatállapot ez, hiszen az agy főleg a hallottakkal van elfoglalva, de a kéz közben szabadon kalandozik. Sok kutatás állítja, hogy ilyenkor utat tör magának a tudatalatti, és a firkálmányainkból lehet következtetni a bennünk rejlő érzelmekre, vagy éppen az aktuális élethelyzetünkre. Ha emberalakokat firkálsz, az például bizonytalanságra utalhat, a szem arra, hogy úgy érzed, figyelnek, a körök azt szimbolizálják, hogy kapcsolódni szeretnél valakihez, szép arcokat főleg azok rajzolnak, akik könnyen meglátják a szépet másokban is, csúnyákat pedig inkább azok, akik bizonytalanok az életükben” – tette hozzá Andrea, aki most egy négyszer 1 órás rajzolós kihívásra invitál mindenkit.

A kihívás lényege, hogy elkezdenek velem rajzolni és a végén elkészül egy portré. Így megtudják tapasztalni magának a rajzolásnak a jobb agyféltekes módszertanát, hogy miként épül fel és milyen ereje van, hogy képes átvinni a „flow” tudatállapotba. Ráadásul bárki kipróbálhatja, a legidősebb diák 82 éves volt, és nagyszerűen ment neki. Arra is végeztünk egy kísérletet, hogy miként működik az agy rajzolás közben. EEG-vel lemértük az agy működését rajzolás közben. Arra voltunk kíváncsiak, hogy másképp működik-e az egy rajzolás, munkavégzés és olvasás közben, és igen, bizonyíthatóan másképp működik, de ezt tényleg ki kell próbálni ahhoz, hogy az ember érezze a hatását” – zárta gondolatait a rajzmentor.

A BME kutatója csaknem 2 millió eurós támogatást nyert az ERC Consolidator Grant pályázatán

Makk Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szilárdtest fizikával foglalkozó kutatója öt évre csaknem 2 millió eurós (mintegy 778 millió forint) támogatást nyert az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) Consolidator Grant pályázatán - közölte az egyetem kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 06:00
Megosztás:

BKK: idén is folytatódik az utastájékoztatás megújítása

Idén is folytatják a kiemelt fővárosi csomópontok utastájékoztató elemeinek korszerűsítését, először január végén a Blaha Lujza tér környéki megállók oszlopait újították fel, ahol a korábbiakhoz képest bővebb, informatívabb és korszerűbb táblákkal találkozhatnak az utasok - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 05:30
Megosztás:

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlás

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 05:00
Megosztás:

Az európaiak az egészségügyre fordítanák a legtöbb helyreállítási forrást

Az európaiak az egészségügy, az energiaellátás, a környezetvédelem, az éghajlatváltozás, valamint a foglalkoztatás területeire fordítanák a legtöbb támogatást a Next Generation EU nevű uniós helyreállítási eszköz keretéből - derült ki az Európai Bizottság által kedden közzétett Eurobarométer-felmérésből.
2023. 02. 01. 04:30
Megosztás:

Technikai recesszióba került Csehország

A tavalyi utolsó negyedévben 0,3 százalékkal visszaesett Csehország bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévhez viszonyítva, ezzel technikai recesszióba került az ország, miután a GDP két egymást követő negyedévben is csökkent - jelentette a CTK hírügynökség a Cseh Statisztikai Hivatal közleményére hivatkozva.
2023. 02. 01. 04:00
Megosztás:

Lesz baj! Megszűnhet a TB-finanszírozott fogorvosi ellátás több helyen

Komoly problémával néznek farkasszemet az alapellátásban dolgozó fogorvosok, hiszen a praxisok rezsitámogatását jelentősen meg kellene emelni, mert annak hiányában nagyon sok fogorvos jelenthet csődöt a közeljövőben – nyilatkozta a Napi.hu-nak Iványi József budapesti alapellátó fogorvos.
2023. 02. 01. 03:00
Megosztás:

A csornai szerelvénygyártó Farkas Kft. több mint 300 millió forintból növeli hatékonyságát

A csornai székhelyű Farkas Szerelvénygyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 334,66 millió forintos fejlesztéssel növeli hatékonyságát; a beruházáshoz 234,26 millió forintos, feltételesen vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a Széchenyi Terv Plusz programban - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 02:30
Megosztás:

Béremelést követelnek a közszolgálati dolgozók szakszervezetei

Tizenharmadik havi juttatást és további bérfejlesztést követelnek a közszolgálatban dolgozó szakszervezetek - jelentette be Boros Péterné, az Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke az érdekvédők Állj ki magadért és állj le 5 percre január 31-én! címmel megrendezett hétfői, közös sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2023. 02. 01. 02:00
Megosztás:

Több mint 26 ezerrel kevesebb magyart regisztráltak Hargita megyében a 2011-es népszámláláshoz képest

Több mint 26 ezerrel kevesebb magyart írtak össze tavaly Hargita megyében a 2011-es cenzushoz képest, mégis csaknem egy százalékponttal nőtt a magyarság aránya Románia "legmagyarabb" megyéjében - derült ki a román statisztikai intézet keddi közleményéből, amelyben területi bontásban közölt ideiglenes adatokat a tavalyi népszámlálásról.
2023. 02. 01. 01:30
Megosztás:

NAV: igazolásokkal ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat, ezek alapján ellenőrizhető a személyi jövedelemadó bevallási tervezete és a pénztárakba befizetett összegek után járó adóvisszatérítés összege - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményében.
2023. 02. 01. 01:00
Megosztás:

Duna House: az idei év a felújításokról szólhat

A megugró energiaköltségek miatt az idei év a felújítások éve lehet az ingatlanpiacon, de a dráguló kivitelezési és anyagköltségek finanszírozására sok esetben elengedhetetlen lesz a pénzügyi segítség - írta a Duna House az MTI-nek eljuttatott közleményében kedden.
2023. 02. 01. 00:01
Megosztás:

Végleg leállítja a Tihange 2 atomreaktort Belgium

Belgium kedden éjfélkor, 40 év után végleg leállítja a kelet-belgiumi Huy Tihange nevű városrészében található atomerőmű 2-es blokkját - jelentette a Le Soir című francia nyelvű belga napilap kedden.
2023. 01. 31. 23:30
Megosztás:

A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva nőtt az euróövezeti GDP

A csökkenést jelző várakozásokkal ellentétben a bruttó hazai termék emelkedett kissé a negyedik negyedévben az euróövezetben az előző negyedévhez mérve - közölte kedden az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatok alapján.
2023. 01. 31. 23:00
Megosztás:

Jelentősen verte a várakozásokat az UniCredit

Az UniCredit 2,46 milliárd eurós adózott eredménnyel zárta a negyedik negyedévet, messze felülmúlva az 1,03 milliárd eurós várakozást - olvashatjuk az ERSTE hazai elemzői anyagában.
2023. 01. 31. 22:30
Megosztás:

Óva intenek a friss inflációs adatok - Mégsincs vége a drágulásnak?!

Tegnap a januári spanyol infláció, ma pedig a francia mutatott negatív meglepetést.
2023. 01. 31. 22:00
Megosztás:

Jelentősen nőtt az utasbiztosítások iránti kereslet

Több mint 21 ezer utasbiztosítást kötöttek az utazás előtt állók tavaly december elejétől idén január közepéig, ami 85 százalékos emelkedés éves összevetésben - közölte saját adatai alapján a Netrisk.hu. online biztosításközvetítő kedden az MTI-vel.
2023. 01. 31. 21:30
Megosztás:

Építőipari kilátások 2023-ra

2022-vel kétségkívül nehéz évet tudhatunk magunk mögött. A háború kitörése, a forint elszabaduló inflációja és az alapanyagárak emelkedése az építőiparra is kihatott. A 2023-as évre vonatkozóan nézve is sok a kérdés. Cikkünkben áttekintjük, mi az, ami már most, elöljáróban látszik az építőipar idei évére vonatkozóan.
2023. 01. 31. 21:00
Megosztás:

A mézjelölési szabályok szigorítását sürgeti Magyarország Brüsszelben

Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam kérte az Európai Bizottságot a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások szigorítására. Hiába beszélünk ugyanis a beporzók védelméről és írunk elő szabályokat ennek érdekében a mezőgazdasági termelés számára, ha az EU nem védi meg saját méztermékeit és méhészeit - közölte a magyar delegációt vezető Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Brüsszelben a tárca keddi közleménye szerint.
2023. 01. 31. 20:30
Megosztás:

Indiai egyetemmel kötött együttműködési megállapodást a Magyar Képzőművészeti Egyetem

Hosszútávú oktatási és művészeti együttműködési megállapodást kötött Indiában a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) és a negyvenhatezer hallgatót számláló óriásegyetem, a MaharajaSayajirao University (MSU) - tájékoztatta az MKE kedden az MTI-t.
2023. 01. 31. 20:00
Megosztás:

Decemberben visszaesett, az egész évben csökkent a kiskereskedelmi forgalom Németországban

A jelentős mértékben megemelkedett árak miatt az év második felében csökkenésnek indult és decemberben már visszaesett a kiskereskedelmi forgalom Németországban. Az élelmiszerek forgalma rekordmértékben csökkent tavaly a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján.
2023. 01. 31. 19:30
Megosztás: