Rajzolás segíthet a mindennapos stressz ellen

Mindenki tud rajzolni, vagy mégsem? Persze, hogy nem! A rajzolással a legtöbb embernek különös viszonya van, vagy szereti, vagy nem. Hiszen vagy tud, vagy nem. A rajzolás viszont sokkal több, mint a papírra való firkálás. Rajzolás közben az agy aktív meditációs állapotba kerül, ilyenkor az agyunk különböző területein egyszerre generálódik az alfa és a béta agyhullám emelkedése, ami egyfelől erős koncentrációra, másfelől ellazulásra enged következtetni. Így ezen hobbink segítségével csökkenthető a stressz, megszűnik a külvilág és egy enyhülhetnek a napi gondok is.

Rajzolás segíthet a mindennapos stressz ellen

Általában nem gondolkozunk azon, hogy mi történik az agyunkban, amikor rajzolunk. Pedig a rajzolás segít ellazulni, segít koncentráltabbá válni, képes kiszakítani a hétköznapi mókuskerékből és emellett még sikerélményeket is szerezhetünk vele.

„Manapság nem ritka, ha az emberek többsége pánikol, feszül abban a helyzetben, amiben most élünk. Elég, ha csak a szomszédban dúló háborúra gondolunk, a magas inflációra vagy épp ki sem hevertük a Covid-19 okozta helyzetet. A saját családomon is azt látom, hogy a rajzolásnak van egy olyan pozitív mellékhatása, ami megnyugtat, kivesz a hétköznapokból. Szeretném azt elérni, hogy minél több ember megtapasztalja ezt az érzést, hogy legyen a kezében egy eszköz arra, ha éppen kiakad valamin, vagy nehéz élethelyzetbe kerül” – mondta Dorogi Andrea, a rajzolni tanulók mentora.

Megosztó tevékenység a rajzolás: szeretni vagy nem szeretni?

Nemcsak a rajzolás az, ami kikapcsol a hétköznapokból, hanem minden olyan tevékenység, ahova kell egyfajta koncentráció. Ez lehet egy mozgásforma, a tánc vagy épp a jóga megtanulása.

„Minden olyan, ami alkalmas az elme megnyugtatására ugyanúgy, mint a rajzolás. Néhány éve végeztünk egy felmérést, de a rajz tanfolyamokon is azt tapasztaltam, amit ez a felmérés is visszaigazolt, hogy gyerekkorban az emberek többségének van valami viszonya rajzoláshoz: vagy imádta vagy kudarcot vallott. 1263 kitöltőnk segítségével több megdöbbentő eredményre is jutottunk: az például, hogy a gyermekkori vágyak, kedvtelések elfojtásáról újszerűen kéne gondolkodnunk. A gyermekkorban rajzolni szerető felnőttek többségére ugyanis igaz, hogy napjainkban is rendszeresen része életének a kreatív tevékenység, kiemelten a rajzolás, rajzolgatás. A megkérdezettek közel 10 százaléka napi, 40 százaléka heti rendszerességgel végez alkotói tevékenységet, újabb 25 százalék pedig havonta szakít időt az alkotói tevékenységre” – mesélte Dorogi Andrea, a ValdorArt ügyvezetője.

Az emberek 78 százaléka firkál telefonálás közben

Sokan 40 felé döbbenek rá, hogy az életünk nem ott tart, amit gyerekkorukban megálmodtak, ilyenkor sokan a rajzoláshoz nyúlnak vissza. A másik réteg, akiknek gyerekkorban sem ment a rajzolás, felnőttként éppen azt szeretnék bebizonyítani maguknak, hogy igenis, tudnak rajzolni.

„Egy korábbi felmérésünk szerint a magyarok 78 százaléka firkálni szokott amikor telefonál, vagy épp egy meetingen ül. Szinte oda sem figyelve alkot skicceket. Különleges tudatállapot ez, hiszen az agy főleg a hallottakkal van elfoglalva, de a kéz közben szabadon kalandozik. Sok kutatás állítja, hogy ilyenkor utat tör magának a tudatalatti, és a firkálmányainkból lehet következtetni a bennünk rejlő érzelmekre, vagy éppen az aktuális élethelyzetünkre. Ha emberalakokat firkálsz, az például bizonytalanságra utalhat, a szem arra, hogy úgy érzed, figyelnek, a körök azt szimbolizálják, hogy kapcsolódni szeretnél valakihez, szép arcokat főleg azok rajzolnak, akik könnyen meglátják a szépet másokban is, csúnyákat pedig inkább azok, akik bizonytalanok az életükben” – tette hozzá Andrea, aki most egy négyszer 1 órás rajzolós kihívásra invitál mindenkit.

A kihívás lényege, hogy elkezdenek velem rajzolni és a végén elkészül egy portré. Így megtudják tapasztalni magának a rajzolásnak a jobb agyféltekes módszertanát, hogy miként épül fel és milyen ereje van, hogy képes átvinni a „flow” tudatállapotba. Ráadásul bárki kipróbálhatja, a legidősebb diák 82 éves volt, és nagyszerűen ment neki. Arra is végeztünk egy kísérletet, hogy miként működik az agy rajzolás közben. EEG-vel lemértük az agy működését rajzolás közben. Arra voltunk kíváncsiak, hogy másképp működik-e az egy rajzolás, munkavégzés és olvasás közben, és igen, bizonyíthatóan másképp működik, de ezt tényleg ki kell próbálni ahhoz, hogy az ember érezze a hatását” – zárta gondolatait a rajzmentor.

Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.
2022. 08. 13. 18:00
Megosztás:

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás:

Bővíti gyártókapacitását a szegedi Medikémia Zrt.

Uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 08. 13. 16:00
Megosztás:

Felújítanak négy iskolát a tamási tankerületben

Felújítanak négy általános iskolát a tamási tankerületben a Magyar Falu program mintegy 130 millió forintos támogatásával.
2022. 08. 13. 15:00
Megosztás:

A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

Rekordokat dönt a személyi hitel piac. A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.
2022. 08. 13. 14:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta, a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója keretében - értesült a The Wall Street Journal című amerikai lap.
2022. 08. 13. 12:00
Megosztás:

Hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr című horvát hírportál pénteken.
2022. 08. 13. 11:00
Megosztás:

Maximum 19 Celsius-fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban - jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.
2022. 08. 13. 10:00
Megosztás:

Romániában 21 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások

Romániában 21 százalékkal, 4,379 milliárd euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások az első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank.
2022. 08. 13. 09:00
Megosztás:

Még mindig vezető szabálytalanság a lejárt termék forgalmazása

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint - tájékoztat honlapján a Nébih.
2022. 08. 13. 08:00
Megosztás:

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.
2022. 08. 13. 07:00
Megosztás:

Már a Sziget fesztiválon is lehet határvadásznak jelentkezni

A Sziget fesztiválon felállított Prevenciós Pontban is várják a határvadász hivatás és az iskolaőri pálya iránt érdeklődőket - írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon pénteken.
2022. 08. 13. 06:00
Megosztás:

Nyilvánosak Trump házában tartott kutatás iratai

Nyilvánosságra hozták az amerikai hatóságok a Donald Trump floridai házában tartott hétfői kutatás jegyzőkönyveit, amelyekből kiderül, hogy a volt elnöktől minősítettnek tartott iratokat is lefoglaltak.
2022. 08. 13. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjasok a rezsiváltozás legnagyobb vesztesei - a Kádár-kockában lakók jól járnak

A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. Miért járt jól az, aki Kádár-kockában lakik? A szakértői véleményt cikkünkben olvashatják.
2022. 08. 13. 04:01
Megosztás:

Több milliós kárt okoztak a fiatal hackerek

Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.
2022. 08. 13. 03:00
Megosztás:

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon, de nő a befektetők aktivitása

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 13. 02:00
Megosztás:

1000 kilométernyi útszakaszt újulhat meg az idén

Év végéig több mint 1000 kilométernyi szakaszt újíthat fel a Magyar Közút az általa kezelt, főként mellékutakon, ahol eddig 523 kilométer átfogó felújításával már végeztek és további 493 kilométernyi szakaszon jelenleg is dolgoznak - tájékoztatta a cég pénteken az MTI-t.
2022. 08. 13. 01:00
Megosztás:

A fakitermelésről szóló rendelet nem veszélyezteti az erdőket

A fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet nem veszélyezteti a magyar erdőállományt - jelentette ki a Mátrában, a Bükkben és a Borsodi dombságon gazdálkodó Egererdő Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.
2022. 08. 13. 00:05
Megosztás: