Rejtett tartalék a munkaerőpiacon: karrierszünet után visszatérőket vár a Morgan Stanley

Szülési szabadság, hozzátartozók ápolása, betegségből való felépülés vagy éppen továbbtanulás – akármilyen okból is szakítja meg valaki a karrierjét hosszabb időre, sokaknak nem könnyű visszarázódni a munka világába. Pedig ezek az inaktív szakemberek fontos tartalékot jelenthetnek egy olyan kifeszített munkaerőpiaci környezetben, mint a mostani. A Morgan Stanley budapesti irodája immár kilencedik alkalommal hirdette meg Return to Work – Lendülj újra munkába! programját, amelynek keretében a karrierjüket bármilyen okból megszakítóknak segít visszarázódni. A 16 hetes képzésre október végéig lehet jelentkezni.

Rejtett tartalék a munkaerőpiacon: karrierszünet után visszatérőket vár a Morgan Stanley

Több év kihagyás után gyakran egy angol nyelvű prezentáció megtartása vagy akár egy email megírása is kihívás lehet a munka világába visszatérőknek. A kihagyott idő alatt megkophat a gyakorlati tudás is, de az egyik legfőbb probléma a legtöbb esetben az önbizalom elvesztése.

Az ilyen „újrakezdők” ennek ellenére nem problémát, hanem megoldást és lehetőséget jelentenek, legalábbis így gondolja a Morgan Stanley. „Kiváló kollégákat találtunk az elmúlt években a karrierjüket megszakító, majd újrakezdő szakemberek között. Sőt: a jelenlegi, feszített munkaerőpiacon fontos tartalékot jelenthetnek azok a munkatársak, akik éppen nem aktívak, de kis támogatással szívesen visszatérnének a munkába” – mondta el Fremda Balázs, a Morgan Stanley budapesti irodájának HR vezetője.

16 hét alatt kell felvenni újra a tempót

A globális bank mintegy 3000 főt foglalkoztató budapesti informatikai és elemző központja külön programot is indított, hogy megtalálja ezeket a tehetségeket, és segítsen nekik visszailleszkedni a munkaerőpiacra. A Morgan Stanley először Londonban és az Egyesült Államokban indította el a Return to Work – Lendülj újra munkába! programot, a budapesti irodában 2016 óta lehet jelentkezni rá, és már több százan kezdték újra a karrierjüket így.

A négy hónapos képzés során a résztvevők felfrissítik szakmai ismereteiket, fejlesztik nyelvtudásukat, időmenedzsmentet, kommunikációs technikákat tanulnak, fejleszthetik prezentációs és kommunikációs készségeiket is mentorok segítségével. Korábbi résztvevőkkel, illetve a vállalat vezetőivel is találkozhatnak, a legkíválóbb, legtehetségesebb szakemberekkel dolgozhatnak együtt,  és önkéntes munkában is részt vehetnek. A program sikerességét mutatja, hogy a képzés befejezése után a résztvevők nagy százaléka a Morgan Stanleynél helyezkedik el Budapesten.

„A kihagyott évek alatt megkophat a tudásunk és kieshetünk a szakmai vérkeringésből, azonban a megfelelő támogatással, rövid idő alatt is újra önbizalmat szerezhetnek és értékes munkatárssá válhatnak a visszatérő kollégák. Ráadásul a kihagyott évek alatt sokszor olyan tudást, tapasztalatot szereznek, amit a munkájuk során fel tudnak használni. Például a kisgyermekekről vagy idős családtagokról gondoskodó dolgozók multitaskingra való képessége olyan érték, amivel  a program előtt talán nem is voltak tisztában” – tette hozzá Fremda Balázs.

Morgan Stanley

Megoldás gyermekvállalás után vagy karrierváltás esetére

Bár a programra bárki jelentkezhet, nemcsak a visszatérő szülők, sokan vannak, akik a gyermekvállalás után lépnének be újra a munkaerőpiacra. Ilyen Török Tímea, aki két gyermek édesanyja, és hét év kihagyás után tért vissza a munkába, a Morgan Stanley kockázatmenedzsment részlegére. Elárulta: az otthon töltött évek alatt megkopott önbizalom visszaszerzésére is kiváló lehetőség volt a Return to Work. 

„A program segített abban, hogy visszanyerjem a magabiztosságom a szakmai életben – osztja meg tapasztalatait. – Értékelem a cég által kínált rugalmas munkavégzési lehetőségeket is, amelyek segítenek az egészséges munka–magánélet egyensúly kialakításában.”

A karrierszünetnek számos oka lehet, azonban napjainkban egyre gyakoribbá válik az „újratervezés”, vagyis az, hogy új területen képezi és próbálja ki magát, új iparágban épít karriert. Az eredetileg pénzügyi területen tevékenykedő Borsós Bence például informatikai területre váltott, és egy külföldön elvégzett mesterdiploma és egy programozói képzés után a program adott lehetőséget számára, hogy szoftverfejlesztőként helyezkedjen el.

„A szakmai tudáson felül a program hangsúlyt helyezett az olyan készségek fejlesztésére is, mint a kommunikáció vagy a személyes márkaépítés, amelyek fontosak voltak számomra” – mondta el a szakember, aki értékpapír-kereskedési IT rendszerek fejlesztésén dolgozik.

Kik jelentkezhetnek? A Return to Work olyan, angolul beszélő szakemberek jelentkezését várja, akik legalább egy éve megszakították pályafutásukat, de szeretnének visszatérni a munka világába – akár heti 30 órás részmunkaidőben is. 

Ugyanakkor a Morgan Stanley minden területről vár kollégákat – hiszen a sokszínűségre olyan lehetőségként tekintenek, amely nemcsak az ügyfelek, hanem a munkavállalók és maga a cég számára is értéket kínál.  A program számos korábbi résztvevője teljesen más háttérrel érkezve indított sikeres karriert a cégnél. A képzésre kortól, nemtől függetlenül várják a jelentkezéseket – sokan a nyugdíjba vonulásukat követően döntenek úgy, hogy újabb karrierbe kezdenek.

A 16 hetes Return to Work program 2025. március 3-án indul. A jelentkezéseket 2024. október 31-ig várják awww.morganstanley.com/returntowork honlapon.

Egy veterán kriptobefektető szerint egy olcsó XRP rivális 30 nap alatt 20 000%-os növekedést érhet el

Egy tapasztalt kereskedő szerint egy megfizethető XRP rivális akár 20 000%-os növekedést is elérhet egy hónap alatt. Az ilyen hatalmas nyereség lehetősége lázba hozta a kriptovaluta rajongókat, miközben az új kitörési sztárt keresik a digitális valuta világában. A piacok folyamatos változásával a befektetők arra törekednek, hogy felfedezzék, mely feljövő érmék hozhatnak rendkívüli hozamokat.
2024. 10. 22. 23:30
Megosztás:

Ezek lehetnek az 5 leggyorsabban dráguló altcoin, amelyet érdemes megvásárolni idén októberben, akár 8000-szeres hozamot is hozhat 2024 decemberéig

Október kiváló lehetőséget kínál bizonyos altcoinokba való befektetésre, amelyek akár 8000-szeres értéknövekedést is elérhetnek 2024 decemberére. Fedezze fel azt az öt gyorsan növekvő kriptovalutát, amelyek kis befektetéseket jelentős vagyonná alakíthatnak. Ez a cikk bemutatja a kriptopiac potenciális játékmódosítóit.
2024. 10. 22. 23:00
Megosztás:

Kötelező altcoinok, amelyek akár 15-szörös növekedést érhetnek el az év végéig – Plusz 1 új érme, amit érdemes felfedezni

Ahogy a kriptopiac potenciális növekedésre készül, bizonyos altcoinok felkeltették a szemfüles befektetők figyelmét. Ezek a digitális eszközök akár tizenötszörös értéknövekedést is elérhetnek az év végéig. Emellett egy új szereplő is hullámokat kelt a kripto szférában. Ideje megvizsgálni, mely érmék mutathatnak jelentős növekedési potenciált.
2024. 10. 22. 22:00
Megosztás:

2024 első három negyedévében is európai második a magyarországi e-autóflotta bővülése

Málta után Magyarországon nőtt a legnagyobb arányban az újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos autók száma az idei első kilenc hónapban - olvasható az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalának keddi bejegyzésében.
2024. 10. 22. 22:00
Megosztás:

Ahogy a kriptotőzsdék egyre gyorsabban listázzák az új tokeneket, ez a mémérme (DOGEN) a szakértők szerint 17 000%-kal szárnyalhatja túl a DOGE-t

Egy új szereplő a kripto világában készül túlszárnyalni a Dogecoint, az elemzők szerint pedig akár 17 000%-os növekedést is elérhet. Ahogy a tőzsdék egyre gyorsabban listázzák az új tokeneket, ez a mémérme egyre nagyobb figyelmet kap. Ez a cikk feltárja azokat az érméket, amelyek jelentős növekedés előtt állhatnak.
2024. 10. 22. 21:30
Megosztás:

A PEPE legutóbbi megbotlása utat nyitott Dogen 11.000%-os ralija előtt, miközben a Dogecoin küzd, hogy visszaszerezze a mémcoinok trónját

A mémérmék világa gyors ütemben változik, ahogy egy token hibái mások számára megnyitják az utat a fellendülésre. Míg egy jól ismert kedvenc azon küzd, hogy visszaszerezze vezető pozícióját, egy váratlan versenyző elképesztő nyereségekkel tört előre. Ez a cikk a kriptomém világ változó dinamikáját tárgyalja, és feltárja, mely érmek mutathatnak ígéretes növekedést.
2024. 10. 22. 20:30
Megosztás:

Japán hitelminősítő ajánlja befektetésre Magyarországot

A japán R&I hitelminősítő megerősítette Magyarország befektetésre ajánlott besorolását stabil kilátások mellett - mondta keddi videóüzenetében a pénzügyminiszter.
2024. 10. 22. 19:30
Megosztás:

Így élénkülhet jövőre a lakáspiac

A fiatalokat hozhatja helyzetbe a kormányhatározatba foglalt, 21 pontból álló Új Gazdaságpolitikai Akcióterv, amely támogatásokkal és korlátozásokkal élénkítené jövőre a lakáspiac forgalmát - közölte az ingatlan.com kedden az MTI-vel.
2024. 10. 22. 19:00
Megosztás:

Csinálj 500 dollárból akár 1 milliót ezzel a mesterséges intelligencia alapú kriptovalutával, amely várhatóan túlszárnyalja a Shiba Inut és a Chainlinket a 2024-es altcoin őrületben

Egy 500 dolláros befektetés elképesztő módon akár 1 millió dollárrá is változhat egy forradalmi mesterséges intelligencia (AI) alapú kriptovalutával, amely jelenleg nagy figyelmet kap. A digitális eszköz várhatóan túlszárnyalhat olyan jelentős tokeneket, mint a Shiba Inu és a Chainlink, miközben exponenciális növekedés előtt áll a 2024-es altcoin-őrületben. Ez a cikk bemutatja, hogyan válhat ez az új kriptovaluta játékváltóvá a befektetők számára, akik rendkívüli hozamokra vágynak.
2024. 10. 22. 18:30
Megosztás:

Így fejlesztik az agrárképzéseket

Innovatív fejlesztések történtek az agrárszakképzésben - jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára a Kisalföldi ASzC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium okostanterem átadó ünnepségén az AM keddi közleménye szerint.
2024. 10. 22. 18:00
Megosztás:

Az IMF nem változtatott idei globális gazdaságnövekedési előrejelzésén

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint nem változtak a világgazdaság idei és jövő évi kilátásai a szervezet előző, áprilisi előrejelzése óta.
2024. 10. 22. 17:30
Megosztás:

Nem módosította az alapkamatot a monetáris tanács

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa nem változtatott keddi ülésén az alapkamaton, amely így változatlanul 6,5 százalék, nem változott a kamatfolyosó két széle sem.
2024. 10. 22. 17:00
Megosztás:

Továbbra is kihívást jelent a Brexit a logisztikában?

A Brexit hatása az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kereskedelemre, és ezzel egyidejűleg a kapcsolódó logisztikai folyamatokra négy év elteltével is érezhető. A folyamatosan bevezetésre került új szabályozások, megnövekedett költségek és a határátkelési eljárások bonyolultsága jelentősen megnehezítik a vállalkozások működését. Az ESRI adatai szerint az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelem volumene ötödével csökkent, miközben a közúti áruszállítás jelentős késéseket szenved el.
2024. 10. 22. 16:30
Megosztás:

Hatszáz milliós biotechnológiai beruházás valósul meg a hátrányos helyzetű Tarnabodon és Szécsényben

Magyarországon egyedülálló biotechnológiai üzem épül a Heves vármegyei Tarnabodon. A több mint hatszáz millió forintnyi beruházás célja a világ egyik leghatékonyabb antioxidánsának előállítása, amely alapjául szolgál egy új és innovatív funkcionális ital kifejlesztésének.
2024. 10. 22. 15:30
Megosztás:

Az MBH Csoport BUPA digitális platformjának új fejlesztésével segítséget kapnak a vállalkozók az uniós pályázatok benyújtásához

A pályázási folyamatot megkönnyítő, új digitális előszűrő szolgáltatás érhető el októbertől az MBH Csoport mikro-, kis- és középvállalatoknak szóló BUPA platformján. A cégvezetők a funkció segítségével megtudhatják, hogy a fejlesztési terveik megvalósításához melyik konstrukció illeszkedhet leginkább, valamint részletes útmutatást is kapnak a pályázás lépéseihez. Az indulást követően, elsőként a KKV Technológia Plusz Hitelprogramra (GINOP Plusz - 1.4.3-24) indítható előzetes forrásjogosultság-vizsgálat a BUPA-n keresztül.
2024. 10. 22. 15:00
Megosztás:

Dollármilliókat spórolhat a gyémántbányászatnak a Szegedi Tudományegyetem kutatása

A gyémántkitermelés költséghatékonyabbá tétele mellett jelentősen csökkenti a környezeti terhelést is az a kutatás, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Geológia Tanszékén végeznek. Sahroz Khan, az SZTE Földtudományok Doktori Iskolája PhD-hallgatója kutatásának fókuszában az áll, hogy mi különbözteti meg a meddő és a gyémántban gazdag lelőhelyeket.
2024. 10. 22. 14:30
Megosztás:

Folyamatosan növekszik az eÁfa rendszer felhasználóinak száma

Az általános forgalmi adóval kapcsolatban 2024 talán legizgalmasabb és legfontosabb újdonsága az adóhatóság eÁfa rendszerének elindulása volt. Az adóhatóság új korszakot nyitott a bevallási kötelezettségek teljesítése terén a rendszer januári bevezetésével és elérhetővé tételével. Legutóbbi online előadásunkon Horváth Tibor, a NAV Központi Irányítás, Ellenőrzési Főosztály, főosztályvezetője volt a vendégünk, akivel arra kerestük a választ, hogy az elmúlt háromnegyedév fényében hol tart most a NAV eÁfa rendszere, mik az adózói tapasztalatok a rendszert illetően, illetve milyen újítások, fejlesztések várhatók a közeljövőben.
2024. 10. 22. 14:00
Megosztás:

Válság közeleg - Ismét csökkenő autóeladások jelzik a bajt

Augusztust követően szeptemberben is csökkentek Európában az új autó eladások. Az EU-ban 6,1 százalékkal kevesebb gépkocsit adtak el, mint egy évvel korábban.
2024. 10. 22. 13:30
Megosztás:

Czomba Sándor: Már egy éve töretlenül nő a fizetések vásárlóereje

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2024 augusztusában a bruttó átlagkereset 628.800 forintot tett ki. Ez azt jelenti, hogy az előző év azonos időszakához képest a bruttó átlagkereset 73 ezer forinttal, azaz 13,1 százalékkal emelkedett.
2024. 10. 22. 13:00
Megosztás:

Az USA jegybank veszélyt lát, így óvatosságra int

Tegnap a Fed négy területi vezetője is a monetáris politika jövőbeli alakulásáról beszélt különböző eseményeken.
2024. 10. 22. 12:30
Megosztás: