Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

Véget ért a betétekre vonatkozó kamatplafon, az állam is egyre kevesebb kamatot kínál a kisbefektetőknek, úgyhogy eljött a pillanat, amikortól a nagybankok is beszállhatnak végre a megtakarításokért folyó versenybe. Rövidebb lekötésre két számjegyű betéti ajánlatot is találnak a lakossági ügyfelek, akik egy vagy akár két évre több banktól is reálkamatot kaphatnak a megtakarításukra - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

Alighogy véget ért a betétekre vonatkozó kamatplafon, új fokozatba kapcsolt a bankok harca a betétesek kegyeiért. A legdurvább ajánlattal a K&H állt elő: aki legalább félmillió forintnyi friss pénzt visz a bankhoz, 10-12 százalékos betéti kamatot zsebelhet be. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a két számjegyű kamatot rövid lekötési időre vagy/és speciális plusz feltétellel adja a bank.

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is. Az akciós ajánlatok egyik fajtája kombinált betét, ami azt jelenti, hogy aki például 6 hónapra beteszi a befektetése felét valamilyen értékpapírba, a pénze másik felére 12 százalékos kamatot kaphat. Van 60 napos kombinált betét is 10-12 százalékos kamattal. 

Felvették a versenyt az állampapírokkal

A legérdekesebb konstrukció a 90 napos Rajt Betét, amely 11 százalékos kamatot fizet az 500 ezer forint fölötti új megtakarításra, de csak olyan ügyfelek vehetik igénybe, akiknek már legalább fél éve megvan a K&H-s lakossági bankszámlájuk. Ezzel egyértelműen a lejáró vagy mostanában hozamot fizető állampapírokból származó pénzeket akarja magához vonzani a K&H, de nyilván a banki vetélytársaknál lévő megtakarításokra is pályázik.

Tavaly a bankok még azt hangoztatták: nem tudnak versenyezni az állammal a kamatokban, most azonban úgy tűnik, eljött ennek is az ideje. A 11 százalék persze bruttó kamat, ebből egy normál betétszámlán lejön majd a kamatadó és a szocho, összesen 28 százalékot vonnak le ezekkel az állam a kamatból, vagyis 7,92 százalékos kamatot kap a végén az ügyfél, de ez is versenyképes lehet a lakossági állampapírokkal szemben, hiszen hajszállal több annál a 7,9 százaléknál, amennyit a most megvásárolható Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) fizet aktuálisan -hívja fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu szakértője. 

Mások is kóstolgatják az államkincstárat

Az MBH Bank is kétszámjegyű betéti kamattal csábította még nemrég is az ügyfeleket, ráadásul kifejezetten azokat, akiknek lejárt az állampapírjuk. Náluk 11 százalékos éves kamat járt annak, aki vagy Egyéves Állampapírt (1MÁP), vagy Magyar Állampapír Pluszt (MÁP+) váltott nemrégiben vissza. Az MBH ráadásul egy kerek évre kifizeti ezt a kamatot, ha ott marad az ügyfél pénze a bankbetétben. Ez a konstrukció most nem elérhető az MBH-nál, amely jelenleg a legkedvezőbb akciós betétje egy, a Magyar Posta hálózatában értékesített konstrukció, ennek a futamideje 6 hónap, az éves kamata pedig 8 százalék. 

Korábban az OTP is kiemelkedő betéti kamatot fizetett azoknak, akiknek lejárt az 1MÁP-juk, most a Prémium Next szolgáltatást választó ügyfeleknek kínál az új megtakarításra 6 százalékos kamatot 6 hónapra. Miután tavaly az 1MÁP helyett a PMÁP kezdte elszívni a legtöbb pénzt a bankból, az OTP az inflációt követő kötvénynél vezette be, hogy díjmentesen kezeli az értékpapírszámlákon lévő állományt. 

Reálkamatot adnak 1-2 éves lekötésre is

A Gránit Bank is hasonló feltételekkel kínálja az ügyfeleknek a PMÁP-ot, mint az OTP, díjmentesen vásárolhatják meg az állampapírt az ügyfelek, a számlavezetés is ingyenes. Emellett a Gránit egyike azoknak a bankoknak, amelyek hosszabb idejű betétlekötésre is magasabb kamatot fizetnek az új megtakarításokból származó betétekre. Két számjegyű ajánlat ugyan nincs, de lekötési időtől függően 4,5-6,0 százalék közötti fix vagy változó kamatot kínál a bank, amelynél ezt 6 hónapos vagy 12-13 hónapos lekötésre is el lehet érni. 

A Cetelemnél 5-7,25 százalék közötti betéti ajánlatok vannak most, a csúcskamat a 8 hónapos lekötésre jár, de még a látra szóló 5 százalékos ajánlat is eléggé vonzó lehet, míg egyéves lekötésre 6,75, kétéves pedig 6,0 százalékot adnak a takarékszámlán. A Magnetnél 4,7-6 százalékosak a lekötött betéti ajánlatok a futamidőtől függően. A CIB Banknál a befektetési alapokkal kombinált megtakarítások betéti részére kapható 5-6 százalékos kamat forintban és 5-7 százalékos euróban. A magasabb kamatot a prémium és privátbanki ügyfelek érhetik el. 

Felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét

Önkormányzati forrásból felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét, így szombaton üzemkezdettől helyreáll a közlekedési rend a teljes vonalon - tájékoztatta a polgármesteri hivatal pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 07:00
Megosztás:

Csökkent a Graboplast árbevétele tavaly

A Graboplast Zrt. árbevétele tavaly 20,3 milliárd forint volt, 1,4 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél - tájékoztatta a magyar tulajdonú, padlóburkolatokat gyártó győri székhelyű vállalat pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 06:00
Megosztás:

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT) - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 05:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az Aeroplex és a Romaero

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 20. 04:00
Megosztás:

Ságvári Pál lett az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének alelnöke

Az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) éves közgyűlésén ismét a szervezet alelnökévé választotta Ságvári Pált; a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese 2026-ig töltheti be a posztot - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 03:00
Megosztás:

Kétszer gyorsabban nő a paradicsom palánta ezzel az ügyes trükkel...

A paradicsom termesztése nemcsak ízletes gyümölcsöket eredményez, hanem nagyszerű hobbi is, amely sok kertésznek örömet okoz. Azonban sokan szembesülnek azzal a kihívással, hogy a paradicsom palántáik lassan nőnek, és nem érik el a kívánt méretet a szezon végére.
2024. 05. 20. 02:00
Megosztás:

Ha sok a készpénzed otthon, bajba kerülhetsz Magyarországon!

Az elmúlt években a készpénzhasználat Magyarországon is növekedett, sokan a biztonság és a kényelem miatt döntenek úgy, hogy nagyobb összegeket tartanak otthon. Azonban ez a döntés komoly kockázatokat rejt magában, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Jogszabályi háttér és az otthon tartott készpénz miatti ellenőrzés kockázata.
2024. 05. 20. 01:00
Megosztás:

A Toncoin jól teljesít, de van egy érme, ami simán lenyomhatja

Dunát lehet rekeszteni a kripto piacon elérhető érmékkel. Az óriási választékban azonban nem mindig egyszerű megtalálni a legjobb vételeket. A sok újonc előszeretettel hívja ki a régi motorosokat, ami különösen a mém érmékre igaz.
2024. 05. 20. 00:01
Megosztás:

Lassult az infláció áprilisban Ausztriában

Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedésének mértéke az előzetesen közölttel összhangban 3,5 százalékra, 2021. szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent áprilisban az előző havi 4,1 százalékot követően - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) pénteken közzétett végleges adataiból.
2024. 05. 19. 23:00
Megosztás:

Megszűnt Bács-Kiskun vármegyében is a tűzgyújtási tilalom

A jelenleg is tartó esőzésnek és az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak köszönhetően május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 19. 22:00
Megosztás:

Tüntetést tartanak jövő héten a cseh gazdák

Megtartják jövő szerdán a már korábban bejelentett kormányellenes tüntetéseiket a cseh gazdák, a cseh szakszervezetek szövetsége viszont bejelentette, hogy a keddre tervezett tiltakozó akciójukat lemondják, mert nem akarják tovább élezni a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet következtében kialakult feszültséget - közölték pénteken Prágában.
2024. 05. 19. 21:00
Megosztás:

High-tech fejlesztéseket adtak át Sárváron

A gazdaságélénkítő beruházások támogatásának köszönhetően a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elősegíti a fenntartható és inkluzív gazdasági növekedést az egész országban, ezzel magasabb versenyképességet és új perspektívákat teremtve számos vidéki településen - írta pénteki közleményében az NGM.
2024. 05. 19. 20:00
Megosztás:

Intenzív fejlődés szakaszába lép a gazdaság

Az extenzív korszakot lezárva a magyar gazdaság egyre inkább átkerül az intenzív fejlődés szakaszába, amikor jelentősen nő a hozzáadott érték - mondta a pénzügyminiszter Kaposváron, ahol támogatásáról biztosította a városban tervezett okosipari beruházást.
2024. 05. 19. 19:00
Megosztás:

Ötszörösére nőtt az új EKR-tőzsde forgalma a második aukcióra

A februárban indult szervezett piac a hitelesített energiamegtakarítások adásvételére kínál lehetőséget, közvetlenül ösztönözve a hazai energiahatékonysági fejlesztéseket; a februári első aukción 13 ezer gigajoule megtakarítás cserélt gazdát, a napokban lezajlott második forgalma ennek sokszorosa, 68 ezer gigajoule volt - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken.
2024. 05. 19. 18:00
Megosztás:

Össze kell fognunk természeti értékeink védelméért

A természeti értékek megőrzése megköveteli a széles körű összefogást az állami intézmények, a civil és tudományos szervezetek, valamint a helyi közösségek között - mondta az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára Budapesten, a Magyar Nemzeti Parkok Hetének pénteki nyitó rendezvényén.
2024. 05. 19. 17:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Svájcban az első negyedévben

Az első negyedévben csökkent Svájc ipari termelése éves összevetésben - közölte a svájci szövetségi statisztikai hivatal, a Schweizer Bundesamt für Statistik (BFS) pénteken.
2024. 05. 19. 16:00
Megosztás:

Több ezer utca és járda újult meg a Magyar falu program keretében

A Magyar falu program keretében 2019 óta több mint 3200 utca újult meg, 1300 járdát újítottak fel és több mint 100 kerékpárútszakasz készült el a magyar kistelepüléseken - közölte pénteken a Vas vármegyei Magyarlakon a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki a térség országgyűlési képviselőjével és a község polgármesterével közösen adta át a felújított Boldog Brenner János utcát, valamint a hozzá csatlakozó, a szőlőhegyre vezető több mint egy kilométeres útszakaszt.
2024. 05. 19. 15:00
Megosztás:

2,4 százalékon maradt az euróövezeti infláció

Az előzetesen közölttel összhangban március után áprilisban is 2,4 százalék volt az éves infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett végleges adatai szerint.
2024. 05. 19. 14:00
Megosztás:

Csökkent az AutoWallis árbevétele és nyeresége

Az AutoWallis csoport 89,1 milliárd forint árbevételt ért el az első negyedévben, 11 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Adózás utáni eredménye 1,48 milliárd forint lett, 70 százalékkal csökkent a tavalyi első negyedévhez képest - közölte a vállalat pénteken.
2024. 05. 19. 13:00
Megosztás:

Manikűr otthon? Miért ne?

Szereted, ha a manikűröd mindig csodálatos? Már annyiszor ültél a manikűrösnél, hogy pontosan tudod, mit hogyan kell csinálni? Ráadásul a családtagjaid is folyton gyönyörködnek a körmöd legújabb színeiben? Ha kacérkodsz a gondolattal, hogy kipróbáld otthon a gél lakkot, akkor a gél lakkot is tartalmazó szetteket neked találták ki. 
2024. 05. 19. 12:00
Megosztás: