Sakkforradalmat hozott Budapestre Polgár Judit és Rubik Ernő

Inspiráló sakkprogramok 2 napon át 3 helyszínen: telt házat hozott a Világsakkfesztivál első napja – több mint 6000-en látogattak el a Magyar Nemzeti Galériába szeptember 17-én. A fesztivál második napján az InterContinental Hotel előadóterme oktatási szakemberekkel, a BOK Csarnokban a Polgár Judit Sakk Alapítvány standja pedig sakkrajongókkal telt meg.

Sakkforradalmat hozott Budapestre Polgár Judit és Rubik Ernő

Helyszíni nézőcsúcsot hozott Polgár Judit jubileumi Világsakkfesztiválja: idén több mint 6000 látogatót vonzottak a fesztivál első napjának programjai a Magyar Nemzeti Galériába, a két nap alatt (szeptember 17-18.) pedig több mint negyedmillióan csatlakoztak az online is követhető programokhoz, a közösségi szimultánhoz és a 4. Oktatási konferenciához. A közönség találkozhatott a Polgár családdal és az idei fesztivál védnökével, Rubik Ernővel, és részese lehetett egy formabontó Polgár vs Polgár sakkpartinak. A tudományos, művészeti és sakkos programok mellett egy különleges közösségi sakk szimultán, valamint a sakkvilág, a magyar művészeti élet elismert szereplői és sportbajnokok gondoskodtak róla, hogy a látogatók inspirációval feltöltve térjenek haza a rendezvényről. 

„Ez az eseménysorozat nem csak a sakkról szól. Idén több mint 20 programmal készültünk a három helyszínen, hogy a 4 évestől a 104 évesig minden korosztály fantáziáját megmozgassuk. A közönség először láthatta kiállítva az olimpiai érmeimet, a kedvenc sakk készleteimet, kipróbálhatta az életre kelt Sakkpalota program kalandpályáit, ahol megelevenedtek a Sakkpalota sakkos-mesés karakterei is. A látogatók megtapasztalhatták, hogy a sakk mennyire sokrétű, színes és szórakoztató” – mondta el Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női játékosa, a Világsakkfesztivál alapítója.

A közönség együtt ünnepelt a Polgár családdal

Aki ellátogatott a fesztivál nyitónapján a várba, hosszú évek után először egy közös dedikáláson személyesen is találkozhatott a Polgár család tagjaival. Ráadásul a vendégek együtt sakkozhattak a Polgár lányokkal az óriás sakktáblán, ahol a résztvevők a saját ötleteikkel alakíthatták a játék menetét.

A fesztivál egyike volt azon különleges alkalmaknak, amelyen - a sakkolimpia szabadnapján - a versenyen résztvevők közül is felbukkantak néhányan a közönség soraiban, például a svéd sakkozó és influenszer Anna Cramling, de akadt, aki tevőleges szerephez is jutott. Igazi kuriózum volt, hogy a Világsakkfesztivál fővédnöke, Rubik Ernő köszöntötte a Nemzeti Galériába látogatókat, a közönségtalálkozón pedig bárki feltehette kérdését a Rubik-kocka feltalálójának.

A kétnapos sakkünnepen mindenki megtalálta a számára legizgalmasabb programot. Akiket a játékos kihívások mozgatnak meg, próbára tehették tudásukat a Rubik-kocka kirakó versenyen, rajthoz állhattak a Csillagsakk Olimpikón, kipróbálhatták magukat robotprogramozásban a fesztivál főtámogatója, a Morgan Stanley jóvoltából, vagy részt vehettek egy inspiráló sakkversenyen.

„Nagy öröm számunkra, hogy az idei Világsakkfesztiválon is izgalmas és tartalmas programokkal vehettünk részt - mondtaFogarasi Norbert, a rendezvényt immár hatodik éve támogató Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője. – Különösen értékes volt látni, hogyan inspirálták kollégáink a gyerekeket a Lego robot-programozáson keresztül, és milyen nagy érdeklődés övezte a sakkmestereinkkel folytatott partikat. Az ilyen kezdeményezések jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy a Morgan Stanley munkatársai bemutassák kreativitásukat és elkötelezettségüket. Fontos számunkra, hogy a sakkon keresztül hozzájárulhassunk a stratégiai gondolkodás népszerűsítéséhez, amelyre ugyanúgy szükség van egy globális pénzintézet informatikai és elemző központjánál, mint a sakktábla fölött.”

Polgár Judit a világ ellen

A fesztivál kiemelt programjaként Polgár Judit 8 közösség ellen játszott szimultánt. A laza, barátságos hangulatú partik közül kettőn döntetlen született: a külföldi és magyar újságírókból álló Hírnavigátorok csapata a 9 éves sakktehetség, az Angliát képviselő sakkolimpikon Bodhana Sivanandan váratlan bevonásával és segítségével döntetlenre mentette a meccsét. A siketek, nagyothallók és gyengénlátók képviselőinek csapata, a Bátorság bajnokai is remiben egyeztek meg Polgár Judittal. Az izgalom a szimultán végén tetőzött, a csapatok nagy része ugyanis időzavarba került. A nehézséget Zachary Saine (The Chess Nerd) és közössége remekül kezelte, bámulatos végjátékban az utolsó másodperceket is kihasználva - egyedüli közösségként - legyőzte a sakklegendát. 

Legtovább a Magyar sportlegendák közössége maradt talpon, kreatív, izgalmas játék végén adták meg magukat, akárcsak a Chess.com és a ChessKid közösségei. A szimultán tanulságát a világ legnagyobb online sakk-közössége, a Chess.comképviselője, Ayelén Martinez fogalmazta meg: „A sakk során általában egyedül játszol az ellenfeleddel. Ez a közösségi szimultán jól példázza, amit Judit és a fesztivál szellemisége képvisel: a sakk összehoz és összeköt minket.”

Sakkforradalom az oktatásban

A fesztivál második napján a 4. Sakk az oktatásban konferencián (Educational Chess Summit) is ki lehetett tenni a bejáratra a “teltház” táblát. A külföldi és a magyar előadók saját példáikon mutatták be, hogyan képes a sakk alapjaiban megreformálni az oktatást, és milyen pozitív hatással lehet a fizikai-mentális egészségünkre.

Sebastian Siebrecht sakk nagymester, a Fascination Chess program megalkotója 22 éve szervez sakktáborokat Németország bevásárlóközpontjaiba, ahol hetente gyermekek ezreit tanítja és inspirálja a játék iránti szenvedélyével.

Mads Jakobsen, a dán iskolai sakkszövetség (Danish Scholastic Chess Federation) elnöke elárulta, hogy az országban több mint 15 éve foglalkoznak képességfejlesztő sakkal az iskolákban, és jövőre Koppenhágában megnyitják a világ első sakk házát, a House of Chess –The Brain Gym intézményt. A kezdeményezés célja, hogy új alapokra helyezze a sakk oktatásban és társadalomban betöltött szerepét, közelebb hozva egymáshoz a generációkat. 

Pep Suárez különleges területekre irányította a figyelmet: a pszichológus és sakkoktató előadásában a sakk terápiás előnyeiről beszélt az ASD (autizmus spektrum zavar), a rák, a kognitív hanyatlás és a börtönökben történő rehabilitációval összefüggésben.

A Világsakkfesztivál minden szegletét átszőtte az inspiráció

„Programokban és élményekben ez volt az eddigi leggazdagabb fesztivál. A világ minden tájáról érkeztek látogatók, gyerekek és felnőttek – olimpikonok, művészek, véleményformálók –, hogy osztozzanak az összetartozás-érzésben és a játék örömében, amit a sakk nyújt. Felemelő volt látni, hogy a magyar és külföldi oktatási szakértők inspirációt merítenek a sakk köré épülő programokból, a többiek előadásaiból, és motiváltan, eltökélten folytathatják a munkájukat, amelynek kedvezményezettjei és nyertesei a jövő generációk. Öröm volt látni a csillogó szemű gyerekeket, ahogy amatőrök és nagymesterek összekacsintanak a sakkasztalok fölött, és ahogy formát ölt egy darabka sakktörténelem a Labrosse művészházaspár festővásznán. Az idei Világsakkfesztivál ismét igazolta: nem kell sakkozónak lenni ahhoz, hogy az embert magával ragadják az események, hogy bekapcsolódjon a fesztivál vérkeringésébe, és feltöltődve térjen haza” – mondta zárszóként Polgár Judit.

Európai második az új e-autók számának bővülése 2024 első nyolc hónapjában is

Az újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos személygépkocsik száma több mint másfélszeresére nőtt Magyarországon idén január-augusztusban a megelőző év azonos időszakához képest - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.
2024. 09. 19. 22:30
Megosztás:

Tervben van a fogyasztóvédelmi intézményrendszer megerősítése

Több versenyképes hazai webshop és a digitalizációhoz igazodó fogyasztóvédelem szükséges a magyar vásárlók érdekében, a kormányon belül jelenleg zajlik a tervezés a fogyasztóvédelem intézményrendszerének megerősítéséről - mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Gazdasági Versenyhivatal "Digitális Fogyasztóvédelem 2024" című konferenciáján csütörtökön Budapesten.
2024. 09. 19. 22:00
Megosztás:

A CYBRO túllépte a 2 millió dolláros eladást: új nagyjátékos az új DeFi piacon!

Izgalmas utazás volt a CYBRO-val! A projekt most lépte túl a 2 millió dolláros eladási mérföldkövet – mindezt a mögötte álló hihetetlen közösségnek köszönhetően! Merüljünk bele, miért ez csak a kezdet a CYBRO számára, és miért érdemes figyelemmel kísérni ezt a projektet, ha eddig még nem tetted!
2024. 09. 19. 21:00
Megosztás:

Ilyen időnk lesz a hétvégén

Nyugodt, őszies idő várható a hétvégén, sok napsütéssel, 21-26 Celsius-fok körüli csúcshőmérséklettel és olykor megélénkülő széllel - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
2024. 09. 19. 20:30
Megosztás:

Jön a víz, úszik a kocsi: így autózzon árvíz idején!

Elmúltak azok az idők, amikor azzal áltathatjuk magunkat, hogy a Kárpát-medence viszonylag védett térségében nem érnek el hozzánk a természeti katasztrófák: a globális klímaválság egyre szélsőségesebb, egyre ijesztőbb példákkal szemlélteti, milyen nagy a baj. Váratlan havazások, homokviharok, tűzvészek és – mint most is – árvizek teremtenek olyan helyzeteket, amelyekben nem működnek a megszokott megoldások, a hétköznapi rutinok. Ez fokozottan igaz azokra, akik a katasztrófa sújtotta területeken élnek, de mivel elhárításukhoz társadalmi összefogás és országos mozgósítás szükséges, a hatásuk alól senki nem vonhatja ki magát. Igaz ez az autósokra is, akiknek nemcsak akkor kell észnél lenniük, ha a megáradt folyók közelében élnek és közlekednek. A Chery Group szakértői nemzetközi tapasztalatok alapján adnak tanácsokat az olvasóknak.
2024. 09. 19. 20:00
Megosztás:

Növekedési pályán a hazai digitális gazdaság

A digitális gazdaság a magyar bruttó hozzáadott érték (GVA) 18 százalékát adja – derül ki abból a kutatásból, amely az IVSZ és a Századvég együttműködésében a Nemzetgazdasági Minisztérium megbízásából készült 2024 nyarán. A kormány jó úton jár, amikor kiemelt ágazatként tekint a digitalizációra – mondta Szabados Richárd kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkár a tárca közleménye szerint csütörtökön.
2024. 09. 19. 19:30
Megosztás:

Árvíz: A Waberer's csoport felajánlotta segítségét a védekezésben

Logisztikai és szállítmányozási kapacitásainak egy részét felajánlotta a Waberer's csoport a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak az árvíz elleni védekezéshez - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.
2024. 09. 19. 19:00
Megosztás:

Az időjárás most kedvez az ősz eleji mezdőgazdasági munkáknak

A napos, száraz idő segíti az ősz eleji mezőgazdasági munkákat - olvasható a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 09. 19. 18:30
Megosztás:

Befejeződött az árvízvédelmi felkészülés a fővárosban

Budapesten gyakorlatilag befejeződött az árvízvédelmi felkészülés - közölte a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2024. 09. 19. 18:00
Megosztás:

Kevesebben igényeltek munkanélküli segélyt az USA-ban

A munkanélküli segélyt igénylők száma az Egyesült Államokban az előző héthez képest 12 ezerrel 219 ezerre csökkent a múlt héten, ami új 4 havi mélypontot jelent, és elmaradt a 230 ezres piaci várakozástól.
2024. 09. 19. 17:30
Megosztás:

Folytatódik a MOHU országos hulladékudvar-építési programja

Komáromban és Tatán folytatódik a MOHU új szolgáltatási színvonalat biztosító hulladékgyűjtő udvarainak építése - közölte a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2024. 09. 19. 17:00
Megosztás:

15 milliárdos pénzügyi oktatási program indul

Elismert pénzügyi szakemberek, befektetési tanácsadók, ügyvédek, ingatlanbefektetésben jártas szakértők és számos más terület hiteles képviselői csatlakoztak tanácsadóként és oktatóként a nemrégiben megalakult Milliomosklubhoz. Kulcsár Edina és Kautzky Armand is nagykövetként csatlakozott a szervezethez. A Milliomosklub célja, hogy a pénzügyi tudatosság fejlesztésével támogassa a jövő generációit abban, hogy magabiztosan mozogjanak a pénzügyi világban, és hosszú távon megalapozzák anyagi függetlenségüket.
2024. 09. 19. 16:30
Megosztás:

Generali kárbejelentések a 2024 szeptemberi viharok kapcsán

Míg idén a nyári hónapok kimondottan szárazok és forróak voltak, a szeptember első felében leesett csapadékmennyiség komoly problémákat okoz nemcsak hazánkban, de egész Európa szerte. Tavaly a nyári szezon egészen másképp alakult: a kiszámíthatatlan időjárás, a heves szélviharok és esőzések jellemezték 2023 nyarának második felét.
2024. 09. 19. 16:00
Megosztás:

Erős lépés a Fed-től, zuhanó értékesítés

A tegnapi 50 bázispontos, 4,75-5,0 százalékra történő kamatvágás csak enyhén lepte meg a piacokat, hiszen a várakozás 41 bázispont volt.
2024. 09. 19. 15:00
Megosztás:

Az 5G iránti kereslet továbbra is csak mérsékelt

Évről évre markánsan nő Magyarországon a mobilinternet-felhasználók száma mind a lakossági, mind a vállalati felhasználók körében, közülük pedig egyre többen térnek át az 5G-technológia használatára. A korábban számos negatív hiedelem által övezett 5G társadalmi megítélése is számottevően javult az elmúlt években, a felhasználók döntő többségben semleges vagy kedvező benyomásokról számoltak be - derült ki a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Digitális Üzletága által 2024 első félévében végzett közvélemény-kutatásból.
2024. 09. 19. 14:30
Megosztás:

Számos árvízvédelmi beruházás valósult meg a Szigetközben

Számos árvízvédelmi beruházás valósult meg a Szigetközben a 2013-as, történelmi árvíz óta - mondta az agrárminiszter csütörtökön a Facebook-oldalára feltöltött videójában.
2024. 09. 19. 14:00
Megosztás:

Sebezhető lett a dollár

Az EURUSD mozdulatlan maradt tegnap a Fed döntés előtti kivárás jegyében. Az amerikai jegybank végül meglepetésre az 50 bázispontos kamatcsökkentés mellett tette le a voksát, az irányadó Fed Funds rate ezzel a 4,75-5 százalékos sávba került.
2024. 09. 19. 13:30
Megosztás:

A Deltát vezető mesterséges intelligencia képek szerkesztésében is részt vesz

Nemcsak a Delta műsorvezetője a Bíró Ada nevű mesterséges intelligencia, már a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában.
2024. 09. 19. 13:30
Megosztás:

Bezuhantak az európai autóeladások

Augusztusban 18,3 százalékkal estek az Európai Unióban az új autó eladások.
2024. 09. 19. 13:00
Megosztás:

A szakértő szerint a Bitcoin bikapiaca októberben kezdődik, íme a legjobb befektetés

Történelmi adatok alapján egy neves kriptoszakértő azt állítja, hogy a Bitcoin (BTC) bikapiaca a következő napokban kezdődhet. Különösen figyelemre méltó, hogy a Bitcoin (BTC) bikapiaca általában hatással van más altcoinokra is a kriptopiacon, ami sikeres kereskedési ciklust eredményez.
2024. 09. 19. 12:00
Megosztás: