Siess aranyat venni, mert drasztikus arany áremelkedés jön!

Most szólunk, hamarosan kiadós aranydrágulás következhet: szűk sávba került az arany árfolyama az utóbbi időben, ugyanakkor egy olyan jellegzetes formáció alakult ki az árfolyamgörbén, amely gyakran nagy emelkedést jelez előre. Mekkora áremelkedés jöhet az aranyban?

Siess aranyat venni, mert drasztikus arany áremelkedés jön!

Válság = aranyba menekül a pénz nagy része

A köztudatban elterjed, hogy az arany klasszikus menekülőeszköz válságok, pénzügyi turbulenciák idején - olvashatjuk a napi.hu elemzésben.

Ez bizonyos mértékig így is van, ilyenkor gyakran megemelkedik az aranyár, de nem feltétlenül ér el új csúcsot, márpedig ahhoz, hogy tartósan is értékálló legyen, a valamilyen mértékben mindig inflálódó dollárhoz képest hosszú távon fel kell értékelődnie, azaz új csúcsokat elérni.

Az elmúlt fél évszázad

Ez a gyakorlatban meg is valósul, hiszen a bretton woods-i rendszer felbomlása után, amikor unciánként 35 dolláron rögzítették az árfolyamot, rögtön megindult az emelkedés, és az elmúlt ötven év alatt 2000 dollárra ért fel az árfolyam, persze nagy hullámzásokkal.

Az első nagy emelkedő trend a hetvenes években zajlott le, amikor az olajválságok hatására tartósan magas lett az infláció. Ezt követően bő két évtizedig gyengült az ár, majd a kétezres évek elején újra emelkedni kezdett, és épp a 2008-as válság idején érte el korábbi csúcsát, ám áttörni érdekes módon csak a válság után tudta.

Ennek oka az volt, hogy a válság után döntöttek úgy a jegybankok, hogy újra nagyobb szerepet kap portfóliójukban az arany. Egy gyors felfutás után azonban újra csökkent az ár, majd a 2020-as világjárvány hozott emelkedést, de az előző árfolyamot csak kevéssel sikerült megdönteni, ekkor került 2000 dollár fölé az ár.

Bázisépítés

Az érdekesség, hogy azóta is ez a szint jellemző, de úgy, hogy közben visszaesések is zajlottak, majd a tavalyi Ukrajna elleni orosz támadás idején ismét megugrott az ár, és ugyanott tetőzött, mint a járvány elején: 2070 dollár körül.

A háború azonban a pénzpiacokat nem viselte meg, inkább a élelmiszer-, és energiaárak átmeneti megugrása jelentett problémát, alaposan megnövelve az inflációt.

Az arany tőzsdei árfolyama az elmúlt 10 év során (forrás: stooq.com)

Eközben visszaereszkedett az arany egészen 1600 dollárig, majd idén újra erősödött, és májusban harmadszor is elérte a 2070 dollár körüli értéket, onnan eddig szerényebb mértékben esett vissza.

Az érdekes az, hogy a válságjelenségek múlása, az infláció csökkenése ellenére magasan maradt az ár. Ráadásul, és ez az igazán lényeges: az eddigi csúcs háromszori megérintésével egy olyan formáció állt elő, ami a technikai elemzés szabályai szerint igen gyakran jelentős emelkedés előjele szokott lenni (bázisépítés).

A negyedik az igazság

Rendszerint, ha a többszöri tesztelés által erős ellenállássá vált szint (ezesetben 2070 dollár) negyedszerre áttörésre kerül, akkor óriási felfelé mozgás következhet.

Ez így volt a 2008-as válság idején, illetve utána is: a válság alatt háromszor jutott fel az ár 1000 dollárig, majd esett vissza onnan, végül a válság múlásakor törte át nagy erővel a szintet, és 2-3 év alatt majdnem megduplázódott az árfolyam.

Előre persze sosem tudhatjuk, hogy milyen tényleges ármozgás következik, a jelenlegi formáció azonban növeli az esélyét annak, hogy most is következhet egy kitörés és egy jelentősebb áremelkedés.

Hogy a vevőket mi hajtaná, azt ilyenkor nem lehet tudni, ugyanis ha tudnánk, már most sokan vásárolnának, és ezzel azonnal be is teljesítenék a vélelmet, az árba rögtön beépülne a várakozás.

Hajtóerő

Ilyenkor utólag derül ki, mi a hajtóerő. Ez lehet a jegybankok egy részének további tartaléknövelése, de ugyanúgy lehet, hogy sok befektető a kriptodevizák helyett ismét a régi, jól bevált aranyat választja, miután előbbieknél a gyors növekedés időszaka jó eséllyel lezárulhatott.

Az sem kizárt, hogy az elhúzódó háború hatására döntenek sokan a történelem során mindent átvészelt nemesfém megvétele mellett.

Csak lehetőség

Hangsúlyozzuk, hogy a grafikon alapján ez csak egy lehetőség, jó beszállási lehetőséget akkor szokott adni, ha megvalósul a kitörés, és rövid időn belül nem esik vissza az ár az áttört szint alá, de azt visszatesztelheti, ezt gyakran meg is teszi.

Ilyenkor az első nagy emelkedési hullámot épp ezek a technikai jelzés alapján történő vételek okozzák, de ha nem jönnek utána a tartósabb vásárlók, a kitörés fals lesz, az árfolyam visszazuhan.

Erre az esetre célszerű lehet stop loss megbízást adni nem sokkal a szint alatt, ha valaki a kitörést akarja meglovagolni, de nem szeretne nagy kockázatot vállalni rövid távon.

Ötvenmilliárd forint fölött az összes megítélt támogatás a Napenergia Plusz programban

A teljes keretösszeg kétharmadát már lekötötték a modern napelemes rendszerek telepítését ösztönző pályázaton; az eddigi több mint 12 ezer nyertes család átlagosan mintegy négymillió forintos segítséget kap a zöldenergia termeléséhez és tárolásához - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) szerdán a Facebook-oldalán.
2024. 05. 23. 10:30
Megosztás:

Voksolni szeretne? Van előtte egy fontos teendő!

Mindenki ellenőrizze a választáshoz szükséges okmányai érvényességét, mivel az európai parlamenti és önkormányzati választáson voksolni kizárólag a választás napján érvényes okmányokkal lehetséges - írta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
2024. 05. 23. 10:00
Megosztás:

UBM: közel 20 százalékkal bővülhet 2024-ben a hazai takarmányipar

Kedvezőek a magyar takarmányipar 2024-es kilátásai: a 2022-ben és 2023-ban tapasztalt csökkenést idén visszapattanás követheti, és egy várhatóan közel 20 százalékos növekedés eredményeképpen a hazai takarmánygyártás volumene a 4 millió tonna körüli szintet is elérheti 2024-ben. A kedvező piaci folyamatoknak köszönhetően az állattartók – akik a tavalyi év első feléig a 2021-es szintnél akár 30-40 százalékkal is magasabb takarmányköltséggel voltak kénytelenek számolni – az idei évben már jóval kedvezőbb takarmányárakkal kalkulálhatnak - összegzi az idei várakozásokat a hazánk egyik legnagyobb mezőgazdasági cégcsoportjának és piacvezető takarmánygyártójának számító UBM Csoport szakértője.
2024. 05. 23. 09:30
Megosztás:

A Polygon (MATIC) és a Near Protocol (NEAR) erős ellenállásba ütköznek, miközben az Algotech előértékesítése várhatóan az egekbe szökik az 5,3 millió dolláros összegyűjtött tőkét követően

A változás szele fúj a Layer 1 blokkláncok világában. Míg a jól ismert szereplők, mint a Polygon (MATIC) és a Near Protocol (NEAR) egykor a figyelem középpontjában álltak, dominanciájuk új kihívással néz szembe. Az Algotech (ALGT), egy feltörekvő csillag a rendkívül sikeres előértékesítésével, arra készül, hogy innovatív Layer 1 technológiájával felforgassa a status quo-t.
2024. 05. 23. 09:00
Megosztás:

Lovagold meg a kriptohullámot: Top érmék, amelyek hatalmas profitokat hozhatnak ebben a bika ciklusban

A bikák visszatértek a kriptopiacra, és most teljes erőbedobással támadnak. A hangulat egyre optimistább, és a szakértők új történelmi csúcsokat jósolnak a piacnak. Sok befektető igyekszik megtalálni a legjobb érméket, amelyekbe érdemes befektetni, hogy hatalmas hozamokat érjenek el.
2024. 05. 23. 08:35
Megosztás:

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön. A térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 1,28 százalékos emelkedéssel, 39 112 ponton zárt. A részvények szélesebb körét összefogó Topix index 0,54 százalékkal nőtt.
2024. 05. 23. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 05. 23. 07:30
Megosztás:

Kutatás: a mérnöki, programozói és orvosi pályát tartják legvonzóbbnak az egyetemisták

Mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a STEM, azaz a tudományos-technológiai képzések hallgatói - derül ki egy friss kutatásból. Az egyetemisták „menőnek” tartják fentiek mellett a menedzseri karriert, az adattudományhoz vagy mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat és az egészségügyi életpályát is. A felsőoktatási képzés elvégzését követően a diákok közel fele (49%) külföldi tulajdonú, multinacionális vállalatnál vagy hazai nagyvállalatnál (44%) látja a szakmai előmenetelét. Míg a hazai kis- és középvállalkozásoknál a kérdőívet kitöltők két ötöde (39%) helyezkedne el.
2024. 05. 23. 07:00
Megosztás:

A munkaidő 5 százalékát töltjük kommunikációval - jó ez így?

Egy átlagos munkanapon, munkaidőnk mindösszesen 5 százalékát - 24 percet fordítunk kommunikációra, azaz valós, emberi kapcsolatra épülő egyeztetésekre, beszélgetésre - derül ki az egyik legnagyobb, hazai alapítású tréningcég, a Comline apest összefoglalójából. A teljesítmény csökkenéséért és az esetleges hibák gyakori előfordulásáért 86 százalékban a nem megfelelő kommunikációt, vagy annak teljes hiányát jelölik meg a dolgozók. Az összefüggés tehát egyértelmű, a rossz kommunikáció súlyos hibákhoz, amely pedig a nap végén bevétel csökkenéséhez vezet.
2024. 05. 23. 06:30
Megosztás:

Agrárkutatásokkal a biológiai sokszínűségért

A változatos növény és állatvilág jelentőségére, az ökológiai gazdálkodás és a természetes élőhelyek jótékony kapcsolatára hívja fel a figyelmet hazánk legnagyobb fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó kutatóintézete a biológiai sokféleség világnapján. Az agrobiodiverzitás - a mezőgazdasági élőhelyek sokszínűsége - élelmiszerellátásunkhoz járul hozzá, jövőnk és teli éléskamránk záloga. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) 2012 óta vizsgálja, hogy miként hat a virágos sorközök kialakítása a szőlőművelésre, gyümölcstermesztésre. Legújabb kutatásukban a hazai ültetvényekben alkalmazott élő sorköztakarás biodiverzitásra és ökoszisztéma szolgáltatásokra gyakorolt hatásait dokumentálják. A speciális magkeverékekből kifejlődött talajtakaró aljnövényzet nyárra virágzó rétként óvja és táplálja a talajt a szőlészetek sorközeiben, a gyümölcsösökben és a szántóterületeken, nélkülözhetetlen életteret biztosítva számos apró élőlénynek. A május 22-i világnapon a kutatók előzetes eredményeket tettek közzé az ízeltlábúakat, és főként a beporzókat érintő megfigyeléseikből.
2024. 05. 23. 06:00
Megosztás:

2023: ezek voltak a legnépszerűbb használtautók

Bár az elmúlt években a használt autók piacát meglehetősen viharos trendek jellemezték, összességében elmondható, hogy az adásvételek száma továbbra is növekszik. Az erősödő infláció és az emelkedő kamatlábak hatására egyre több vásárló dönt úgy, hogy használt járművet vesz. A piac növekedésének kedvez az a tény is, hogy az új autók elérhetősége sok esetben korlátozott.
2024. 05. 23. 05:30
Megosztás:

Az eladók és a vevők is kivárásra játszanak a balatoni ingatlanpiacon

Az elmúlt hónapokban az előző évi pangás után némi mozgás érzékelhető a Balaton ingatlanpiacán, miközben az árak változatlanok. De talán már nem sokáig.
2024. 05. 23. 05:00
Megosztás:

Az AutoWallis új márkakereskedést nyit Budapesten

Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál partnerével, a Salvador Caetano csoporttal, és várhatóan idén nyáron megnyitják első budapesti Renault és Dacia kereskedésüket - tájékoztatta az AutoWallis szerdán az MTI-t.
2024. 05. 23. 04:30
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött a Joint Venture Szövetség és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség

Együttműködési megállapodást írt alá a Joint Venture Szövetség (JVSZ) és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség (MGFÜ). A megállapodás célja, hogy a hazai kkv-k minél hatékonyabban férhessenek hozzá az elérhető finanszírozási eszközökhöz és szakmai támogatási lehetőségekhez - közölték a szervezetek szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 23. 04:00
Megosztás:

Az agrárminiszter szerint minél magasabb feldolgozottságú termékekre van szükség

Meg kell találni a lehetőséget arra, hogy Magyarország minél magasabb feldolgozottságú termékeket vigyen a piacra - mondta az agrárminiszter szerdán Dunaföldváron.
2024. 05. 23. 03:30
Megosztás:

Az USA-ban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata

Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 17-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 05. 23. 03:00
Megosztás:

Hatalmasat nőtt a háztartások vagyona, 4 ezer milliárd a plusz három hónap alatt

Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is - derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.
2024. 05. 23. 02:30
Megosztás:

Betiltja az Unió a gázkazánokat és ez Magyarországra is vonatkozik - mi lesz helyette?

Nyakunkon a gázkazánok kivezetése az EU területén: új politikát sürget a tagországok jelentős része.
2024. 05. 23. 02:00
Megosztás:

Így kereshetsz sok pénzt háziállatod segítségével

A háziállatok nemcsak szeretetet és társaságot nyújtanak, hanem gyakran kiváló üzleti lehetőségeket is rejtnek. Nézzük, hogyan fordíthatják előnyükre gazdáik ezeket a lehetőségeket, különböző állatok példáján keresztül.
2024. 05. 23. 01:00
Megosztás:

A BÉT és az MBH Bank együttműködik a középvállalatok versenyképességének fejlesztéséért

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Nyrt. és az MBH Bank Nyrt. stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek a támogatása - közölték a szervezetek az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 23. 00:40
Megosztás: