Spanyolország visszautasítja, hogy részt vett volna egy Venezuelát destabilizáló műveletben

Spanyolország nyomatékosan visszautasítja, hogy részt vett volna egy Venezuelát destabilizáló műveletben - közölték spanyol külügyi források az EFE spanyol hírügynökséggel vasárnap, reagálva arra, hogy a dél-amerikai országban terrorista vádakkal őrizetbe vették két állampolgárát.

Spanyolország visszautasítja, hogy részt vett volna egy Venezuelát destabilizáló műveletben

A venezuelai kormány állítása szerint a hétvégén letartóztatott férfiak kapcsolatban állnak a spanyol Nemzeti Hírszerző Központtal (CNI), és az Egyesült Államok vezetésével "terrorista" akciókat akartak végrehajtani, amelynek része lett volna Nicolás Maduro elnök meggyilkolása is. Bevallották aktív részvételüket a feltételezett destabilizáló műveletben - nyilatkozta Diosdado Cabello venezuelai belügyminiszter.

"Spanyolország a venezuelai helyzet demokratikus és békés megoldását támogatja"
- hangsúlyozták a külügyminisztériumi források a spanyol hírügynökségnek közölve azt is, hogy a fogvatartottak nem tagjai a hírszerzésnek vagy más állami szervezetnek.

A spanyol közszolgálati televízió (TVE) úgy értestült, hogy a két spanyol mellett három amerikai és egy cseh állampolgárt is elfogtak a dél-amerikai ország hatóságai.

A két spanyol férfi eltűnését szeptember 9-én jelentették be hozzátartozóik Spanyolországban, miután már egy hete nem tudtak velük kapcsolatba lépni. Mint elmondták, rokonaik turistaként utaztak Venezuelába augusztus közepén. Hollétükről internetes közösségi oldalakon is próbáltak tudakozódni és információt kérni.

A héten a venezuelai külügyminisztérium bekérette a caracasi spanyol nagykövetet és hazahívta konzultációra madridi nagykövetét, miután Margarita Robles spanyol védelmi miniszter egy eseményen diktatúrának nevezte a venezuelai rezsimet. Ezt megelőzően a spanyol parlament határozatott fogadott el, amelyben felszólította a spanyol kormányt, hogy ismerje el Edmundo González Urrutia ellenzéki politikust Venezuela legutóbbi elnökválasztásának győzteseként.

González Urrutia egy hete, politikai menedékjogot kérve érkezett Spanyolországba. Csütörtökön pedig Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök fogadta.

"Spanyolország továbbra is a demokrácia, a párbeszéd és Venezuela testvérnépének alapvető jogaiért dolgozik"- számolt be a találkozóról a kormányfő, hangsúlyozva a humanitárius elkötelezettséget és szolidaritást a venezuelaiakkal.

A González Urrutia elnökségének elismeréséről szóló határozatot a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) terjesztette be a spanyol parlamentben. A kisebbségi kormányt alkotó baloldali pártok nem támogatták a javaslatot.

Az EFE spanyol hírügynökség információi szerint a spanyol kabinet nem készül elismerni a venezuelai ellenzék választási győzelmét a közös európai uniós álláspontra hivatkozva.

Az EU továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a venezuelai választási hatóság (CNE) tegye nyilvánossá és hitelesítse a választási jegyzőkönyveket, illetve követeli a jogsértések leállítását és a garanciákon alapuló párbeszédet, amely figyelembe veszi a venezuelai nép akaratát.

A spanyol parlament határozatára válaszul Jorge Rodríguez, a venezuelai törvényhozás elnöke azt követelte, hogy kormánya szakítson meg minden "diplomáciai, kereskedelmi és konzuli" kapcsolatot Spanyolországgal.

Binance listázás: NEIRO, BABYDOGE, TURBO – a Pepe Unchained lehet a következő?

A Binance még mélyebbre merült a mém érmék világában, és olyan tokeneket adott hozzá a kereskedési kínálathoz, mint a NEIRO, a BABYDOGE és a TURBO.
2024. 09. 19. 00:01
Megosztás:

A 6 legjobb kriptovaluta, amelyet most érdemes megvásárolni 2024 szeptemberében — Ne maradj le a potenciális 5000%-os nyereségről!

2024 szeptemberében néhány kriptovaluta rendkívüli növekedés előtt áll. A hatalmas, akár 5000%-os nyereség lehetősége már a láthatáron van. Ez a cikk hat kiemelkedő kriptovalutát mutat most be, amelyek várhatóan szárnyalni fognak. Fedezd fel, mely kriptók állnak egy meteorszerű növekedés előtt, és miért nem szabad figyelmen kívül hagyni őket.
2024. 09. 18. 23:00
Megosztás:

A német pénzügyminisztérium továbbra is eladná a Commerzbank részesedést

A német pénzügyminisztérium továbbra is a Commerzbank részvényeinek teljes eladását tervezi, annak ellenére, hogy az UniCredit az összes kínált részvényt megvenné.
2024. 09. 18. 22:00
Megosztás:

Az euróövezetben és az EU-ban is csökkent az építőipari termelés

Éves összevetésben csökkent az euróövezet és az Európai Unió építőipari termelése is júliusban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.
2024. 09. 18. 21:30
Megosztás:

Túléli-e a bitcoin decentralizált víziója az intézményi dominanciát?

Az intézményi szereplők térnyerése a bitcoin világában aggodalmakat vet fel azzal kapcsolatban, hogy ez milyen hatással lehet a kriptovaluta eredeti, decentralizált víziójára - olvashatjuk a Yahoo Financial írásában.
2024. 09. 18. 20:30
Megosztás:

Mi lesz az európai kamatokkal? Piaci elemzés

Szüneteltetheti a kamatcsökkentést az EKB: az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja, Gediminas Simkus szerint kicsi az esélye annak, hogy a jegybank a szeptemberi vágás után októberben is kamatot vág.
2024. 09. 18. 20:00
Megosztás:

Így változik a budapesti közlekedés az árvíz miatt

A Duna emelkedő vízszintje miatt a következő napokban változik az M2-es metró és több villamos közlekedése - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-t.
2024. 09. 18. 19:30
Megosztás:

Újabb transzformátor-alállomást adott át az E.ON Dél-Budán

Újabb transzformátor-alállomást létesített az E.ON Hungária csoport Dél-Budán a terület ellátásbiztonságának növelése érdekében, a 3,76 milliárd forintos beruházást részben európai uniós forrásból, részben pedig saját finanszírozásban valósította meg a vállalat.
2024. 09. 18. 19:00
Megosztás:

Új vezető a Futureal élén

Tapasztalt vezetővel bővült a Futureal-csoport menedzsmentje. Gárdai János a Futureal Development és Shared Services Partnership vezérigazgatójaként, valamint Group Asset Management Igazgatóként támogatja a cégcsoport további növekedését.
2024. 09. 18. 18:30
Megosztás:

A Bitcoin (BTC) történelmi 3 hónapos emelkedésre készül – A legjobb altcoinok befektetésre: Toncoin (TON), Ripple (XRP) és IntelMarkets (INTL)

Az év utolsó három hónapja várhatóan a kriptopiac legnagyobb robbanását hozza.
2024. 09. 18. 18:00
Megosztás:

Az MVM megkezdte árvízvédelmi intézkedéseit

Az MVM Csoport áram- és gázhálózati szolgáltatási területén megkezdte és megteszi a szükséges árvízvédelmi intézkedéseket. A vízszinttől függően néhány helység árterében nem lesz gázszolgáltatás és Bács-Kiskun vármegye Duna-parti településeinek egyes részein az MVM Démász Áramhálózati Kft. az áradás levonulásáig szüneteltetheti az áramszolgáltatást - közölte a csoport szerdán az MTI-vel.
2024. 09. 18. 17:30
Megosztás:

Internethasználat: az első tíz között Magyarország az Európai Unióban

Az elmúlt évtizedben gyorsabban nőtt az internethasználók aránya Magyarországon, mint más uniós országokban, így hazánk a webhasználat terén nagyot lépett előre – egyebek között ez derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányából, amely huszonöt uniós ország 2023-as internethasználati statisztikáit elemezte.
2024. 09. 18. 17:00
Megosztás:

Németország egyezkedne Kínával az autóipari vámokról

A Bloomberg jelentése szerint a német gazdasági miniszter, Robert Habeck szeretné elkerülni azt, hogy az EU kereskedelmi háborúba bocsátkozzon Kínával az elektromos járművek kapcsán.
2024. 09. 18. 16:30
Megosztás:

Kisebb lesz az árvíz, mint 2013-ban

A becslések szerint a maximális vízszint 40 centiméterrel alacsonyabb lesz, mint a 2013-as nagy árvíz idején Budapestnél, illetve a város feletti folyószakaszokon - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2024. 09. 18. 16:00
Megosztás:

A vártnál alacsonyabb Japánban az export és import

A japán export és az import is a vártnál kisebb mértékben növekedett augusztusban.
2024. 09. 18. 15:00
Megosztás:

Kedvezőbb lakásbiztosítások a kampány hatására

A lakásbiztosítások díja 16, a biztosítók kárkifizetése ugyanakkor 23 százalékkal nőtt egy év alatt 2024 június végéig. Az idén márciusi lakásbiztosítási kampány hatására a második negyedévre mérséklődtek az ugyanakkora ingatlanra jutó díjak az év elejéhez képest - áll az MNB friss Lakásbiztosítás-indexében.
2024. 09. 18. 14:30
Megosztás:

Az uniós tagországok készen állnak a télre

Az Európai Unió tagországai készen állnak a télre, a tagállami gáztartalékok 90 százalékos szint felett vannak - közölte Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa Strasbourgban kedden.
2024. 09. 18. 14:00
Megosztás:

Ingyenes Szuperkoncert a Hősök terén szombaton - Program

Már csak három napot kell várni az év legnagyobb zenei eseményére. Szombaton megnyitja kapuit a Hősök terén az ingyenes Szuperkoncert, amelyen a legismertebb magyar előadók mellett nem kisebb világsztár, mint a latin pop ikonja, Ricky Martin is fellép.
2024. 09. 18. 13:30
Megosztás:

Többletforrást ad a kormány a déli határátkelők fejlesztésére

Többletforrást biztosít a kormány a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számára a röszkei, a tompai és a hercegszántói állomány bővítésére, korszerű technikai eszközök beszerzésére - jelentette be az MTI-nek szerdán megküldött közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).
2024. 09. 18. 13:00
Megosztás:

Tovább nőtt a bankkártya-elfogadó helyek száma

Jelentősen növekedett a bankkártyás fizetést elfogadó kereskedők száma, ahogy az elfogadóhelyeken üzemelő POS-termináloké is az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. Ezzel párhuzamosan a korábbinál nagyobb mértékben csökkent a készpénzfelvételek száma, a nemrég elindult qvik pedig az OTP Bank várakozásai szerint még inkább háttérbe szoríthatja a készpénzhasználatot.
2024. 09. 18. 12:30
Megosztás: