Szerény lesz az idei német GDP-növekedés

Németország az idei évben szerény, 0,25 százalékos gazdasági növekedésre számíthat a kölni IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett prognózisa szerint.

Szerény lesz az idei német GDP-növekedés

A német nyelvterület legtekintélyesebb gazdaságkutató intézetei közé tartozó kölni IW (Institut der deutschen Wirtschaft Köln e. V.) hétfőn publikált prognózisa az idei évre 0,25 százalékos gazdasági növekedést vár Németországban. A bizonytalanság, az infláció és a magas energiaköltségek nehezítik a fellendülést - áll az IW hétfői előrejelzésében.

A kezdeti sokk után Németország 2022-ben alkalmazkodott az ukrajnai háború következményeihez, azonban a magas árak, a magasabb kamatlábak, a geopolitikai bizonytalanság és most már a pénzpiaci problémák is új helyzetet teremtettek: rontják a befektetési környezetet és nyomás alá helyezik a német gazdaságot.

Az infláció továbbra is magas, elsősorban a magas energiaárak miatt. A tavaly nyári hatalmas kilengések alábbhagytak, azonban az árak még mindig jelentősen magasabbak, mint a válság előtt. A tavalyihoz hasonló kétszámjegyű inflációs ráták ugyan nem ismétlődnek meg idén, 2023-ra 6 százalékos inflációt várnak. Ez egyben kevésbé valószínűvé teszi a lazább monetáris politikához való visszatérést, a megnövekedett finanszírozási költségek pedig még drágábbá teszik a beruházásokat - tették hozzá.

Az IW gazdasági előrejelzésében közöltek szerint a német építőiparban problémát jelent egyebek mellett a finanszírozási költségek emelkedése, valamint a nyersanyaghiány. Ennek megfelelően 2023-ra a német építőipar sorozatban a harmadik zsugorodást mutató évét prognosztizálják. Az építőipari beruházások 3 százalékos, a lakóingatlan-építési beruházások 3,5 százalékos visszaesését várják.

Az energiaintenzív iparágaknak erősen vissza kellett vágniuk a termelést, a vegyipar termelése csaknem 30 százalékkal zsugorodott 2022-ben. A tartósan magas energiaárak továbbra is terhet jelentenek a vállalatok számára, ezenkívül minden iparág küzd az ellátási láncokban kialakult problémákkal is, ezért az idei évben az IW szerint a német ipari termelés csak enyhén bővülhet - írták.

Az IW jelentése szerint tavaly a német gazdaság profitálni tudott a lakossági fogyasztásból: a koronavírus-járvány alatt felhalmozódott megtakarítások és az állami támogatások segítségével a háztartások többet költöttek nyaralásra és szabadidős tevékenységekre, mint a korábbi években. Idén azonban lényegesen kevesebb támogatást nyújt az állam, a magánmegtakarítások pedig kimerültek, ezért a fogyasztói kiadások 0,5 százalékkal maradhatnak el az előző évitől - áll az IW jelentésében.

A világgazdaságban látható folyamatok sem jelentenek hátszelet a német gazdaság számára: geopolitikai feszültségek és protekcionista tendenciák nehezednek a világkereskedelemre. Az IW külföldi előrejelzése a globális kereskedelmi forgalom mindössze 1 százalékos idei növekedését feltételezi, a globális gazdaság is csak 2 százalékkal bővül idén az IW prognózisa szerint.

A német vállalatok körében már a koronavírus-járvány időszakában is jelentős beruházási kiesés alakult ki, az energiaárak, az infláció és a bizonytalanság továbbra is hozzájárulnak a beruházások elmaradásához. Michael Grömling, az IW közgazdásza szerint ha túl sokáig tart a beruházások csökkenése, fennáll a veszélye, hogy az egész német gazdaság strukturálisan károsodik. Az adóterhek, az energiaköltségek és a szakképzett munkaerő hiánya már jelenleg is versenyhátrányt jelent a német gazdaság számára, ezért a politikusoknak sürgősen javítaniuk kell a beruházási feltételeken - tette hozzá.

A vezető német gazdaságkutató intézetekből álló "Bölcsek Tanácsa" múlt szerdán közzétett várakozása szerint idén 0,2 százalékkal nő a GDP Németországban.

Elárverezik a magyar Mona Lisa-t, Gulácsy Lajos festményét

Több mint két évtized után újra aukcióra kerül Gulácsy Lajos kivételes remekműve, a Régi instrumentumon játszó hölgy, amelyet 2002-ben a szakma és a műgyűjtők a magyar Mona Lisa-nak is neveztek. A festmény 2002-ben a Virág Judit Galéria árverésén abszolút magyar leütési rekordot ért el 95 millió forintos eladási árával. A sokáig elveszettnek hitt, majd csodával határos módon előkerült alkotás Gulácsy kevés nagyméretű, megmaradt olajfestményeinek egyike, a magyar festészet remekművei tartozik.
2023. 11. 30. 20:30
Megosztás:

Holnaptól indul a 2024-es éves autópálya-matricák előértékesítése

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) idén decemberben is lehetőséget biztosít a következő évre érvényes éves országos és vármegyei autópálya-matricák előzetes megvásárlására. A 2024. évi éves e-matricák 2023. december 1-től szerezhetőek be a NÚSZ Zrt.-nél és viszonteladó partnereinél, online és offline módon is. A 2024-re szóló pályamatricák érvényességi ideje 2024. január 1-én kezdődik.
2023. 11. 30. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 11. 30. 19:30
Megosztás:

Egészségablak app és EESZT 2024-es új fejlesztések

Több, mint 2,5 millió felhasználó töltötte le az Egészségablak mobilapplikációt, amely azt mutatja, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) fejlesztésére komoly igény mutatkozik.
2023. 11. 30. 19:00
Megosztás:

Felülteljesített ma a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 531,74 pontos, 0,93 százalékos emelkedéssel, 57 878,43 ponton zárt csütörtökön.
2023. 11. 30. 18:30
Megosztás:

Következő évre hiánnyal számol a cseh költségvetés

Jövőre 250 milliárd koronás (3893 milliárd forint), az ideinél 41 milliárd koronával alacsonyabb hiánnyal számol a cseh költségvetés, amelyet szerdán késő este hagyott jóvá a cseh képviselőház.
2023. 11. 30. 18:00
Megosztás:

Zöldenergia-roadshow indult Győrben

Országos zöldenergia-roadshow indult Győrben, a rendezvénysorozatot Palkovics László a Széchenyi István Egyetemért (SZE) Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 kezdeményezés vezetője indította el november 29-én, szerdán a győri Mobilis Interaktív Élményközpontban.
2023. 11. 30. 17:30
Megosztás:

Bejött a költségcsökkentés a Salesforce-nak

Az ügyfélkapcsolat-kezelő szoftvereket fejlesztő vállalat tegnap tőzsdezárás után tette közzé az október végén zárult harmadik üzleti negyedévének eredményeit.
2023. 11. 30. 17:00
Megosztás:

A szálláshelyeken először a szilveszter telítődik, majd a karácsony

Már dübörögnek a szilveszteri foglalások, és a karácsonyi napokra is megindult a kereslet.
2023. 11. 30. 16:30
Megosztás:

Uniós forrásból fejlesztették a tápcsatornához köthető szűrővizsgálatokat a Szegedi Tudományegyetemen

Új endoszkópok beszerzésével és a diagnosztikai munkát szolgáló laborok kialakításával, uniós támogatással mintegy háromszázmillió forintból fejlesztették a tápcsatornához kapcsolódó betegségek szűrését a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), így számos vizsgálat már kórházi tartózkodás nélkül is elvégezhetőé vált - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 11. 30. 16:00
Megosztás:

Megújult Várgesztesen a csapadékvíz elvezető rendszer

A Komárom-Esztergom vármegyei Várgesztesen az önkormányzat kitisztíttatja a település felett található víztározót és több utcában felújítja a vízlevezető árkokat; a beruházásra 273 millió forintos uniós támogatást fordítanak - közölte a vármegyei önkormányzat projektmenedzsere az MTI-vel.
2023. 11. 30. 15:30
Megosztás:

Kengyelen kétszeresére nőtt a bölcsődei férőhelyek száma

További nyolc férőhellyel bővült az eddigi nyolc férőhelyes bölcsőde Kengyelen - közölte a projekt kommunikációját végző Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közleményben az MTI-vel.
2023. 11. 30. 15:00
Megosztás:

Uniós forrásból korszerűsítésen esett át a Gál Ferenc Egyetem gyakorlóiskolája

Háromszázharminc millió forint uniós forrásból korszerűsítették a Gál Ferenc Egyetem gyakorló általános iskoláját a Békés vármegyei Szarvason - közölte az önkormányzat közleményben.
2023. 11. 30. 14:30
Megosztás:

Ebben a hónapban valamelyest javult a gazdasági hangulat az euróövezetben

Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.
2023. 11. 30. 14:00
Megosztás:

A német fékek: válaszúton a biztonság és haladás között

A német szövetségi alkotmánybíróság megakadályozta a kormány fejlesztési és beruházási terveit. A döntés várhatóan gátolja Németország versenyképességének javulását és az EU költségvetési szabályainak reformját is befolyásolhatja - olvashatjuk a Ludovika.hu blogjában.
2023. 11. 30. 13:30
Megosztás:

Három éven belül fenntartható működésre tér át a Market csoport

Három éven belül, az építőiparban Magyarországon elsőként, fenntartható vállalati működésre tér át a Market csoport, amely a tervek szerint két éven belül 30 százalékkal csökkenti 2019-hez képest a közvetlen és közvetett módon előálló üvegházhatásúgáz-kibocsátását - derül ki a 11 tagvállalatból álló, közel 1400 munkavállalót foglalkoztató építőipari cég immár második alkalommal, önként kiadott fenntarthatósági jelentéséből.
2023. 11. 30. 13:00
Megosztás:

A gyártók lobbitevékenysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése

A gyártók lobbitevekénysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése, január elseje helyett július 1-étől lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon - mondta Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén csütörtökön Budapesten.
2023. 11. 30. 12:30
Megosztás:

9 hónap alatt felülmúlta az AutoWallis a tavalyi teljes év árbevételét és nyereségét

Újabb rekordot döntve több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az AutoWallis Csoport az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A régiós autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató ezzel már most felülmúlta a tavalyi teljes év teljesítményét, a társaság egy részvényre jutó nyeresége pedig 22,6 forintra ugrott.
2023. 11. 30. 12:00
Megosztás:

Testvérvárosi megállapodás jött létre Székesfehérvár és Luxor között

Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében testvérvárosi megállapodást írt alá Székesfehérvár és Luxor vezetője szerdán Egyiptomban.
2023. 11. 30. 11:30
Megosztás:

Megnyitották Bukarest autópálya-körgyűrűjének első elkészült szakaszát

Fél évvel az átadási határidő előtt megnyitották a forgalom előtt szerdán Bukarest A0-s jelzésű autópálya-körgyűrűjének első tízkilométeres szakaszát.
2023. 11. 30. 11:00
Megosztás: