Szinte nem változtak novemberben a globális élelmiszerárak
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára felkerült adatok szerint novemberben az átfogó árindex 135,7 pont lett, alig kisebb az októberi 135,9 pontnál. A mutató szeptemberben 136 pont volt.
A novemberi adat 0,3 százalékkal múlta felül a tavaly novemberit. A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. A FAO gabonaárindexe 1,3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, de még így is 6,3 százalékkal felülmúlta az egy évvel ezelőtti értékét. A búza és a kukorica világpiaci ára 2,8 százalékkal, illetve 1,7 százalékkal csökkent, ugyanakkor a nemzetközi rizsárak 2,3 százalékkal emelkedtek.
A FAO növényi olajár-indexe 2,3 százalékkal nőtt novemberben, ami hét egymást követő hónap csökkenésének vetett véget. A pálma- és szójaolaj nemzetközi ára emelkedett, míg a repce- és napraforgóolajé csökkent. A tejtermékek árindexe 1,2 százalékkal csökkent októberhez viszonyítva. A vaj és a tejpor világpiaci jegyzései csökkentek az importkereslet mérséklődésére, miközben a sajté nőttek, részben a vezető nyugat-európai termelő országok mérsékelt exportkínálata miatt. Novemberben a húsárindex 0,9 százalékkal volt alacsonyabb, mint októberben, mivel a nemzetközi szarvasmarhahús-árak csökkentek az ausztrál és a brazil export bővülésére. Az összes többi húsfajta világpiaci ára ugyanakkor emelkedett, különösen a juhhúsé.
A FAO cukorárindexe 5,2 százalékkal nőtt novemberben, amit az erős kereslet váltott ki a szűkös globális kínálat közepette. A magasabb etanolárak Brazíliában szintén felfelé nyomták a cukor világpiaci árát.