Szívelégtelenség, amely világszerte hozzávetőlegesen 64 millió embert érint

Van egy betegség, ami világszinten többeket érint, mint a tüdőgyulladás és a szívroham. Ez nem más, mint a szívelégtelenség, amely kevéssé szerepel a köztudatban, így azt is kevesen tudják, hogy világszerte legalább 64 millió ember küzd ezzel a problémával1. Ma Magyarországon megközelítőleg 250-300 ezer beteg szenved szívelégtelenségben, és éves szinten 30-35 ezer főre tehető az újonnan diagnosztizáltak száma[2]. Bár végleges gyógymód egyelőre nem létezik, vannak olyan kezelési lehetőségek, amelyek segíthetnek lassítani a betegség egyes formáinak előrehaladását. Éppen ezért fontos a megfelelő tájékoztatás és párbeszéd kialakítása a betegséggel kapcsolatban, illetve a betegek és az egészségügyi dolgozók támogatása.

Szívelégtelenség, amely világszerte hozzávetőlegesen 64 millió embert érint

A "szívelégtelenség" kifejezés elsőre ijesztőnek tűnhet, hiszen úgy hangzik, mintha ilyenkor a szív hirtelen leállna, vagy szívroham előtt állna, de ezek közül egyik sem igaz. A szívelégtelenség egy progresszív betegség, amelyben a szívizom merevvé vagy gyengévé válik, ami azt jelenti, hogy nem képes elegendő vért pumpálni a test különböző részeire, a szervek igényeinek kielégítésére. Ez többek között fáradtságérzetet, a terhelhetőség csökkenését, megterheléskor légszomjérzést, gyakori köhécselést és köpetürítést eredményezhet, vagyis jelentősen csökkentheti az életminőséget, ráadásul gyakori a kórházi kezelés szükségessége is.

A szívelégtelenség gyakran akkor fordul elő, ha a szívizom megsérült. Ez történhet szívroham, vagy más, a szívet érintő betegség után, illetve olyan károsodás következtében, amely fokozatosan alakult ki, például cukorbetegség, magas vérnyomás, koszorúér-betegség vagy magas koleszterinszint miatt. Ugyanakkor a betegség veszélye, hogy a tünetek nem specifikusak, ezért sokan nem veszik észre, hogy a szívükkel van baj, amikor alig kapnak levegőt vagy nehezen mozognak, mert fáradtak. Sőt, a szív károsodása akkor is folytatódhat, amikor semmilyen tünet nem jelentkezik.

A szívelégtelenségből eredő halálozási arány nemzetközi adatok alapján meghaladja néhány gyakoribb rosszindulatú daganatos betegség átlagos halálozását, beleértve a prosztata- és az emlőrákot is. Ma Magyarországon megközelítőleg 250-300 ezer beteg szenved szívelégtelenségben és évente 30-35 ezer az újonnan diagnosztizáltak száma2. A szívelégtelenséggel küzdők 83 százaléka legalább egyszer kórházba kerül állapota miatt, és közel fele (43 százalék) négyszer, vagy akár ennél többször is orvosi kezelésre szorul, így a kórházi kezelések a betegek életének visszatérő részévé válnak.

Mivel a szívelégtelenség jelenleg nem gyógyítható, a diagnózistól számított öt éven belül a betegek mintegy fele életét veszti. Kezelés nélkül magas a halálozási arány, ugyanakkor a gyógyszeres és eszközös kezelési lehetőségek segítenek lassítani a betegség előrehaladását, sok évet adhatnak a betegeknek, akik így visszanyerhetik autonómiájuk egy részét – újra szabadon tudnak lélegezni és mozogni, és kevesebb kórházi tartózkodásra van szükségük. Mivel a szív károsodása akkor is folytatódik, ha nincsenek tünetek, ezért nagyon fontos a folyamatos orvosi felügyelet, valamint a megfelelő orvos-beteg párbeszéd.

“Kiemelten fontos a szívelégtelenséggel kapcsolatos tájékoztatás, a betegségtudatosság növelése annak érdekében, hogy a betegek és  hozzátartozóik ismerjék a tüneteket, illetve a kezelések jelentőségét. A tájékoztatás nagymértékben elősegítheti a korai diagnózis felállítását, és az időben elkezdett korszerű kezeléssel javítható az életminőség, valamint csökkenthető a kórházi felvételek szükségessége” – mondta el Maria Tilman, a Novartis kardiovaszkuláris terápiás területének vezetője. “Fontos, hogy az egészségügyi vezetők és a különböző döntéshozók is tudatában legyenek, milyen kihívást és mekkora terhet jelent a szívelégtelenség a teljes egészségügyi ökoszisztéma számára. A Novartis ezért továbbra is élen jár a szívelégtelenséggel kapcsolatos párbeszéd ösztönzésében, mellyel célunk, hogy a betegek hosszabb és egészségesebb életet élhessenek.”

Az energiaárak emelése miatt ismét eluralkodik a félelem

Egyre kevésbé bíznak az emberek az energiaellátás jövőjében – derül ki az EY nemzetközi energetikai jelentéséből. A válaszadók alig a harmada (30%) hisz abban, hogy az energia megfizethető marad, tízből heten (72%) pedig már most se tudnák kigazdálkodni, ha 10 százalékkal megemelkedne a villanyszámlájuk.
2024. 02. 29. 00:30
Megosztás:

Berúgta az ajtót a Bitcoin

A Bitcoin (BTC) szerda délután merészen átlépte a bűvös 60.000 dollárt, és ezzel elindult hódító útjára.
2024. 02. 29. 00:01
Megosztás:

Átalakul a fővárosi és az agglomerációs közösségi közlekedés rendszere

Támogatta a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés új rendszerét szabályozó, március elsejével életbe lépő együttműködési megállapodást szerdán a Fővárosi Közgyűlés.
2024. 02. 28. 23:30
Megosztás:

Rovarhotelekkel ismerkednek a gyerekek

A szemléletformálást a legkisebb korosztály körében érdemes elkezdeni - mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint a tárca természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Zöld Dunakanyar Program keretében megvalósuló rovarhotel projekt átadóján Vácon.
2024. 02. 28. 23:00
Megosztás:

Nettó áramexportőr lett Románia

Nettó áramexportőr lett tavaly Románia: az áramexport 42 százalékkal nőtt az előző évihez képest, 8,2 terawattórára (TWh), az import ugyanakkor 27 százalékkal csökkent, 5,1 terawattórára - írja az economica.net az országos elosztó hálózatot működtető Transelectrica adatai alapján.
2024. 02. 28. 22:30
Megosztás:

Csak úgy repkedtek ma a melegrekordok

Megdőlt az országos napi melegrekord és a csaknem 130 éves fővárosi hajnali melegrekord kedden - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján szerdán.
2024. 02. 28. 22:00
Megosztás:

A migráció nem megoldás a holland munkaerőhiányra

Hosszabb távon a migráció nem tudja megoldani Hollandiában a munkaerőhiányt - olvasható a holland gazdaságpolitikai elemző intézet (CPB) szerdai közleményében.
2024. 02. 28. 21:30
Megosztás:

A nyersolaj árfolyama: a piac az OPEC+ megállapodás meghosszabbítását várja

A nyersolaj árfolyama az elmúlt két napban 2,5%-kal nőtt a fizikai piacon tapasztalható erős kereslet, illetve gyenge kínálat miatt, azonban ma reggel csökkent a Brent jegyzése.
2024. 02. 28. 21:00
Megosztás:

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő!

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni. – foglalja össze a Niveus Consulting Group.
2024. 02. 28. 20:45
Megosztás:

Varsóban is felhörrentek a traktorok

Az Európai Unió zöld megállapodása, az ukrán áruk behozatala, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen tiltakoztak kedden Varsóban a lengyel gazdák ezrei, képviselőiket vezető politikusok fogadták, előrelépés viszont a gazdák szerint nem történt.
2024. 02. 28. 20:30
Megosztás:

Irodalom érettségi előtt állsz? Akkor itt egy módszer, amivel hatékony lehetsz!

Irodalom érettségire felkészítő könyvek jelentek meg a könyvesboltok toplistáin - ez is mutatja, hogy idén a szokásosnál is nagyobb az érdeklődés a diákok és a szülők részéről. De megjelent egy új, digitális felkészítő alkalmazás is, amelyet a 2024-es követelmények alapján fejlesztettek.
2024. 02. 28. 20:00
Megosztás:

Idén is bízhatnak a gazdák a támogatásokban

A magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak; a kormány komplex, a pénzügyi és a jövedelembiztonságot erősítő, a beruházásokat ösztönző agrárpolitikai intézkedésekkel járul hozzá az agrárgazdaság fejlődéséhez - mondta Nagy István agrárminiszter az OTP Agrár Gálán kedden Budapesten.
2024. 02. 28. 19:30
Megosztás:

Vegyesen, de többségében csökkenéssel zártak a tőzsdék

Vegyes kezdés után szintén vegyesen, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 02. 28. 19:00
Megosztás:

Sportolók és idősek számára fejleszt szuperélelmiszert a ToTu

A szigetcsépi Capriovus Kft. ToTu termékcsaládja nem csak tejfehérjeallergiásoknak segít a hétköznapokban, hanem sportolók és diétázók is előszeretettel fogyasztják a cég tojásalapú tejhelyettesítőit. A vállalkozás legújabb projektjében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel (SOTE), valamint több magáncéggel is összefogott, hogy időseknek és sportrehabilitációban résztvevőknek fejlesszen vadonatúj egészséges termékeket.
2024. 02. 28. 18:45
Megosztás:

Az OTP és a Richter húzta ma a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
2024. 02. 28. 18:30
Megosztás:

Leáll az USA kormányzata? Fullasztó adóssághalom...

Bizakodóak a politikai vezetők, miután találkoztak Joe Biden elnökkel a kormányzati leállás elkerülését célzó költségvetési tervezet elfogadása miatt.
2024. 02. 28. 18:00
Megosztás:

Még akár a kamatemelést is elképzelhetőnek tartja a FED jegybankára

Michelle Bowman, a Fed kormányzótanácsának tagja szerint az infláció tovább fog csökkenni a jelenlegi kamatszint mellett, azonban még túl korai lenne kamatcsökkentésbe kezdeni.
2024. 02. 28. 17:30
Megosztás:

Romlott a fogyasztói bizalom februárban az Egyesült Államokban

Három egymást követő havi emelkedés után februárban a várt további javulás helyett romlott a Conference Board gazdaságkutató intézet Egyesült Államokra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe.
2024. 02. 28. 17:00
Megosztás:

Jelentős változás az OTP-nél

Átalakul az OTP-pénztárak vezetése, keddtől egy ügyvezető irányítja az egészségpénztárt és a nyugdíjpénztárt - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 16:30
Megosztás:

Bajban a román költségvetés - mi lesz ennek a vége?

Nyolcvan százalékkal haladta meg a román GDP-arányos költségvetési hiány az egy évvel korábbit januárban - írta az Agerpres kedden.
2024. 02. 28. 16:00
Megosztás: