Tízből kilenc budapesti hallott már az autómegosztásról

És a megkérdezettek 40%-a legalább egyszer vezetett is már carsharing autót – derül ki a SHARE NOW autómegosztó és az Inspira Research közös kutatásából. A reprezentatív felmérés azt is megerősítette, hogy Budapesten a car sharing iránt érdeklődők száma kellően magas ahhoz, hogy kiindulópontja legyen a felhasználószám további bővülésének.

Tízből kilenc budapesti hallott már az autómegosztásról

A 25 és 34 év közötti férfiak között a legnagyobb azoknak az aránya, akik rendszeresen használják a fővárosi autómegosztó szolgáltatásokat – állapította meg a Budapesten és agglomerációban élő, jogosítvánnyal rendelkezők körében, 500 fős reprezentatív mintán végzett kutatásában a SHARE NOW és az Inspira Research, míg a nőknél a 35 és 49 év közöttiek vannak a legtöbben, akik érdeklődnek a szolgáltatás iránt, de még nem próbálták ki. A Budapest mellett az agglomeráció több településére (Budakeszi, Budakalász, Budaörs, Csömör, Dunakeszi, Érd, Fót, Nagykovácsi, Solymár, Törökbálint, Üröm) is kiterjedő felmérésből kitűnik, hogy azoknál, akik ismerik vagy használják ezt a szolgáltatási kategóriát, az autók biztonsága, tisztasága, továbbá a zóna mérete tartozik a legfontosabb elvárások közé. A rendszeres felhasználók körében a szolgáltatási terület mérete és kiterjedtsége viszi a prímet (a válaszolók több, mint 79%-a jelölte meg ezt prioritásként), míg a kocsik biztonsága és az ingyenes parkolás fej-fej mellett halad (77-76%). Ehhez képest a megkérdezettek szerint a több, mint 30 attribútumot tartalmazó listából legkevésbé annak van jelentősége, hogy külföldre is lehessen menni megosztott autóval, illetve, hogy csak elektromos autókból álljon a flotta (28-28%).

Érdekes mintázatok rajzolódnak ki az eltérő kategóriák szerint kialakított ügyfélcsoportokban. A pesti oldal kétkeresős, gyermektelen háztartásaira nagyobb arányban jellemző például a gyakori, de főleg Budapest belső részeire koncentrálódó autózás: ezek inkább rövid távolságok, amelyeket napközben tesznek meg. Míg a budai oldalon lakó háztartások esetén jellemzőbbek a hosszabb városi utak és az ingázás a munkahely és az iroda között. Az autóhasználat része a családok mindennapjainak, a háztartások nagyrészének esetében ma még egy saját tulajdonú autó is megtalálható a megosztott autóhasználat mellett.

Buday Bence, a SHARE NOW Magyarországügyvezető igazgatója szerint ez az elkövetkező években változni fog: a cég friss, bécsi felmérése szerint az elmúlt öt évben 20 százalékkal csökkent az ottani SHARE NOW felhasználók által birtokolt magántulajdonú autók száma. „A budapesti viszonyok ismeretében ez talán meghökkentő, de a bécsi ügyfeleink 44 százalékának már nincs saját autója” – mondja a szakember, aki hasonló forgatókönyvre számít a magyar főváros esetében is. Az a budapesti felmérésből is megállapítható, hogy a car sharing iránt még csak érdeklődők között lényegesen, 6 százalékkal magasabb a több saját autóval rendelkező háztartások aránya a gyakori automegosztó felhasználókhoz képest, ami arra utal, hogy a szolgáltatás fokozatosan lesz képes átvenni a második – majd később az első – saját tulajdonú autó szerepét.

A SHARE NOW autómegosztó Budapesten:

A SHARE NOW felhasználók válaszai alapján a szolgáltató által az elmúlt években bevezetett fejlesztések közül a legnépszerűbb a minden benzines autón megtalálható országos autópályamatrica, majd ezt követi a lehetőség, hogy a felhasználók az alkalmazásból kérhetik az autójukat házhozszállítással. A dobogó harmadik fokát pedig a SHARE NOW Rewards szerezte meg, az a hűségprogram, amivel pontokat gyűjthetnek és ezzel egyedi jutalmakat szerezhetnek a felhasználók minden vezetésükkel.

 Ebben az első fontos lépés a kategória ismertsége, amellyel a felmérés szerint nincs is probléma: a megkérdezett nők 84, a férfiak 90 százaléka hallott már legalább a szolgáltatásról. Átlag feletti használat jellemző a férfiakra, különösen a 25 és 34 év közöttiekre, és azokra, akik Budán és az agglomerációban élnek. Ami pedig a car sharing használatának leggyakoribb céljait illeti: ezen a téren a szórakozás és a kötelesség is szerepet kap! A legtöbben esti időtöltésükre való utazáshoz használják az autómegosztást, majd ezt követi az utazáshoz kötődő megosztott autóhasználat, például kimenni a reptérre, a személyes napi ügyintézés és más napközbeni tevékenységek, mint a bevásárlás és az üzleti találkozók.

A kutatásból az is kiderült, hogy míg a szolgáltatást ismerők jelentős része tudja, hogy a megosztott autó bérleti díja tartalmazza az üzemanyag vagy töltés, valamint az autó karbantartásának és tisztításának költségét, kevesen gondolnak bele, hogy a parkolás költsége a zónában, hosszabb utak esetén az autópályamatrica díja és az autótulajdonláshoz kötődő adóterhek sem a felhasználót terhelik, ha megosztott autóval közlekedik.

Fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft.

Uniós támogatással több mint 305 millió forintos beruházással fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 12. 01. 13:30
Megosztás:

Hidrogén meghajtású zéró-emissziós hajtóművet és kiszolgáló létesítményeket fejleszt az Airbus

Hidrogén meghajtású, üzemanyagcellás hajtómű fejlesztését jelentette be az Airbus a szerdán zajló Airbus Summit rendezvényen. Az első földi és légi hajtóműteszteket az évtized közepén hajtják végre az első legyártott Airbus A380-as óriásgép segítségével, amelyet most alakítanak át ZEROe demonstrátorrá, hogy képes legyen folyékony hidrogén szállítására és az új hajtómű fogadására.
2022. 12. 01. 13:00
Megosztás:

Az energiaintenzív vasúti árufuvarozás továbbra is kimarad a mentőcsomagokból - azonnali lépéseket sürgetnek a vállalkozó vasúti társaságok

A szeptember végén bejelentett kormányzati segítség eddig még nem érkezett meg a vasúti árufuvarozási szektor terheinek könnyítése érdekében, emiatt fokozódik a bizonytalanság és aggodalom a vállalkozó vasúti társaságoknál, akik 2022-ben 24 milliárd forint többletköltséget kell elszenvedjenek a drasztikusan megnövekedett energiaárak miatt. Minden energiaintenzív támogatási programból eddig kimaradt a vasút, pedig lenne lehetőség a vállalkozó vasúti társaságok megsegítésére. A vállalkozó vasúti társaságokat is képviselő HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület a lehető leghamarabb párbeszédet kíván kezdeményezni a közlekedésért felelős tárca új vezetőjével Lázár János miniszter úrral a megnyugtató megoldások megtalálása érdekében.
2022. 12. 01. 12:30
Megosztás:

A horvát kormány döntött az üzletek vasárnapi zárva tartásáról

A horvát kormány csütörtökön döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.
2022. 12. 01. 12:00
Megosztás:

Az ESG kötelező, krízisálló és értéket teremt– derült ki a CBRE ESG konferenciáján

Az ESG-vel kapcsolatos kérdéseknek szentelte a CBRE legutóbbi szakmai konferenciáját. Ahogy a témaindító előadásokon is elhangzott, az üzleti életben a fenntarthatóság túlmutat az önkéntes kezdeményezéseken, és már nem megkerülhető. A tágabban vett gazdaság és a kereskedelmi-ingatlanpiac szereplői egy olyan mérhető és átlátható rendszer kialakításának küszöbén állnak, melyet egységesen kell követnie a vállalatoknak.
2022. 12. 01. 11:00
Megosztás:

A többség továbbra sem a karácsonyfán fog spórolni

A kereskedők és szakmai szövetségek által előrejelzett idei 10-15 százalékos áremelkedés ellenére a vevők továbbra sem a fenyőfán terveznek spórolni. 41 százalék azok aránya, akik 10 ezer forintnál is magasabb összegből tervezik beszerezni a karácsonyfát, a vásárlók 60 százaléka pedig a legdrágább fenyőfaj, a nordmann fenyő iránt érdeklődik - derül ki Agroinform.hu múlt heti felméréséből.
2022. 12. 01. 10:30
Megosztás:

Erős kezdés az európai tőzsdéken

Emelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon, folytatva az előző napi erősödést.
2022. 12. 01. 10:06
Megosztás:

Mérsékeltebb növekedést mutat a novemberi BMI

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke 54,7 az októberi 56,4 után, vagyis azt jelzi, hogy a válaszadók az előző hónaphoz képest kevésbé élénk bővülésről számoltak be - közölte csütörtökön a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2022. 12. 01. 09:30
Megosztás:

Az elmúlt évek történései felnyitották a magyarok szemét

Változóban van a magyarok megtakarításhoz való viszonya egy friss felmérés szerint. Ez alapján majdnem kétharmaduk szerint a nehéz gazdasági helyzetben is lényeges, hogy megtakarítsanak. Emellett tavalyhoz képest nőtt az előre tervezők aránya és megtakarítással is egyre többen rendelkeznek. A közép- és hosszabb távú megtakarítási célok elérésében segíthet a Tartós Befektetési Értékszámla nyitása vagy meghosszabbítása, amivel adómentesség vagy kedvezményes adózás is elérhető.
2022. 12. 01. 08:30
Megosztás:

Újraindul a nulla százalékos kkv forgóeszköz hitelprogram

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) uniós forrásból 100 milliárd forint keretösszegű, nulla százalékos kamatozású forgóeszköz hitelprogramot indít újra a magyar vállalkozások számára a kormány törekvéseivel összhangban - közölte a pénzintézet szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 07:30
Megosztás:

Vizsgálja az adóhatóság a részvényjuttatások adózását

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogkövetési eljárás során egy amerikai cég magyar leányvállalatánál vizsgálta a részvényjuttatások adózását, és a cégnél dolgozó több magánszemélynél tárt fel hiányosságokat, akik később önrevízióval korrigálták adóbevallásukat - tájékoztatta az adóhatóság az MTI-t szerdán.
2022. 12. 01. 07:00
Megosztás:

Lezárult a Mol lengyelországi töltőállomás vásárlása

A Mol sikeresen lezárta a PKN Orlennel és a Grupa Lotos-szal kötött megállapodást, ezzel több mint 410 lengyelországi töltőállomást vásárolt a 2022. január 12-én tett bejelentéseknek megfelelően - közölte a Mol szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2022. 12. 01. 06:30
Megosztás:

Füstpróbák lesznek az M3-as metró középső szakaszán

Az utolsó füstpróbák lesznek szombat-vasárnap 8-19 óra, illetve jövő csütörtökön 23 óra és pénteken 3 óra között az M3-as metró átadásra váró szakaszán a Deák téri és a Felszabadulás téri állomásokon - tudatta a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. illetékes igazgatósága közleményben szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 06:00
Megosztás:

Fidelitas: Karácsony még mindig nem számolt el az Amerikából kapott százmilliókkal

Karácsony Gergely főpolgármester még mindig nem számolt el a kampányra Amerikából kapott százmilliókkal - hívta fel a figyelmet a Fidelitas szerdán közzétett Facebook-videójában.
2022. 12. 01. 05:30
Megosztás:

Tizennégy helyszínen lesz decemberben vasutas véradónap

Tizenhatodik alkalommal szervezi meg az országos vasutas véradónapot a MÁV a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesülettel (VOKE), a Magyar Vöröskereszttel és az Országos Vérellátó Szolgálattal decemberben - közölte a vasúttársaság szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 05:00
Megosztás:

Magyarország 50 legnépesebb települése - melyik városban hányan laknak 2022-ben?

Melyek Magyarország legnagyobb városai? Mely városokban laknak a legtöbben 2022-ben Magyarországon és vajon melyik lesz a legnépesebb város 2023-ra? A KSH adatai segítségével most megnézhetjük Magyarország TOP50 legnépesebb városának listáját.
2022. 12. 01. 04:01
Megosztás:

Az Európai Bizottság új szabályokat javasol a csomagolási hulladék mennyiségi csökkentése érdekében

Az Európai Bizottság új európai uniós jogszabályokat javasolt szerdán, amelyek célja, hogy visszaszorítsa a nehezen lebomló és a környezetre káros műanyag csomagolási hulladék mennyiségét.
2022. 12. 01. 03:30
Megosztás:

Lavrov: a Nyugat kényszeríti Kijevet az Oroszország elleni háborúba

A Nyugat arra kényszeríti Ukrajnát, hogy ő vívja meg a háborút, amelyet maga folytat Oroszország ellen - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szerdai moszkvai ifjúsági fórumon.
2022. 12. 01. 03:00
Megosztás:

Hamis engedéllyel forgalmaznak orvostechnikai eszközöket

Ünnepek előtt több lehet a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat, megszaporodhat a hamis engedéllyel forgalmazott orvostechnikai eszközök száma - figyelmeztet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
2022. 12. 01. 02:30
Megosztás:

Nagy hiánnyal számol a jövő évi cseh költségvetés

A jövő évi cseh költségvetés mintegy 295 milliárd koronás (mintegy 5000 milliárd forint), a GDP 4,3 százalékának megfelelő hiánnyal számol, amelyet szerda este fogadott el a cseh parlament alsóháza, a képviselőház.
2022. 12. 01. 02:00
Megosztás: