Több médiaszolgáltató is megsértette szerződéses vállalásait

Nem indokolt hatósági eljárást indítani a nyári olimpiai játékok nyitóünnepsége miatt az azt élő adásban közzétevő médiaszolgáltató ellen – egyebek között ezt állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület szeptember 24-i ülésén jogsértéseket tárt fel több rádiós és televíziós médiaszolgáltató hatósági ellenőrzése során, egyes ügyekben pedig külföldi társhatóságokat is megkeresett.

Több médiaszolgáltató is megsértette szerződéses vállalásait

A hatósághoz július 26-a és 29-e között nyolc állampolgári bejelentés érkezett az M4 SPORT közszolgálati televíziócsatorna július 26-án 19 óra 28 perckor sugárzott műsorszámával kapcsolatban, amelyben a médiaszolgáltató a 2024-es párizsi olimpia nyitóünnepségét közvetítette élő adásban.

A testület megállapította, hogy a médiatörvény közérdekű célként tekint a társadalom számára kiemelten nagy jelentőséggel bíró események televíziós közvetítéséhez való széleskörű, nyilvános hozzáférés biztosítására. Ilyen eseménynek minősülnek az olimpiai játékok is. 

Az aktuális olimpiai játékokat, valamint az azok nyitó- és záróünnepségét bemutató műsorszámok nem saját gyártású és nem is más által gyártott, akvirált produkciók, így az első, élőben megvalósuló közreadás alkalmával a médiaszolgáltatók csupán közvetítési joggal rendelkeznek. A műsorszámot nem a közszolgálati médiaszolgáltató készítette, az általa üzemeltetett médiaszolgáltatás csupán közvetítő közegként szolgált a sportesemény szervezője és a közönség között. 

A médiaszolgáltató a műsorszám közvetítése során nem gyakorolhatott hagyományos értelemben vett szerkesztői tevékenységet annak ellenére sem, hogy több jelenet sok néző számára ízléstelen, rémisztő vagy tiszteletlen volt, illetve később globális felháborodást keltett. A váratlan eseményekre legfeljebb a műsorvezetők részéről érkező ellenpontozással volt lehetősége reagálni, ahogyan ez meg is történt a közvetítés során. Mindezek alapján a Médiatanács nem indított eljárást a médiaszolgáltatóval szemben.

Az egri 100,7 - BEST FM állandó megnevezésű, helyi vételkörzetű, kereskedelmi jellegű rádió május 23-a és 29-e között sugárzott műsorának hatósági ellenőrzése során a Médiatanács megállapította, hogy a médiaszolgáltató nem tett eleget a hatósági szerződésben tett vállalásainak, mivel az előírtnál kevesebb közszolgálati, továbbá a helyi közélettel foglalkozó, illetve a mindennapi életet segítő műsorszámot, valamint szöveges tartalmat tett közzé. A testület 180 ezer forint bírságot rótt ki a médiaszolgáltatóra, és a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte azt.  A jogsértés ismételtségére tekintettel a Médiatanács 70 ezer forint bírsággal sújtotta a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjét.

Alulteljesítette szerződéses vállalásait és a közösségi médiaszolgáltatókkal szemben támasztott törvényi előírásokat is megsértette a Győr 100,1 MHz helyi vételkörzetű, közösségi jellegű Győr Plusz Rádió június 10-e és 16-a között azzal, hogy nem tett közzé megfelelő mennyiségű közszolgálati műsorszámot. A Médiatanács döntése értelmében a médiaszolgáltatónak közleményben kell tájékoztatnia hallgatóit a jogsértés tényéről, ezen felül meg kell fizetnie 50 ezer forint bírságot.

Jogsértést tárt fel a Médiatanács a HÍR TV június 14-e és 20-a között sugárzott műsorában is. A vizsgált műsorhéten a médiaszolgáltató nem tett eleget hatósági határozatában foglalt, a tematikus műsorszámok napi arányára vonatkozó kötelezettségének. A testület 80 ezer forint bírságot rótt ki a médiaszolgáltatóra, és a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére kötelezte. A jogsértés ismételtségére tekintettel a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjét 10 ezer forint bírsággal sújtotta a Médiatanács. 

A testület állampolgári bejelentés nyomán megállapította, hogy a cseh joghatóság alá tartozó AMC TV június 1-jén 15 óra 10 perctől korhatári megjelölés nélkül sugározta a Buliszerviz című, a magyar szabályozás szerint IV. korhatári kategóriába tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott) tartozó, csak 21 órát követően közzétehető műsorszámot, ezért a joghatósággal rendelkező cseh társhatósághoz fordult.  A társhatóság megállapította, hogy a médiaszolgáltató nem tüntette fel a magyar jogszabályok által előírt korhatárra vonatkozó jelzést, ezért felhívta a médiaszolgáltatót, hogy tegyen eleget a magyar jogszabályok által meghatározott szigorúbb szabályoknak, különösen a műsorszámok korhatári kategóriáit jelző magyar jelölések használatának. 

Ugyancsak a cseh társhatósághoz fordult a hatóság a csatorna augusztus 2-án 8 óra 6 perces kezdettel sugárzott Exodus: Istenek és királyok című műsorszámával kapcsolatban, mert azt a médiaszolgáltató korhatári jelölés nélkül sugározta, amely a hazai előírások alapján az I. korhatári kategóriának feleltethető meg (korhatárra tekintet nélkül megtekinthető), miközben az a témaválasztásra,  a feldolgozás módjára és az erőszakos jelenetekre figyelemmel a magyar szabályozás alapján a III. korhatári kategóriába tartozónak minősül (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott). 

Szintén állampolgári bejelentés nyomán került sor a spanyol joghatóság alá tartozó Disney Channel állandó megnevezésű médiaszolgáltatáson augusztus 4-én 18 óra 45 perces kezdettel közzétett Katicabogár és a Fekete Macska kalandjai elnevezésű műsorszám Imádat című epizódjának vizsgálatára. A médiaszolgáltató a műsorszámot korhatári megjelölés nélkül sugározta, holott azt a témaválasztásra és annak feldolgozási módjára tekintettel a magyar szabályozás alapján a III. korhatári kategóriába (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) kellett volna sorolni. A hatóság az ügyben a joghatósággal rendelkező spanyol társhatósághoz fordult és felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.

Mit lehet tenni, ha fél évig tart eladni egy autót?

Az eladásra szánt autók hónapokat, akár fél évet állnak kihasználatlanul, új tulajdonosra várva, mind a kereskedésekben, mind a magánszemélyeknél. Eközben folyamatosan csökken az értékük, az autó tulajdonosa egyre kevesebb pénzre számíthat az eladásukból. Sok tulajdonos ezt a kiesést a gépjárműveik bérbeadásával pótolják. Mindeközben sokan felismerik, hogy hosszú távon is jobban járhatnak a bérbeadással, mintha eladnák az autójukat.
2024. 09. 27. 04:00
Megosztás:

Mi a baj az osztrák gazdasággal?

Csökkent a feldolgozóipari aktivitás Ausztriában szeptemberben, immár a 26. egymást követő hónapban az UniCredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.
2024. 09. 27. 03:30
Megosztás:

A Budapesten élők még beljebb költöznének - de hová?!

A KSH legfrissebb összegzései szerint 2023-ban 51 ezren váltottak állandó lakhelyet Budapesten belül, akár maradva a korábbi kerületükön belül, vagy más városrészbe költözve. Ez az előző évi fővárosi mobilitáshoz képest mintegy 27 százalékos visszaesés. Ezzel a vándorlás intenzitása legalább három évtizedes mélypontra zuhant, ugyanis a tavalyinál csekélyebb költözésszámot 1995, a regiszter megnyitása óta nem rögzítettek. Ám az általános visszaesés igencsak eltérő mértékben érintette az egyes kerületeket, s ezek a különbségek arra utalnak, hogy 2023 egyik markáns trendje a város belseje felé irányuló vándorlás volt.
2024. 09. 27. 03:00
Megosztás:

Vége az óraállítgatásnak! Elköszönünk a téli és nyári időszámítástól

Európa lakossága évtizedek óta megszokta, hogy évente kétszer, tavasszal és ősszel, átállítja az órákat.
2024. 09. 27. 02:25
Megosztás:

A legjobb 15%-ba került az ALTEO az EcoVadis fenntarthatósági minősítésén

Ezüst minősítést szerzett az ALTEO Nyrt. a világ egyik legmegbízhatóbb fenntarthatósági rendszerében. Az EcoVadis független értékelő platform a vállalatok és beszállítók teljesítményét vizsgálja a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontok alapján. Jelenleg több mint 130.000 vállalatot értékel a világ minden országában.
2024. 09. 27. 01:30
Megosztás:

Ötöslottót tervezel feladni a héten? Itt a bejelentés a főnyeremény változásáról

Márciusban volt utoljára telitalálat az Ötöslottón, akkor 227 millió forintot vihetett haza a játékos. Azóta, senki sem találta el mind az öt számot, így az összeg több mint huszonötszörösére duzzadt.
2024. 09. 27. 01:00
Megosztás:

Felpörög a Memebet Token előértékesítés – a befektetők korán akarják biztosítani a profitot

A Memebet olyan közismert mém érmékre koncentrál, mint a Pepe, a Bonk, a Dogecoin vagy a Shiba Inu, hiszen egy olyan kaszinót szeretne létrehozni, amelyben mém érmékkel lehet fogadni. A platform ráadásul nemcsak mém érme fogadást tesz lehetővé, de széles kínálattal és közösségvezérelt élménnyel is várja a játékosokat.
2024. 09. 27. 00:01
Megosztás:

Saját bankjait menti Kína - mekkora a baj?

A kormányzati beavatkozások útján történő gazdaságélénkítés újabb lépésének tekinthető az a terv Kínában, amely 142 milliárd dollárnak megfelelő jüant juttatna a legnagyobb bankokhoz.
2024. 09. 26. 23:30
Megosztás:

A legjobb 5 kriptovaluta, amelyek 300%-os nyereségre esélyesek az év vége előtt – Íme, amit tudnod kell

Készülj fel arra, hogy felfedezd az altcoinok világát, amelyek a következő hónapokban figyelemre méltó növekedés előtt állnak. Ismerd meg az öt legígéretesebb kriptovalutát, amelyek erős potenciállal bírnak arra, hogy jelentős hozamot érjenek el az év vége előtt. Ezek a rejtett gyöngyszemek lehetnek a kulcs a lenyűgöző nyereséghez. Tudd meg, mely érmék állnak a robbanásszerű növekedés küszöbén, és miért érdemelnek figyelmet.
2024. 09. 26. 22:30
Megosztás:

Javított idei globális növekedési prognózisán az OECD

Javított kissé idei globális növekedési előrejelzésén a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a szerdán kiadott prognózisában az előző, májusi becsléséhez képest, míg a jövő évi előrejelzést változatlanul hagyta.
2024. 09. 26. 22:00
Megosztás:

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az MBH Bank és a Bank of China Limited Magyarországi Fióktelepe

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az MBH Bank és a Bank of China Limited Magyarországi Fióktelepe annak érdekében, hogy hosszú távú, stabil és kölcsönösen előnyös üzleti kapcsolatot hozzanak létre. A jövőbeni együttműködés kiemelt célja, hogy a felek feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket mind a pénzügyi szolgáltatások, mind pedig a finanszírozási megoldások terén.
2024. 09. 26. 21:30
Megosztás:

Appeninn: 30%-kal magasabb árbevétel, 7,5 millió eurós EBITDA 2024 első felében

2024 első fél évében több mint 30 százalékkal 11,816 millió euróra növelte árbevételét a tavalyi év hasonló időszakához képest az Appeninn Nyrt. – áll a tőzsdei társaság ma kiadott első féléves jelentésében. A konszolidált leányvállalatokkal együtt az Appeninn-csoport első hat hónapos EBITDA-ja 7,511 millió euró volt. A számottevő növekedés hátterében elsősorban a 2023 során végrehajtott akvizíciók sikeres integrálása áll, de az eredményhez hozzájárult a bérbeadási tevékenység jövedelmezőségének növelése, valamint a vállalatnál korábban lezajlott operatív költséghatékonysági program is.
2024. 09. 26. 20:30
Megosztás:

Elérheti a Shiba Inu ára az 1 dollárt? A SHIB token piaci rally potenciáljának elemzése a 2021-eshez hasonlóan

A Shiba Inu token (SHIB) az egyik legtöbbet emlegetett <a href="https://profitline.hu/kriptovalutak" target="_blank">kriptovaluta</a> a megjelenése óta. A 2021-es árrobbanása után a tulajdonosok most azt kérdezik, vajon a SHIB token ismét képes lehet-e egy újabb rallyra, hogy elérje az 1 dolláros mérföldkövet. Ahogy a piaci dinamikák változnak, elemezzük a Shiba Inu árának potenciálját, hogy követheti-e a korábbi rallyhoz hasonló pályát.
2024. 09. 26. 20:00
Megosztás:

Golden Visa körkép: Hol helyezkedik el a magyar arany?

Míg a magyarországi aranyvízum szabályai még az utolsó finomításokon mennek át, addig az unió más országaiban már évek óta népszerűek a hasonló programok. Látható viszont, hogy amint a szabályok itthon kikristályosodnak, a magyar Golden Visa uniós összehasonlításban is rendkívül versenyképes lesz. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda elemezte az európai helyzetet.
2024. 09. 26. 19:45
Megosztás:

Szeptemberben tovább lassul az infláció

Az augusztusi 3,4 százalékos infláció megfelelt a jegybank várakozásainak, a szeptemberi adatot 3,1 százalékosra várják, az év hátralévő részében enyhe emelkedésre számítanak, decemberben kevéssel 4,0 százalék feletti ráta valószínű - mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági előrejelzéssel és elemzéssel foglalkozó igazgatóságának vezetője a szeptemberi Inflációs jelentést ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón.
2024. 09. 26. 19:30
Megosztás:

Pazarlóbban bánunk a készételekkel

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának legfrissebb kutatási eredményei szerint a háztartások pazarlóbban bánnak a készételekkel - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 09. 26. 19:00
Megosztás:

3 milliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívás a haltermelőknek

A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz (MAHOP Plusz) a 2021-2027 közötti időszakban a magyar halgazdálkodás támogatásának és fejlesztésének alapját jelenti. Ennek részeként a napokban megjelent "Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása" című pályázati felhívás az extenzív akvakultúrával foglalkozó vállalkozások, közjogi szervek és civil szervezetek számára biztosít forrást a halastavak természetiérték-fenntartó szerepének megőrzéséhez - tájékoztatott az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a tárca csütörtökön kiadott közleményében.
2024. 09. 26. 18:30
Megosztás:

Titkos magyar nyugdíjtervek: 69 éves nyugdíjkorhatár és a Nők40 nyugdíj beszántása

A GRANTIS Hungary Zrt. birtokába jutott az a nemzetközi nyugdíjjelentés, amelyet eredetileg június 30-ig kellett volna társadalmi egyeztetésre bemutatnia a magyar kormánynak, és amely az első lépés volt a nyugdíjreform felé, amit a kormány az Európai Bizottságnak ígért. Az OECD most egy javaslati csomagot dolgozott ki a magyar nyugdíjreformhoz, amelynek jogszabályait a kormánynak elvileg 2025. március 31-ig kell hatályba léptetnie.
2024. 09. 26. 17:52
Megosztás:

120 millió euró forrást von be az EXIM Magyarország a KDB Bank vezette konzorciumtól

Az EXIM Magyarország számára 120 millió euró összegű, 3 éves futamidejű, általános finanszírozási célokra használható hitelt folyósított a dél-koreai központú KDB Bank budapesti leányvállalata, a KDB Bank Európa Zrt. által vezetett konzorcium. Az együttműködésnek köszönhetően jelentősen bővült az EXIM Magyarország finanszírozói bázisa, hiszen a forrás bevonásával hat új pénzügyi partnerrel került kapcsolatba az intézménypáros banki tagja, ami további kooperáció lehetőségét is magába foglalja.
2024. 09. 26. 17:30
Megosztás:

Rácáfolt a félelmekre a Micron

A világ egyik legnagyobb memóriachipgyártója tegnap tőzsdezárás után tette közzé 2024-es üzleti évének negyedik negyedéves gyorsjelentését.
2024. 09. 26. 17:00
Megosztás: