Több új kocsit helyeztek forgalomba augusztusban az Unió területén

Augusztusban tovább nőtt az új autók forgalomba helyezése az Európai Unióban, immár sorban a tizenharmadik hónapban.

Több új kocsit helyeztek forgalomba augusztusban az Unió területén

Az akkumulátoros elektromos autók részaránya pedig az első alkalommal haladta meg a húsz százalékot az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA szerdai közleménye alapján.

Augusztusban az egy évvel korábbinál huszonegy százalékkal több, 787,6 ezer új autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban.

A legtöbb nemzeti piacon, beleértve a három legnagyobbat is, kétszámjegyű százalékos éves növekedést regisztráltak: Németországban 37,3 százalékosat, Franciaországban 24,3 százalékosat és Olaszországban 11,9 százalékosat.

Augusztusban már a tizenharmadik egymást követő hónapban mutatott éves növekedést az új autók forgalomba helyezése az EU-ban. A hagyományosan gyenge hónapban elért kétszámjegyű növekedés arra utal, hogy az EU autópiaca kezd kilábalni a tavalyi alkatrészhiányból.

Januártól augusztusig 17,9 százalékkal nőtt az új autók forgalomba helyezése, összesen 7,1 millióra. Ez azonban még elmarad a járvány miatti lezárások által nem érintett utolsó év, a 2019-es azonos időszakában forgalomba helyezett 9 milliótól.

A nyolc hónapos periódusban is kétszámjegyű volt a növekedés a legtöbb nemzeti piacon, közöttük a négy legnagyobban is: Spanyolországban 20,5 százalékos, Olaszországban 20,2 százalékos, Franciaországban 16,6 százalékos és Németországban 16,5 százalékos.

Augusztusban az akkumulátoros-elektromos autók részesedése az összes forgalomba helyezésből 21 százalék volt, először haladta meg a húsz százalékot. Tavaly augusztusban 11,6 százalék volt a részesedés.

Az akkumulátoros elektromos autók részaránya az idén másodszor előzte meg a dízelüzeműeket, és a harmadik legnépszerűbb választássá vált az új autók vásárlói körében. A hibrid-elektromos autók huszonnégy százalékos piaci részesedéssel a második legnépszerűbb kivitelnek számítanak az új autók forgalomba helyezésében. Bár a benzinüzemű autók még mindig a legnépszerűbbek, a piaci részesedésük a tavaly augusztusi 38,7 százalékról 32,7 százalékra csökkent.

Január-augusztusban 36,5 százalék volt a benzinüzemű autók részaránya a forgalomba helyezésekben és 24,9 százalékkal a hibrid-elektromos volt a második legnépszerűbb kategória. A dízelüzeműek az év első nyolc hónapjában még kissé megelőzték az akkumulátoros elektromos autókat, 14,2 százalékkal 13,9 százalékkal szemben.

Augusztusban százhatvanötezer akkumulátoros elektromos autót helyeztek forgalomba az EU-ban, 118,1 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Málta kivételével az összes uniós nemzeti piacon két- és háromjegyű növekedést ért el éves bázison az elektromos autók forgalomba helyezése. Máltán 22,6 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett elektromos autók száma.

A legnagyobb szám szerinti forgalom Németországban volt 170,7 százalékos növekedéssel, a legnagyobb növekedési ütem pedig, 224,5 százalékos, Belgiumban. Januártól augusztusig közel egymillió elektromos autót helyeztek forgalomba, 62,7 százalékkal többet mint az előző évben.

Augusztusban az EU-ban huszonkilenc százalékkal nőtt az új hibrid-elektromos autók regisztrációja, elsősorban a négy legnagyobb piac közül három erőteljes növekedésének köszönhetően: Németországban ötvenkilenc százalékkal, Franciaországban 38,7 százalékkal és Spanyolországban 21,5 százalékkal. Olaszországban viszont enyhe visszaesés volt tapasztalható 2,3 százalékos. Január-augusztusban közel 1,8 millió, a teljes újautó-értékesítésnek mintegy a negyede került az utakra ebből a kivitelből, 28,6 százalékkal több mint az előző évben.

A plug-in hibrid autók regisztrációja augusztusban 5,5 százalékkal nőtt 58,5 ezerre az EU-ban. Ennek a kivitelnek volumenben a legnagyobb piaca Németország, de ott 41,1 százalékkal csökkent az értékesítés. Hollandiában viszont 44,7 százalékkal, Franciaországban 40,5 százalékkal, Svédországban 24,9 százalékkal nőtt. A plug-in hibrid autók piaci részesedése 7,4 százalékra csökkent augusztusban az egy évvel korábbi 8,5 százalékról.

Augusztusban a benzinüzemű személygépkocsik forgalomba helyezése 2,1 százalékkal nőtt, piaci részesedése a tavalyi 38,7 százalékról 32,7 százalékra csökkent. A legtöbb piacon csökkent az értékesítési volumen, viszont Olaszország 25,3 százalékkal, és Franciaországban 21,5 százalékkal nőtt.

Az EU dízelautó-piaca augusztusban tovább csökkent, 6 százalékkal, annak ellenére is, hogy Németországban 9,2 százalékos volt a növekedés, de a közép- és kelet-európai piacokon is nőttek az eladások, Szlovákiában például 22,6 százalékkal, Romániában 19,4 százalékkal. A dízelautók piaci részesedése az idén augusztusban 12,5 százalékos volt, szemben a tavaly augusztusi 16,1 százalékkal.

https://www.acea.auto/pc-registrations/new-car-registrations-21-in-august-battery-electric-exceeds-20-share-for-the-first-time/

Kedden nyílik meg Magyarország első Primarkja

Kedden megnyitja első magyarországi üzletét a Primark nemzetközi divatáruház Budapesten, a teljes beruházásra 8 millió eurót (mintegy hárommilliárd forintot) fordítottak - közölte Maciej Podwojski, a Primark kelet-közép-európai vezetője hétfőn, az új üzlet sajtóbemutatóján.
2024. 05. 27. 18:30
Megosztás:

Szerződést kötött egymással az Eco-First és a Mol

Hosszú távú szolgáltatási szerződést kötött az Alteo kizárólagos tulajdonában álló Eco-First Kft. és a Mol Nyrt., magas inerttartalmú földgáz hasznosítása érdekében - tette közzé az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2024. 05. 27. 18:00
Megosztás:

Tovább erősödhet hazánk kapcsolata Svájccal

Magyarország növekvő gazdasági teljesítménye és versenyképes adórendszere jó üzleti környezetet kínál a Svájcból érkező vállalkozásoknak, miközben a magyar cégek jelenléte is egyre erősebb Svájcban - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, miután hivatalában fogadta Karin Keller-Suttert a svájci társtárca vezetőjét.
2024. 05. 27. 17:30
Megosztás:

Az amerikai tőzsdék zárva, pluszban állnak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az amerikai tőzsdék hétfőn nem nyitottak ki szövetségi ünnep miatt, kedden azonban már a szokásos időben kezdődik a kereskedés; a vezető nyugat-európai tőzsdék nyereséggel álltak hétfőn délután háromnegyed négykor.
2024. 05. 27. 17:00
Megosztás:

Kínában folytak egyeztetések a világ pénzügyeiről

Matolcsy György jegybankelnök is meghívást kapott az idén 10. alkalommal megrendezett Tsinghua PBCSF Global Finance Forumra, ahol az innovatív és krízisálló globális pénzügyi rendszer jövőjét, a globális gazdasági fejlődés aktualitásait és a geopolitikai kihívásokat vitatták meg a világ vezető pénzügyi szakemberei - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel.
2024. 05. 27. 16:30
Megosztás:

„Vásárold meg most, fizesd ki később” - már Magyarországon is elérhető a BNPL-szolgáltatás

Újfajta, hazánkban még kevéssé ismert szolgáltatást tett elérhetővé az MBH Bank a vállalkozások számára. A halasztott fizetés („Buy now, pay later”, BNPL) lényege az, hogy a vásárló a megvásárolt dolgokat később, akár kamatmentes részletekben fizetheti ki, miközben az eladó azonnal hozzájut az értékesített áru ellenértékéhez.
2024. 05. 27. 16:00
Megosztás:

Komoly gond lehet a nagyvállalatoknak az SAP-váltás

A következő időszakban azoknak az SAP-rendszert használó nagyvállalatoknak is át kell állniuk a megoldás új, S/4HANA változatára, akik maguktól ezt egyébként nem feltétlenül tennék meg, mert a gyártó 2027-től nem támogatja tovább a korábbi kiadásokat. Az új változat sok esetben azonban egy teljesen más architektúra, az átállás sok tekintetben csaknem olyan, mintha egy teljesen új ERP-rendszert kellene bevezetni. Ez komoly kihívásokat támaszthat a felhasználók felé, egy nem megfelelően vezényelt átállás pedig akár jelentősen visszavetheti a cég eredményességét ‒ figyelmeztet a Helix Consulting vezetője.
2024. 05. 27. 15:30
Megosztás:

Gazdaközpontúvá kell tenni az európai mezőgazdaságot

A versenyképesség, a válságkezelés, a fenntarthatóság és a tudásalapú gazdaság lesz az Európai Unió Tanácsának július elsejétől kezdődő féléves magyar elnöksége napirendjén azzal a céllal, hogy az európai mezőgazdaság gazdaközpontúvá váljon - emelte ki a magyar agrárminiszter hétfőn Brüsszelben.
2024. 05. 27. 15:00
Megosztás:

Németországban elmaradt az üzleti hangulat várt javulása májusban

Elmaradt a várakozásoktól, nem javult májusra vonatkozóan az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe.
2024. 05. 27. 14:30
Megosztás:

Tartósan vízhiányos időszakot jelentettek

A belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot 2024. május 24-i kezdettel - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) hétfőn közös közleményben az MTI-vel.
2024. 05. 27. 14:00
Megosztás:

Dunaújvárosba érkezik a Zöld Életre Valók roadshow

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Életre Valók komplex e-mobilitási roadshow-ja május 30. és június 1. között Dunaújvárosba látogat - jelentette be az MTI-nek küldött közleményében az ügynökség hétfőn.
2024. 05. 27. 13:30
Megosztás:

Összefog az Andrássy Kúria & Spa és a Tokaj Hegyalja Egyetem

Együttműködési szerződést írt alá az Andrássy Kúria & Spa és a Tokaj Hegyalja Egyetem duális képzés elindításáról, amelyben az egyetem hallgatóinak lehetőségük lesz gyakorlati tapasztalatot szerezni a hotelben, a régióban egyedülálló módon - közölte a BDPST Group az MTI-vel hétfőn.
2024. 05. 27. 13:00
Megosztás:

Átadásra kerültek az Év menedzsere elismerések

Átadták az Év menedzsere elismeréseket: a menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség immár 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót - közölte a szervezet az MTI-vel hétfőn.
2024. 05. 27. 12:30
Megosztás:

A nagykonyhák elengedhetetlen tartozékai: a badellák és a desszert tégelyek

A HoReCa szegmens szereplői számára sokféle berendezés és tartozék beszerzésére van szükség, ezek előzetes pénzügyi tervezést is igényelnek. A konyhák nagy mennyiségű ételt készítenek, melyeket sokszor tárolni, szállítani szükséges, a desszertek esetében pedig olyan megjelenést kell biztosítani, ami ínycsiklandó és garantálja azt, hogy a vásárló kedvet kap rá. Cikkünkben most a badellákat és a desszert tégelyeket vesszük górcső alá.
2024. 05. 27. 12:00
Megosztás:

Hogyan lehet olcsón beszerezni jó minőségű és szép függönyt?

Amikor függönyt vásárolunk, választhatunk a kész függönyök, illetve a méterben kaphatók közül. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is, ezért mérlegelni kell az elvárásainkat és a lehetőségeinket, mielőtt letesszük a voksunkat valamelyik mellett.
2024. 05. 27. 11:30
Megosztás:

Már több mint egymillió digitális BKK jegy kelt el

Már több mint egymillió jegyvásárlás történt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) digitális fizetési szolgáltatásan, a Budapest Pay&GO-n - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 27. 11:00
Megosztás:

Ne szegjünk szabályt, alapítsunk törvényesen céget!

A cégalapítás számunkra is nagyon vonzó alternatíva lehet, ha van egy alaposan átgondolt üzleti tervünk, és komolyan gondoljuk a vállalkozásunkat. Ha azonban mellette döntünk, akkor fontos, hogy mindent az aktuális törvényi szabályoknak és előírásoknak megfelelően csináljunk.
2024. 05. 27. 10:30
Megosztás:

Már több mint 90 ezer konténervonat fordult meg Kína és Európa között

Útjára indult Kínából a 2011-ben létesített rendszeres Kína-Európa vasúti teherszállító szolgáltatás 90 ezredik szerelvénye - jelentette be a kínai állami vasúttársaság.
2024. 05. 27. 10:00
Megosztás:

Vegyes kezdés az európai tőzsdéken

Vegyes indexekkel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 27. 09:30
Megosztás:

Enyhe pluszban nyithat ma a tőzsde

Enyhe emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken 526,62 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárt.
2024. 05. 27. 09:00
Megosztás: