Többmilliárdos pályázati forrás érhető el a vállalati képzésekre

A GINOP Plusz 3.2.1–21 pályázat új szakasza remek alkalmat kínál – ezúttal budapesti cégek és nagyvállalatok számára is –, hogy állami támogatások révén finanszírozott képzésekkel fejlesszék munkatársaik készségeit. A források kihasználása növelheti a vállalatok versenyképességét és belső kohézióját.

Többmilliárdos pályázati forrás érhető el a vállalati képzésekre

A március 5-én indult és június 30-án záruló pályázat lehetőséget biztosít a hazai mikro-, kis-, közép- és nagyvállalatok számára, hogy támogatásokkal valósítsák meg munkatársaik képzését. A döntési időszak, ami korábban akár fél évig is elhúzódhatott, 8–14 napra rövidült, a nyerteseknek pedig 18 hónap áll rendelkezésükre a projektek befejezésére.

„A mostani pályázati kiírás komoly előrelépés a hazai vállalatok számára. Fontos, hogy a vezetők felismerjék a forrásokban rejlő potenciált, és bátran éljenek ezzel a lehetőséggel”, hangsúlyozta Pablényi Attila, a három évtizede humánfejlesztéssel foglalkozó DFT-Hungária vezérigazgatója.

Megéri pályázni!

A GINOP Plusz-3.2.1–21 program keretében a vállalkozások összesen 15 milliárd forintra pályázhatnak. A kis- és középvállalatok esetében 75 millió forint, míg a nagyvállalatok számára 150 millió forint a felső határ. A támogatás aránya a legkisebb cégeknél 70%, a közepes méretűeknél 60%, a nagyvállalatoknál pedig 50%. A források nemcsak képzési költségekre, hanem bértámogatásra és szakmai megvalósítói költségekre is igényelhetők.

„Az előzmények ismeretében sokakban él az a tévhit, hogy nagyvállalatok vagy budapesti cégek nem tartoznak a jogosultak körébe. Valójában minden nagyvállalat, budapesti és Pest megyei cég, sőt, még az állami fenntartású vállalatok is pályázhatnak, ha megkapják a szükséges állami hozzájárulást”, tette hozzá Pablényi Attila (képünkön).

Pablényi Attila

Van idő a tervezésre, felkészülésre

A pályázat első és második szakaszában a pályázati támogatást igénylők között a nagyvállalatok, a középvállalatok és a kisvállalkozások képviseltették magukat jellemzően.

A legnépszerűbb képzési témák között szerepelt a konfliktuskezelés, a vezetőképzések, a kommunikáció, az együttműködés-fejlesztés, a Lean és az időgazdálkodás. További közkedvelt képzések közé tartozott az angol és a német nyelv, az Excel különböző szintjei, az online eszközök kezelése, a prezentációtechnika, a tárgyalástechnika, valamint a motiváció és a stresszkezelés.

„A korábbi pályázatokhoz képest a döntési folyamat jelentősen lerövidült, mindössze 8–14 napra. Ez lehetővé teszi, hogy a cégek gyorsan hozzájussanak a szükséges forrásokhoz, és elkezdjék a képzéseket. A projektek megvalósítására 18 hónap áll rendelkezésre, ami rugalmas tervezést tesz lehetővé, akár egy éves terv keretében is. A támogatások mértéke jelentős pénzügyi előnyt biztosít. Az önerőt a bértámogatással lehet csökkenteni, ami nagyvállalatok esetében is jelentős pénzügyi könnyítést jelent, míg a kisvállalkozások számára különösen előnyös lehet”, tudtuk meg a DFT-Hungária vezérigazgatójától.

Egyszerűbb, mint gondolnánk

A képzési programok középpontjában a kompetenciafejlesztés áll, mint például a konfliktuskezelés, csapatépítés, időgazdálkodás és vezetői tréningek. A GINOP Plusz-3.2.1–21 pályázat külön figyelmet fordít az energia intenzív ágazatokban működő cégekre, amelyek esetében a képzési díj és a kieső munkaidő után járó bértámogatás is 100%-os térítéssel jár. Ezek a tréningek nemcsak a munkatársak tudását növelik, hanem a cég belső összetartását is erősítik, ami hosszú távon javítja a vállalat versenyképességét.

„Vannak, akik attól tartanak, hogy a pályázatok bürokratikus terhei túl nagyok, vagy hogy nem tudják kiemelni a munkából munkatársaikat a képzésekre. Pedig az adminisztratív feladatok mára jóval egyszerűbbek lettek, a feltételek világosak és követhetőek. De, aki úgy érzi, hogy ennek ellenére sem tud vagy nem szeretne ilyesmivel foglalkozni, annak érdemes külső szakértőket bevonni, akik segíthetnek a pályázati folyamatok lebonyolításában és a dokumentáció összeállításában”, mutatott rá a szakember. A megfelelő tervezés és időzítés kulcsfontosságú a források maximális kihasználásához.

Pozitív hozadéka a pályázat harmadik ütemének a magasabb bértámogatás mellett az is, hogy az eddigi 12 hónap helyett csupán 6 hónap munkaerő-megtartásra kötelezi a cégeket.

Milyen időtartamúak a képzések?

„A nyelvi képzések általában 2-3 órás blokkokban zajlanak, míg az IKT és soft skill képzéseknél az egész napos oktatások működnek jól. Akár havi 1 alkalmas képzésekre is el lehet osztani a gyakoriságot, így a fejlesztés maximálisan beilleszthető a vállalkozás működésébe. A sikeres pályázatok aránya nagyon magas, nálunk szinte minden pályázó nyer támogatást. Ebben azzal is támogatjuk a vállalkozásokat, hogy díjmentes pályázatijogosultság-felmérést adunk, így biztosan nem dolgoznak feleslegesen a pályázati finanszírozás megszerzéséért”, zárta gondolatait Pablényi Attila.

A térítémentes jogosultságvizsgálat a www.ginop.hu oldalon bárki számára elérhető.

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken történelmi csúcson, 70 378,92 ponton zárt, 842,36 ponttal, 1,21 százalékkal magasabban mint egy héttel korábban.
2024. 06. 23. 09:00
Megosztás:

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.
2024. 06. 23. 08:00
Megosztás:

Továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak az üzemanyagárak

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, a családok védelme érdekében a kormány továbbra is folyamatosan nyomon követi az árak alakulását - erősítette meg pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 06. 23. 07:00
Megosztás:

Kriptó forró percek: Az ETH felszállásra készül, az MTAUR forró üldözésében!

Az Ethereum (ETH) egy jelentős áttörés küszöbén áll, annak ellenére, hogy az utóbbi időben stagnált az árfolyama. Pozitív szabályozási fejlemények, beleértve az SEC döntését, miszerint nem indítanak eljárást az Ethereum (ETH) ellen, valamint a Spot ETH tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) közelgő indulása, megalapozták a növekedés lehetőségét. Ezek a tényezők várhatóan jelentős intézményi tőkét vonzanak az Ethereum (ETH) ökoszisztémájába, ami az árfolyam emelkedését eredményezheti. Az elemzők egyre optimistábbak, és azt jósolják, hogy az Ethereum (ETH) az elkövetkező hónapokban elérheti a 10.000 dollárt, amit a bálna aktivitás növekedése és a befektetői kitartás is hajt.
2024. 06. 23. 06:00
Megosztás:

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kelet-közép-európai régióban elsőként csatlakozott a CASI nemzetközi szervezethez, amelynek célja, hogy világszerte kellő létszámban legyenek szakértői a fenntartható befektetéseknek - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 23. 05:00
Megosztás:

A Solana ETF vírusként terjed, az Algotech 9,2 millió dolláros előértékesítése történelmet ír, és a Robinhood kiterjeszti kriptoambícióit

A kriptovaluták világa gyorsan változik, ami az ipar növekvő érettségét és szélesebb körű elfogadását mutatja a legújabb fejlemények révén.
2024. 06. 23. 04:00
Megosztás:

Raoul Pal a Solanát látja a legbikábbnak az altcoinok között, amit érdemes megvásárolni a rally előtt.

A Real Vision alapítója és befektetési guruja szenzációs kriptopiac-elemzést közölt.
2024. 06. 23. 03:00
Megosztás:

Nem Magyarország Európa legszegényebb országa - az NGM elmagyarázza, hogy miért

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 23. 02:00
Megosztás:

Mennyi lenne az Ön nyugdíja, ha a Kormány nem törli el a svájci indexálást? Kiszámoltuk!

Jól vagy rosszul jártak a magyar nyugdíjasok, mikor a Kormány a nyugdíjak számításakor a svájci indexálást megszüntette? Mennyi lenne most a nyugdíj, ha nem nyúltak voltak bele a számítási képletbe? Erre a kérdésre adunk választ cikkünkben.
2024. 06. 23. 01:00
Megosztás:

Ezért a 3 kutyás kriptóért megőrülnek most a befektetők

Az idei év kétségtelenül legnagyobb sztárjai a mém érmék, azon belül pedig a kutyás érmék a legkapósabbak. Van is miből válogatni, de leginkább három olyan érme található jelenleg a piacon, amelynek egyáltalán nem lehet ellenállni, ha a portfólió színesítéséről van szó. Az elkötelezett befektetők mindig keresik a lehetőségeket, és a technológiai fejlődésnek köszönhetően mindig van egy újabb és valamiben többet tudó érme a kínálatban.
2024. 06. 23. 00:01
Megosztás:

Több mint ezer gyermek pályaválasztását támogatta a Felzárkózó Települések Program

Ötven hátrányos helyzetű kistelepülés iskoláiban több mint ezer hetedikes és nyolcadikos gyermek pályaválasztásához nyújtott támogatást a Felzárkózó Települések Program a most zárult, 2023/24-es tanévben, hogy a leszakadó térségekből érkező gyerekek középiskolai lemorzsolódását csökkentsék - közölték a program koordinátorai pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 22. 23:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél 3 milliárdot az Ötös Lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 22. 21:00
Megosztás:

Öntözésfejlesztési projekteket támogató döntések születtek

A mezőgazdasági termelés biztonságának fenntartásában, a magas hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztésében az öntözés fejlesztése meghatározó jelentőségűvé vált a megváltozott klimatikus viszonyok között. Az Agrárminisztérium több mint száz újabb gazdálkodói öntözésfejlesztési projekthez biztosít most forrást - jelentette be pénteki, az MTI-nek eljuttatott közleményében Nagy István agrárminiszter.
2024. 06. 22. 20:00
Megosztás:

Gyérebb termésre számítanak idén a meggytermesztők

A szélsőséges tavaszi időjárás miatt az átlagosnál kisebb meggytermés várható, az alacsonyabb hozamok ugyanakkor nem csak a magyarországi ültetvényekre jellemzőek, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) várakozásai szerint a magyar meggy kedvező pozícióba kerülhet az európai piacon - összegezte véleményét pénteki elemzésében a két szakmai szervezet.
2024. 06. 22. 19:00
Megosztás:

Áprilisban nőtt az átlagkereset és a reálbér is

A célzott és hatékony kormányzati intézkedések visszaszorították az inflációt, amely áprilisban 3,7 százalékos volt. Ennek, valamint a 15 százalékos minimálbér és 10 százalékos garantált bérminimum emelésnek köszönhetően 2023. szeptembere óta, azaz 8 hónapja töretlenül emelkednek a reálbérek, áprilisban 9,5 százalékkal nőtt a fizetések vásárlóereje - értékelte pénteki közleményében a legfrissebb adatokat Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
2024. 06. 22. 18:00
Megosztás:

Májusban háromhavi csúcson volt az éves infláció Japánban

Japánban 2,8 százalékra, háromhavi csúcsra nőtt az éves infláció májusban az áprilisi 2,5 százalékról a pénteken ismertetett kormányzati adatok szerint.
2024. 06. 22. 17:00
Megosztás:

A bruttó átlagkereset áprilisban meghaladta az egy évvel korábbit

2024. áprilisában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 645 300, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 444 000 forint volt. A bruttó átlagkereset 13,5, a nettó átlagkereset 13,4, a reálkereset pedig 9,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal(KSH).
2024. 06. 22. 16:00
Megosztás:

Az IMF szerint az eurózóna inflációja 2025 második felében tér vissza a 2 százalékos célhoz

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az eurózóna inflációja 2025. második felében valószínűleg visszatér az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos céljához - áll a washingtoni központú szervezet honlapján.
2024. 06. 22. 15:00
Megosztás:

Az élhetőséget nem csupán az anyagi jólét határozza meg

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni, megfelelően megfogalmazott elvárások - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Veszprém Televízióban adott interjúban.
2024. 06. 22. 14:00
Megosztás:

A kormány tovább kívánja növelni a már jelenleg is rekordmagas foglalkoztatási arányt

Magyarországon ma a foglalkoztatás 75 százalékos szinten van, hiszen 2010 óta egymillió munkahelyet sikerült teremteni, de a kormány célja, hogy ezt a rekordarányt a következő években még magasabbra, egészen 85 százalékra emelje - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 22. 13:00
Megosztás: