Tudunk-e védekezni az Apple Pay jellegű hibák ellen?

Hétfő estig vélhetően minden ügyfél visszakapja azt az összeget, amelyet az Apple jogtalanul vont le bankkártyájáról a múlt héten. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint fontos hangsúlyozni, hogy kártyaadatok nem kerültek ki, azok biztonságosak, és bár az ilyen jellegű hibák ellen nem igazán lehet védekezni, de néhány intézkedéssel csökkenteni lehet a kellemetlen hatásokat.

Tudunk-e védekezni az Apple Pay jellegű hibák ellen?

Az elmúlt héten számítógépes hiba miatt közel 800 ezer terhelést nyújtott be az Apple bankkártya elszámolója a magyar ügyfelek bankkártyáira. A terhelések kivétel nélkül olyan számlákat érintettek, amelyeknél az ügyfél korábban engedélyt adott az AppleStore-on keresztül arra, hogy a szolgáltató időről-időre levonja a megrendelt szolgáltatás havi/negyedéves/éves díját bankkártyáról.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az ilyen megújuló fizetési (recurring payment) megoldások az elmúlt években rendkívül elterjedtek, az online szolgáltatók preferálják ezt a fizetési módot. Így jellemzően hosszú hónapokig maguknál tarthatják az ügyfelet, hiszen ahhoz, hogy az ügyfél lemondja az adott szolgáltatást, lépnie kell. Addig viszont teljesen rendben zajlik az előfizetés megújítása. A megoldást az ügyfelek is kedvelik, mivel nem kell időt áldozni a beérkező számla kiegyenlítésére és ennek elmaradása miatt a szolgáltató nem szünteti meg a szerződést. A megoldást a bankkártya társaságok is támogatják, sőt időről-időre kezdeményezéssel élnek azzal kapcsolatban, hogy a bankok a kártyamegújítás esetén is automatikusan vezessék át az új kártya adatait a megújuló fizetéseknél. Ezt a megoldást egyelőre a magyarországi bankok nem támogatják a szakértő szerint.

A megújuló fizetés sajátja, hogy bankunk az engedély fennállása idején automatikusan teljesíti a szolgáltató fizetési kérelmét, hiszen látja az ügyfél felhatalmazását a fizetésre. A felhatalmazás nincs időkorláthoz és összeghez sem kötve, így például a szolgáltatási díj emelése után az ügyfél automatikusan a magasabb díjat fizeti.

A fentiek miatt a BiztosDöntés.hu szakértője szerint a mostani hibát igazából nem tudják elkerülni az ügyfelek, ám néhány dolgot tehetnek, amely a jövőben megóvja őket a kellemetlenségektől.

- Érdemes lehet az ilyen online fizetésekre egy külön bankkártyát rendszeresíteni, amelyen minden esetben csak akkora pénzt tartsunk, ami nagyjából fedezi az online megrendelt megújuló szolgáltatások díját.

- Az online fizetési kártya abban is segít, hogy komolyabb veszteség érjen minket, ha a bankkártya adataink illetéktelen kezekbe jutnak. Fontos hangsúlyozni Gergely Péter szerint, hogy a múlt heti esetben a kártyaadatok nem jutottak illetéktelen kezekbe, azok biztonsága továbbra is szavatolt.

- Ha az ügyfél eseti jelleggel nagyobb összeget fizetne az online térben, a kártyára a hagyományos számlájáról bármikor átvezethet egy nagyobb összeget, amivel a magasabb összeg kifizethető.

- Az online (és bármely) kártyánál beállítható online fizetési limit, amely nem engedi, hogy a szolgáltató a megadott összeghatár feletti fizetést teljesítsen. A BiztosDöntés.hu szakértője szerint ez a megoldás önmagában nem védte volna ki a mostani hibából eredő veszteséget, hiszen az AppleStore jellemzően pár ezer forintos tételeket (korábbról beragadt összegeket) terhelt most rá a kártyákra, ám egyéb esetekben óriási szolgálatot tehet az ügyfeleknek – főleg visszaéléskor megakadályozza a számlák lemerítését.

- A fizetésekről szóló sms vagy push üzeneteket egyes bankok automatikusan úgy állítják be, hogy azok meghatározott összeg (1000, 2000) felett küldenek csak üzenetet. Egyrészt Gergely Péter szerint mindenkinek érdemes az sms-szolgáltatást a mobiltelefonokra küldött internetes (push) üzenetekre cserélnie, amelyekkel évi több tízezer forint költségtől mentesíthetik magukat az elmaradt sms-díj miatt. Másrészt pedig fontos, hogy az üzenetküldést 1 forinttól állítsuk be, így valóban minden fizetésről értesülni fogunk.

Az Apple jelentős késéssel, csak szombat hajnalban küldte meg a kártyatársaságoknak azon tranzakciók listáját, amelyek érintettek voltak a téves terhelésekben. Egész addig nem volt világos, hogy a téves terhelések törléséről és az összegek visszajuttatásáról az Apple maga vagy a bankok gondoskodnak-e. A kártyacégek ezeket az adatokat továbbították a bankok felé. A pénzintézetek ezeket a fájlokat a hétvégén feldolgozták, hétfőn jó eséllyel valamennyi ügyfél visszakapja a korábban jogtalanul levont összegeket. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az, akinek a következő 1-2 napban sem íródik jóvá a levont összeg a számláján, az a kártyakibocsátó bankjához fordulhat panaszával.

Gergely Péter arra is felhívja a figyelmet, hogy azok az ügyfelek, akik a pénzük elvesztésekor visszaéléstől tartva egyből letiltották a bankkártyájukat, kérhetik a banktól, hogy a kártyapótlás díjmentes legyen.

Ez Budapest környékének egyik legdinamikusabban fejlődő sportrepülőtere

Rengeteget fejlődött az elmúlt öt évben a Dunaújvárosi Repülőtér, ami egy ambiciózus fiatal nőnek köszönhető. Mihalcsek Noémi vállalkozása 2020-ban vette át a repülőtér üzemeltetését, azóta bővítették a kempinget, fásítottak, épült egy oktatótermük, van már szaniter helyiségük és egy kiváló minőségű streed food büféjük is. A munka azonban nem áll meg, számtalan tervük van még, hogy az egykor országos hírű, szebb napokat látott repülőteret újra a legfejlettebbek között emlegessék nemcsak Budapest környékén, hanem országos szinten is. Mihalcsek Noémi nem titkolt célja, hogy a fiatalokkal megszerettesse a repülést, és eloszlassa a mítoszt, hogy kiváltság ez a hobbi.
2024. 07. 20. 21:00
Megosztás:

Nyári munkával és spórolással készültek a fiatalok a fesztiválszezonra

Nem csak bulizni tudnak és szeretnek a mai fiatalok, de dolgozni és spórolni is hajlandók azért, hogy legyen pénzük a nyári plusz kiadásokra. Az Erste reprezentatív felmérése szerint a legtöbben nem költenének többet 50 ezer forintnál egy nyári fesztiválra, de a költségek ennél könnyen magasabbak is lehetnek. Az Erste idén az Inota Fesztivál programjaihoz csatlakozott támogatóként.
2024. 07. 20. 20:00
Megosztás:

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatást kap Békés vármegye

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Békés vármegyébe az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből - közölte a Békés Vármegyei Önkormányzat az MTI-vel.
2024. 07. 20. 18:00
Megosztás:

Hitelezési platformot indított az ingatlan.com

Már több mint 100 ezren használták az ingatlan.com által a lakosság számára indított online hitelezési platformot, amelynek a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal 286,824 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá - közölte az ingatlan.com Zrt. az MTI-vel.
2024. 07. 20. 17:00
Megosztás:

Az élelmiszeripar szakember-utánpótlását segítő projekt indult

Uniós támogatással az élelmiszeripar és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szakember-utánpótlását segítő magyar-szerb határ menti projekt indult Tápláljuk a jövőt! (Feeding Future) címmel - tájékoztatta a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara az MTI-t.
2024. 07. 20. 16:00
Megosztás:

Balaton térségében ezek a fő úti célok a magyarok körében

Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján június 1. és július 16. között a Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Keszthely a legkedveltebb úti cél a magyarok körében - közölte a Szallas.hu szállásfoglaló portál adatai alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 20. 15:00
Megosztás:

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt, éppen ezért az Agrárminisztérium (AM)felülvizsgálta a szektorhoz kapcsolódó támogatások rendszerét. Ennek eredményeként 2024-től kezdődően a források fokozottan szolgálják az állatállomány genetikai minőségének javítását, illetve a minőségi árutermelést, tekintettel a juhtartók szakmai igényeire és lehetőségeire - jelentette be pénteki közleményében a minisztérium.
2024. 07. 20. 14:00
Megosztás:

Tizedével nőtt a napelemes beépített teljesítmény

Az átviteli rendszerirányító MAVIR friss adatsora szerint 2024 júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal. Az 50 kilowatt (kW) feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawatt-tól - hívta fel a figyelmet pénteki elemzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 07. 20. 13:00
Megosztás:

NIS2 kiberbiztonsági szabályozás - jobb későn, mint soha

Ugyan június 30-án lejárt Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvényben meghatározott első fontos határidő, a cégvezetőknek azonban még van idejük pótolni a mulasztást, és időben megkezdeni a felkészülést a támadások elhárítására - nem mellesleg az akár milliós nagyságrendű bírság elkerülésére.
2024. 07. 20. 12:00
Megosztás:

Javította Törökország minősítését a Moody's

Felminősítette Törökországot a Moody's Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést mindenekelőtt azzal indokolta, hogy Törökország határozottan visszatért az ortodox monetáris politikához, és ennek már megvannak az első látható eredményei.
2024. 07. 20. 11:00
Megosztás:

Itt a méret a lényeg: ezek a járművek a közutak rémei

A nagy teljesítményű autókkal gyakrabban okoznak kárt másoknak, és ezek értéke is nagyobb - derül ki a Bank360.hu friss káradatok alapján készült elemzéséből. A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.
2024. 07. 20. 10:00
Megosztás:

Így lehet rémálom a nyaralás

Akár 10-20 százalékkal is többet fizethet egy külföldön megvásárolt áruért az, aki a bankkártyás fizetésnél elfogadja azt, hogy a kereskedő bankja forintban vonja le az összeget a dinamikus valutaváltás szolgáltatás keretében – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint hatalmas árfolyam-eltérítések itthon is vannak: az EuroNet automatákból kedden 426 forintért lehetett eurót felvenni, a Wizzair oldalán ugyanarra a járatra 13 százalékkal többet kellett fizetnie annak, aki forint helyett euróban akarta ugyanazt a repülőjegyet megvenni.
2024. 07. 20. 09:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hez idén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 20. 08:00
Megosztás:

Új technológia hódít: az acélszerkezetes építkezés előnyei

Az acélszerkezetű épületek nemcsak könnyebbek és tartósabbak, de gyorsabban is építhetők, mint a hagyományos fa szerkezetek. A Magyarországon újdonságnak számító technológia jelentős előnyökkel bír, beleértve a hosszabb élettartamot, a deformálódásmentességet, a rágcsálókkal szembeni ellenállást és a kiváló földrengésállóságot.
2024. 07. 20. 07:00
Megosztás:

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt szerint rendkívül valószínű, hogy a BTC ára eléri a 71 ezer dollárt, mit jelent ez az altcoinok számára?

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt nemrégiben közzétette a BTC technikai, grafikonos elemzését, amelyben azt jósolta, hogy az első számú kriptovaluta hamarosan elérheti a 71 000 dollárt. Mivel a Bitcoin árának ingadozásai nagymértékben befolyásolja az altcoin piacot, újabb kriptó rally következhet, ha Brandt előrejelzése helytálló.
2024. 07. 20. 06:00
Megosztás:

McKinsey: akár megduplázható a budapesti turizmus

Budapest képes volna megduplázni az ideérkező turisták és az általuk itt töltött vendégéjszakák számát, illetve megkétszerezni-háromszorozni a költéseiket a fővárosban – írja a McKinsey & Company tanulmánya, amely szerint Budapest jelenlegi piaci részesedése a globális turizmusból hozzávetőleg fele a hasonló európai városok részesedésének. A turisztikai forgalom megduplázásának érdekében a tanácsadó cég szerint infrastruktúrafejlesztésre, hatékonyabb digitális marketingre és konferenciaturizmusra, valamint az iparági szereplők szoros együttműködésére volna szükség.
2024. 07. 20. 05:00
Megosztás:

Durva! Már itt tartanak a magyar szántóföld árak!

Kétmillió forint fölé emelkedett a szántóföldek hektáronkénti átlagára tavaly, noha az ország különböző régióiban változatosan alakultak, Közép- és Észak-Magyarországon csökkentek, a többi régióban emelkedtek az árak.
2024. 07. 20. 04:00
Megosztás:

Mennyibe kerül valójában egy hőszivattyú beruházás?

Takarékos fűtési-hűtési megoldások a természet energiájával: az épülő vagy korszerűsítés előtt álló épületeknél alapvető kérdés, hogy milyen fűtési rendszert válasszunk. Egyre népszerűbb megoldás a hőszivattyú. De vajon tényleg mélyen a zsebébe kell-e nyúlnia annak, aki ezt az energiahatékony megoldást választja?
2024. 07. 20. 03:00
Megosztás:

Akinek sok készpénze van Magyarországon, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A pénzügyi világban gyakran emlegetik azt a mondást, hogy „a készpénz király”, de a jelenlegi gazdasági helyzetben ez a kijelentés már korántsem olyan egyértelmű. A magyar piacon és a globális gazdaságban is jelentős változások történtek, amelyek alapvetően megváltoztatták a készpénz birtoklásának kockázatait és előnyeit.
2024. 07. 20. 02:00
Megosztás:

1 milliós forintos négyzetméterár a panellakásoknál! Miiii?!

Míg korábban slágertermék volt az ingatlanpiacon a panellakás, néhány éve valamelyest csökkent a népszerűsége, ugyanakkor továbbra is keresett kategória az ingatlanpiacon. Már csak azért is, mert a panellakások esetében jellemzően kisméretű ingatlanról van, ami pedig a vevők elsődleges célpontja most. Ráadásul a befektetők is keresik, hiszen a kisméretű lakások jól kiadhatók.
2024. 07. 20. 01:30
Megosztás: