Tudunk-e védekezni az Apple Pay jellegű hibák ellen?

Hétfő estig vélhetően minden ügyfél visszakapja azt az összeget, amelyet az Apple jogtalanul vont le bankkártyájáról a múlt héten. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint fontos hangsúlyozni, hogy kártyaadatok nem kerültek ki, azok biztonságosak, és bár az ilyen jellegű hibák ellen nem igazán lehet védekezni, de néhány intézkedéssel csökkenteni lehet a kellemetlen hatásokat.

Tudunk-e védekezni az Apple Pay jellegű hibák ellen?

Az elmúlt héten számítógépes hiba miatt közel 800 ezer terhelést nyújtott be az Apple bankkártya elszámolója a magyar ügyfelek bankkártyáira. A terhelések kivétel nélkül olyan számlákat érintettek, amelyeknél az ügyfél korábban engedélyt adott az AppleStore-on keresztül arra, hogy a szolgáltató időről-időre levonja a megrendelt szolgáltatás havi/negyedéves/éves díját bankkártyáról.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az ilyen megújuló fizetési (recurring payment) megoldások az elmúlt években rendkívül elterjedtek, az online szolgáltatók preferálják ezt a fizetési módot. Így jellemzően hosszú hónapokig maguknál tarthatják az ügyfelet, hiszen ahhoz, hogy az ügyfél lemondja az adott szolgáltatást, lépnie kell. Addig viszont teljesen rendben zajlik az előfizetés megújítása. A megoldást az ügyfelek is kedvelik, mivel nem kell időt áldozni a beérkező számla kiegyenlítésére és ennek elmaradása miatt a szolgáltató nem szünteti meg a szerződést. A megoldást a bankkártya társaságok is támogatják, sőt időről-időre kezdeményezéssel élnek azzal kapcsolatban, hogy a bankok a kártyamegújítás esetén is automatikusan vezessék át az új kártya adatait a megújuló fizetéseknél. Ezt a megoldást egyelőre a magyarországi bankok nem támogatják a szakértő szerint.

A megújuló fizetés sajátja, hogy bankunk az engedély fennállása idején automatikusan teljesíti a szolgáltató fizetési kérelmét, hiszen látja az ügyfél felhatalmazását a fizetésre. A felhatalmazás nincs időkorláthoz és összeghez sem kötve, így például a szolgáltatási díj emelése után az ügyfél automatikusan a magasabb díjat fizeti.

A fentiek miatt a BiztosDöntés.hu szakértője szerint a mostani hibát igazából nem tudják elkerülni az ügyfelek, ám néhány dolgot tehetnek, amely a jövőben megóvja őket a kellemetlenségektől.

- Érdemes lehet az ilyen online fizetésekre egy külön bankkártyát rendszeresíteni, amelyen minden esetben csak akkora pénzt tartsunk, ami nagyjából fedezi az online megrendelt megújuló szolgáltatások díját.

- Az online fizetési kártya abban is segít, hogy komolyabb veszteség érjen minket, ha a bankkártya adataink illetéktelen kezekbe jutnak. Fontos hangsúlyozni Gergely Péter szerint, hogy a múlt heti esetben a kártyaadatok nem jutottak illetéktelen kezekbe, azok biztonsága továbbra is szavatolt.

- Ha az ügyfél eseti jelleggel nagyobb összeget fizetne az online térben, a kártyára a hagyományos számlájáról bármikor átvezethet egy nagyobb összeget, amivel a magasabb összeg kifizethető.

- Az online (és bármely) kártyánál beállítható online fizetési limit, amely nem engedi, hogy a szolgáltató a megadott összeghatár feletti fizetést teljesítsen. A BiztosDöntés.hu szakértője szerint ez a megoldás önmagában nem védte volna ki a mostani hibából eredő veszteséget, hiszen az AppleStore jellemzően pár ezer forintos tételeket (korábbról beragadt összegeket) terhelt most rá a kártyákra, ám egyéb esetekben óriási szolgálatot tehet az ügyfeleknek – főleg visszaéléskor megakadályozza a számlák lemerítését.

- A fizetésekről szóló sms vagy push üzeneteket egyes bankok automatikusan úgy állítják be, hogy azok meghatározott összeg (1000, 2000) felett küldenek csak üzenetet. Egyrészt Gergely Péter szerint mindenkinek érdemes az sms-szolgáltatást a mobiltelefonokra küldött internetes (push) üzenetekre cserélnie, amelyekkel évi több tízezer forint költségtől mentesíthetik magukat az elmaradt sms-díj miatt. Másrészt pedig fontos, hogy az üzenetküldést 1 forinttól állítsuk be, így valóban minden fizetésről értesülni fogunk.

Az Apple jelentős késéssel, csak szombat hajnalban küldte meg a kártyatársaságoknak azon tranzakciók listáját, amelyek érintettek voltak a téves terhelésekben. Egész addig nem volt világos, hogy a téves terhelések törléséről és az összegek visszajuttatásáról az Apple maga vagy a bankok gondoskodnak-e. A kártyacégek ezeket az adatokat továbbították a bankok felé. A pénzintézetek ezeket a fájlokat a hétvégén feldolgozták, hétfőn jó eséllyel valamennyi ügyfél visszakapja a korábban jogtalanul levont összegeket. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az, akinek a következő 1-2 napban sem íródik jóvá a levont összeg a számláján, az a kártyakibocsátó bankjához fordulhat panaszával.

Gergely Péter arra is felhívja a figyelmet, hogy azok az ügyfelek, akik a pénzük elvesztésekor visszaéléstől tartva egyből letiltották a bankkártyájukat, kérhetik a banktól, hogy a kártyapótlás díjmentes legyen.

Kevesen ismerik, mégis sok banki ügyfél spórolhat vele, ha így utal

Az MNB legfrissebb adatai alapján 2024 első negyedévében több mint 136 ezer fizetési kérelemre indított azonnali tranzakció teljesült, közel 5,8 milliárd forint értékben. Ez 2023 azonos időszakához képest több mint 16-szoros, az előző negyedévhez képest pedig közel 3-szoros növekedés. A money.hu szakértője utánajárt, hogy ennek az egyszerű kiegészítő szolgáltatásnak a használatával mennyi pénzt spórolhatnak meg a banki ügyfelek.
2024. 07. 04. 07:00
Megosztás:

Nincs megállás a személyi kölcsönöknél, nagyon viszik a hiteleket a magyarok

Új rekordot hozott a május a személyi kölcsönöknél, miután egyetlen hónap alatt közel 72 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek a bankok. Erős a kereslet a lakáshitelek iránt is, amelyekből csaknem 130 milliárd forintnyit adtak el májusban a pénzintézetek. Az első öt hónap adatai alapján pedig nagyon úgy tűnik, hogy az idei év egésze is új rekordot hoz a személyi kölcsönök piacán.
2024. 07. 04. 06:30
Megosztás:

Álláskeresés nyáron? Itt az idő a nézelődésre!

Bár nem ebben az időszakban a legszélesebb a kínálat a munkáltatói oldalon és lassul a kiválasztás folyamata is, de jellemzően nem húzzák le a rolót a vállalkozások. Igenis van esély álláskeresőként, bár szükség van egy kicsit több türelemre.
2024. 07. 04. 06:00
Megosztás:

Az AI már nemcsak kopogtat a kapun, hanem bedöntötte tokostól

Az idén 35 éves KPMG Magyarország szakértői a kerek évfordulóhoz kapcsolódóan összefoglalták a jövő digitális irányait és azt, hogyan tudnak mindehhez a vállalatok sikeresen kapcsolódni. Az AI jövőbemutató megoldásai jelentősen átalakítják a szakmákat, a vállalati középvezetők hatékonysága akár 40-50%-kal is javulhat. A KPMG saját AI-fejlesztéseit először saját szervezetén belül teszteli, amellyel például a dokumentumkezelési hatékonyság is jelentősen javul.
2024. 07. 04. 05:30
Megosztás:

Mennyibe kerül az utasbiztosítás, ha nyaralni megyünk?

Felpörgött a nyaralási szezon, ez jól látszik az utasbiztosításokon is - közölte saját adatai alapján a Netrisk. Júniusban az utasbiztosítások átlagdíja 11 800 forint volt. A legtöbben olaszországi és horvátországi utazásra kötöttek biztosítást, de az idén látszik a foci-Eb hatása is. 2024-ben a tavalyihoz képest előretörtek a repülős utak, itt pedig az akár 10-20 órás járatkésések miatt még nagyobb szerepet kapnak a jól megválasztott utasbiztosítások. A kártérítéshez azonban fontos, hogy a biztosítás az indulástól egészen a hazaérkezésig tartson, és az sem mindegy, hány órás késés esetén térít az adott társaság, ezért érdemes összehasonlítani az elérhető ajánlatokat.
2024. 07. 04. 05:00
Megosztás:

Lugano elindítja a Plan ₿ Biz Iskolát; a szakértők továbbra is optimisták 5 kriptovalutát illetően, amelyek hatalmas nyári növekedési potenciállal rendelkeznek

Lugano új lépést tett a kriptovaluta piacon azzal, hogy bevezette a Plan ₿ Biz Iskolát, egy egyedülálló programot, amelynek célja a blokklánc oktatásának előmozdítása. Ez a lépés felkeltette a kereskedők és szakértők figyelmét.
2024. 07. 04. 04:00
Megosztás:

Lépett két nagybank: drágább lett a lakáshitel, olcsóbb a személyi kölcsön

Az MBH és az OTP is változtatott július elején a hitelkamatain. A MBH olcsóbbá tette a személyi kölcsönét, az OTP viszont a kamatplafon fölé drágította a lakáshiteleit. A személyi kölcsönök 12 százalék körüli THM-es élmezőnye ezzel még sűrűbb lett, a lakáshitelekben azonban a bankok többsége egyelőre tartja a csak június végéig kért 7,3 százalékos THM-plafont - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 07. 04. 03:00
Megosztás:

Új rezsitámogatás – döntött a Kormány, jár 41.760 forint/fő rezsikiegészítő támogatás!

A Magyar Közlönyben két olyan kormányrendelet is megjelent, amely egyes intézmények rezsitámogatását érinti.
2024. 07. 04. 02:00
Megosztás:

A júliusi nyugdíjat miért ezen a napon utalják? Nyugdíj kifizetési időpont 2024. július

Fontos hír érkezett a júliusi nyugdíjak kifizetéséről! 2024-ben a legtöbb hónapban, az általános szabály szerint a hónap 12. napján érkezik a nyugdíj, de ha ez a nap hétvégére esik (vagy ünnepnapra), korábban is megkaphatják a nyugdíjasok. Mikor utalják tehát a 2024 július havi nyugdíjat?
2024. 07. 04. 01:00
Megosztás:

A kriptobálnák ejtik a Shiba Inu-t, a PlayDoge-ra váltanak nagyobb nyereség reményében

A Shiba Inu ($SHIB) tulajdonosok nem kis veszteséget könyveltek el, miközben a mém érme próbálja visszaszerezni a korábbi támaszt.
2024. 07. 04. 00:01
Megosztás:

Öntözőrendszerek fejlesztésére kaptak támogatást a gazdák

A megváltozott klimatikus viszonyok miatt minden, gazdálkodók által megvalósítani kívánt öntözésfejlesztési projekt támogatást kapott az Agrárminisztériumtól (AM) - közölte a tárca keddi közleménye szerint Nagy István a közösségi oldalán.
2024. 07. 03. 23:30
Megosztás:

Meggazdagodásra alkalmas 5 legjobb altcoin 2024-ben: vedd meg a Ferraridat ezen a nyáron!

Jó hír a kriptó rajongóknak: úgy tűnik, hogy a Bitcoin (BTC) áll a piac újjáéledésének élén. A spot Bitcoin (BTC) ETF-ekbe történő beáramlás háromhetes csúcsra emelkedett, ami a piaci szereplők megújult érdeklődését és bizalmát jelzi.
2024. 07. 03. 23:00
Megosztás:

Már több mint 3000 milliárd forintot kezel az OTP Private Banking

Korától függetlenül, a vagyonát érintő stratégiai kérdéseket elsősorban személyesen szereti megbeszélni az OTP Private Banking 21 ezernél is több ügyfele, akik az első negyedév végére már több mint 3000 milliárd forintnyi megtakarítást bíztak a hazai privát banki szektor meghatározó szereplőjére. A különleges szolgáltatások közül sokan az utódlásmenedzsmenthez keresnek segítséget, így egyre fontosabbá válik számukra a családi és a bizalmi vagyonkezelés is.
2024. 07. 03. 22:30
Megosztás:

2025-től új minősítés szükséges logisztikai tevékenység végzéséhez

Új fogalommal egészült ki a szabályozott parkok hálózatára vonatkozó szabályozás: 2025 január 1-től egyes vállalkozások kizárólag akkor végezhetnek az adott telephelyen logisztikai tevékenységet, ha a „Logisztikai Park” címet megszerezték. Mivel ennek elnyeréséhez számos adminisztratív feladatot szükséges elvégezni, a határidő rövidségére tekintettel érdemes minél korábban benyújtani az érdekelteknek a cím elnyerésére irányuló pályázatot. A témában Szűcs Anikó Edit és Takó Zsófia, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának szakértői készítettek összefoglalót.
2024. 07. 03. 22:00
Megosztás:

Mekkora a gond a Tesla-nál?

Tegnap a Tesla több, mint 10%-os emelkedéssel zárta a kereskedést az amerikai tőzsdén. Joggal gondolhatná az ember, hogy valamilyen jó hírt közölt a vállalat, és az idézett elő ilyen nagy mértékű árfolyamreakciót. Nos, az a helyzet, hogy ez nem teljesen igaz.
2024. 07. 03. 21:30
Megosztás:

Francia politikai taktika a Nemzeti Tömörülés ellen

Jelentős taktikázásba kezdtek a francia pártok a választások második, vasárnapi fordulóját megelőzően.
2024. 07. 03. 21:00
Megosztás:

Lassult a kínai szolgáltatóipar teljesítményének növekedése

Jórészt az új megrendelések bővülésének lassulása miatt júniusban nyolc hónapja a legkisebb ütemben nőtt a szolgáltatóipar teljesítménye Kínában a kínai Caixin Insight Group és az S&P Global gazdaságkutató intézet szerdán közölt beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szerint.
2024. 07. 03. 20:30
Megosztás:

Megtörni látszik az amerikai munkaerőpiac

Az Egyesült Államokban a privátszektor vállalatai júniusban 150 ezer munkavállalót vettek fel, ami öt hónapja a legkevesebb.
2024. 07. 03. 20:00
Megosztás:

Csökkent a Tesla kiszállítása a második negyedévben

Vártnál kevésbé esett vissza a Tesla autókiszállítása az idei második negyedévben éves összevetésben, miután az idei első negyedévben 8,5 százalékos csökkenést regisztráltak.
2024. 07. 03. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 07. 03. 19:00
Megosztás: