Tulajdonost cserél a Packeta cseh anyacége – új lendülettel folytatódhat

Befektetők vásárolták meg Közép-Európa egyik legdinamikusabban fejlődő logisztikai szolgáltatóját, a magyar csomagküldő piacon is erős pozíciókkal bíró cseh Packeta Groupot. A 2010-ben alapított vállalat tulajdonosai a CVC Capital Partners globális alapkezelő, valamint az Emma Capital cseh magánbefektetési holding konzorciumának értékesítik a vállalatot, a tranzakció a megfelelő hatósági jóváhagyásokat követően várhatóan 2024 első félévében zárul le. Az adásvétel új lendületet adhat a Packeta növekedésének, amely a magyar piacon 2023 folyamán megduplázta a csomagszámát, és folytatta hazánk legnagyobb fixpontos átvevőhely-hálózatának kiépítését.

Tulajdonost cserél a Packeta cseh anyacége – új lendülettel folytatódhat

A Packeta-t 2010-ben Zásilkovna néven alapította egy cseh házaspár, Simona Kijonková and Jaromir Kijonka. A vállalat ma már több mint 2000 embert foglalkoztat, 15 ezer csomag-átvevőhelyet és 6000 csomagautomatát működtet hat országban: Csehország mellett Magyarországon, Szlovákiában, Németországban, Romániában és Lengyelországban. Emellett 2023-ban megkezdte terjeszkedését az Adria régióban is, elsőként Szlovéniában. A cégcsoport 2023-ban 106 millió csomagot szállított ki, többet, mint korábban bármikor.

A magyar piacon 2015-ben Csomagküldő.hu néven indult el a vállalat, és 2021 óta használja a Packeta márkanevet. A szolgáltató Magyarországon 2023-ban megduplázta csomagforgalmát 2022-höz képest. A vállalat folytatta fixpontos átvevőhely-hálózatának bővítését is: az üzletekben kialakított csomagpontjainak és Z-BOX érintésmentes csomagautomatáinak együttes száma 2000-ről 2700 fölé növekedett egyetlen év alatt. Az automata-hálózat közben egyre népszerűbbé vált a vevők körében: az elmúlt egy év alatt több mint a duplájára nőtt az automaták kihasználtsága.

Rekordbevétel és nemzetközi tender 2023-ban

A Packeta Group tulajdonosai 2023 tavaszán kezdték meg a cég 100 százalékos tulajdonrészének értékesítési folyamatát. A 2023-ban 294 millió eurós (több mint 110 milliárd forintos) forgalmat generáló vállalat évek óta nyereséges, így számos befektető szállt versenybe a megvásárlásért. A nemzetközi tender végén végül a CVC Capital Partners és az Emma Capital konzorciumával született megállapodás. A luxemburgi székhelyű globális alapkezelő a Packeta 65%-át vásárolja meg, míg a cseh holding 35%-os tulajdonos lesz. A CVC Partners egy további szereplőt, a szintén cseh hátterű R2G csoportot is bevonja majd a tranzakcióba.

„Hálás vagyok több mint 2000 kollégámnak, akik nélkül nem sikerült volna kiépíteni Európa egyik vezető csomagküldő vállalkozását. Az ő erőfeszítéseik és tudásuk nélkül a Packeta nem tartana ott, ahol tart. Köszönetet mondok ügyfeleinknek is, mindazoknak a webáruházaknak, amelyek ránk bízták a csomagjaikat” – mondta el Simona Kijonková, a Zásilkovna alapítója, a Packeta vezérigazgatója és a Packeta Group eddigi többségi tulajdonosa, a JSK Investments képviselője. – „Hiszem, hogy az új tulajdonosok, akik korábbi befektetéseikkel már bizonyítottak a logisztikai iparban, új lendületet adnak majd a Packeta Group további növekedésének, és mind az ügyfeleink, mint munkatársaink munkahelyi elégedettsége tovább nő.”

„Büszkék vagyunk a 2023-ban elért növekedésre, és bízunk benne, hogy az új tulajdonosi háttérrel a jövőben még jobb szolgáltatásokkal állhatunk lakossági és céges ügyfeleink rendelkezésére” – tette hozzá Csatlós Éva, a Packeta Hungary Kft. ügyvezetője. – „A változással járó új lendülettel együtt arra számítunk, hogy fokozni tudjuk a technológiába és az automatizálásba történő befektetéseinket, és idővel Magyarország legnagyobb csomagküldő szolgáltatójává válhatunk. Ebben főszerepet szánunk csomagautomatáink hálózatának, amely kényelmes, fenntartható és költséghatékony alternatívája a házhozszállításnak, és jó ár-érték arányú logisztikai megoldást kínál az e-kereskedelem számára. Célunk továbbra is az ország legnagyobb fixpontos hálózatának kialakítása, amelyhez 2023-ban nagy lépéseket tettünk.”

Mérföldkövek a Packeta életében

2010 május - Simona Kijonková és férje Csehorszában megalapítja a cseh Zásilkovnát

2015 november - megalakul a cég magyarországi leányvállalata, a Csomagküldő.hu

2018 február -létrejön a Packeta Group holdingtársaság

2020 február - Magyarországon eléri az 500 ezret az átvevőhelyre kiszállított csomagok száma

2020 január- a csoport mobilalkalmazása eléri az egymillió letöltést, ami azóta 8 millióra nőtt

2020 szeptember - sor kerül az első Z-BOX érintésmentes csomagautomata telepítésére

2021 július - a Csomagküldő.hu felveszi a Packeta nevet a magyar piacon

2021 október - a Packeta megkezdi a PackMan csomagválogató robotok használatát

2021 november - Magyarországon is elkezdődik a Z-BOX csomagautomaták telepítése

2021 december - 800-ra bővül a magyarországi átvevőhelyek száma

2022 december - 1200 átvevőhely és 800 csomagautomata működik Magyarországon

2023 március-  a Zásilkovna a top 3 csehországi márka egyike

2023 december - 1714 átvevőhely és 1016 csomagautomata működik Magyarországon

2023 december - csoportszinten megdönti az egynapos rekordot a kiszállított csomagok száma

Mire költenének idén a magyarok?

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges, a legtöbbet utazásra adnák ki, és a lakásfelújítás is sokaknak fontos cél - derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából.
2024. 02. 22. 00:30
Megosztás:

Csontváry festménnyel nyílik meg az ingyenes Róma - Budapest kiállítás a Virág Judit Galériában

Óriási meglepetés: Csontváry Kosztka Tivadar felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria a február 22-én nyíló, ingyenes, Róma - Budapest tárlatán.
2024. 02. 22. 00:05
Megosztás:

Át kell formálni az étkezési szokásainkat

Az étkezési kultúra megváltoztatása segítheti a fenntarthatóságot a WWF legfrissebb, Közép-Európában végzett felmérése szerint.
2024. 02. 21. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a február 21-én megtartott 8. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 21. 23:00
Megosztás:

Nagyon gyenge évet zárt Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca

A 2008-as válság óta a leggyengébb évét zárta Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca: az ingatlan tranzakciók volumene tavaly az első három negyedévben 3,2 milliárd dollárt ért el, ez mindössze a 2022-es egész évi forgalom 30 százaléka - ez derült ki a KPMG 10 országot felölelő Property Landing Barometer kutatásból.
2024. 02. 21. 22:30
Megosztás:

Kevesli a hatósági munkaügyi ellenőrzést a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Kevésnek tartja a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a hatósági munkaügyi ellenőrzések gyakoriságát, és érdemi változást sürget.
2024. 02. 21. 22:00
Megosztás:

2900 milliárd forintot kap a magyar agrárium - kik élveznek most előnyt?

Megkezdődött a vidékfejlesztési- és agrárpályázatok kiírása előtti társadalmi egyeztetés, így egy-egy részlet még változhat, de már most látszik, hogy összességében mintegy 2900 milliárd forint juthat a hazai mezőgazdaságnak 2027-ig. A nagyon különböző célú és formájú pályázatok egyik közös vonása, hogy többségükben kiemelt figyelmet kapnak az ökológiai szempontok, így az ökogazdálkodást, vagy csak a fenntarthatóság emelt kritériumait vállaló pályázók jelentős előnyöket élveznek majd.
2024. 02. 21. 21:30
Megosztás:

Megjelent a Mazars és a Mergermarket közös Közép- és Kelet-Európa 2023-24. évi M&A jelentése

A KKE-régió érettségét mutatja, hogy 2023-ban nem rendült meg a globális kihívások hatására, sőt az M&A ügyletek száma és összértéke meghaladta a járvány előtti időszak szintjét – áll a Mazars és a Mergermarket közös idei jelentésében. Magyarországon 21 százalékos csökkenés figyelhető meg azonban, és a legnagyobb magyarországi tranzakciók mögött továbbra is az állam áll. A magyar gazdaságban a magánegészségügy és az informatikai szektor emelkedik ki, valamint a megújuló energiaforrások is egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki a külföldi befektetők körében.
2024. 02. 21. 21:00
Megosztás:

Kezdetét vette a TwinEU

Elindult az Európai Unió innovációs keretrendszerének egyik legnagyobb projektje, a TwinEU, amelynek célja, hogy kidolgozza az európai villamosenergia-rendszer digitális másának koncepcióját; a konzorciumban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kiemelt szerepet játszik - tájékoztatta az egyetem kedden az MTI-t.
2024. 02. 21. 20:30
Megosztás:

Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, magyarul az „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy szerényebb megélhetést adó, alacsonyabb fejlettségű országból egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító országba. Így humán tőkéjüket (tudásukat, képességeiket, kreativitásukat) immáron egy másik gazdaságban kamatoztatják, serkentve ezzel a fogadó ország gazdaságát. Magyarországon a magasan képzettek elvándorlási rátája jelenleg közel 7%.
2024. 02. 21. 20:00
Megosztás:

Kevéssé változott szerdán a forint árfolyama

Vegyesen alakult, csekély mértékben változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest szerdán a bankközi piacon.
2024. 02. 21. 19:30
Megosztás:

Többségében nyereséggel zártak az európai indexek

A európai indexek vegyesen, többségükben nyereséggel zártak szerdán.
2024. 02. 21. 19:00
Megosztás:

Ismét történelmi rekordon zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 403,23 pontos, 0,61 százalékos emelkedéssel 66 344,17 ponton, újabb történelmi rekordon zárt szerdán.
2024. 02. 21. 18:30
Megosztás:

Nyoma van a lengyel gazdák mozgolódásának

Közlekedési nehézségeket okoztak kedden Lengyelország-szerte az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán áruk behozatala ellen tiltakozó gazdák közúti blokádjai, az egyik ukrán határátkelőn a tüntetők ukrán gabonát eresztettek ki egy tehervonat vagonjaiból - közölte a Polsat News hírtelevízió.
2024. 02. 21. 18:00
Megosztás:

Nem hagyják esni a hatóságok a kínai tőzsdét, ismét közbeléptek a részvénypiacokon Kínában

Ismét közbeléptek a kínai hatóságok, hogy növeljék a kínai részvénypiacba vetett bizalmat.
2024. 02. 21. 17:30
Megosztás:

Folytatódik a párizsi balhé

Folytatódott az Eiffel-torony dolgozóinak sztrájkja kedden, Párizs legismertebb turistalátványossága az egymást követő második napon nem nyitott ki.
2024. 02. 21. 17:00
Megosztás:

Négyen kikerültek az EU feketelistájáról

Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, a Bahama-szigeteket, Belize-t, a Seychelle-szigeteket, valamint a Turks- és Caicos-szigeteket törölte onnan, így a lista 12 szereplősre apadt.
2024. 02. 21. 16:30
Megosztás:

A TLE reménykedik a változásban

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) álláspontja szerint az év elején életbe lépett átalakított családtámogatási rendszer - csok plusz, megemelt falusi csok és babaváró kölcsön - akkor tudja mérsékelni a lakáspiaci visszaesést, ha kiszámítható módon, hosszú távon fennmarad.
2024. 02. 21. 16:00
Megosztás:

Szigorítottak a románok

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.
2024. 02. 21. 15:30
Megosztás:

Felújítás Szegeden

Felújítják Szeged egyik meghatározó műemlékét, a Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett Milkó-palotát - jelentette be Binszki József (DK) várospolitikai alpolgármester kedden a helyszínen.
2024. 02. 21. 15:00
Megosztás: