Tűzvédelem vállalati- és középületekben: mit gondol a szaktervező?

Irodákban, közületekben, közüzemekben, gyárakban vagy akár bevásárlóközpontokban alaposan meg kell tervezni a tűz elleni védekezést nem csak az építészeti passzív tűzvédelem oldaláról, hanem pl. az un. aktív rendszerek oldaláról is. Ilyen aktív rendszer többek között az épületek beépített tűzjelző rendszere is. Ezen rendszerek szükségességét és alkalmazását, a tűzvédelmi magyar jogszabály (OTSZ – Országos Tűzvédelmi Szabályzat) részletesen és taxatíve írja elő az adott méretű és funkciójú épületek esetében.

Tűzvédelem vállalati- és középületekben: mit gondol a szaktervező?

A vállalati és közületi létesítményekben ezek a gyengeáramú aktív tűzvédelmi rendszerek elsősorban életvédelmi szerepet töltenek be, de nem elhanyagolható azok vagyonvédelmi szempontú figyelembevétele sem. Mindezeket egyben vetve megfontoltan kell belefogni a rendszerek tervezésébe, illetve azok későbbi kivitelezésébe is.

Móró Tibor Ferenc, a SMARTme biztonságtechnikai vállalat ügyvezetője és egyben tervezési vezetője kérdéseinkre válaszolva összefoglalta, hogyan tudnak az épület tervezői (ide értve az építész tervezőt és a többi szakági tervezőt is) és a biztonságtechnikai szakemberek úgy összhangban dolgozni egymással, hogy (a megrendelőt is beleértve) mindenki elégedett legyen.

„Tűzvédelmi és biztonságtechnikai szaktervezőként az a feladatunk akár egy teljesen új épület tervezésekor vagy akár egy meglévő épület átépítésekor, hogy mérnökeink közreműködésével, az adott épület építészeti, villamos és gépészeti terveivel összhangban álló és megfelelően működő tűzmegelőzési, tűzvédelmi rendszert álmodjunk meg” – mondja Móró Tibor, a SMARTme ügyvezetője.

„Ez sokszor egyszerűnek hangzik vagy annak tűnik, de az ördög mindig a részletekben van…”

A SMARTme Kft. vezetője kiemeli, hogy szolgáltatásuk minden esetben teljeskörű, alapos, és saját mérnök csapattal rendelkeznek, akik rugalmasan tudnak együttműködni az építészekkel, egyéb szakági tervezőkkel, illetve a kivitelezőkkel is.

Hogy pontosan mit is takar egy ilyen projekt esetében a teljeskörű kifejezés, azt Móró Tibor az alábbiakban fejtette ki:

„Jómagunk nemcsak egyszerűen „leadjuk a terveket” a tervezést megrendelő generálépítészmérnök vagy egy generálkivitelező felé, hanem akár tervezői és egyben kivitelezői alvállalkozóként is, a teljes folyamatban részt veszünk a „tervrajzok felett”, majd az építkezésen is. Sőt, a megtervezett, majd megszerelt és átadott rendszert, karban is tartjuk, hiszen mi ismerjük a legjobban az általunk megálmodott rendszer működését, annak vezérlési mátrixát, ami az egész épület tűzvédelmi rendszerére/rendszereire kihatással van. Ennek kapcsán, pl. ha az adott épületben bármiféle belső átalakításra kerül sor vagy egy épületet akár bővítenek, akkor a tűzjelző rendszert is ennek megfelelően kell módosítani, „tovább fejleszteni.” Ezt leginkább az tudja megtenni, aki ismeri az épületet magát és annak belső rendszereit a tűzjelző rendszertől kezdve, a többi kapcsolódó gépészeti és villamos rendszeren át.”

A legkönnyebb és leginkább „szeretett” forgatókönyv az, ha még a tervezési szakaszban kell a tűzjelző rendszert is „megrajzolni”, amelynek ilyenkor kizárólag az épület mérete, a funkciója, az abban esetleg tárolt anyagok mennyisége és/vagy tulajdonságai vagy az abba tervezett személyek száma és cselekvőképességük szabhatnak határt. Ha egy meglévő épületbe kell beilleszteni a jogszabályi előírásoknak is megfelelő tűzvédelmi rendszert, az mindig nagyobb kihívás, árulja el a SMARTme Kft. ügyvezetője.

„Ilyen esetben az épület vagy létesítmény – legyen az irodaház, kórház, üzem vagy esetleg egy műemléki épület – meglévő adottságait kell a lehető legjobban kihasználni, és törekedni kell arra, hogy a tűzjelző rendszer kiépítése ne járjon egy komplett épületátalakítással. Ehhez kreativitás, szaktudás, rendszerismeret és maximális „alkalmazkodóképesség” is szükséges.”

Móró Tibor egy igen fontos gondolattal zárja az interjút:

„Ne feledjük el: a tűzvédelem – annak passzív és aktív védelmi módjai - szinte minden munkahelyként funkcionáló épületben, kötelező elemként vannak jelen, ezért azok elhagyása, nem megfelelő kezelése, karbantartásuk vagy karbantartatásuk elmulasztása súlyos következményekkel jár vagy járhat… Nem éri meg a kockázatot!”

(a kép forrása: Freepik)

December 1-jéig bárki jelentkezhet a PROGmasters ingyenes IT-képzésére

December elsejéig lehet jelentkezni a PROGmasters ingyenes, kéthónapos képzésére, a végzettek garantáltan álláshoz jutnak alkalmazás üzemeltetőként - közölte a cég az MTI-vel.
2021. 11. 27. 14:00
Megosztás:

Akár 17 százalékkal is megemelkedhet decemberre a változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészlete

Az irányadó kamatok emelkedése miatt folyamatosan emelkedik a BUBOR mutató értéke is. Ez a mutató pedig közvetlenül befolyásolja a változó kamatozású lakáshitel kamatát, törlesztőrészletét. A Bankmonitor (https://bankmonitor.hu/) szakértőinek számítása szerint egy ilyen lakáskölcsön törlesztőrészlete decemberben akár 17,24 százalékkal is magasabb lehet, mint novemberben volt.
2021. 11. 27. 13:00
Megosztás:

November végéig igényelhető a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön a Magyar Bankholding tagbankjainál

November 30-ig elérhető a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank mintegy 474 MFB pontján a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön. A Magyar Bankholding tagbanki ügyfelei a program keretében eddig több mint 7100 hitelkérelem révén, 62 milliárd forint értékben igényelték a kedvezményes kölcsönt. Az államilag támogatott hitelkonstrukció a válság miatt nehéz helyzetbe került kisvállalkozásoknak és egyesületeknek nyújt hatékony segítséget.
2021. 11. 27. 12:00
Megosztás:

Melyik internetes újságot olvassák a legtöbben?

Az elmúlt hetekben a több online médiumot érintő terheléses támadások az Indexet sem kímélték, ráadásul múlt péntek óta a Facebook is korlátozza a piacvezető hírportál elérését. Az ügyfelek kampányainak teljesülésére a nehezített pálya nem lesz hatással.
2021. 11. 27. 11:00
Megosztás:

Nőtt az ásványvíz-, üdítő- és gyümölcsléforgalom

Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel
2021. 11. 27. 10:00
Megosztás:

Hollandiában újabb szigorításokat rendeltek el

A holland ügyvivő kormány péntek este újabb szigorításokat, közöttük éjszaki lezárásokat rendelt el a több mint két hete rendkívül magas számú koronavírus-fertőzött és az egyre súlyosbodó egészségügyi válság miatt.
2021. 11. 27. 08:00
Megosztás:

A NATO szerint párbeszédre lenne szükség Oroszországgal

A NATO-szövetségesek nyitottak a párbeszédre Oroszországgal, sajnálatos, hogy a moszkvai vezetés megszakította velünk a diplomáciai kapcsolatot, mivel most az eszmecserére nagy szükség lenne -jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteki brüsszeli sajtókonferenciáján.
2021. 11. 27. 07:00
Megosztás:

Innovatív ötleteket valósít meg a Magyar Közút

Világító burkolatjelekkel ellátott kerékpárutat adott át Zalalövőn az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken; Schanda Tamás az eseményen elmondta, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. (MK) 2018 áprilisában létrehozott egy kísérleti építési bizottságot, amelynek pályázatán azóta 28 innovatív termék vagy technológia bizonyíthatta gyakorlati alkalmazhatóságát a mindennapi közlekedésben.
2021. 11. 27. 06:00
Megosztás:

Az EB megszünteti az oltóanyagok exportkontrollját

Az Európai Bizottság januártól megszünteti a koronavírus elleni oltóanyagokra vonatkozó exportkontrollját, amely megkövetelte az Unióval szerződést kötött vakcinagyártó vállalatoktól, hogy előre értesítsék az uniós tagállami hatóságokat a legyártott oltóanyagok kivitelének szándékáról - jelentette be pénteken a brüsszeli testület illetékes szóvivője.
2021. 11. 27. 05:00
Megosztás:

Meddig igényelhető a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön?

A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön november 30-ig érhető el a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank MFB pontjain - közölte a Magyar Bankholding pénteken az MTI-vel.
2021. 11. 27. 04:05
Megosztás:

A 6-os lottón most van egy tuti, 100%-os nyerési módszer!

A magyarországi lottójátékok nagyban különböznek abban - és sokan ezt nem is tudják - , hogy mekkora esélyünk van megnyerni a telitalálatot. A hazai 6-os lottó történetében a jelenlegi nyeremény rekordszintű, hiszen vasárnap 2,616 milliárd forint a megnyerhető összeg. Durva nem? A hazai lottójátékok közül a legkisebb esélye annak van, aki az 5-ös lottón próbál szerencsét, hiszen ahhoz, hogy 90 számból eltalálja valaki az 5 kisorsolt számot, annak közel egy a 44 millióhoz az esélye. A 6-os lottón ezzel szemben ahol 45 számból kell 6-ot helyesen megjelölni már jóval nagyobb valószínűséggel indulhatunk el a fődíjért. Hogyan lehet tutira, azaz 100%-os biztonsággal telitalálatunk a 6-os lottón, ahol most hétvégén a főnyeremény összege meghaladja a 2,6 milliárd forintot? Mutatjuk a módszert, ami mindenki számára rendelkezésre áll.
2021. 11. 27. 04:01
Megosztás:

Egyre több nyilvános hely csakis oltási igazolvánnyal látogatható Katalóniában

Katalóniában egyre több nyilvános hely -például étterem, edzőterem, mozi és idősotthon- péntektől kizárólag oltási igazolvánnyal vagy negatív koronavírusteszttel látogatható, ez eddig csak az éjszakai szórakozóhelyeken volt követelmény.
2021. 11. 27. 03:00
Megosztás:

Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezet be az afrikai mutáns miatt

Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
2021. 11. 27. 02:00
Megosztás:

Peking tiltakozik az amerikai kongresszusi küldöttség tajvani látogatása miatt

Peking tiltakozását fejezte ki pénteken amiatt, hogy az amerikai kongresszus öttagú delegációt küldött Tajvanra, amelyet Kína saját területének tekint.
2021. 11. 27. 01:00
Megosztás:

Növekedett a horvát gazdaság

A horvát gazdaság teljesítménye 15,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) pénteken.
2021. 11. 26. 23:00
Megosztás:

Vékonykliens munkaállomásokkal támogatja a Delta Technologies a debreceni szakemberképzést

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Delta Technologies Nyrt. kiemelt figyelmet fordít az oktatási intézmények digitális felzárkóztatására. Ezen törekvés mentén a társaság leányvállalata, a Delta Systems Kft. a Delta Informatika Zrt-vel közösen összesen 1 000 darab vékonykliens munkaállomással járult hozzá a Debreceni Szakképzési Centrum eszközparkjának fejlesztéséhez.
2021. 11. 26. 22:00
Megosztás:

Mélyponton a Brent olajfajta ára

Több mint öthavi mélypontra esett a Brent olajfajta ára pénteken késő délután azokra a félelmekre, hogy ha tovább terjed a koronavírus Dél-afrikai Köztársaságban felfedezett új variánsa, akkor újra bezárkózhatnak az országok, és korlátozhatják a közlekedést, ami a kőolaj iránti kereslet drasztikus esésével járhat ugyanúgy, mint a járvány első hulláma idején.
2021. 11. 26. 21:00
Megosztás:

Gyengüléssel zártak a főbb európai piacok

Régóta nem tapasztalt nagy mértékben gyengültek a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken, miután a befektetők szabadultak a részvényektől azokra a félelmekre, hogy komoly károkat okozhat a világgazdaságnak az a Dél-Afrikában megjelent új koronavírus-változat, amely több mint 30 mutációval terjed, így könnyebben kikerülheti a szervezet immunválaszát.
2021. 11. 26. 20:00
Megosztás:

A rugalmas logisztika tartja életben az ellátási láncokat

A világgazdaság ismét fellendülőben van, a meredeken növekvő keresletnek azonban nem csak a folytatódó világjárvány, hanem egyre inkább az anyaghiány miatt is meg kell küzdenie. Ez történelmi kihívást és igazi próbatételt jelent az ellátási láncok és a globális hálózatok számára. A DACHER szakértői szerint a logisztikai vállalatok partnerként és megoldásszállítóként keresettebbek, mint valaha.
2021. 11. 26. 19:30
Megosztás:

A nemzetközi hangulat ma jól lehúzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 1403,12 pontos, 2,68 százalékos csökkenéssel, 50 961,25 ponton zárt pénteken.
2021. 11. 26. 19:00
Megosztás: