Új iparági mérőszám támogatja a magyar pénzügyi szektor fenntarthatósági törekvéseit

A Mastercard ma közzétett új jelentése szerint sok magyar fogyasztó szeretne több tájékoztatást kapni bankja fenntartható tevékenységéről. Miközben a magyar pénzintézetek többsége egyre több lépést tesz a fenntarthatóság érdekében, legyen szó saját működésük szén-dioxid-semlegesítéséről, úgynevezett zöld termékek és szolgáltatások bevezetéséről, finanszírozásról vagy akár partnerhálózatuk bevonásáról, az ügyfelek kétharmada (60%) mégsem tud erről.

Új iparági mérőszám támogatja a magyar pénzügyi szektor fenntarthatósági törekvéseit

"A pénzügyi intézmények kulcsfontosságú szerepet játszanak a fenntartható társadalom felé vezető úton, hiszen nagyon kiterjedt kapcsolati hálózattal rendelkeznek lakossági és üzleti ügyfeleik, partnereik és természetesen saját kollégáik tekintetében  egyaránt. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy minden lehetséges eszközzel támogassuk ez irányú törekvéseiket. A Fenntarthatósági Percepciós Index egy tükör és egy iránytű is egyben, melynek célja, hogy aktuális képet nyújtson a magyar pénzügyi szektor környezeti fenntarthatósági állapotáról, így arról is, hogy ez hogyan jelenik meg az ügyfelek felé és milyen fejlődési lehetőség áll a bankok előtt” - mondta Eölyüs Endre, a Mastercard magyarországi és szlovéniai országigazgatója. A Mastercardnál mi is törekszünk arra, hogy a legfontosabb tanulságokat beépítsük a mindennapi működésünkbe, mert hiszünk abban, hogy mindannyian tehetünk még további lépéseket ezen az úton."

Az index a következő három pillérből áll, amelyek együttesen adják a végső pontszámot egy 0-tól 100-ig terjedő skálán:

-A banki felkészültségi percepció a Mastercard által a kiválasztott bankok együttműködésével végzett elsődleges kutatáson alapul, és a szereplők környezeti fenntarthatósági teljesítményét értékeli saját bevalláson alapuló adatokon keresztül.

-Fogyasztói percepció: A bankszektor környezeti fenntarthatóságával kapcsolatos fogyasztói megítélés felmérése mérhető módon, valamint a magyar fogyasztói csoportok általános fenntarthatósági tudásszintjének meghatározása. E pillér adatállományát szintén egy harmadik fél, az Impetus Research piackutató szervezet által folytatott primer kutatással gyűjtötték össze.

-Az átláthatósági pillér a kiválasztott bankokat fenntarthatósági jelentéseik eredményei alapján pontozza, hogy segítse őket abban, hogy megbízható és informatív fenntarthatósági jelentéseket készítsenek, amelyek összhangban vannak a szabályozói iránymutatásokkal. Az index ezen pillére a Mastercard által végzett háttértanulmányok alapján készült.

2023-ban a Fenntarthatósági Percepciós index 100-ból 57 pontot ér el. Ez a pontszám az egyes pillérek pontszámaiból tevődik össze: 65 a banki felkészültségi-, 40 a fogyasztói percepció- és 76 az átláthatóság alindex.

Az index egyik legfontosabb megállapítása, hogy a hazai bankok már elindultak a fenntarthatóság felé vezető úton - részben a szabályozói megfelelés, részben a növekvő fogyasztói elvárások miatt -, de sok esetben az ügyfelek nem látják ezeket az erőfeszítéseket. Jó példa erre, hogy bár a zöld banki termékek és szolgáltatások minden pénzintézetnél elérhetőek, az ügyfelek alig ötöde (21%) tud ezekről. A videobankolás ma már szintén lehetőség az összes megkérdezett banknál, mégis az ügyfelek közel 60%-a nem tudott róla. A Digitalizáció komponens azonban 77 ponttal a legmagasabb pontszámot érte el a fogyasztói megítélés alindexben, ami a magyar bankok erejét mutatja ezen a területen. Összességében a három részindex közül a Fogyasztói percepció érte el a legalacsonyabb pontszámot (40), ami lényegesen alacsonyabb, mint a Banki felkészültség megítélése részindex 65 pontja. Ez utóbbi pontszám meghaladja a fenntarthatósági percepció-index összpontszámát (57), ami arra utal, hogy a magyar bankok már tesznek lépéseket a környezeti fenntarthatóság irányába, de több területen van még hova fejlődni: a gazdaság fenntarthatóbbá tétele a zöld hitelezés további javítása és több fenntarthatósági termék bevezetése, valamint a fenntarthatóságra összpontosító nemzetközi szövetségekhez való csatlakozás. Emellett az üzleti stratégiában és a működésben is van további fejlesztési potenciál.

A jelentésből az is kiderül, hogy a fenntarthatóság egyre fontosabb kérdés a magyarok számára: minden harmadik megkérdezett hajlandó lenne pénzintézetet váltani annak érdekében, hogy banki ügyletei fenntarthatóbbak legyenek. Ugyanilyen arányban nyilatkoztak a fogyasztók arról, hogy akár még többet is fizetnének azért, hogy a banki szolgáltatások fenntarthatóbbak legyenek. Ez az arány a fiatal, környezettudatos ügyfelek körében 50%.

A fogyasztók több mint egyötöde a fenntartható anyagokból (pl. újrahasznosított műanyag, kukoricakeményítő stb.) készült betéti- és hitelkártyákat, a környezetbarát ügyfélkommunikációt (pl. digitális csatornákon keresztül), a banki nyereség fenntartható célokra történő felajánlását, valamint a környezetbarát fiókok és a digitális banki szolgáltatások fejlesztését jelölte meg a legfontosabb fejlesztendő területként.

Az átláthatóság alindex - amely a bankok nyilvános környezeti fenntarthatósági jelentéseinek minőségét értékeli- kapta a legmagasabb pontszámot (76), ami azt jelzi, hogy a magyar bankszektor már előrehaladást ért el a környezetvédelmi stratégiájának és teljesítményének nyilvánosságra hozatala terén, ami növeli a működés átláthatóságát. További fejlesztésekkel az is biztosítható, hogy a fogyasztók, a befektetők és a nyilvánosság tájékozódjon a bankok fenntarthatósági erőfeszítéseiről.

Az összesített jelentés közzététele mellett a Mastercard minden banknak megküldi egyéni eredményeit, hogy támogassa a fenntarthatóbbá válásukat.

A magyar pénzügyi szolgáltatók környezettudatos átalakulásának támogatása e jelentéssel egybeesik a Mastercard fenntarthatósági küldetésével: jót cselekedve jót tenni. A technológiai vállalat 2020-ban megalakította a Priceless Planet Koalíciót, amelynek célja, hogy a vállalatok és a fogyasztók összefogásával 100 millió fa helyreállítását finanszírozzák a kibocsátás csökkentése, a biológiai sokféleség javítása és a helyi közösségek jóléte érdekében. A Mastercard a svéd fintech céggel, a Doconomyval együttműködve létrehozta a Carbon Calculator-t, egy API-t, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy a banki alkalmazáson keresztül megtekinthessék vásárlásaik becsült szén-dioxid-kibocsátását. A Mastercard úgy véli, hogy a magyar pénzintézetek fenntarthatóság iránti elkötelezettségét már most is jól mutatja, hogy egyre több intézmény csatlakozik ezekhez a kezdeményezésekhez.

Magyar innováció forradalmasítja az őssejt-donációkat

A Gloster Infokommunikációs Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (Gloster) globális csontvelő donor és őssejt nyilvántartó rendszert fejleszt a Német Vöröskeresztnek 250 ezer euróért (mintegy 95 millió forint) - közölte a cég hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 12. 11. 16:30
Megosztás:

Kerékpárút épült Kéthely és Balatonmáriafürdő között

Befejeződött a kerékpárút építése a Somogy vármegyei Kéthely és Balatonmáriafürdő között, a 465 millió forintos beruházás utolsó ütemének műszaki átadására hétfőn került sor - tájékoztatta Kéthely önkormányzata az MTI-t.
2023. 12. 11. 16:00
Megosztás:

Zajlik az elmúlt évek uniós projektjeinek zárása

Zajlik a 2014-2020-as időszakban finanszírozott uniós projektek zárása és elszámolása, az eddigi adatok alapján Magyarország pénzügyi kerete 95 százalékát használta fel - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén hétfői meghallgatásán.
2023. 12. 11. 15:30
Megosztás:

Nyereséges évet zár a Start Garancia Zrt.

Idén is eredményesen támogatta a gazdaságfejlesztési célokat a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Start Garancia Zrt. : a társaság kezességvállalási állománya december elejére elérte a 300 milliárd forintot, ami közel 50 százalékkal több a tavaly év véginél - közölte a társaság az MTI-vel hétfőn.
2023. 12. 11. 15:00
Megosztás:

Zárult a Virginia dohány felvásárlása

Eredményesen, 49 százalékos növekedéssel zárta a Virginia dohány felvásárlását a tavalyi évhez képest a Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért és feldolgozásért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. (DOFER Zrt.) - közölte az MTI-vel a vállalat.
2023. 12. 11. 14:30
Megosztás:

Meghosszabbította az Unió a Malival szemben bevezetett korlátozó intézkedéseket

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei további egy évvel, 2024. december 14-ig meghosszabbították a Malival szemben 2021-ben elrendelt korlátozó intézkedések hatályát - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2023. 12. 11. 14:00
Megosztás:

Az igazi gondoskodás nem a segélyek világa

Az igazi gondoskodás nem a segélyek világa, ha lehet, jövedelmet és bért kell biztosítani mindenkinek; ezt a "melót" nem végezte el a baloldali kormányzás 2010. előtt - jelentette ki a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) rehabilitációs konferenciáján hétfőn Budapesten, a BKIK székházában.
2023. 12. 11. 13:30
Megosztás:

Korszerűsítették a Műjégpálya, a Magyar Zene Háza, az Olof Palme Ház és a Néprajzi Múzeum távhűtését

Mintegy 227 millió forintból korszerűsítették a Műjégpálya, a Magyar Zene Háza, az Olof Palme Ház és a Néprajzi Múzeum távhűtését - közölte a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2023. 12. 11. 13:00
Megosztás:

Nőtt a száz legeredményesebb vasi cég árbevétele 2022-ben

A száz legeredményesebb Vas vármegyei vállalkozás nettó árbevétele 2022-ben együttesen meghaladta az 1882,712 milliárd forintot, ez 18,7 százalékkal több, mint az évben - olvasható a TOP 100 Vas vármegye című, hétfőn Szombathelyen bemutatott kiadványban.
2023. 12. 11. 12:30
Megosztás:

Csökkent az éves infláció Csehországban

Novemberben az éves infláció 7,3 százalékra mérséklődött az októberi 8,5 százalékról Csehországban - közölte hétfőn a Cseh Statisztikai Hivatal Prágában.
2023. 12. 11. 12:00
Megosztás:

Miskolc jövőre U16-os női kosárlabda Eb-t rendez

Miskolcon rendezik jövőre az U16-os női kosárlabda Európa-bajnokságot.
2023. 12. 11. 11:30
Megosztás:

A digitalizáció csak lassan érvényesül a könyvpiacon

A magyarok 42 százaléka olvas valamilyen gyakorisággal nyomtatott könyvet, ez az érték e-könyvek esetén 11 százalék, míg az e-hangoskönyveknél 7 százalék - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készült kutatás, amelynek eredményéről hétfőn tájékoztatta az MTI-t a hatóság kommunikációs igazgatóság.
2023. 12. 11. 11:00
Megosztás:

Szinte semmit se változtak az indexek az európai tőzsdéken

Vegyesen, alig változó indexekkel indult hétfőn a kereskedés a főbb euróai értékpapírpiacokon. A tőzsdék pénteken indexemelkedéssel zártak.
2023. 12. 11. 10:30
Megosztás:

Kisebb emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde

Enyhe emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint, miután a BUX 244,97 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 58 669,83 ponton, új történelmi rekordon zárt pénteken.
2023. 12. 11. 10:00
Megosztás:

A márkanév tényleg a mindenség?

A nutellás kenyeret szereted? - miközben megfogalmazzuk ezt a kérdést, mind ugyanarra a mogyorókrémre gondolunk. De sokan nem is a Nutellát szeretjük, hanem magát a mogyorókrémet, csokikrémet. Erős berögződésként maradhatott meg gyerekkorunkból a Nutella márka neve. Vajon hány ilyen márka neve maradt meg bennünk egy-egy termékcsoport “gyűjtőneveként”?
2023. 12. 11. 09:45
Megosztás:

Többféle férfi stoplis cipő közül tudunk válogatni

A labdarúgáshoz általában az egyik legfontosabb kiegészítő a focicipő. Ma már többféle típus is elérhető a piacon. Az is befolyásoló tényező, hogy pontosan milyen pályán akarjuk a lábunkra húzni az adott modellt. Természetes fűvel borított futballpályán a stoplis cipő lesz a legjobb választás.
2023. 12. 11. 09:15
Megosztás:

Erősödéssel nyitott ma reggel a forint

Erősödött a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 11. 08:30
Megosztás:

Újabb mérföldkő gazdaságfehérítésben

Már másfél millióan regisztráltak a NAV online számlarendszerébe, amely 2018. július 1-jén debütált, közülük mintegy 1,3 millióan már szolgáltattak is adatot.
2023. 12. 11. 08:00
Megosztás:

Top 5 Meme Coins To Buy In 2024

Explore the top 5 meme coins poised for growth in 2024. This guide highlights the leading meme-based cryptocurrencies that blend humor, community, and investment potential.
2023. 12. 11. 07:59
Megosztás:

A szegénységgel küzdőkre hívja fel a figyelmet a Katolikus Karitász

Egymillió csillag a szegényekért címmel hirdetett szolidaritási akciót Katolikus Karitász, hogy felhívja a figyelmet a napi megélhetési problémákkal küzdőkre.
2023. 12. 11. 07:00
Megosztás: