Új iparági mérőszám támogatja a magyar pénzügyi szektor fenntarthatósági törekvéseit

A Mastercard ma közzétett új jelentése szerint sok magyar fogyasztó szeretne több tájékoztatást kapni bankja fenntartható tevékenységéről. Miközben a magyar pénzintézetek többsége egyre több lépést tesz a fenntarthatóság érdekében, legyen szó saját működésük szén-dioxid-semlegesítéséről, úgynevezett zöld termékek és szolgáltatások bevezetéséről, finanszírozásról vagy akár partnerhálózatuk bevonásáról, az ügyfelek kétharmada (60%) mégsem tud erről.

Új iparági mérőszám támogatja a magyar pénzügyi szektor fenntarthatósági törekvéseit

"A pénzügyi intézmények kulcsfontosságú szerepet játszanak a fenntartható társadalom felé vezető úton, hiszen nagyon kiterjedt kapcsolati hálózattal rendelkeznek lakossági és üzleti ügyfeleik, partnereik és természetesen saját kollégáik tekintetében  egyaránt. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy minden lehetséges eszközzel támogassuk ez irányú törekvéseiket. A Fenntarthatósági Percepciós Index egy tükör és egy iránytű is egyben, melynek célja, hogy aktuális képet nyújtson a magyar pénzügyi szektor környezeti fenntarthatósági állapotáról, így arról is, hogy ez hogyan jelenik meg az ügyfelek felé és milyen fejlődési lehetőség áll a bankok előtt” - mondta Eölyüs Endre, a Mastercard magyarországi és szlovéniai országigazgatója. A Mastercardnál mi is törekszünk arra, hogy a legfontosabb tanulságokat beépítsük a mindennapi működésünkbe, mert hiszünk abban, hogy mindannyian tehetünk még további lépéseket ezen az úton."

Az index a következő három pillérből áll, amelyek együttesen adják a végső pontszámot egy 0-tól 100-ig terjedő skálán:

-A banki felkészültségi percepció a Mastercard által a kiválasztott bankok együttműködésével végzett elsődleges kutatáson alapul, és a szereplők környezeti fenntarthatósági teljesítményét értékeli saját bevalláson alapuló adatokon keresztül.

-Fogyasztói percepció: A bankszektor környezeti fenntarthatóságával kapcsolatos fogyasztói megítélés felmérése mérhető módon, valamint a magyar fogyasztói csoportok általános fenntarthatósági tudásszintjének meghatározása. E pillér adatállományát szintén egy harmadik fél, az Impetus Research piackutató szervezet által folytatott primer kutatással gyűjtötték össze.

-Az átláthatósági pillér a kiválasztott bankokat fenntarthatósági jelentéseik eredményei alapján pontozza, hogy segítse őket abban, hogy megbízható és informatív fenntarthatósági jelentéseket készítsenek, amelyek összhangban vannak a szabályozói iránymutatásokkal. Az index ezen pillére a Mastercard által végzett háttértanulmányok alapján készült.

2023-ban a Fenntarthatósági Percepciós index 100-ból 57 pontot ér el. Ez a pontszám az egyes pillérek pontszámaiból tevődik össze: 65 a banki felkészültségi-, 40 a fogyasztói percepció- és 76 az átláthatóság alindex.

Az index egyik legfontosabb megállapítása, hogy a hazai bankok már elindultak a fenntarthatóság felé vezető úton - részben a szabályozói megfelelés, részben a növekvő fogyasztói elvárások miatt -, de sok esetben az ügyfelek nem látják ezeket az erőfeszítéseket. Jó példa erre, hogy bár a zöld banki termékek és szolgáltatások minden pénzintézetnél elérhetőek, az ügyfelek alig ötöde (21%) tud ezekről. A videobankolás ma már szintén lehetőség az összes megkérdezett banknál, mégis az ügyfelek közel 60%-a nem tudott róla. A Digitalizáció komponens azonban 77 ponttal a legmagasabb pontszámot érte el a fogyasztói megítélés alindexben, ami a magyar bankok erejét mutatja ezen a területen. Összességében a három részindex közül a Fogyasztói percepció érte el a legalacsonyabb pontszámot (40), ami lényegesen alacsonyabb, mint a Banki felkészültség megítélése részindex 65 pontja. Ez utóbbi pontszám meghaladja a fenntarthatósági percepció-index összpontszámát (57), ami arra utal, hogy a magyar bankok már tesznek lépéseket a környezeti fenntarthatóság irányába, de több területen van még hova fejlődni: a gazdaság fenntarthatóbbá tétele a zöld hitelezés további javítása és több fenntarthatósági termék bevezetése, valamint a fenntarthatóságra összpontosító nemzetközi szövetségekhez való csatlakozás. Emellett az üzleti stratégiában és a működésben is van további fejlesztési potenciál.

A jelentésből az is kiderül, hogy a fenntarthatóság egyre fontosabb kérdés a magyarok számára: minden harmadik megkérdezett hajlandó lenne pénzintézetet váltani annak érdekében, hogy banki ügyletei fenntarthatóbbak legyenek. Ugyanilyen arányban nyilatkoztak a fogyasztók arról, hogy akár még többet is fizetnének azért, hogy a banki szolgáltatások fenntarthatóbbak legyenek. Ez az arány a fiatal, környezettudatos ügyfelek körében 50%.

A fogyasztók több mint egyötöde a fenntartható anyagokból (pl. újrahasznosított műanyag, kukoricakeményítő stb.) készült betéti- és hitelkártyákat, a környezetbarát ügyfélkommunikációt (pl. digitális csatornákon keresztül), a banki nyereség fenntartható célokra történő felajánlását, valamint a környezetbarát fiókok és a digitális banki szolgáltatások fejlesztését jelölte meg a legfontosabb fejlesztendő területként.

Az átláthatóság alindex - amely a bankok nyilvános környezeti fenntarthatósági jelentéseinek minőségét értékeli- kapta a legmagasabb pontszámot (76), ami azt jelzi, hogy a magyar bankszektor már előrehaladást ért el a környezetvédelmi stratégiájának és teljesítményének nyilvánosságra hozatala terén, ami növeli a működés átláthatóságát. További fejlesztésekkel az is biztosítható, hogy a fogyasztók, a befektetők és a nyilvánosság tájékozódjon a bankok fenntarthatósági erőfeszítéseiről.

Az összesített jelentés közzététele mellett a Mastercard minden banknak megküldi egyéni eredményeit, hogy támogassa a fenntarthatóbbá válásukat.

A magyar pénzügyi szolgáltatók környezettudatos átalakulásának támogatása e jelentéssel egybeesik a Mastercard fenntarthatósági küldetésével: jót cselekedve jót tenni. A technológiai vállalat 2020-ban megalakította a Priceless Planet Koalíciót, amelynek célja, hogy a vállalatok és a fogyasztók összefogásával 100 millió fa helyreállítását finanszírozzák a kibocsátás csökkentése, a biológiai sokféleség javítása és a helyi közösségek jóléte érdekében. A Mastercard a svéd fintech céggel, a Doconomyval együttműködve létrehozta a Carbon Calculator-t, egy API-t, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy a banki alkalmazáson keresztül megtekinthessék vásárlásaik becsült szén-dioxid-kibocsátását. A Mastercard úgy véli, hogy a magyar pénzintézetek fenntarthatóság iránti elkötelezettségét már most is jól mutatja, hogy egyre több intézmény csatlakozik ezekhez a kezdeményezésekhez.

Visszautasítja a sajtóban megjelent állításokat a Diákhitel Központ

A diákhitelt, ahogy korábban is, a Diákhitel Központ folyósítja az ügyfelek különböző bankoknál vezetett folyószámláira, a rendkívül kedvezményes Diákhitel Számlát biztosító pénzintézetek kiválasztása transzparens módon, a nyilvánosság tájékoztatása mellett zajlott - közölte a Diákhitel Központ pénteken, hozzátéve, hogy a 24.hu oldalán megjelent, a diákhitelezés jövőjével kapcsolatos állítások minden alapot nélkülöznek.
2024. 05. 25. 07:00
Megosztás:

Együttműködést kötött az EXIM Magyarország a görög exporthitel-ügynökséggel

A két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében együttműködési megállapodást írt alá az EXIM Magyarország és görög partnerszervezete, az Export Credit Greece (ECG) a május 21-23. között Athénban rendezett Berni Unió Prágai Klubjának ülésén - közölte az EXIM Magyarország pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 25. 06:00
Megosztás:

Az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajója lettünk

Magyarország mára az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajójává vált Közép-Európában, az ágazatban dolgozók száma öt év alatt a duplájára nőtt és átlépte a százezret - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Nyíregyházán.
2024. 05. 25. 05:00
Megosztás:

5 dolog, amit már most könnyen digitalizálhatnánk a munkában

Már régen elmúltak azok az idők, amikor minden szerződést és számlát papír alapon, postai úton kellett eljuttatni a célszemélyhez, és egy ideje már a céges irattárakat is szerverekre cseréltük. A mai napig vannak viszont olyan feladatok, amelyeket manuálisan vagy személyesen végzünk – ahelyett, hogy már elérhető technológiai megoldásokra bíznánk magunkat. Íme öt olyan tevékenység, amit már a jelenleg elérhető eszközökkel is könnyen digitalizálhatnánk a mindennapokban.
2024. 05. 25. 03:20
Megosztás:

Ez fog történik a Te pénzeddel is, ha Magyarország bevezeti az eurót

Az euró bevezetése egy országban számos gazdasági, pénzügyi és társadalmi hatással járhat. A magyar forint helyett az euró bevezetése hasonló hatásokat eredményezne, mint amiket más eurózóna tagországokban tapasztaltak. Nézzük meg a fontosabb hatásokat!
2024. 05. 25. 02:30
Megosztás:

Az Új Kripto szezon bullish, a befektetők gyorsan halmozzák fel ezeket a top altcoinokat a KANG Mellett

Miközben számos kriptovaluta folytatja a kilábalást a medvepiac végéhez közeledve, a kereskedők gyorsan felhalmozzák a legjobb altcoinokat, mivel ezek lenyűgöző teljesítményt mutatnak a piacon. Ezek az altcoinok, nevezetesen a Polkadot, az Avalanche, a Thorchain és a Near Protocol kiemelkedtek a többiek közül, az elemzők többségüknél kitörést prognosztizálnak. Ugyanebben a szellemben a kereskedők rohannak felhalmozni a KangaMoon (KANG) nevű új kriptovalutát is, amely a GameFi iparág átalakítására összpontosít, és a szakértők az egyik legjobb megvásárolható kriptovalutának tartják.
2024. 05. 25. 02:00
Megosztás:

Élettársad van nem pedig házastársad? Akkor most bajba kerülhetsz!

Még mindig sokan nincsenek tisztában az élettársak vagyonjogi viszonyaival (pedig becslések szerint megközelítőleg egymillió magyar ember él ebben a formában jelenleg), olyannyira, hogy egy friss MOKK-kutatás szerint az élettársi közösségben élő emberek töredéke tudja csak, hogy milyen jogi szabályok vonatkoznak rájuk. Cikkünkből most minden kiderül!
2024. 05. 25. 01:30
Megosztás:

Munkaviszonnyá válhat a taxisok és ételfutárok munkája?

Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. Ez egy nagy fejlemény az európai uniós jogalkotásban, melyet dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője segítségével vizsgálunk meg.
2024. 05. 25. 01:00
Megosztás:

2024 a kripto gaming visszatérésének éve? Mutatjuk a legjobb gaming érméket!

A globális kriptovaluta piac pozitív árfolyam-mozgásokat produkál, a feltételezések szerint ugyanis a SEC hamarosan engedélyezi az Ethereum ETF-eket.
2024. 05. 25. 00:01
Megosztás:

Fittyet hány a magas kamatokra az amerikai gazdaság

Az Egyesült Államokban az S&P feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe májusban 50,9-re emelkedett az áprilisi 50 pontról.
2024. 05. 24. 23:00
Megosztás:

Mesterséges intelligencia innovációs központot nyitott Bukarestben a Genpact

Mesterséges intelligencia innovációs központot nyitott Bukarestben a Genpact - írja az economedia.ro.
2024. 05. 24. 22:00
Megosztás:

Új elnököt választott az MGYOSZ

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary), a legnagyobb múltra visszatekintő hazai munkaadói szervezet. Az MGYOSZ közgyűlésén egyhangúlag választották meg négy évre Lakatos Péter, aki 8 éve vesz részt aktívan a szövetség építésében, az elmúlt 4 évben a szervezet társelnöke volt.
2024. 05. 24. 21:00
Megosztás:

Indexcsökkenéssel zártak a főbb európai értékpapírpiacok

Gyenge kezdés után vegyes eredménnyel, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 05. 24. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 526,62 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 24. 19:30
Megosztás:

Erősödött pénteken a forint

Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon és nyereséggel fejezte be a hetet is.
2024. 05. 24. 19:00
Megosztás:

Nőtt a Zwack árbevétele, nyeresége csökkent

A Zwack Unicum Nyrt. 2023-2024-es üzleti évében 36,9 milliárd forint bruttó árbevételt ért el, 4,5 százalékkal többet az előző évihez képest; adózott eredménye 2,9 milliárd forint volt, 15,7 százalékkal csökkent - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 05. 24. 18:30
Megosztás:

Az első negyedévben rekordösszegű osztalékot fizettek ki világszerte

Rekordszintű osztalékot fizettek ki a cégek a világon az idei első negyedévben - áll a Janus Henderson brit alapkezelő jelentésében.
2024. 05. 24. 18:00
Megosztás:

Rekordbevétele volt előző évben Csehországnak a turizmusból

Tavaly 174,9 milliárd koronát (2798,4 milliárd forint) költöttek el a külföldi turisták Csehországban; az új rekordot jelentő összeg 34,5 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi, míg a koronavírus-járvány előtti, 2019-es rekordbevételeket 4,4 százalékkal haladja meg - derült ki a Czech Tourism állami idegenforgalmi ügynökség által pénteken nyilvánosságra hozott közleményből.
2024. 05. 24. 17:30
Megosztás:

Az elektromos autók akkumolátorainál oda kell figyelni a tartósságra és megfelelő cserére

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.
2024. 05. 24. 17:00
Megosztás:

Erősödésre számít a Duna House idén az ingatlanpiacon

Erősödő befektetői aktivitásra számít a Duna House idén az ingatlanpiacon: 2024. első negyedévének átlagában vidéken a vásárlók 25 százaléka, Budapesten a vásárlók 34 százaléka került ki a befektetők közül.
2024. 05. 24. 16:30
Megosztás: