Új vállalásokat jelentett be az Exxon a gyorsabb zöldátmenetért

Újabb kötelezettségvállalásokat jelentett be az Exxon a karbonsemlegességhez vezető út lerövidítése érdekében. A vállalat innovációi nem csak azt teszik lehetővé, hogy az átállás egyik vezérhajója legyen, de az általa kifejlesztett megoldásokkal, illetve az oktatásra gyakorolt hatások révén más piaci szereplők kibocsátáscsökkentési céljainak eléréséhez is

Új vállalásokat jelentett be az Exxon a gyorsabb zöldátmenetért

A szükséges innovációs kapacitás és tőkeerő is rendelkezésre áll ahhoz, hogy a karbonsemlegesség eléréséig vezető folyamatban a kibocsátáscsökkentést szolgáló technológiák finanszírozása, illetve az energiaellátás folyamatossága is biztosítható legyen – derül ki az Exxon „Advancing Climate Solutions 2022 Progress Report” kiadványából, amely a zöldátmenet gyorsítását szolgáló stratégiai lépésekre is kitér. Az energetikai szektor szereplői rendre felülvizsgálják karbonsemlegességi stratégiáikat és az eddig megtett intézkedéseiket azzal a céllal, hogy az újabb innovációs eredmények segítségével, illetve a változó társadalmi elvárásokhoz és piaci igényekhez alkalmazkodva minél hatékonyabbá és gyorsabbá tegyék a nulla karbonkibocsátás elérésének folyamatát. Mint a fenti törekvés jegyében összeállított jelentés hangsúlyozza, az Exxon 2050-re kívánja elérni a karbonsemleges működést, de egyes részterületeken, például az Új-Mexikó és Texas határán húzódó Permia Basin olaj- és gázmezőn a kitermelés karbonlábnyomát már 2030-ra nullára tervezi redukálni. Szintén a stratégia részét képezi a szén-dioxid-leválasztásba és -tárolásba irányuló beruházások fokozása, valamint a hidrogén-előállítás és a bioüzemanyag-gyártás fejlesztése. A bioüzemanyagok terén a kapacitásnövelés egyértelműen a bővülő piac igényeinek kielégítését szolgálja: a vállalat globális piaci prognózisa szerint a 2030-ig terjedő időszakban a legtöbb termékfajtánál, így a benzin, a dízel és a fűtőolaj esetében a kereslet stagnál majd, ugyanakkor a bioüzemanyagok esetében kiugró, 60 százalékos bővülésre lehet számítani. A terv része a vállalati szintű üvegházgáz-intenzitás 20-30 százalékos csökkentése (a 2016-os szinthez képest), 40-50 százalékos csökkentés az upstream területen, a metánintenzitás 70-80 százalékos mérséklése a vállalat egészére vonatkozóan, valamint az ún. fáklyázás, vagyis az olajkitermelés közben elégetett földgáz és egyéb gyúlékony gázok mennyiségének 60-70 százalékos csökkentése az évtized végéig.

Az Exxon a következő hat évben több mint 15 milliárd dollárt kíván befektetni az alacsony kibocsátású technológiákba, illetve a szén-dioxidnak a környezetből történő kivonásába. A jelentés ugyanakkor figyelmeztet: nem csak a klímacélok elérése tesz szükségessé robusztus beruházásokat, hanem az energiaellátás folyamatosságának fenntartása is. Az IPCC (az ENSZ klímaügyi kormányközi szervezete) forgatókönyve a globális átlaghőmérséklet-emelkedés 2 Celsius fok alatt tartásáról – amit a klímaváltozási folyamat visszafordíthatósági küszöbének tekintenek - azt irányozza elő, hogy a világ olajkeresletét a 2019-es napi 97,4 millió hordóról 2050-re körülbelül 52 millió hordóra kell csökkenteni. Az IEA (Nemzetközi Energia Ügynökség) „nettó nulla” forgatókönyve NZE forgatókönyve 2050-re ennél is lényegesen alacsonyabb, napi 24 millió hordó keresletet irányoz elő. Ez drasztikus csökkenésnek tűnik, ugyanakkor a kitermelésbe történő invesztálás nélkül a jelenlegi olajmezők kimerülése miatt a kitermelés magától is ennél nagyobb mértékben, napi 11 millió hordónyira fog zuhanni. Még a már említett „nettó nulla” forgatókönyv is úgy számol, hogy mintegy 11 billió dollárnyi további beruházásra lenne szükség 2050-ig a kőolaj- és a földgázkitermelésben, hogy a világ energiaigényét kielégítsék.

Miközben 2050-ig a világ népessége várhatóan 9,7 milliárdra nő, a jövedelmek és a középosztály bővülése miatt az energiaigény is emelkedik, annak ellenére, hogy az energiahatékonyság növelése mérsékli az egy főre jutó fogyasztást. Az említett folyamatok nyomán a prognosztizált egyenleg 14 százalékos növekedést mutat a 2019-es szinthez képest. Az IEA úgy számol, hogy addigra a szél- és a napenergia a primerenergia-szükséglet 10 százalékát fedezi majd – megötszörözve a mai 2 százalékos arányt –, miközben a kőolaj és a földgáz részesedése még mindig meghaladja majd az 50 százalékot. Ezek a számok nem csak a zöldátmenet jelentős időigényére mutatnak rá, de arra is, milyen fontos, hogy a tényleges karbonsemlegesség mielőbbi elérése végett elegendő szellemi és anyagi erőforrás áramoljon az energiahatékonyság növelésébe, valamint a megtermelt szén-dioxidot a környezetből kivonni képes technológiákba.

Az Exxon mintegy 20 ezer tudóst és mérnököt alkalmaz többek között az alacsony energiaigényű technológiák, illetve a szén-dioxid-leválasztás és tárolás megoldásainak fejlesztése területén. A vállalat az elmúlt évtized során több mint 1000 tudományos publikációval és 10 ezer szabadalommal gazdagította a világot. Együttműködik nyolcvan egyetemmel, négy energetikai centrummal és az USA Nemzeti Laboratóriumainak hálózatával annak érdekében, hogy innovációi minél szélesebb körben hozzájáruljanak a klímaválság megelőzéséhez és a zöldátmenet lerövidítéséhez. Mindezek miatt a saját klímacéljainak elérése mellett hatékonyan tud hozzájárulni más piaci szereplők karbonsemlegességének eléréséhez is.

Szerbia folytatja a koszovói helyzet rendezését célzó tárgyalásokat

Kétnapos, dulakodástól sem mentes vita után elfogadta a szerb képviselőház azt a jelentést, amely a Szerbia és Koszovó közötti tárgyalási folyamat utóbbi öt hónapjára vonatkozott. A parlamentben vérre menő vita folyt arról, hogy Szerbiának hogyan kell kezelnie a kialakult helyzetet.
2023. 02. 04. 10:00
Megosztás:

BKV: egységes szakszervezeti állásponttal folytatódtak a bértárgyalások

A BKV munkavállalói oldalát képviselő több szakszervezet egységes javaslattal érkezett a 2023-as bérmegállapodás megkötésére irányuló tárgyalássorozat újabb ülésére, amelyben a szakszervezetek több sávos, százalékos béremelésre tesznek javaslatot - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 09:00
Megosztás:

Erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitás

Januárban erősödésnek indult az euróövezet gazdasági aktivitása hat havi lassulás után a londoni S&P Global Market Intelligence piackutató intézet beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.
2023. 02. 04. 08:00
Megosztás:

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlik Pásztó történelmi városmagjában

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpontban található középkori hangulatú "Romkert" területén. Lesz többek között Zsigmond király korát felidéző állandó kiállítás, középkori piac, szerveznek előadásokat és zenei fesztiválokat, megújítják a Csohány Galéria és a Gaál István emlékház épületeit, és rendezvényházat is kialakítanak - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2023. 02. 04. 07:00
Megosztás:

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 04. 05:00
Megosztás:

Budapest Airport: a forgalom tavaly év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2022-ben 12 205 070 utas fordult meg, az utasforgalom így az év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 03:00
Megosztás:

Több mint 200 kiállítóval nyit a 29. FeHoVa csütörtökön

A 29. FeHoVa kiállítás több mint 200 kiállítóval nyit jövő csütörtökön, és négy napon át lesz nyitva a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban - közölte a Hungexpo pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 02:00
Megosztás:

Megnövekedett hanghatásra kell számítani hétfőtől csütörtökig Szolnokon

Kiképzési feladatokat hajt végre a Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal pénteken közleményben az MTI-vel.
2023. 02. 04. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

A januári növekvő munkanélküliség miatt gyengüléssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 04. 00:01
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye januárban

Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
2023. 02. 03. 23:00
Megosztás:

Csökkent januárban a forgalomba helyezett új autók száma Németországban

Januárban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma Németországban, ezen belül nőtt a benzinesek száma és részaránya. Kevesebb teljesen elektromos új autót helyeztek forgalomba, a plug-in hibridek száma pedig a felére esett vissza a német szövetségi járműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) pénteki jelentése alapján.
2023. 02. 03. 22:00
Megosztás:

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.
2023. 02. 03. 21:00
Megosztás:

Milyen állapotú ingatlant vegyek?

Amikor ingatlanvásárlás előtt állunk, általában úgy kezdjük a keresést, hogy beállítjuk azt a költségkeretet, amit rá tudunk szánni új otthonunk megvételére. Ilyenkor rendkívül széles skálán találkozhatunk ingatlanokkal: az igen elhanyagolttól a viszonylag jó állapotúig. Természetesen az ár jelentősen befolyásolja, hogy milyen állapotú ingatlant kapunk. A kérdés már csak az, hogy ha egy rossz állapotú ingatlant veszek olcsóbban, vajon jobban jövök ki anyagilag?
2023. 02. 03. 20:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 02. 03. 20:00
Megosztás:

A NAV 40 millió forintos adóhiányt állapított meg a cinktömböket papíron utaztató cégnél

Egy cinktömbök körbeszámlázására berendezkedett társaságot fedett fel és negyvenmillió forintos adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszer adatainak elemzésével - közölte a NAV az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 19:30
Megosztás:

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.
2023. 02. 03. 19:00
Megosztás:

Nem nagyon bíznak politikusaikban a csehek

Nemigen bíznak politikusaikban a csehek. A bizalmatlanság minden politikus iránt nagyobb arányú, mint a bizalom - derült ki az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet december végén, január elején készített országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.
2023. 02. 03. 18:30
Megosztás:

Eladói nyomás befolyásolta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,96 pontos, 0,54 százalékos csökkenéssel, 45 396,33 ponton zárt pénteken.
2023. 02. 03. 18:00
Megosztás:

Az agrárminiszter is aláírta a földadó ellen indított online petíciót

Az Agrárminisztérium és a kormány, ahogy eddig, a jövőben is a gazdálkodók mellett áll, és elítéli a helyi földadók bevezetésének minden formáját - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
2023. 02. 03. 17:00
Megosztás: