Új vállalásokat jelentett be az Exxon a gyorsabb zöldátmenetért

Újabb kötelezettségvállalásokat jelentett be az Exxon a karbonsemlegességhez vezető út lerövidítése érdekében. A vállalat innovációi nem csak azt teszik lehetővé, hogy az átállás egyik vezérhajója legyen, de az általa kifejlesztett megoldásokkal, illetve az oktatásra gyakorolt hatások révén más piaci szereplők kibocsátáscsökkentési céljainak eléréséhez is

Új vállalásokat jelentett be az Exxon a gyorsabb zöldátmenetért

A szükséges innovációs kapacitás és tőkeerő is rendelkezésre áll ahhoz, hogy a karbonsemlegesség eléréséig vezető folyamatban a kibocsátáscsökkentést szolgáló technológiák finanszírozása, illetve az energiaellátás folyamatossága is biztosítható legyen – derül ki az Exxon „Advancing Climate Solutions 2022 Progress Report” kiadványából, amely a zöldátmenet gyorsítását szolgáló stratégiai lépésekre is kitér. Az energetikai szektor szereplői rendre felülvizsgálják karbonsemlegességi stratégiáikat és az eddig megtett intézkedéseiket azzal a céllal, hogy az újabb innovációs eredmények segítségével, illetve a változó társadalmi elvárásokhoz és piaci igényekhez alkalmazkodva minél hatékonyabbá és gyorsabbá tegyék a nulla karbonkibocsátás elérésének folyamatát. Mint a fenti törekvés jegyében összeállított jelentés hangsúlyozza, az Exxon 2050-re kívánja elérni a karbonsemleges működést, de egyes részterületeken, például az Új-Mexikó és Texas határán húzódó Permia Basin olaj- és gázmezőn a kitermelés karbonlábnyomát már 2030-ra nullára tervezi redukálni. Szintén a stratégia részét képezi a szén-dioxid-leválasztásba és -tárolásba irányuló beruházások fokozása, valamint a hidrogén-előállítás és a bioüzemanyag-gyártás fejlesztése. A bioüzemanyagok terén a kapacitásnövelés egyértelműen a bővülő piac igényeinek kielégítését szolgálja: a vállalat globális piaci prognózisa szerint a 2030-ig terjedő időszakban a legtöbb termékfajtánál, így a benzin, a dízel és a fűtőolaj esetében a kereslet stagnál majd, ugyanakkor a bioüzemanyagok esetében kiugró, 60 százalékos bővülésre lehet számítani. A terv része a vállalati szintű üvegházgáz-intenzitás 20-30 százalékos csökkentése (a 2016-os szinthez képest), 40-50 százalékos csökkentés az upstream területen, a metánintenzitás 70-80 százalékos mérséklése a vállalat egészére vonatkozóan, valamint az ún. fáklyázás, vagyis az olajkitermelés közben elégetett földgáz és egyéb gyúlékony gázok mennyiségének 60-70 százalékos csökkentése az évtized végéig.

Az Exxon a következő hat évben több mint 15 milliárd dollárt kíván befektetni az alacsony kibocsátású technológiákba, illetve a szén-dioxidnak a környezetből történő kivonásába. A jelentés ugyanakkor figyelmeztet: nem csak a klímacélok elérése tesz szükségessé robusztus beruházásokat, hanem az energiaellátás folyamatosságának fenntartása is. Az IPCC (az ENSZ klímaügyi kormányközi szervezete) forgatókönyve a globális átlaghőmérséklet-emelkedés 2 Celsius fok alatt tartásáról – amit a klímaváltozási folyamat visszafordíthatósági küszöbének tekintenek - azt irányozza elő, hogy a világ olajkeresletét a 2019-es napi 97,4 millió hordóról 2050-re körülbelül 52 millió hordóra kell csökkenteni. Az IEA (Nemzetközi Energia Ügynökség) „nettó nulla” forgatókönyve NZE forgatókönyve 2050-re ennél is lényegesen alacsonyabb, napi 24 millió hordó keresletet irányoz elő. Ez drasztikus csökkenésnek tűnik, ugyanakkor a kitermelésbe történő invesztálás nélkül a jelenlegi olajmezők kimerülése miatt a kitermelés magától is ennél nagyobb mértékben, napi 11 millió hordónyira fog zuhanni. Még a már említett „nettó nulla” forgatókönyv is úgy számol, hogy mintegy 11 billió dollárnyi további beruházásra lenne szükség 2050-ig a kőolaj- és a földgázkitermelésben, hogy a világ energiaigényét kielégítsék.

Miközben 2050-ig a világ népessége várhatóan 9,7 milliárdra nő, a jövedelmek és a középosztály bővülése miatt az energiaigény is emelkedik, annak ellenére, hogy az energiahatékonyság növelése mérsékli az egy főre jutó fogyasztást. Az említett folyamatok nyomán a prognosztizált egyenleg 14 százalékos növekedést mutat a 2019-es szinthez képest. Az IEA úgy számol, hogy addigra a szél- és a napenergia a primerenergia-szükséglet 10 százalékát fedezi majd – megötszörözve a mai 2 százalékos arányt –, miközben a kőolaj és a földgáz részesedése még mindig meghaladja majd az 50 százalékot. Ezek a számok nem csak a zöldátmenet jelentős időigényére mutatnak rá, de arra is, milyen fontos, hogy a tényleges karbonsemlegesség mielőbbi elérése végett elegendő szellemi és anyagi erőforrás áramoljon az energiahatékonyság növelésébe, valamint a megtermelt szén-dioxidot a környezetből kivonni képes technológiákba.

Az Exxon mintegy 20 ezer tudóst és mérnököt alkalmaz többek között az alacsony energiaigényű technológiák, illetve a szén-dioxid-leválasztás és tárolás megoldásainak fejlesztése területén. A vállalat az elmúlt évtized során több mint 1000 tudományos publikációval és 10 ezer szabadalommal gazdagította a világot. Együttműködik nyolcvan egyetemmel, négy energetikai centrummal és az USA Nemzeti Laboratóriumainak hálózatával annak érdekében, hogy innovációi minél szélesebb körben hozzájáruljanak a klímaválság megelőzéséhez és a zöldátmenet lerövidítéséhez. Mindezek miatt a saját klímacéljainak elérése mellett hatékonyan tud hozzájárulni más piaci szereplők karbonsemlegességének eléréséhez is.

Késleltetve jelenik meg az infláció az e-kereskedelemben

Az erős piaci verseny a legtöbb esetben késlelteti az online kereskedelemben értékesített termékek áremelkedését, állapította meg az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál annak kapcsán, hogy az oldalon közel 90 termékkategória legkeresettebb termékeinek éves árváltozását vizsgálta, több mint 3.000 termékre kiterjedően.
2022. 08. 12. 14:00
Megosztás:

Többe kerülhet az iskolakezdés – mennyivel drágultak a „gyerekslágerek”?

Az infláció az iskolakezdésre is hatással van, a szülőknek a korábbinál nagyobb kiadásokkal kell számolniuk. Országosan az iskolanyitáshoz kötődő kiadások több mint 17 százalékát adja a tanuláshoz elengedhetetlen füzetekhez, papírárukhoz, rajzlapokhoz köthető forgalom, ezek a termékek pedig az idén akár 40-50 százalékkal drágábbak lehetnek, a nem papír jellegű irodaszerek ára pedig 30 százalékkal növekedhet. A K&H a hivatalos adatok alapján megnézte, hogy a gyerekek körében népszerűnek mondható termékek hivatalos országos átlagára hogyan változott: a hamburgernél például 35 százalékos áremelkedés látszik, míg egy hátizsák ára 17 százalékkal került feljebb.
2022. 08. 12. 13:00
Megosztás:

Magyarország kevésbé lesz érzékeny a további forint-leértékelődés irányába ható nyomásra

Infláció, jegybanki kamatok, energia árak – a kelet-közép-európai országok nagy tempóban reagálnak a változásokra, a Fidelity International szakértői pedig megnézték, mi várható a lengyel, cseh, román és magyar pénzügyi piacokon.
2022. 08. 12. 12:00
Megosztás:

A keresleti optimizmusra tovább emelkedik a kőolaj ára

A WTI 93,2, a Brent típusú kőolaj 99,3 dollár volt ma reggel az októberi leszállításra, míg az Ural azonnali leszállítási ára 77,5 dollár volt hordónként.
2022. 08. 12. 11:00
Megosztás:

A Lenovo egymást követő kilenc negyedévben javuló bevételt és nyereséget ért el

Erős első éves eredményeket jelentett be a Lenovo Group (HKSE: 992) (ADR: LNVGY), amely így a kilencedik egymást követő negyedévben növelte mind a bevételét, mind a nyereségét. Az első negyedéves nettó nyereség a tavalyihoz képest 11%-kal 516 millió dollárra, nem HKFRS[1] alapon az előző évhez képest pedig 35%-kal 556 millió dollárra nőtt. A bevételek 17 milliárd USD-re nőttek, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest változatlan árfolyamon számolva.
2022. 08. 12. 10:00
Megosztás:

Itt a válasz a repülőjegyadóra: 8 budapesti útvonalát bezárja a Ryanair

Megszünteti nyolc budapesti útvonalát a Ryanair, amely már a repülőjegyadó bevezetése után jelezte, hogy a plusz költségnek járatrikítások és -leállítások lehetnek a következményei - -írja a Bank360.
2022. 08. 12. 09:00
Megosztás:

Külföldi vagyonok - A németekhez kapcsolódik a legtöbb külhoni öröklési ügy

Legnagyobb részben, majdnem ötven százalékban Németországhoz kapcsolódtak a magyar határon átnyúló öröklési ügyek az elmúlt években – derült ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) Adatkutató Alintézetének elemzéséből. A németeket az osztrákok és a románok követik. Az elmúlt években egyre többször jelent meg magyarországi hagyatéki ügyekben külföldi vagyon, például egy németországi bankszámla, egy osztrák rendszámú autó vagy egy Seychelle-szigeteki cégtulajdon. Sokan nem tudják, hogy az uniós szabályok szerint nem biztos, hogy Magyarországon döntenek egy magyar elhunyt külföldi apartmanjának örökléséről, és más járhat a hagyatékból a házastársnak, ha párja Ausztriában, vagy ha itthon élt.
2022. 08. 12. 08:00
Megosztás:

Csúcsra járatja Magyarország legnagyobb vasöntödéjét a Busch-Hungária

Több mint 5.000 tonna öntvény előállításával Magyarország legnagyobb vasöntödéje szinte a teljes rendelkezésre álló termelési kapacitását kihasználta júniusban. A Busch-Hungária győri üzeme tavaly története egyik legsikeresebb évét zárta, de még így is sikerült az idén kétszer megdöntenie korábbi termelési és hatékonysági csúcsait. A várakozásokat meghaladó eredményeket következetes beruházási stratégia alapozta meg, és műszaki, technológiai, valamint a munkavégzést megkönnyítő beruházások teszik lehetővé.
2022. 08. 12. 07:00
Megosztás:

Egyre tudatosabbak és magabiztosabbak a magyarok, ha pénzügyekről van szó

Csaknem háromszor annyian vezetik rendszeresen a háztartás bevételeit és kiadásait, mint tavaly, és 52 százalék áll magabiztosan a pénzügyekhez – állapítja meg a KANTAR kutatása, melyet a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készített. Anyagi jellegű tanácsokért a pénzügyi intézmények és szaktanácsadók mellett szívesen fordulnak a családjukhoz a megkérdezettek, akik szerint a pénzügyi tudatosság fejlesztése elsősorban az iskolák feladata.
2022. 08. 12. 06:00
Megosztás:

5 digitális trükk, amit érdemes megtanulnunk a fiataloktól

Attól, hogy aktív internethasználókká válunk, még nem kell egész nap a kijelző vagy a képernyő előtt gubbasztanunk. Sőt, az online megoldások közül sok nemhogy időrabló, de időt is spórolhatunk vele. A fiatalok világnapjára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtött néhány olyan megoldást, amit az idősebbeknek is érdemes lehet megtanulni.
2022. 08. 12. 05:00
Megosztás:

Az augusztusi nyugdíjat miért utalják így?

A KSH adatai között keresgélve azt láthatjuk, hogy Magyarország lakosságából (mely 9,7 millió fő) jelenleg mintegy 2.029.000 ember az, aki un. saját jogú nyugdíjas, azaz minden hónapban ennyi embernek utalják ki a nyugdíj-járandóságát. A legtöbb nyugdíjas korú már jó előre tudja, hogy melyik hónapban mikorra várható a nyugdíj kézbesítése, mégis érik időnként meglepetések (pl. évközi nyugdíj emelések, vagy épp a naptár-hatás miatti dátum-eltolódások a szokásos havi 12-i napról). De mikor érkezik a 2022 évi augusztus havi nyugdíj? Cikkünkben mutatjuk a hazai nyugdíjhelyzetet és azt is, hogy mikorra várható az augusztusi nyugdíj érkezése.
2022. 08. 12. 04:01
Megosztás:

Tetőablakcserével jelentősen csökkenthető a fűtésszámla

A nemrégiben bejelentett, rezsivel kapcsolatos változások következtében a családokban központi téma lett, miként tudnak a jövőben a költségeiken, leginkább a villany- és gázfogyasztásukon spórolni. Mivel a gáz ára jelentősebb mértékben emelkedik augusztus 1-jétől, így a korszerű fűtési megoldások, illetve az épületek hőmegtartó képességének javítása kiemelkedően fontossá, halaszthatatlanná vált.
2022. 08. 12. 02:00
Megosztás:

Nehezen indult a szezon, de továbbra is Európa élén a hazai csemegekukorica

Európában a legtöbb csemegekukorica Magyarországon terem. A szegmens versenyképességének megőrzése érdekében a jövőben már rövidtávon tovább kellene növelni az öntözött területek nagyságát és az MDMV vírusnak ellenálló fajták arányát, hangzott el a Syngenta hajdúszoboszlói szakmai rendezvényén.
2022. 08. 12. 01:00
Megosztás:

15%-kal nőtt a vendéglátás forgalma

Az egy évvel ezelőtti fokozatos nyitás miatt emelkedő bázishoz képest júniusban 14,7%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene a májusi 34,3%-os növekedés után, míg 35,3%-kal emelkedett az árbevétele. A második negyedévben átlagosan 46%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene az első negyedévi átlagos 80,5%-os növekedés után, míg az árbevétel 60%-kal bővült, így a vendéglátás továbbra is jelentősen támogatta a GDP növekedését. A következő hónapokban folytatódhat a vendéglátói szektor helyreállása, amit támogat a nemzetközi turizmus egyre erősödő helyreállása, ami a GDP növekedését is támogatja a következő negyedévekben.
2022. 08. 12. 00:01
Megosztás:

Az elszálló rezsiköltségek miatt egyre vonzóbbá válhatnak az újlakások

Jókor jött az újlakás-piacon, hogy az 5 százalékos lakásáfa, valamint a legnépszerűbb lakástámogatások, a Babaváró és a CSOK meghosszabbítását július végén bejelentették. Így az elmúlt fél évben némileg óvatosabbá vált beruházók és vevők egyaránt fellélegezhettek. A piac a magas infláció, valamint a növekvő kivitelezési idők és anyagköltségek ellenére viszonylag stabil lábakon áll az idei első féléves adatok tükrében: az OTP Jelzálogbank legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképének adatai szerint több mint öt százalékkal több lakást adtak át, mint a tavalyi első félévben, az eladások pedig – részben a tavasszal még elérhető ZOP hitelnek köszönhetően – 20 százalékkal nőttek. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint az újlakások iránti érdeklődést az elszálló energiaárak erősíthetik a jövőben.
2022. 08. 11. 23:00
Megosztás:

Verhetetlen a tengerpart a magyaroknál, főleg, ha horvát

A júliusban megkötött utasbiztosítások több mint kétharmada tengerparti nyaralásra szólt. A legnépszerűbb úti cél Horvátország volt, a legdrágább biztosítás pedig meghaladta a 180 ezer forintot – derül ki a Bank360.hu utazási indexéből.
2022. 08. 11. 22:00
Megosztás:

A megemelkedett árak miatt aggódik a street food-ágazat

A food truck meghatározó eleme a magyar gasztronómiának, egyre trendibb a fiatalok és a családok körében is. Felismerték az éttermek is az igényt, és sokan kialakítottak büfékocsit, amivel hétvégente járják az országot. Az idei év ismét nagy kihívás elé állította a vendéglátóipart a megnövekedett munkaerő-, és alapanyagköltségekkel, valamint az elszállt energiaárakkal. Ennek hatására 30-40%-kal is megemelkedtek az eladási árak, viszont jelentősen csökkent a haszonkulcs. Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke és a Food Truck Show főszervezője fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy támogassa a műfaj hazai működését és a food truck kultúrája a hétköznapok részévé váljon.
2022. 08. 11. 21:00
Megosztás:

Csehországba továbbra sem érkezik orosz kőolaj

Továbbra sem érkezik orosz kőolaj Csehországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette csütörtökön reggel a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) a Barátság és az IKL kőolajvezetékeket üzemeltető Mero társaságra hivatkozva.
2022. 08. 11. 20:00
Megosztás:

Robosztus bevételnövekedés mellett tizedére esett vissza az Erste Bank adózott nyeresége a rendkívüli tételek miatt

Az Erste Banknál 18 százalékkal nőtt az új finanszírozás volumene az idei első félévben, míg az ügyfélhitelek és kötvények állománya 11 százalékkal bővült egy év alatt. A működési bevételeket 9,4 százalékkal sikerült növelni, az emelkedő költségek, az „extraprofit” adó és a Sberbank-ügyfelek kártalanítása azonban elvitte a pénzintézet nyereségének nagy részét.
2022. 08. 11. 19:00
Megosztás:

Ismét egyre népszerűbbek a "szedd magad" akciók

A KSH tegnap közzétett adatai szerint júliusban 15,4 százalékkal volt magasabb a zöldség és gyümölcs fogyasztói ára, mint egy évvel korábban. A gyümölcspiacon régen látott árrobbanás egyre többeket fordít ismét az úgynevezett „szedd magad” akciók felé. Az alacsony szinten beragadó termelői árak és a munkaerőpiaci helyzet miatt a termelők is egyre több kertet nyitnak meg a gyümölcsszedő vásárlók előtt.
2022. 08. 11. 18:00
Megosztás: