Újabb félmilliárdos beruházás Kiskunhalason a hidrogéniparba a Ganzair telephelyén

Az egyre inkább előtérbe kerülő hidrogénalapú technológia a Ganzair számára is fejlődési lehetőséget teremt – hangsúlyozta Gidai Olivér a Ganzair Kompresszortechnika Kft. vezetője, tulajdonosa a vállalat új, 1 100 négyzetméteres kompresszorgyártó csarnokának átadóján.

Újabb félmilliárdos beruházás Kiskunhalason a hidrogéniparba a Ganzair telephelyén

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Versenyképesség növelő pályázata keretében (VNT-2020-1-0322; a támogatás összege: 264 498 000 Ft) közel 530 millió forint értékben megvalósult, korszerű üzemi berendezésekkel felszerelt csarnokban gázkompresszorokat és – jövő tavasztól – hidrogéntermelő egységeket építenek majd itt össze.

2021. december 14-én a Ganzair harmadik gyártóüzemét Lepsényi István, Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Gaál József adta át.

Lepsényi István miniszteri biztos, a Magyar Hidrogénszövetség elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy az utóbbi években nyilvánvalóvá vált, hogy a hidrogén és a hidrogéntechnológiák fontos szerepet fognak játszani a jövő fenntartható energetikai, közlekedési rendszereiben, nélkülözhetetlenek a dekarbonizációs célok eléréséhez, a megújuló energiaforrások nagyfokú integrálásához, de ipar- és gazdaságfejlesztési szempontból is jelentős potenciált képviselnek.

Lepsényi István emlékeztetett rá, hogy „A Szövetség egyre növekvő tagságát főként olyan hazai vállalatok, egyetemek, kutatóintézetek, háttérintézmények alkotják, amelyek egyetértenek abban, hogy a hidrogén és a hidrogéntechnológiák kiemelt figyelmet érdemlő innovatív kulcsterületek, és amelyeknek jelentős szerepük lesz a jövő fenntartható energetikai rendszereiben és a mobilitásában is”. Hozzátette; „A hazai kkv-nak fontos szerepük van hiszen nemcsak a lokalizációt jelentik, hanem egyre nagyobb hozzáadott értéket teremtenek a hidrogénipari értékláncban”.

„Még a kezdetén vagyunk a hidrogéngazdaságnak, amikor a Ganzair már nyit az új technológia irányába és 2021-től két hazai, ipari méretű, zöld hidrogén projekt hidrogéntermelő és – tároló egységének a beszállítója” – emelte ki beszédében Gidai Olivér, a Ganzair tulajdonosa.  

A fejlesztésekkel a cég a növekvő számú projektek megvalósítására és az egyre komplexebb gépek tervezésére, gyártására készíti fel önmagát, szervezetét. Novemberben ünnepelte a hazai kompresszortechnikai központ a megalakulásának 31. évfordulóját. Ez a több, mint három évtizedes működés egyet jelent a piaci változásokra adott gyors technológiai válaszokkal. A modernizáció során mindig új kompetenciával bővül az egyedi, energetikai gépeket és rendszereket gyártó vállalkozás, amely folyamatnak a fenntarthatóság mellett pozitív következménye a hazai ipar fejlesztése.

„A Ganzair a technológiák Magyarországra hozatalával tanulási, a beszállítóknak pedig bekapcsolódási lehetőségét teremt a hazai gyártásba” – hangsúlyozza Gidai Olivér, a Ganzair Kompresszortechnika Kft. tulajdonosa.

A 12,5 méteres magasságú, egyedi acélvázas, könnyűszerkezetes csarnok egy főhajóból áll, ehhez csatlakozik az egyik oldalon egy 4,5m magasságú félnyeregtetős új csarnokrész, a másik oldalon pedig a meglévő épülethez illeszkedik. A csarnokban két, egyenként 30 tonnás darut helyeztek el. A Swedsteel szakmai és műszaki koordinálásával épült fel az új csarnok.

Napjainkban a kiskunhalasi gyártóbázison több, mint 5 000 m2-en, több, mint 100 fő munkájával jönnek létre a gázkompresszorok, energetikai berendezések, elsősorban magyar, szerb, román és orosz energetikai projektekhez.

A Ganzair egyike az idén nyáron elfogadott Magyar Hidrogénstratégia előkészítésében jelentős szerepet vállaló Magyar Hidrogénplatformot alapító cégeknek. A platform 2021 októberében az iparági érdekérvényesítés erősítése céljából szövetséggé alakult át.

Mínuszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
2022. 08. 15. 18:00
Megosztás:

Kevésbé nőttek júliusban a nagykereskedelmi árak Németországban

Mérséklődött júliusban a nagykereskedelmi árak növekedési üteme Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
2022. 08. 15. 17:00
Megosztás:

Húsz százalékkal nőtt a lízingpiac a második negyedévvben

A lízingpiacon a finanszírozott összeg 420,2 milliárdot tett ki a második negyedévben, ez 20 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és meghaladja a 2019-es szintet - közölte a Magyar Lízingszövetség második negyedéves jelentésében hétfőn.
2022. 08. 15. 16:00
Megosztás:

A tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárak indokoltak

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során - állapította meg hétfői közleményében az Agrárminisztérium (AM).
2022. 08. 15. 15:00
Megosztás:

A Fehér Ház tagadja, hogy tudott volna előzetesen az FBI házkutatásáról Trump házában

A Fehér Ház szóvivője vasárnap tagadta, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott volna a Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai birtokán tartott házkutatásról, amelyet múlt hétfőn bírósági végzés alapján folytatott le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).
2022. 08. 15. 14:00
Megosztás:

Az S&P negatívra vágta a magyar adósság kilátásait

Péntek este stabilról negatívra csökkentette a magyar államadósság kilátását az S&P, és megtartotta a „BBB” besorolást.
2022. 08. 15. 13:00
Megosztás:

A GVH döntése alapján a Vodafone kompenzálja a fogyasztókat a megtévesztő mobilnet-hirdetései miatt

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a jogsértést és extra adatkerettel kompenzálja az érintett ügyfeleket – ezzel 60 millió forintra mérsékelve a rá kirótt bírságot.
2022. 08. 15. 12:00
Megosztás:

A zárbetétek esetében miért fontos a méret?

A zárbetét láthatatlanul szolgálja biztonságunkat. Mi csak a kulcsok elfordítását látjuk, az igazán fontos dolgok az ajtózár belsejében, a zárbetétben történnek meg. A megfelelő zár kiválasztásának egyik fontos momentuma a zárbetét méretének megválasztása, melyhez cikkünk nyújt támogatást.
2022. 08. 15. 11:00
Megosztás:

Nagy kínai cégek távoznak az USA tőzsdékről - további 230 cég mehet még haza

A számviteli adatok nem megfelelő közlése körüli hosszas huzavona után öt nagy kínai állami cég vonul ki az amerikai börzékről.
2022. 08. 15. 10:00
Megosztás:

Már mától forgalomkorlátozások lesznek a fővárosi ünnepi előkészületek miatt

Már mától forgalomkorlátozások lesznek az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények előkészítő munkái miatt Budapesten.
2022. 08. 15. 09:00
Megosztás:

Hiszi a Piszi! Egymás után kétszer vitte el valaki a lottó főnyereményt!

Két hónapon belül kétszer is megütötte a főnyereményt egy férfi Maryland állam lottójátékán az Egyesült Államokban.
2022. 08. 15. 08:30
Megosztás:

Erősödött hétfő reggelre a forint

Erősödött a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 15. 08:00
Megosztás:

Folytatódik a meleg idő

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2022. 08. 15. 06:00
Megosztás:

Heti Horoszkóp - Komoly veszély leselkedik a héten! De melyik csillagjegyre micsoda?

Heti horoszkópunk a 2022. augusztus 15. (hétfő) - augusztus 21. (vasárnap) közötti időszakra vonatkozóan megmutatja , hogy a csillagok állása alapján mi vár Rád a pénzügyeidben és az élet más területén. Lássuk, kinek van izgulnivalója és ki számíthat valami pozitív dologra!
2022. 08. 15. 04:01
Megosztás:

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet Magyar Közösségi Bank, 2022 második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
2022. 08. 15. 01:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 08. 14. 22:00
Megosztás:

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.
2022. 08. 14. 21:00
Megosztás:

A szabályok enyhítését jelentette be az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban - olvasható az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) pénteken frissített ajánlásában.
2022. 08. 14. 20:00
Megosztás:

Légtérberepülést tart hétfőn a Magyar Honvédség

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.
2022. 08. 14. 19:00
Megosztás:

Most kell nagyon odafigyelni az életveszélyes mustgázra!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.
2022. 08. 14. 18:00
Megosztás: