Újabb kezdeményezés a közép-kelet-európai innováció fellendítésére: korai fázisú befektetéseket támogató program indul az Európai Unió finanszírozásában

A Healthy Investment Central Eastern Europe (HICEE) program célja, hogy fellendítse az innovációt Közép- és Kelet-Európában, ahol a startupok csak az európai átlag harmadának megfelelő szinten jutnak kockázatitőke-befektetésekhez. A projektkonzorcium élén Európa vezető egészségügyi innovációs hálózata, az EIT Health áll, amely az Európai Unió Európai Innovációs és Technológiai Intézetének (EIT) része. A projektpartnerek között vannak magyarországi, lengyelországi, szlovákiai és szlovéniai üzleti akcelerátor szolgáltatók és befektetői hálózatok, valamint belgiumi és hollandiai innovációs központok. A kétéves kezdeményezést stratégiailag a Horizont Európa, az EU kiemelt kutatási és innovációs programja keretében hajtják végre.

Újabb kezdeményezés a közép-kelet-európai innováció fellendítésére: korai fázisú befektetéseket támogató program indul az Európai Unió finanszírozásában

Az európai kockázatitőke-befektetéseknek mindössze 3,2%-a érkezett Közép- és Kelet-Európába 2021-ben. Az ebben a régióban működő startupok átlagosan 1,2 millió eurós kockázatitőke-befektetéshez jutottak, ami a 3,8 millió eurós európai átlag harmada.[1] A földrész országait értékelő European Innovation Scoreboard (EIS) alapján szerény, illetve mérsékelt fejlettségű innovációs ökoszisztémának minősülő országokban éppen a tőke bevonzása az egyik legnagyobb kihívás. Ennek okai között van a kevesebb befektetési célpont és a befektetők alacsony száma, valamint az ódzkodás a határokon átnyúló tőkebefektetésektől.

„A kutatások azt mutatják, hogy Közép- és Kelet-Európában nem áll rendelkezésre a projektek és a befektetők kritikus tömege, emiatt kevesebb befektetés valósul meg. A HICEE kezdeményezés a technológiatranszfer-irodák támogatásával, tudásmegosztással és kapacitásépítéssel, valamint a korai fázisú vállalkozásokra szabott befektetői infrastruktúra kiépítésével járul hozzá a helyzet javításához. A program kiemelt figyelmet fordít az egészségügyi és élettudományi startupok előtt álló sajátos kihívásokra, és célja, hogy az ökoszisztéma szereplőit olyan ismeretekkel vértezze fel, melyek segítenek piacképessé tenni innovatív termékeiket vagy szolgáltatásaikat" – magyarázza Magda Krakowiak, az EIT Health Accelerator igazgatója.

3 millió euró tőkebevonás határokon átívelő befektetésekkel

A HICEE projekt célja fenntartható korai fázisú befektetési ökoszisztémák létrehozása, helyi és nemzetközi befektetők bevonása, kockázatcsökkentő támogatás nyújtása, valamint a sikertörténetek aktív megosztása a befektetői támogatás ösztönzése érdekében. Az első programokat a partnerek székhelyei szerinti országokban, nevezetesen Lengyelországban, Magyarországon, Szlovákiában és Szlovéniában rendezik meg. A program keretében megnyíló képzési lehetőségek azonban más szerény és mérsékelt innovációs képességekkel rendelkező európai régiókra is kiterjednek majd. A program keretében várhatóan legalább 10 startup-támogató szervezet, például technológiatranszfer-iroda (TTO) sajáthíthat el új módszertant. A kezdeményezés célja továbbá 30 oktató kiképzése, akik évente akár 150 innovációs projekt megvalósításához vagy startup fejlesztéséhez járulhatnak hozzá. A projekt során 25 egészségügyi startupot is átvilágítanak: megvizsgálják, hogy mennyire állnak készen fejlett nemzetközi piacokon eurómilliós nagyságrendű, határokon átnyúló befektetések bevonására. A projekt keretében digitális befektetési kézikönyvek és egy befektetési politikáról szóló fehér könyv is készül, melyek felbecsülhetetlen értékű útmutatóként szolgálnak majd a befektetők számára és tudásmegosztással járulnak hozzá egy tájékozottabb és képzettebb befektetési közösség kialakításához.

A TTO-kat, egyetemeket, befektetőket és innovátorokat egyaránt megszólító HICEE program az együttműködés középpontba állításával állítaná fenntartható pályára a régió innovációs ökoszisztémáját. A program közvetlen együttműködésre törekszik az Európai Beruházási Alappal, a regionális és nemzeti innovációs ügynökségekkel és az európai döntéshozókkal annak érdekében, hogy a hosszú távú növekedést elősegítő környezetet teremtsen, valamint élő és tartós kapcsolatokat alakítson ki a régión belüli és kívüli innovációs szereplők között.

HICEE konzorciumi partnerek

A projektkonzorcium 7 európai országból érkező 10 partnerből áll. A projekt koordinátora a németországi székhelyű EIT Health, a hozzá tartozó EIT Health SI, az elsődleges kedvezményezettek a szlovákiai Civitta és Crowdberry, a lengyelországi Cobinangels, az EIT Health InnoStars, a Magyar Üzleti Angyal Egyesület (HunBAN), a szlovéniai Ljubljanski univerzitetni inkubator, a belgiumi MEDVIA és a hollandiai TU Delft.
 
A kezdeményezés emellett a következő intézmények külső szakértőit és tanácsadó csoportjait is bevonja: KU Leuven (Belgium), Danube Angels (Ausztria), Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (Magyarország), Business Angels Europe BAE (Belgium), Karolinska Institutet Innovations AB KII (Svédország), Európai Beruházási Alap EIF (Luxemburg), Invest Europe IE (Belgium), Arima d.o.o / Business Angels of Slovenia (Szlovénia).
 
A HICEE konzorciumi partnerek többsége eddig is részt vett hasonló projektekben a saját régiójában: a Civitta akcelerátor programot működtet. Emellett a Civitta, a TU Delft, a Ljubljanski univerzitetni inkubator és az InnoStars hosszú ideje működnek együtt olyan közös programokban, mint például a DRIVE vagy a RIS Jumpstarter. Az EIT Health és az Európai Beruházási Alap között már régóta bejáratott együttműködés zajlik. A közösen működtetett Venture Center of Excellence (VCoE) nevű program keretében kockázatmentesített üzletkötési kapcsolatot biztosítanak európai befektetői szövetségek számára. A VCoE egy köz- és magánegyüttműködésben megvalósuló befektetési program, amely a 150 millió eurós, a fenntartható fejlődést elősegítő Sustainable Development Umbrella Fund (SDUF) ernyőalaphoz kapcsolódik.
 
"A HICEE elindítása kulcsfontosságú lépés a dinamikus közép- és kelet-európai innovációs ökoszisztéma kialakítása felé. Annak érdekében, hogy a projekt minél szélesebb körben tudja kifejteni hatását, nagyban támaszkodni fogunk az EIT Health InnoStars, valamint a 13 szerény és mérsékelt innovációs képességekkel rendelkező országot összefogó Regionális Innovációs Rendszer (RIS) hálózatára. A HICEE projekt résztvevői, a befektetők és innovátorok elkötelezettségét látva optimista vagyok, hogy a program maradandó nyomot hagy majd a régió gazdaságának és egészségügyi ellátásának fejlődésén" – tette hozzá Fürjes Balázs, az EIT Health InnoStars ügyvezető igazgatója.

Épül-szépül Nagykörű

Lombkoronaház és -sétány épült a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Nagykörűben több mint 646 millió forintból - közölte a település polgármestere az MTI-vel.
2024. 02. 27. 11:30
Megosztás:

Többet költünk a mesterséges intelligenciára

A Deloitte előrejelzése szerint a generatív mesterséges intelligenciára vonatkozó vállalati kiadások 30 százalékkal emelkednek az idén a 2023-as 16 milliárd dolláros becsült értékről.
2024. 02. 27. 11:00
Megosztás:

Kedvezett az előző év a REGIO számára

A REGIO Játékkereskedelmi Kft. 21,421 milliárd forint forgalmat bonyolított le tavaly a 110 milliárd forintra tehető teljes játékpiacon.
2024. 02. 27. 10:30
Megosztás:

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 02. 27. 10:00
Megosztás:

A Manta Network (MANTA) partnerkapcsolatot kötött a Beoble-lel, a Pyth Network (PYTH) szövetséget kötött a Yolo Games-szel, a KangaMoon (KANG) pedig 50%-kal emelkedett

Ahogy forrósodik a hangulat a kriptó-térben, számos kriptóhálózat és ökoszisztéma jelentős stratégiai szövetségeket köt. Ilyen szövetség például most a Manta Network (MANTA) együttműködése a Beoble-lel a közösségi élmény fokozása érdekében. További érdekes fejlemény, hogy a Pyth Network (PYTH) is integrálódott a Yolo Games-szel a pontosabb piaci előrejelzésekért. Közben a KangaMoon (KANG) történelmi pillanatokra készül a globális meme-coin szektort felborítva. Egyedi jellemzőivel a KangaMoon útja a csúcs felé indult.
2024. 02. 27. 09:45
Megosztás:

Folytatódhat a bizonytalan mozgás a tőzsdén

Folytatódhat a bizonytalan mozgás a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 02. 27. 09:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben kedden reggel a hétfő kora esti szintekhez képest a bankközi devizapiacon.
2024. 02. 27. 09:00
Megosztás:

A Helium (HNT) 179,4%-kal emelkedik, a Flare (FLR) 22,5%-kal nő, a Meme Moguls (MGLS) pedig 90%-os ROI-t ad, és akár 100x-es kriptó lehetsára nő

A Helium (HNT) 179,4%-os árfolyamnövekedést mutat idén (YTD), ami jelentős érdeklődést váltott ki azok körében, akik diverzifikálni szeretnék portfoliójukat. Ráadásul a Flare (FLR) kriptó is mutatott egy hatalmas, 80,6%-os emelkedést az elmúlt 30 napban egyedül, ami óriási ugrásnak számít. Mindeközben a Meme Moguls (MGLS) 100-szoros ROI-t ígér, mivel a projekt hamarosan elindul, hiszen az előértékesítésének hatodik szakaszánál tart. Ma áttekintjük mindegyik projektet, hogy lássuk, milyen potenciál van benük, és megvizsgáljuk, hogy melyik kriptovaluta nyújthatja a legjelentősebb ROI-t.
2024. 02. 27. 08:45
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az indexek az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 02. 27. 08:30
Megosztás:

Egy Solana (SOL) milliomos, aki elsők között fektetett Render (RNDR) tokenbe, most ezt jósolja a következő 100x-os kriptónak

Egy Solana (SOL) milliomos, aki híres a korábbi okos befektetéséről a Render (RNDR) érmébe, most egy új token, a Pullix (PLX) felé fordította figyelmét. Fontos megjegyezni, hogy ez az új token a sikeres előértékesítés utolsó fázisában van, így a korai befektetők kedvezményesen juthatnak hozzá a tokenekhez a következő hónapban esedékes nyilvános start előtt. Nézzük meg, miért lehet, hogy ez a milliomos valami nagy dolgot vár a Pullix (PLX) esetében.
2024. 02. 27. 08:17
Megosztás:

Saját áramot használ a Magyar Suzuki

A Suzuki esztergomi gyárában saját napelemparkot adtak át, a közel 800 millió forintos beruházás a vállalat éves energiaszükségletének 6-7 százalékát fedezi - közölte a cég kommunikációs vezetője hétfőn az MTI-vel.
2024. 02. 27. 08:00
Megosztás:

A Hungary Helps Program Csádban tevékenykedik

A Hungary Helps Csádban nyújtott segítségéről beszélt Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfő reggel.
2024. 02. 27. 07:30
Megosztás:

Újra átadta a Budapesti Értéktőzsde a rangos Kochmeister díjat

Az egyesült államokbeli CFA Institute és a Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesülete (CFA Society Hungary) ismét megrendezte hagyományos, egyetemisták körében meghirdetett, angol nyelvű részvényelemzési versenyét. A több mint két évtizedes múltra visszatekintő vetélkedő keretében az első két helyezett a Budapesti Értéktőzsde patinás elismerésével, a 2004 óta átadásra kerülő Kochmeister-díjjal gazdagodott, valamint a győztes csapat kvalifikálta magát a március hónapban megrendezendő régiós elődöntőre, melyet siker esetén a régiós középdöntő követheti. Emellett a BÉT az első két helyezettet összesen 500 000 forint pénzjutalommal díjazta.
2024. 02. 27. 06:30
Megosztás:

Az emelkedő fizetések tehetik megfizethetőbbé a folyamatosan dráguló albérleteket

Ahogy a lakáspiaci forgalmat, az albérletpiacot is befolyásolja a fizetések, ezen belül a reálbérek alakulása. Az fővárosi kerületekre, Budapest egészére és a vármegyeszékhelyeknek helyet adó járásokra vonatkozó fizetési adatok és lakbérek aránya alapján nagyon komoly különbségek vannak az országban - derül ki az ingatlan.com saját adatain és a KSH kereseti statisztikáin alapuló készült friss elemzéséből, amely több mint 14 ezer kiadó lakóingatlan-hirdetés bérleti díját vette figyelembe.
2024. 02. 27. 06:00
Megosztás:

Babaváró hitel-boom lesz 2024-ben

Nagyot mentett az életkori szigorítás miatt előrehozott igénylések száma a babaváró 2023-as piacán. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ugyanakkor 2024. eleje 3 okból is egész biztosan a legnépszerűbb családtámogatási termékről fog szólni.
2024. 02. 27. 05:30
Megosztás:

Lakásbiztosítási kampány: kulcsszerepben a független alkuszok

Hivatalosan pénteken veszi kezdetét az első lakásbiztosítási kampány, melynek keretében gyakorlatilag minden lakástulajdonos felülvizsgálhatja jelenlegi lakásbiztosítását. A koncentrált figyelem hatására akár több százezer lakásbiztosítást is lecserélhetnek az ügyfelek. A kampányban kiemelt szerep jut a független alkuszoknak: az eddig jellemző 20 százalék helyett márciusban a lakásbiztosítási szerződések akár 50 százalékát is a biztosítások összehasonlítását lehetővé tevő közvetítőkön keresztül kötik majd – jelzi előre a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).
2024. 02. 27. 05:00
Megosztás:

Nyugdíj pénztár tag vagy? Akkor ennek örülni fogsz!

Húsz százalék fölötti átlagos hozam, rekord összegű befizetés és kifizetés - ez a nyugdíjpénztárak 2023-as mérlege. A reálhozam megvolt, a tagság viszont egyre csak öregszik - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 02. 27. 04:30
Megosztás:

Hogyan bonthatók fel az egyházi esküvők? Elmondjuk!

Az egyházi házasságok felbonthatóságáról szól szikkünk: a statisztikák szerint a szentségi házasságok stabilabb lábakon állnak és kisebb eséllyel futnak zátonyra.
2024. 02. 27. 03:00
Megosztás:

Vállalati adatokon tanított generatív mesterséges intelligencia: a jövő útja a cégeknek

A nyilvános adatokon tanított AI modellek esetében mára egyértelművé vált, hogy nemcsak segíteni képesek a vállalatokat, hanem használatuk számos kockázatot is jelenthet azokra nézve. Ennek elkerülése érdekében, valamint a produktivitás javítása, a költségek optimalizálása és a komplex információk megértése céljából egyre többen saját adataikat használva tanítják a generatív mesterséges intelligenciát – derül ki a Deloitte TMT Predictions 2024 kutatásából.
2024. 02. 27. 02:30
Megosztás:

Az egészséges nyugdíjas éveknek ne legyen része a megélhetési munka!

Még mindig jelentős az időskorú munkavállalók aránya Magyarországon. Hogyan lehetne elkerülni azt, hogy a nyugdíjas korúak dolgozni legyenek kénytelenek a tisztes megélhetés érdekében?
2024. 02. 27. 02:00
Megosztás: