Újra a céltudatos, megfontolt vevőké a terep a hazai ingatlanpiacon

A szakértő szerint ismét a komoly vevők dominálnak majd az ingatlanpiacon, ugyanis véget ért az a korszak, amikor hitelből sokan beleugorhattak egy átgondolatlan ingatlanvásárlásba.

Újra a céltudatos, megfontolt vevőké a terep a hazai ingatlanpiacon

2015 óta szinte csak kedvező hatásokat érezhettünk a hazai ingatlanpiacon, ilyen volt az alacsony kamat a piaci hiteleknél, az állami támogatások a családoknak, az illetékkedvezmény vagy az öt százalékos lakásáfa, melyek mind felfelé hajtották az újépítésű ingatlanok iránti keresletet, ami aztán húzta magával a használt lakások piacát is - fejtette ki Balla Ákos, a Balla Ingatlan ügyvezetője.
 
A Covid19-járvánnyal ugyan megjelent egy negatív tényező 2020-ban, ennek ellenére az árak tovább emelkedtek, de legrosszabb esetben is megtartották értéküket az ingatlanok. A járvány miatti korlátozások feloldásával ráadásul a lakosság még nagyobb lendülettel tért vissza az ingatlanpiacra: megjelentek a stabilizálódás jelei a szektorban. Ennek a lendületnek a gazdaságban beinduló negatív irányú változások vetettek véget, melyek hatására olyan tényezőkkel kellett szembesülniük, mint a magas hitelkamatok, az emelkedő energiaárak, a növekvő egzisztenciális bizonytalanság. 
 
Balla Ákos szerint ezzel véget ért a több éve tartó felívelő szakasz az ingatlanpiacon, és már hónapok óta folyamatosan romló helyzetet tapasztalnak az ingatlanközvetítők. A vevők bizonytalanok, ezért kivárnak a vásárlással, sokan szembesülnek azzal, hogy vagy nem jutnak hitelhez, vagy ha mégis, akkor csak rendkívül magas kamattal, ami szintén visszafogja a vásárlási kedvet.

A kamatok emelkedése azért jelent érzékeny veszteséget az ingatlanpiac számára, mivel bizonyos lokációkban akár az 50 százalékot is elérte a hitelből ingatlant vásárlók aránya - jegyezte meg a szakértő. Ráadásul egyelőre nem látni a kamatemelések és az energiakrízis végét, illetve a gazdaság középtávú kilátásai sem adnak okot a bizakodásra.

Mindez már számokban is megmutatkozik az ingatlanpiacon: az elmúlt néhány hónapban mintegy 40-50 százalékkal csökkent a tranzakciók száma, és ennél is nagyobb mértékben apad a kereslet. Ebből az szűrhető le, hogy azok, akik a jelenlegi helyzetben vásárolni akarnak, azok a korábbinál céltudatosabban teszik ezt, és kifejezetten komolyak a szándékaik - derült ki Balla Ákos szavaiból.

Hozzátette, hogy sokan döntenek úgy, hogy a bizonytalan helyzet hatására elhalasztják a vásárlást, ezáltal viszont nem is lépnek piacra saját ingatlanukkal, ami pedig hatással van a kínálatra.

Számottevő kereslet egyébként elsősorban az energiahatékony ingatlanok iránt tapasztalható, míg a rossz energiafelhasználású ingatlanok iránti igény nagymértékben visszaesett, így ezek csak jelentős, akár 20 százalékos árkedvezménnyel fognak gazdára találni.

Ahogy erre, úgy a növekvő rezsiszámlákra is megoldást jelenthetne az ingatlanok korszerűsítése, felújítása. Azonban, mint Balla Ákos rámutatott, a lakosság nagy része nem azért lakik energiapazarló ingatlanban, mert így döntött, hanem mert a családi kassza nem teszi lehetővé a korszerűsítést. Ezt csak a társadalom egy szűkebb rétege engedheti meg most magának, és ők várhatóan el is végzik majd ezeket a beruházásokat.

Az újépítésű ingatlanok piacára kitérve a szakértő elmondta, hogy az elmúlt években 20-30 százalékos áremelkedést figyelhettünk meg éves szinten. Ezek az árak várhatóan nem is fognak lejjebb csúszni, mivel nem lesz olcsóbb a kivitelezés és a finanszírozás, sőt további drágulásra lehet számítani.

Mivel ennek hatására csökkenni fog a tranzakciók száma, így kevesebb újépítésű lakás kerül a piacra a jövőben. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy a csökkenő kereslet miatt verseny bontakozhat ki a fejlesztők között, mely leginkább az extra-szolgáltatásoknál mutatkozhat meg a vevők számára. 

Balla Ákos hozzátette, hogy ma már nem lehet rossz minőségű újépítésű ingatlant értékesíteni, mivel elvárás lett a megfelelő energetikai minősítés, a kiváló műszaki tartalom, és az egyéb kapcsolódó szolgáltatások. Az azonban kétségtelen, hogy csak egy egyre szűkebb kör fog hozzáférni az újépítésű ingatlanokhoz.

Az albérletek piacán sem várható áresés: a szakértő szerint a tavalyi tíz százalékos bérleti díj emelkedést követően idén is hasonló mértékű drágulásra számíthatunk. Ennek oka, hogy a vásárlások számának visszaesése a bérleti piacon generál keresletet, így pedig itt tovább emelkednek az árak. A növekvő bérleti díjak viszont azt eredményezik, hogy azokat sokan nem tudják már megfizetni, így várhatóan egyre több fiatal kényszerül vissza a szülői házba, az úgynevezett “mamahotelbe”. 

Mindenesetre a szakértő várakozásai szerint az idei évben az átlagemberek átlagvásárlásai kerülhetnek előtérbe úgy, hogy ők is tudatosabban mérik fel az anyagi helyzetüket, valamint előbbre sorolják a fenntarthatósági, energiahatékonysági szempontokat. Balla Ákos úgy látja, hogy ismét beköszönt a racionálisabb gondolkodás az ingatlanpiacon, szemben a korábbi, “vásároljunk hitelből még nagyobb otthont” megközelítéssel.

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlik Pásztó történelmi városmagjában

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpontban található középkori hangulatú "Romkert" területén. Lesz többek között Zsigmond király korát felidéző állandó kiállítás, középkori piac, szerveznek előadásokat és zenei fesztiválokat, megújítják a Csohány Galéria és a Gaál István emlékház épületeit, és rendezvényházat is kialakítanak - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2023. 02. 04. 07:00
Megosztás:

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 04. 05:00
Megosztás:

Januárban csökkentek a globális élelmiszerárak

Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest.
2023. 02. 04. 04:00
Megosztás:

Budapest Airport: a forgalom tavaly év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2022-ben 12 205 070 utas fordult meg, az utasforgalom így az év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 03:00
Megosztás:

Több mint 200 kiállítóval nyit a 29. FeHoVa csütörtökön

A 29. FeHoVa kiállítás több mint 200 kiállítóval nyit jövő csütörtökön, és négy napon át lesz nyitva a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban - közölte a Hungexpo pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 02:00
Megosztás:

Megnövekedett hanghatásra kell számítani hétfőtől csütörtökig Szolnokon

Kiképzési feladatokat hajt végre a Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal pénteken közleményben az MTI-vel.
2023. 02. 04. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

A januári növekvő munkanélküliség miatt gyengüléssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 04. 00:01
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye januárban

Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
2023. 02. 03. 23:00
Megosztás:

Csökkent januárban a forgalomba helyezett új autók száma Németországban

Januárban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma Németországban, ezen belül nőtt a benzinesek száma és részaránya. Kevesebb teljesen elektromos új autót helyeztek forgalomba, a plug-in hibridek száma pedig a felére esett vissza a német szövetségi járműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) pénteki jelentése alapján.
2023. 02. 03. 22:00
Megosztás:

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.
2023. 02. 03. 21:00
Megosztás:

Milyen állapotú ingatlant vegyek?

Amikor ingatlanvásárlás előtt állunk, általában úgy kezdjük a keresést, hogy beállítjuk azt a költségkeretet, amit rá tudunk szánni új otthonunk megvételére. Ilyenkor rendkívül széles skálán találkozhatunk ingatlanokkal: az igen elhanyagolttól a viszonylag jó állapotúig. Természetesen az ár jelentősen befolyásolja, hogy milyen állapotú ingatlant kapunk. A kérdés már csak az, hogy ha egy rossz állapotú ingatlant veszek olcsóbban, vajon jobban jövök ki anyagilag?
2023. 02. 03. 20:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 02. 03. 20:00
Megosztás:

A NAV 40 millió forintos adóhiányt állapított meg a cinktömböket papíron utaztató cégnél

Egy cinktömbök körbeszámlázására berendezkedett társaságot fedett fel és negyvenmillió forintos adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszer adatainak elemzésével - közölte a NAV az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 19:30
Megosztás:

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.
2023. 02. 03. 19:00
Megosztás:

Nem nagyon bíznak politikusaikban a csehek

Nemigen bíznak politikusaikban a csehek. A bizalmatlanság minden politikus iránt nagyobb arányú, mint a bizalom - derült ki az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet december végén, január elején készített országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.
2023. 02. 03. 18:30
Megosztás:

Eladói nyomás befolyásolta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,96 pontos, 0,54 százalékos csökkenéssel, 45 396,33 ponton zárt pénteken.
2023. 02. 03. 18:00
Megosztás:

Az agrárminiszter is aláírta a földadó ellen indított online petíciót

Az Agrárminisztérium és a kormány, ahogy eddig, a jövőben is a gazdálkodók mellett áll, és elítéli a helyi földadók bevezetésének minden formáját - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
2023. 02. 03. 17:00
Megosztás:

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok - mondta az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Komáromban tartott fórumon.
2023. 02. 03. 16:32
Megosztás:

Decemberben lassult a termelői árak éves növekedése az euróövezetben

Decemberben az előző havihoz képest emelkedtek a termelői árak az euróövezetben, éves összevetésben azonban lassult az árak növekedése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki közlése szerint.
2023. 02. 03. 16:00
Megosztás: