Újra a Dow Jones vezetésével emelkedtek az amerikai piacok

A Dow Jones csütörtökön újabb rekordot döntött (+0,4%) miután a vártnál erősebb (0,4% a 0,3% helyett) hó/hó kiskereskedelmi forgalom robusztus amerikai fogyasztást jeleztek.

Újra a Dow Jones vezetésével emelkedtek az amerikai piacok

Az S&P 500 minimális veszteséget (-0,02%), a Nasdaq pedig apró nyereséget könyvelhetett el (0,04%). A világ legnagyobb szerződéses chipgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing gyorsjelentése a mesterséges intelligencia chipek iránti keresletnek köszönhetően felülmúlta a piaci becsléseket a nyereség tekintetében, és a negyedik negyedévre ugrásszerű bevételt prognosztizált. A chipgyártó amerikai tőzsdén jegyzett részvényei 9,8%-kal emelkedtek, míg a mesterséges intelligenciával foglalkozó kereskedők kedvence és a TSMC ügyfele, az Nvidia 0,9%-kal erősödött.

Az optimizmus átterjedt más chip-részvényekre is, így a szélesebb értelemben vett Philadelphia SE Semiconductor index 1%-kal emelkedett. A Travelers Companies és a Blackstone Group 9%-kal, illetve 6,3%-kal, rekordmagasra emelkedett, miután mind a biztosító, mind a befektetési alapkezelő a harmadik negyedévben a piaci várakozásokat meghaladó profitot ért el.

(Forrás: OTP Ébresztő)

Tizennégy ország borászati szakembereinek tudományos találkozója - Ismét Tokaj Wine Congress Tokaj-Hegyalján

A Tokaj-Hegyalja Egyetem második alkalommal rendezi meg a Tokaj Wine Congress eseményeit. A rendezvény október 27. és 30. között várja a hazai és nemzetközi szakembereket Sárospatakon és a történelmi borvidék más helyszínein. A kongresszus célja, hogy a résztvevők számára naprakész ismereteket nyújtson a szőlészet és borászat legújabb trendjeiről és eredményeiről, amelyek gyakorlati alkalmazása hozzájárulhat a szektor fenntarthatóságához és versenyképességéhez.
2024. 10. 18. 14:00
Megosztás:

Kiemelkedő eredménnyel zárult a BorsodChem auditja

A 30. jubileumi MAVESZ (Magyar Vegyipari Szövetség) konferencia keretében, 2024. október 8-án Egerben, Szabó Csabától, a szövetség igazgatójától és Tóth Angelikától, a "Felelős Gondoskodás" tárgyban is illetékes FF és EBK igazgató-helyettesétől vette át a BorsodChem Zrt. a vegyipar nemzetközileg elismert „Responsible Care” tanúsítványát, ami a cég hosszú távú elkötelezettségét jelzi a fenntarthatóság és a felelős működés iránt. A Vállalatot Kruppa László vezérigazgató képviselte az ünnepélyes átadáson, ahol versenyképességi, környezetvédelmi és biztonságtechnikai témák mellett elemezték a vegyipar aktuális helyzetét és kihívásait is.
2024. 10. 18. 13:30
Megosztás:

Ennyit csökkent a magyarországi üzemanyag-fogyasztás

Az idei első három negyedévben 0,8 százalékkal több motorbenzin és 1,2 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott a kiskereskedelmi forgalomban Magyarországon, mint tavaly ugyanebben az időszakban; az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 0,4 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) csütörtökön.
2024. 10. 18. 13:00
Megosztás:

Az általános válságállóság megteremtésében rejlik a siker titka

A globális nagyvállalatok vezérigazgatóinak 72 százaléka továbbra is bízik a gazdasági növekedésben, bár az optimisták aránya a felmérés 10 éves történetében folyamatosan csökkent, a 2015-ben még 93 százalékos szintről – derül ki a KPMG 2024 CEO Outlook kutatásából. A növekedést fenyegető legnagyobb kockázatok között már nem a geopolitikai, politikai bizonytalanságok állnak az első helyen, mint a múlt évben; ezeket és a kiberbiztonsági kérdéseket is megelőzik az ellátási láncok kihívásai és a működési problémák.
2024. 10. 18. 12:30
Megosztás:

Erre figyeljünk tervezőasztalos lakáshitelnél

Az újépítésű lakások iránti kereslet idén nyáron robbanásszerű növekedésnek indult. Mára már az összes nagybank kínál új lakás vásárlását célzó úgynevezett tervezőasztalos lakáshitelt is, ami azon vevőknek vagy befektetőknek lehet különösen vonzó, akik hajlandóak várni, hiszen az átadásig tovább nőhet az ingatlan értéke. A money.hu szakértője a növekvő trend apropóján összegyűjtötte, mire érdemes odafigyelni, ha ilyen hitel felvételét fontolgatjuk.
2024. 10. 18. 12:00
Megosztás:

Lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme az euróövezetben

Szeptemberben az előzetesen becsültnél nagyobb mértékben lassult az éves infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön ismertetett végleges adatai szerint.
2024. 10. 18. 11:30
Megosztás:

Zöldben zártak a vezető nyugat-európai indexek az EKB kamatdöntése után, csökkent a BUX

Az EKB a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, reagálva a vártnál kedvezőbb eurozóna inflációra (közben a tegnapi adatközlés szerint a végleges adat szeptemberre 1,7% lett az előzetes 1,8% helyett, a maginfláció 2,7%-on maradt év/év) és a gyengülő konjunktúra adatokra.
2024. 10. 18. 10:30
Megosztás:

A jövő munkahelyei – egészségtudatosság a munkában is

A modern munkakörnyezet megteremtésének az egyik alapfeltétele az alkalmazottak jólléte. Az egészségtudatos munkahelyek kialakításával a vállalatok jelentős stratégiai előnyre is szert tehetnek.
2024. 10. 18. 10:00
Megosztás:

2018 óta ennyi pénz jutott az oktatásra Magyarországon

Magyarországon 2018 óta csaknem 1400 milliárd forint értékben 5680 óvodai és iskolai fejlesztés, építés valósult meg - közölte a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára csütörtökön Zalaegerszegen.
2024. 10. 18. 09:30
Megosztás:

Már Szlovákiában terjeszkedik az ázsiai lódarázs

Szlovákiában bukkant fel nemrégiben a méhállományokra rendkívül veszélyes ázsiai lódarázs, az invazív faj terjedésének megakadályozására a szlovák szakemberek igénybe vették a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói által kifejlesztett technológiát, a telemetriai nyomkövetőt is - közölte az egyetem csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 18. 08:00
Megosztás:

Nőket is várnak a mérnöki szakmákban

Több mint 700 diáklány vett részt a műszaki karrierek lehetőségeit bemutató TechCsajok pályaorientációs rendezvényen Budapesten és Debrecenben - közölte a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK)csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 18. 07:30
Megosztás:

Lassult az infláció Ausztriában

Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedése az előzetes becsléssel összhangban 1,8 százalékra, 2021 februárja óta a legalacsonyabbra csökkent szeptemberben az előző havi 2,3 százalékot követően - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) csütörtökön közzétett végleges adataiból.
2024. 10. 18. 07:00
Megosztás:

Az energiahivatal felfüggesztette a HUNGARO ENERGY működési engedélyét

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2024. október 25-ei hatállyal felfüggesztette a HUNGARO ENERGY Kft. földgáz-kereskedelmi működési engedélyét 90 napra; a felhasználók ellátására új földgázkereskedőt jelöl ki, az átmeneti időszakban a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) biztosítja az ellátást az érintett nem lakossági fogyasztók számára - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 18. 06:30
Megosztás:

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna meghívása a NATO-ba szimbolikus üzenet lenne

Ukrajna meghívása a NATO-ba szimbolikus üzenet lenne - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Unió tagországai állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozója alkalmából adott sajtótájékoztatóján Brüsszelben, leszögezve: ez azt jelentené az ukrán nép számára, hogy nincs egyedül.
2024. 10. 18. 06:00
Megosztás:

Autószállítókat ellenőrzött a NAV Hajdú-Bihar vármegyében

A kormányhivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közösen ellenőrizte az autószállítókat Hajdú-Bihar vármegyében, az akció hatására megnőtt a vállalkozói hajlandóság a bizonylatolásra és a szükséges engedélyek beszerzésére - közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 18. 05:30
Megosztás:

Új megközelítéssel a mezőgazdasági termelékenység növeléséért

Amikor az étkezés megtervezésére kerül a sor, a fejlett világban sokunknak bőséges választási lehetősége van. Nagyrészt a kereskedelemnek köszönhetően egész évben hozzáférhetünk a friss termékekhez, függetlenül attól, hogy hol élünk. Míg a fejlett gazdaságú országokban a legtöbb embernek nem kell kétszer is meggondolnia, hogy elég élelemhez jusson, más országokban sokan nem ilyen szerencsések.
2024. 10. 18. 05:00
Megosztás:

Rákaptak a magyar vállalkozók az utalvány alapú csekély értékű ajándékra - vajon miért?

Egyre több hazai vállalkozás ismeri fel a csekély értékű ajándéknak, mint kiegészítő juttatási formának az előnyeit az utalványok piacán aktív Rewin Magyarország Kft. tapasztalatai szerint. A cégek által vásárolt utalványok értéke 57 százalékkal emelkedett éves összevetésben. A társaság várakozásai szerint a karácsony előtti időszakban tovább erősödik az érdeklődés a vállalatok részéről, és decemberre akár 90 százalékkal is emelkedhet az ezt a juttatási formát használó vállalkozások száma a múlt év végéhez képest.
2024. 10. 18. 04:30
Megosztás:

Adóoptimalizálás 2025: november 20-ig dönthetnek a cégek a csoportos társasági adózásról

A Forvis Mazars szakértői fontos határidőre figyelmeztetnek: november 20-ig dönthetnek a cégcsoportok, hogy jövőre közösen adóznak-e. Azoknak a cégeknek, amelyek elmulasztják beadni a kérelmüket, egy teljes évet kell várniuk az újabb lehetőségre. A választás jelentős adminisztratív könnyítéseket és akár komoly adómegtakarítást is hozhat, de alapos megfontolást igényel.
2024. 10. 18. 04:00
Megosztás:

425 milliárd forintra nőtt a Start Garancia kezességi állománya

A Start Garancia Zrt. kezességvállalási volumene tavaly év végéhez képest 37 százalékkal, 425 milliárd forintra gyarapodott idén szeptemberig, ezzel közel 630 milliárd forintnyi finanszírozás megvalósulásához járult hozzá – ismertette az eredményeket Limbach Attila vezérigazgató a társaság éves partnerrendezvényén.
2024. 10. 18. 03:30
Megosztás:

Leveri a Temu-t a magyar online piacon az új webáruház-óriás?

Nemrég egy olyan új webshop-óriás jelent meg a magyar piacon, amely a legnagyobb európai hátterű online piactér, ahol az aktív vásárlók száma a teljes régióban meghaladta a 20 milliót. Az Allegro Lengyelországból indult, ám már most több mint 5 millió felhasználója van Lengyelországon kívül. A magyar piacra lépés alaposan felboríthatja az itthoni kereskedelmet is.
2024. 10. 18. 03:00
Megosztás: