Üres stadionok? Nem gond, az európai labdarúgópiac bevétele így is növekedett

Az európai labdarúgópiac mérete annak ellenére nőtt 10%-al, hogy a 2020/21-es szezon nagy részében nem voltak szurkolók a stadionokban a koronavírusnak köszönhetően. A fellendülés nagyrészt az előző évről elhalasztott közvetítési jogokból származó bevételeknek és az elhalasztott Európa-bajnokság sikerének köszönhető – áll a Deloitte sporttanácsadási üzletágának riportjában.

Üres stadionok? Nem gond, az európai labdarúgópiac bevétele így is növekedett

A rekordokat döntő női Európa-bajnokságot követően, valamint az első téli FIFA-világbajnokság előtt a Deloitte elemezte az európai klubok pénzügyi teljesítményét a viharos 2020/21-es szezonra vonatkozóan. A jelentés szerint az öt legnagyobb európai bajnokság bevétele (angol, spanyol, olasz, német, francia) - amelyek az európai labdarúgópiac 57%-át képviselik - 3%-kal, 15,6 milliárd euróra nőtt.

Az angol bajnokság dominanciája

Az angol Premier League klubbevételei - nagyrészt az elhalasztott közvetítési bevételeknek köszönhetően - 8%-kal, 5,5 milliárd euróra nőttek 2020/21-ben. További optimizmusra adhat okot, hogy a Deloitte számításai szerint a Premier League-klubok 2022/23-as szezonban várható összesített árbevétele meghaladhatja a 7 milliárd eurót, ami elsősorban a maximális stadionkihasználtságnak, az új közvetítési díjaknak és egyéb kereskedelmi megállapodásoknak köszönhetőek.

“Ha csupán a Premier League klubok bevételeit nézzük, akkor azt feltételezhetjük, hogy kevésbé érintette őket a világjárvány, azonban ez annak is köszönhető, hogy jelentősen átalakították az üzleti modelljüket. A klubok pénzügyi beszámolóiból az is látszik, hogy nem kellett jelentős összegű adósságot vállalniuk, mint más európai ligában játszó kluboknak. Bár még mindig vannak jelentős kihívások, a Premier League összes klubja bizakodva tekinthet a jövőbe” - hangsúlyozta Pádár Péter, a Deloitte sporttanácsadási üzletágának vezetője.

A Bundesligában és a La Ligában csökkentek a bevételek a 2020/21-es szezonban. A német liga 6%-kal csökkenő, 3,0 milliárd euró összbevételről számolt be, hasonlóan a spanyol bajnoksághoz, ahol a bevételek szintén 6%-kal, 2,9 milliárd euróra csökkentek. 2013/14 óta először könyveltek el veszteséget a működési eredményben a spanyol klubbok együttesen.

Ezzel szemben az olasz Serie A klubjai a 2020/21-es szezonban a legnagyobb százalékos növekedést produkálták az összesített bevételek tekintetében a top bajnokságok között: 23%-os növekedéssel 2,5 milliárd euró bevételt könyvelhettek el. Míg A francia Ligue 1 klubok bevételei mindössze 1%-kal, 1,6 milliárd euróra nőttek, mivel a bajnokság lerövidítése, nem pedig a mérkőzések elhalasztása mellett döntött a szövetség.

Új üzleti modellek, új befektetők

A 2020/21-es szezonban a mérkőzések jelentős részét zárt kapuk mögött vagy csökkentett befogadóképességgel játszották, ami a meccsnapokból származó bevételek szinte teljes kiesését okozta.  Annak ellenére, hogy számos klub veszteséges volt, az európai labdarúgópiac jelentős árbevétel növekedést ért el az elmúlt évben. A COVID-19 járvány hatása alapvetően megváltoztatta az európai labdarúgás pénzügyi irányítását. A ligáknak és kluboknak új, külső befektetőket kellett keresniük, és reagálniuk kellett az átigazolási kiadások és a klubok működése körüli trendek megváltozására.

“A labdarúgás vonzó lehetőségnek bizonyul a nemzetközi befektetők egyre növekvő csoportja számára. A legnagyobb európai bajnokságokban 2021-ben tizenöt klub-befektetés történt, ami több, mint 2019-ben és 2020-ban együttvéve. A befektetések túlnyomó többségét (87%) nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek és magántőke alapok hajtották végre, a befektetések több mint kétharmada pedig az Egyesült Államokból érkezett” - emelte ki Pósfay László, a Deloitte sporttanácsadási üzletágának igazgatója.

A többklubos tulajdonlás (MCO - Multi-Club Ownership) is egyre népszerűbb, jelenleg több mint 70 MCO-t tartanak számon, ami több mint kétszerese az öt évvel ezelőtti számnak (28). A Premier League 20 klubjából kilenc működik MCO-modellben. Az MCO rendszerben egy cég rendelkezik nagy mennyiségű, befolyással bíró részesedéssel egyszerre kettő vagy több klubban. A több klubbos modell lényege a játékosok fejlesztése és áramlása a sztárcsapat (pl. Manchester City) és a többi tulajdonolt csapat között.

Figyelnie kell azonban a klubboknak mennyit költenek, hiszen a pénzügyi fair play szabályainak megszegése komoly büntetéssel járhat. A Financial Fair Play jelenleg kimondja, hogy a klubok költése a fizetésekben és igazolásokban nem haladhatja meg az összbevétel hetven százalékát. Ezek a szabályok segítenek felkészíteni a csapatokat egy nehezebb pénzügyi helyzetre és tudatosabb befektetésekre ösztönzik őket.

A növekvő televíziós nézettség és jegyeladások miatt a női labdarúgó piac is egyre több befektetőt és szponzort vonz. A 2022-es női EB döntőjét például 87 192 néző izgulta végig a Wembley-ben, ahol a házigazda angolok hosszabításban győzték le a németeket. Ráadásul a helyszínre kilátogató szurkolók mellett a BBC-n 17,4 millióan követték figyelemmel az Eb-döntőt.

Bővíti kapacitását a mezőgazdasági gépeket gyártó Güttler Kft.

Uniós támogatással bővíti kapacitását a mezőgazdasági gépeket gyártó Güttler Kft. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 09. 27. 13:30
Megosztás:

Fejetlenség - Kezd beletörődni a piac, hogy nem segít rajta a Fed

A Fed clevelandi tagbankjának elnöke, Loretta Mester is a szigorú jegybanki politika mellett érvelt nyilatkozatában.
2022. 09. 27. 13:00
Megosztás:

Csaknem négymilliárd forintos foglalkoztatási program indul Zala megyében

Zala megye foglalkoztatási szintjének növelésére hat éven át tartó, csaknem négymilliárd forint támogatással megvalósuló program indul, amely több mint 2500 embernek segítheti az elhelyezkedését - közölte a Zala Megyei Önkormányzat a pályázat konzorciumvezetőjeként az MTI-vel.
2022. 09. 27. 12:30
Megosztás:

Mi a különbség a régi és az új kriptovaluták között?

Mik azok a kriptovaluták? A kriptovaluták egyik legfontosabb ismérve, hogy diverzifikált formában érhetőek el, azaz nincs semmilyen központi rendszer vagy kormány ami irányítaná, és szabályozná azokat. Ezek a valuták pedig olyan digitális pénznek tekinthetőek, amelyek régebben mindösszesen kereskedésre voltak alkalmasak, viszont napjainkban már akár sima online vásárlást is végezhetünk velük.
2022. 09. 27. 12:00
Megosztás:

Lengyel újságértesülések szerint a MOL lobbizott a Lotos megvételéért

Lengyelországi hírek szerint a MOL aktívan lobbizott az országban a Lotos 417 benzinkutjának megvételéért - olvashatjuk az ERSTE mai elemzői kommentárjában.
2022. 09. 27. 11:30
Megosztás:

Mennyire emeli ma a jegybanki alapkamatot az MNB?

Ma ülésezik az MNB monetáris tanácsa, s várhatóan 1 százalékponttal 12,75 százalékra emeli az alapkamatot, ami vélhetően átgyűrűzik az egyhetes betéti rátára is csütörtökön.
2022. 09. 27. 11:00
Megosztás:

Óriási brit kamatemelést áraz a piac

Elszabadultak a brit kamatemelési várakozások. A fiskális élénkítés hatására megugrottak az inflációs várakozások és ezzel a kamatemelési kilátások is.
2022. 09. 27. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Emelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai piacokon a megelőző napokban elszenvedett nagy csökkenések kompenzációjaként.
2022. 09. 27. 10:00
Megosztás:

Az energiaárak emelkedése már az osztrák termelőipar versenyképességét veszélyezteti

Mihamarabbi beavatkozást sürget az energiaárak emelkedésének kompenzálására az osztrák iparszövetség és a gazdasági kamara, mert az már a vállalkozások létét fenyegeti, valamint veszélybe sodorja Ausztria versenyképességét termelési telephelyként.
2022. 09. 27. 09:30
Megosztás:

Mesterséges intelligencia elemzi az alkalmazottakat az SAP HR szoftverében

Rejtett tehetségek felfedezése, új kihívásokhoz legalkalmasabb csapatok felépítése, integrált tehetséggondozási stratégiák felállítása és még sok más HR feladat kap digitális támogatást az SAP SuccessFactors Human Experience Management (HXM) Suite nemrégiben bemutatott új moduljai által.
2022. 09. 27. 09:00
Megosztás:

Nehéz időszak után egy-másfél év múlva jöhet a növekedés

A JVSZ számára kiemelten fontos, hogy naprakész gazdasági előrejelzésekkel, szakértők bevonásával, tudásmegosztással támogassa a vállalatvezetőket. Ezt erősítve a Szövetség idén már 11. alkalommal rendezte meg a tegnapi napon a gazdasági trendeket elemző Makro Konferenciáját, Varga Mihály pénzügyminiszter, a JVSZ társelnökének fővédnökségével, a Danubius Hotel Helia Budapestben.
2022. 09. 27. 08:30
Megosztás:

Erősödött kissé kedd reggelre a forint

Erősödött kissé kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 09. 27. 08:00
Megosztás:

Hamarosan elérhető az új, 11 százalék feletti kamatozású állampapír

Csütörtöktől érhető el az új állampapír, amely 11 százalék feletti kamatozással jól jövedelmező, biztonságos, kamatadómentes befektetést jelent a családoknak - olvasható a pénzügyminiszter közösségi oldalán.
2022. 09. 27. 07:30
Megosztás:

Ingyenes online tanulási lehetőségeket ajánl az NMHH

Ingyenes, online elérhető tananyagokból bárki bővítheti a tudását szinte bármilyen területen, legyen az nyelvtudás, kultúra vagy hobbi - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
2022. 09. 27. 07:00
Megosztás:

Romániában 2,4 százalékra nőtt a konszolidált államháztartási hiány

Romániában a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százalékát tette ki az államháztartási hiány az első nyolc hónapban a július végén jegyzett 1,94 százalékhoz képest - közölte hétfőn a román pénzügyminisztérium.
2022. 09. 27. 06:30
Megosztás:

350 millió forintból fejleszti a környezetbarát csomagolóanyagok előállítását a Folkem Kft.

Több mint háromszázötven millió forintból fejleszti a környezetbarát csomagolóanyagok előállítását a debreceni, nyomdaipari befejező műveletekkel foglalkozó Folkem Kft. - tájékoztatta a társaság hétfőn az MTI-t.
2022. 09. 27. 06:00
Megosztás:

A magyar dolgozók fele nem kap béren kívüli juttatást

Magyarországon a SZÉP-kártya és a rugalmas munkaidő a leggyakoribb béren kívüli juttatás, ezzel szemben a munkavállalók a 13. havi fizetésnek és inflációkövető bérkompenzációnak örülnének a legjobban – derült ki a DreamJobs és a foodpanda friss kutatásából. A legtöbb extra juttatáshoz a multiknál és az IT szektorban lehet hozzájutni, a legkisebb figyelmet pedig az egészségmegőrzéshez kapcsolódó juttatásokra fordítják a cégek. Kihívást fog jelenteni az otthoni munkavégzéshez köthető magasabb rezsiköltség, de erre, valamint az étkezés támogatására, a bérek rendezésére és az egészségügyi témára nagyobb figyelmet szentelnek 2023-ban a vállalatok.
2022. 09. 27. 05:00
Megosztás:

A világ 10 legjobb filmje ami valaha készült - Hányat láttál belőle?

Hogy melyik a világ legjobb filmje, vagy melyek a világtörténelem legjobb filmjei, nagyon szubjektív kérdés, hiszen ahány ember, annyiféle ízlés a világon. Valahogy mégiscsak érdemes lenne megtudni, hogy mik azok a filmtörténeti remekművek, amelyek a legtöbb embert levették a lábukról. Ezért jó, hogy ma már léteznek olyan hatalmas adatbázissal rendelkező internetes portálok, mint pl. a filmes IMDb, melyek segítségével sok százezer ember véleményét tudhatjuk meg néhány kattintás után.
2022. 09. 27. 04:01
Megosztás:

A magas infláció miatti alulbiztosítottságra hívta fel a figyelmet a Mabisz

A biztosítási szakma előtt álló kihívásnak nevezte a magas infláció miatt keletkező alulbiztosítottság kezelését a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének hétfői budapesti konferenciáján.
2022. 09. 27. 03:30
Megosztás:

1972 óta a legnagyobb adócsökkentést jelentették be

A brit kormány 1972 óta a legnagyobb adócsökkentést jelentette be pénteken, amire a pénzügyminiszter vasárnap még rátett egy lapáttal jelezve, hogy ez még csak az első lépés volt és további adócsökkentéseket fognak a közeljövőben bejelenteni.
2022. 09. 27. 03:00
Megosztás: