Üres stadionok? Nem gond, az európai labdarúgópiac bevétele így is növekedett

Az európai labdarúgópiac mérete annak ellenére nőtt 10%-al, hogy a 2020/21-es szezon nagy részében nem voltak szurkolók a stadionokban a koronavírusnak köszönhetően. A fellendülés nagyrészt az előző évről elhalasztott közvetítési jogokból származó bevételeknek és az elhalasztott Európa-bajnokság sikerének köszönhető – áll a Deloitte sporttanácsadási üzletágának riportjában.

Üres stadionok? Nem gond, az európai labdarúgópiac bevétele így is növekedett

A rekordokat döntő női Európa-bajnokságot követően, valamint az első téli FIFA-világbajnokság előtt a Deloitte elemezte az európai klubok pénzügyi teljesítményét a viharos 2020/21-es szezonra vonatkozóan. A jelentés szerint az öt legnagyobb európai bajnokság bevétele (angol, spanyol, olasz, német, francia) - amelyek az európai labdarúgópiac 57%-át képviselik - 3%-kal, 15,6 milliárd euróra nőtt.

Az angol bajnokság dominanciája

Az angol Premier League klubbevételei - nagyrészt az elhalasztott közvetítési bevételeknek köszönhetően - 8%-kal, 5,5 milliárd euróra nőttek 2020/21-ben. További optimizmusra adhat okot, hogy a Deloitte számításai szerint a Premier League-klubok 2022/23-as szezonban várható összesített árbevétele meghaladhatja a 7 milliárd eurót, ami elsősorban a maximális stadionkihasználtságnak, az új közvetítési díjaknak és egyéb kereskedelmi megállapodásoknak köszönhetőek.

“Ha csupán a Premier League klubok bevételeit nézzük, akkor azt feltételezhetjük, hogy kevésbé érintette őket a világjárvány, azonban ez annak is köszönhető, hogy jelentősen átalakították az üzleti modelljüket. A klubok pénzügyi beszámolóiból az is látszik, hogy nem kellett jelentős összegű adósságot vállalniuk, mint más európai ligában játszó kluboknak. Bár még mindig vannak jelentős kihívások, a Premier League összes klubja bizakodva tekinthet a jövőbe” - hangsúlyozta Pádár Péter, a Deloitte sporttanácsadási üzletágának vezetője.

A Bundesligában és a La Ligában csökkentek a bevételek a 2020/21-es szezonban. A német liga 6%-kal csökkenő, 3,0 milliárd euró összbevételről számolt be, hasonlóan a spanyol bajnoksághoz, ahol a bevételek szintén 6%-kal, 2,9 milliárd euróra csökkentek. 2013/14 óta először könyveltek el veszteséget a működési eredményben a spanyol klubbok együttesen.

Ezzel szemben az olasz Serie A klubjai a 2020/21-es szezonban a legnagyobb százalékos növekedést produkálták az összesített bevételek tekintetében a top bajnokságok között: 23%-os növekedéssel 2,5 milliárd euró bevételt könyvelhettek el. Míg A francia Ligue 1 klubok bevételei mindössze 1%-kal, 1,6 milliárd euróra nőttek, mivel a bajnokság lerövidítése, nem pedig a mérkőzések elhalasztása mellett döntött a szövetség.

Új üzleti modellek, új befektetők

A 2020/21-es szezonban a mérkőzések jelentős részét zárt kapuk mögött vagy csökkentett befogadóképességgel játszották, ami a meccsnapokból származó bevételek szinte teljes kiesését okozta.  Annak ellenére, hogy számos klub veszteséges volt, az európai labdarúgópiac jelentős árbevétel növekedést ért el az elmúlt évben. A COVID-19 járvány hatása alapvetően megváltoztatta az európai labdarúgás pénzügyi irányítását. A ligáknak és kluboknak új, külső befektetőket kellett keresniük, és reagálniuk kellett az átigazolási kiadások és a klubok működése körüli trendek megváltozására.

“A labdarúgás vonzó lehetőségnek bizonyul a nemzetközi befektetők egyre növekvő csoportja számára. A legnagyobb európai bajnokságokban 2021-ben tizenöt klub-befektetés történt, ami több, mint 2019-ben és 2020-ban együttvéve. A befektetések túlnyomó többségét (87%) nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek és magántőke alapok hajtották végre, a befektetések több mint kétharmada pedig az Egyesült Államokból érkezett” - emelte ki Pósfay László, a Deloitte sporttanácsadási üzletágának igazgatója.

A többklubos tulajdonlás (MCO - Multi-Club Ownership) is egyre népszerűbb, jelenleg több mint 70 MCO-t tartanak számon, ami több mint kétszerese az öt évvel ezelőtti számnak (28). A Premier League 20 klubjából kilenc működik MCO-modellben. Az MCO rendszerben egy cég rendelkezik nagy mennyiségű, befolyással bíró részesedéssel egyszerre kettő vagy több klubban. A több klubbos modell lényege a játékosok fejlesztése és áramlása a sztárcsapat (pl. Manchester City) és a többi tulajdonolt csapat között.

Figyelnie kell azonban a klubboknak mennyit költenek, hiszen a pénzügyi fair play szabályainak megszegése komoly büntetéssel járhat. A Financial Fair Play jelenleg kimondja, hogy a klubok költése a fizetésekben és igazolásokban nem haladhatja meg az összbevétel hetven százalékát. Ezek a szabályok segítenek felkészíteni a csapatokat egy nehezebb pénzügyi helyzetre és tudatosabb befektetésekre ösztönzik őket.

A növekvő televíziós nézettség és jegyeladások miatt a női labdarúgó piac is egyre több befektetőt és szponzort vonz. A 2022-es női EB döntőjét például 87 192 néző izgulta végig a Wembley-ben, ahol a házigazda angolok hosszabításban győzték le a németeket. Ráadásul a helyszínre kilátogató szurkolók mellett a BBC-n 17,4 millióan követték figyelemmel az Eb-döntőt.

A szakértők szerint már idén újra nyereséges lehet a kukoricatermelés

Az elmúlt év eseményei sok hazai kukoricatermelőt elbizonytalanítottak, miközben a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy az idei évben már eddig is csapadékosabb időjárásnak, a megfelelő vetőmagfajtáknak, valamint a magyarországi feldolgozóipar által biztosított stabil felvevőpiacnak és az ukrán szállítmányok okozta zavarok enyhülésének köszönhetően a kukorica idén szép hasznot hozhat a gazdáknak. A kereslet a kukoricára továbbra is biztosított: a hazai biofinomítók, mint például a Dunaföldváron működő Pannonia Bio évek óta a magyar gazdálkodók megbízható, állandó felvásárló partnere.
2023. 03. 30. 14:00
Megosztás:

Tizenegy év alatt vármegyényit bővült a lakásállomány

2011 és 2022 között valamivel több mint 200 ezerrel nőtt a magyar lakóingatlan állomány és a nyugatra tartás volt a magyarok otthonkeresésének jellemző iránya – ezt mutatják a legutóbbi népszámlálás már nyilvánosságra került eredményei. Az OTP Ingatlanpont elemzője szerint ez a vándorlási tendencia rányomta bélyegét a lakáspiac utóbbi évtizedének jellemző folyamataira is.
2023. 03. 30. 13:30
Megosztás:

Tehermentesítenék a regionális bankokat az USA-ban

Nagyobb részvállalást szeretne a nagybankoktól az amerikai szövetségi betétbiztosítási társaság (FDIC) – írja a Bloomberg.
2023. 03. 30. 13:00
Megosztás:

Stabil maradt az európai betétállomány

Nem okozott betétkiáramlást az eurózónás bankoknál az elmúlt pár hétben a turbulens piaci környezet az EKB igazgatósági tagja, Isabel Schnabel szerint.
2023. 03. 30. 12:30
Megosztás:

A kormány átrendezi a MOL különadóit

A magyar kormány tegnap este rendeletben változtatott a MOL által fizetett különadókon, aminek a hatásait a MOL-ra nézve az ERSTE elemzői foglalták össze:
2023. 03. 30. 12:00
Megosztás:

A 21. század végére az emberi civilizáció két szuperhatalomra szakad: vallási fundamentalizmus és totalitárius eszmék terjedne

A Holnap Budapestje címmel jelent meg az első film teaser Magyarországon, amit szinte teljes egészében a mesterséges intelligencia készített. A disztópia hét soros szinopszisát a Chat GPT írta, képi világát pedig az Midjourney program alkotta meg.
2023. 03. 30. 11:30
Megosztás:

Milyen ingatlanokat lehet most a legjobb áron megvenni?

Melyek most a legjobb ár/érték arányú ingatlanok? Már amennyiben a hirdetési árat vizsgáljuk. De vevői szempontból lényeges, hogy vajon mely, most megvásárolt ingatlanok lesznek a leginkább értékállóak? A szakértők válaszoltak.
2023. 03. 30. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2023. 03. 30. 10:30
Megosztás:

Egyre több külföldi hallgató dolgozna Magyarországon

Több mint 150 kiállító négyezer állásajánlata közül válogathattak a hallgatók a tavaszi Műegyetemi Állásbörzén, ahol ismételten a villamosmérnökök iránt volt a legnagyobb kereslet. A K épületben a szakértői tanácsadás kapott új köntöst, a Q épületben pedig neves cégek tartottak előadásokat kiemelt szakmai témákban. A kétnapos eseményre közel húszezren látogattak ki, amely a külföldi diákok körében is egyre népszerűbb. Ezzel összehangban jól látható, hogy közülük egyre többen maradnának Magyarországon az egyetem elvégzése után is.
2023. 03. 30. 10:00
Megosztás:

Tojástermelők szövetsége: nem lesz hiány tojásból a következő napokban sem

Nem lesz hiány tojásból a következő napokban sem, de a húsvéti szükségletet még nem fedezi teljes mértékben a belföldi termelés - mondta az MTI megkeresésére a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (MTTSz) alelnöke.
2023. 03. 30. 09:30
Megosztás:

A technológiai ipar vezető szereplői a mesterséges intelligencia fejlesztések felfüggesztését követelik

A technológiai ipar vezető szereplői nyílt levélben sürgették szerdán a mesterséges intelligencia fejlesztések azonnali felfüggesztését a társadalmat fenyegető kockázatok miatt.
2023. 03. 30. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtök kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2023. 03. 30. 08:30
Megosztás:

Gyermekvédelemben lévő fiatalok számára indulnak szőlészeti képzések Baranyában

Szőlészetekben alkalmazható tudást és elhelyezkedési lehetőséget biztosít gyermekvédelemben lévő fiatalok számára egy európai uniós támogatással megvalósuló program keretében a Baranya Vármegyei Kormányhivatal - jelentette be a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Pécsen.
2023. 03. 30. 08:00
Megosztás:

A felírt receptek is láthatók az EESZT-felületen

A felírt receptek is láthatók már az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felületén - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2023. 03. 30. 07:30
Megosztás:

Valóra vált a vevők álma: van, ahol már beindult a lakásárcsökkenés

Bár éves szinten még mindig jelentősnek mondható a lakásdrágulás, januárhoz képest már több helyen csökkenésről van szó. A használt lakások kínálata Budapesten 20 százalékkal, a vármegyeszékhelyeken több mint 60 százalékkal bővült, miközben a kereslet csökkent. Március végén a fővárosi használt lakások átlagos négyzetméterára 952 ezer forint volt, ez pedig lényegében stagnálást jelent az év elejét jellemző szinthez képest. Több városrészben, köztük az egyik legnépszerűn lokációnak számító XIII. kerületben is csökkentek az árak a kínálati piacon. A vármegyeszékhelyen az éves drágulás 3-34 százalékot tett ki, de több nagyvárosban, így Debrecenben és Pécsen is csökkentek a négyzetméterárak január óta.
2023. 03. 30. 07:00
Megosztás:

Európában a vártnál kisebb károkat okozott az energiaválság

Az európai energiaellátási válság a kezdeti félelmekhez képest kisebb reálgazdasági és államháztartási károkat okozott, és ez enyhíti az Európai Unió szuverén adósaira nehezedő hitelpiaci nyomást - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban ismertetett szektorelemzésében.
2023. 03. 30. 06:30
Megosztás:

Átadták az új tanuszodát Zircen

Átadták a bruttó 1,3 milliárd forint kormányzati támogatásból épített zirci tanuszodát szerdán.
2023. 03. 30. 06:00
Megosztás:

Több foci, több pénz – komoly nyomot hagyott a posztcovid a futballklubok bevételein

A tavalyi szezonban regisztrált 111 millió euróról 1,4 milliárdra emelkedtek a meccsnapokon befolyt összegek a világ labdarúgásának legnagyobb bevételt termelő klubjainál, miután a pandémiás korlátozások feloldásával a szurkolók visszatérhettek a stadionokba. A 26. alkalommal kiadott Deloitte Football Money League című kiadvány erős angol dominanciáról számol be a topfutball pénzügyeiben.
2023. 03. 30. 05:30
Megosztás:

Új lelátót építenek a Hungaroringen

Új lelátót építenek a Hungaroringen, mert már decemberben elkelt minden jegy a 38. Forma-1-es Magyar Nagydíj vasárnapi futamára.
2023. 03. 30. 05:00
Megosztás:

A családi pótlékra miért kell ennyit várni most? Mikor utalják az áprilisi családi pótlékot?

Családi pótlék 2023 április havi utalás időpontja. Mennyit kell még várni a családi pótlékra? Cikkünkben mutatjuk a családi pótlék kifizetésének pontos dátumát. A gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez az állam havi rendszerességgel járó nevelési ellátást vagy iskoláztatási támogatást (a továbbiakban együtt: családi pótlék) nyújt. E két ellátást nevezik együtt: családi pótléknak. Cikkünkben lényeges friss információkat olvashatsz a családi pótlékkal kapcsolatban, míg a cikk végén mutatjuk a 2023 áprilisi családi pótlék kifizetési napját is.
2023. 03. 30. 04:01
Megosztás: