Vágyak vannak, tettek kevésbé – miért nem tesszük meg az első lépéseket a céljaink felé?

Új év, új én” – tartja a mondás, amely elég gyakran elhangzik minden év elején, hiszen sokan a januárt egyfajta tiszta lapnak tekintik, ami segít, hogy megszabaduljanak egy-egy rossz viselkedéstől vagy épp bevezessenek egy új szokást az életükbe. Ilyenkor megállunk egy pillanatra és számot vetünk az előző évben elért sikereinkről, történésekről, majd a jövőbe tekintünk és újabb terveket, célokat tűzünk ki magunk elé.

Vágyak vannak, tettek kevésbé – miért nem tesszük meg az első lépéseket a céljaink felé?

Az OTP Bank friss felmérése szerint a lakosság 85 százalékának van valamilyen célja, vágya az elkövetkező egy-két évre, ezeknek a megvalósításához azonban gyakran félretett pénzre lenne szükség. Ennek ellenére az emberek több mint fele mégsem gyűjt a céljaira. A megtakarítás legnagyobb hátráltató tényezőjeként a megkérdezettek 78 százaléka arra hivatkozott, hogy nincs elegendő pénze a rendszeres spórolásra, 21 százalék arra, hogy jelenleg más élvez prioritást az életében. Ötből egy válaszadónak az elmondása szerint túlságosan sok mindenről kellene lemondania, hogy anyagilag megvalósíthassa a célját, 15 százalék pedig elérhetetlennek érzi a kitűzött céljait.

„Az emberi motiváció, azaz a hajtóerők sokrétűek. Közülük a legalapvetőbbek, az élettani szükségletek, melyek kielégítése nem igazán, vagy csak kevéssé tűr késleltetést, ezeken nem szoktunk hezitálni. A magasabb rendű, gyakran tudatos megfontolást, sőt akár erőfeszítést is magukba foglaló hajtóerők (szándékok, vágyak, törekvések) is sokfélék, például aszerint, hogy mennyire akaratvezéreltek: a szándékok és a törekvések inkább kötődnek konkrét, kivitelezhető vagy kivitelezendő célokhoz (előbbiek inkább egyszerűbbek, alkalomhoz kötődőek, utóbbiak inkább hosszabb távúak), míg a vágyak gyakran körvonalazatlanabbak, testetlenebbek” – mondta Dr. Dúll Andrea, pszichológus, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar egyetemi tanára.

„Ez sok esetben a kívánatos cél elérési módját is befolyásolja: amíg a szándékoknak, a törekvéseknek éppen a bennük rejlő akarat és tudatos erőfeszítés miatt nagyobb a célba érése, addig a vágyak gyakran maradnak a vágyakozás szintjén. Ez a folyamat meg is fordulhat: amit az ember kevéssé megvalósíthatónak ítél, gyakran „sorolja át” a vágy kategóriába, ami így maga előtt is sokkal kevésbé célvezérelt és sürgető lesz, ugyanakkor a kissé nosztalgikus érzelmi töltet megmaradhat” – tette hozzá.  

A szakember szerint a pénzzel kapcsolatos motiváció ráadásul rá is erősíthet erre: „a jelen válságokkal teli, bizonytalan helyzetekben még erősebb lehet a konkrét, kézzelfogható törekvések és szándékok felerősödése, és hátrább sorolódhatnak a vágyak – a felmérés eredményeiből is következtethetünk erre. Az is fontos, hogy – amint a felmérésből is látszik – az emberek a takarékoskodást, a valamire félre tevést gyakran a nagyobb összegekkel azonosítják, ami elvárásuk szerint majd konkrét célokra mozgósítható lesz. A gazdasági tudatosság azonban fokozható: a kisebb összegű megtakarítások a „sok kicsi sokra megy” pszichológiai élményt valóságossá tehetik”.

A felmérés eredményei alapján a legtöbbeknek (27%) 1-5 millió forintra, 23 százaléknak 5 millió forint feletti, 17 százaléknak pedig 500 ezer és 1 millió közötti összegre lenne szüksége ahhoz, hogy a közeljövőben elérni kívánt vágyát megvalósítsa. Korosztályt tekintve a 18-39 évesek azok, akik jelentősebb megtakarításokat is félre tudnak tenni, de bevallásuk szerint nekik is csupán a 4 százalékuk engedheti meg ezt magának. Azonban egy régóta dédelgetett álom megvalósításához nincs szükség drasztikus lépésekre és nagy összegek elkülönítésére – már csupán havi 10 ezer forint megtakarítással évente 120 ezer forint tehető félre, ami két év távlatában már 240 ezer forintot jelent. Ebből is látszik, hogy sok kicsi tényleg sokra tud menni és érdemes belevágni. 

A takarékoskodásban az OTP Bank Persely funkciója is segít, egyszerre több különböző célt is be lehet állítani a perselyeknek, amelyekben külön-külön gyűjthető a pénz – kis összegekben is. A konstrukció további előnye, hogy rugalmas, a Perselyből az adott cél elérése előtt részösszeget is kivehetünk vagy teljesen kiüríthetjük, illetve a Perselybe történő rendszeres pénzátvezetés összege is bármikor megváltoztatható. Így tényleg gyerekjáték lesz a megtakarítás.

Idén is meghirdetik a hungarikum-pályázatokat

Az idén 445 millió forint értékben hirdet hungarikum-pályázatokat az agrártárca, a felhívások célja az identitás megerősítése - mondta V. Németh Zsolt magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.
2024. 04. 15. 20:00
Megosztás:

A Samsung megelőzte az Apple-t

A Samsung dél-koreai cég lett a világ legnagyobb okostelefon-kiszállítója az első negyedévben, miután a tavalyi utolsó három hónapban még az amerikai Apple állt az élen - derül ki az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat honlapjára hétfőn feltett jelentéséből.
2024. 04. 15. 19:30
Megosztás:

Márciusban tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 445 milliárd forinttal nőtt márciusban, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 15 624 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a Bamosz hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 15. 19:00
Megosztás:

A jó nemzetközi hangulatban emelkedett a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 118,79 pontos, 0,18 százalékos emelkedéssel, 67 407,86 ponton zárt hétfőn.
2024. 04. 15. 18:30
Megosztás:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Vegyes kezdés után London kivételével indexemelkedéssel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 15. 18:00
Megosztás:

Kevesebb járművet értékesített az AutoWallis az első negyedévben

Az AutoWallis 11 603 gépjárművet adott el az első negyedévben, 15,9 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban; a nagykereskedelmi volumen csökkent, a kiskereskedelmi értékesítések azonban emelkedtek; az év egészében érdemi bővülésre számít a cég mindkét üzletágban - közölte a cégcsoport a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2024. 04. 15. 17:30
Megosztás:

Már lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra

Hétfőtől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra. A program az Európai szociális alap plusz társfinanszírozásával, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében valósul meg - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 15. 17:00
Megosztás:

Harmadik alkalommal rendezik meg a Konica Minolta Live Show-t

Harmadik alkalommal szervezi meg a MOHAnet Mobilsystems Zrt. a Konica Minolta IoT Live Show-t 2024. április 23-25-én a BOK Sportcsarnokban, a programot az InnoElectro 2024 Kiállítás és Konferencia hivatalos társrendezvényeként tartják - közölték a szervezők az MTI-vel.
2024. 04. 15. 16:30
Megosztás:

Megkezdte hetedik szezonját a jégkármérséklő rendszer

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn beüzemelte az országos jégkármérséklő rendszert (JÉGER), amely ezzel megkezdte hetedik védekezési szezonját - jelentette az MTI-hez eljuttatott közleményében a kamara.
2024. 04. 15. 16:00
Megosztás:

Erősödött az ingatlanpiac márciusban

Tovább erősödött az ingatlanpiac márciusban, így az első negyedévben összesen 30 154 tranzakcióval, a tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétellel zárt a hazai piac, amely 52 százalékos növekedést mutat - közölte a Duna House szombaton.
2024. 04. 15. 15:30
Megosztás:

Újabb pályázat indul napelemekre

A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból - jelentette be az energiaügyi miniszter a Mandinernek adott interjúban.
2024. 04. 15. 15:00
Megosztás:

Komoly célunk a magyar-német kapcsolatok erősítése

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja Németországba utazik - tájékoztatta a szaktárca közleményben az MTI-t vasárnap.
2024. 04. 15. 14:30
Megosztás:

Lazulnak az adózók adminisztrációs terhei

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése - mondta Izer Norbert az MTI-nek.
2024. 04. 15. 14:00
Megosztás:

Te mi alapján választasz gyógyhatású készítményt?

Persze itt most nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy a panaszoknak megfelelő terméket keresel-e, hanem azt, hogy ha két-három változat közül választhatsz, akkor mi alapján fogod meghozni a végső döntést.
2024. 04. 15. 13:30
Megosztás:

Fontos fejlesztés zárult le Zalaegerszegen

Csaknem 1,9 milliárd forint értékű önkormányzati fejlesztések valósultak meg az elmúlt években Zalaegerszegen, a Gébárti-tónál - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2024. 04. 15. 13:00
Megosztás:

Miért hasznos a pólya? Ismerd meg az alapvető babakelengye-tartozékot!

A régmúltban természetes volt a pólya használata, de vajon napjainkban is ugyanolyan hasznos? Milyen funkciókat lát el, miért van rá szükség? Ebben az írásunkban ezt a témakört fejtjük ki, hogy segítsünk eligazodni.
2024. 04. 15. 12:30
Megosztás:

Megkezdődött a gazdák támogatásainak kifizetése

Megkezdődött az átütemezett terület- és állatalapú támogatások kifizetése. Csaknem 48 ezer termelőhöz, 11 jogcímen több mint 55,6 milliárd forint támogatás érkezett meg ezen a héten a Magyar Államkincstártól a rendkívüli átütemezésnek köszönhetően - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 15. 12:00
Megosztás:

Az okosotthon áll az idei pécsi Pollack Expo középpontjában

A smart home, azaz az okosotthon témája köré szerveződik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) mérnökkarának legkiemelkedőbb szakmai rendezvénye, a 17. Pollack Expo április 18-án és 19-én Pécsen - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.
2024. 04. 15. 11:30
Megosztás:

Ethena és a NEO ígéretesek, de ez az új kriptovaluta igazán ragyog

Annak ellenére, hogy a kriptopiac zűrzavaros időszakon megy keresztül, az Ethena (ENA) és a Neo (NEO) azok az altcoinok, amelyek jelentős árnövekedést produkálnak. Mindazonáltal egy új előértékesítési kriptovaluta, a DTX Exchange (DTX), úgy tűnik, hogy túlszárnyalja teljesítményüket az úttörő kereskedési stratégiákkal és nyereségekkel. Lássuk, miért van előnyben a DTX az ENA-val és a NEO-val szemben.
2024. 04. 15. 10:40
Megosztás:

Egy kis segítség, hogy milyen bőröndöt válassz az elkövetkezendő utazásaidhoz

Nem tudod eldönteni, hogy merev falú vagy puha bőröndöt válassz a közelgő nyári utazásaidhoz? Akkor feltétlenül olvasd el a mai cikkünket, amelyben az anyagminőség szerint rangsoroltuk a különböző bőröndöket!
2024. 04. 15. 10:30
Megosztás: