Vállalkoznál? Ezekre figyelj, hogy elkerüld a kudarcot!

Egy vállalkozó olyan életet tud teremteni magának, amire egy alkalmazott az esetek döntő többségében még csak nem is álmodhat:

Vállalkoznál? Ezekre figyelj, hogy elkerüld a kudarcot!

- Kreatív határtalanság

- Pénzügyi jólét

- Szabadság

Az érme másik oldala viszont az, hogy a legtöbb vállalkozás még az első 5 évében csődbe megy — vagy ha mégsem, az azt igazgató vállalkozónak nincs ideje, a pénzügyei napról-napra ki vannak centizve, ő maga pedig rendkívül stresszes.

Ahhoz, hogy az előbb említett javakat, lehetőségeket és jóléti állapotot elérjük, arra van szükség, hogy a vállalkozást tudatosan, stratégiailag megtervezve, hibátlanul kivitelezve valósítsuk meg. Ehhez bizony szükség lesz néhány dologra.

Az alábbiakban ebből az eszköztárból mutatunk néhány nagyon fontos elemet.

A kudarc elkerülésének legjobb fegyverei

Ahhoz, hogy a vállalkozás ne csak napról-napra tengődjön, szüksége van egy gondosan megtervezett üzleti tervre. Az üzleti terv lényegében a rövid, közép és hosszú távú stratégia papírra vetett vázlata.

Szerepel benne:

- a vállalkozás tevékenységének rövid összefoglalása

- a vállalat felépítése, struktúrája

- a piaci körülmények jelenlegi és jövőbeli bemutatása

- a vállalkozás pénzügyi felépítése, működése

- a vállalat ügyfélszerzési és marketing terve

- a célközönség felépítése, demográfiája, jellemzői

Azzal, hogy ezt levezetjük, egyrészről elérjük, hogy mások is könnyen, gyorsan átolvashassák, mire is nyújt megoldást a vállalkozásunk — legyen a másik fél akár befektető, tanácsadó, társalapító vagy éppen alkalmazott.

A másik nagy előnye pedig az, hogy az írással gyakorlatilag magunknak is levezetjük a vállalkozás jövőbeli működését, ezáltal fény derülhet a logikai hibákra, buktatókra. Még azelőtt el tud bukni az ötlet, mielőtt egy forintot vagy egy percet is beleöltünk volna — ez azonban ebben az esetben rendkívül jó hír, hiszen a vállalkozók két legfontosabb erőforrását őriztük meg vele: a pénzünket, és az időnket.

Amikor vállalkozást indítunk, a legfontosabb faktor az irány meghatározása, azaz a tevékenységi kör definiálása. Ez fogja ugyanis meghatározni, hogy milyen piacra lépünk be, milyen problémát kell megoldanunk, kik lesznek a vásárlóink, milyen termékre/szolgáltatásra van szükség.

Az ötlet, tehát a tevékenységi kör kiválasztása után már látni fogjuk, hogy mi jellemzi az adott piacot.

A következő lépésként pedig belekezdhetünk a kivitelezésbe. Ma már — főleg az internetnek köszönhetően — annyi lehetőségünk van, hogy válogatnunk kell az eszközökben. 

Ami például a pénzügyeket illeti:

- Egy KKV esetében a nullszaldó, majd a profitábilis működés a legfontosabb cél.

- Egy startupnál csak elméletben fontos a profitábilis működés — a legfőbb cél inkább a növekedés.

- A politikában szintén nem a bevételszerzés a legfontosabb, hanem a befolyás növelése.

Ugyanez igaz a marketingre is:

- Egy B2B vállalkozásnak (business-to-business, azaz olyan cég, amelynek más vállalatok az ügyfelei) a LinkedIn rendkívül fontos média felület, míg a Facebook kevésbé fontos.

- Egy B2C vállalkozásnak (business-to-consumer, azaz olyan cég, amelynek magánszemélyek az ügyfelei) viszont rendkívül fontos csatorna a Facebook, míg a LinkedIn kevésbé — csak abban az esetben lesz fontos, ha ezek a magánszemélyek vállalkozók vagy az üzleti világban tevékenykednek.

A különböző közösségi oldalak tehát más-más célközönséget vonzanak magukhoz, ezáltal más embereket — vagy cégeket — tudunk rajtuk keresztül elérni és megszólítani.

A lényeg tehát az, hogy a vállalkozás felépítéséhez az alábbi folyamaton kell végigmennünk:

1. Meg kell találnunk a tevékenységi körünket — a „nagy képet”

2. Fel kell építenünk az üzleti tervünket — a stratégiát

3. Ki kell találnunk az egyes lépéseket (pl.: közösségi oldalainkat) — a taktikákat

Érdemes tehát a nagy dolgoktól az egészen aprók felé haladni, hiszen míg a nagy kép (pl.: küldetés) általában nem vagy csak nagyon keveset változik, a részletek (pl.: közösségi média) napról-napra változhatnak attól függően, hogy mit tapasztalunk — mi az ami működik, és mi az ami nem.

(Képek forrása: unsplash.com)

Mávinform: a Dunántúlon még vannak forgalomkorlátozások

A Dunántúlon szombat este is folytatódik a viharkárok miatti helyreállítás a vasútvonalakon, ezért továbbra is forgalomkorlátozásokra kell számítani - közölte a Mávinform az MTI-vel. Az Alföldön megszűntek a fennakadások a vasúti közlekedésben, estére ezeken a vonalakon helyreállt a menetrend.
2023. 02. 05. 01:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2023. 02. 05. 00:01
Megosztás:

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül Csehországban

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül a hó- és szélviharok következtében Csehországban - jelentette a CTK hírügynökség.
2023. 02. 04. 23:00
Megosztás:

A Dunántúlon és a fővárosban ad sok munkát az erős szél a tűzoltóknak

Sok munkát ad a viharos erejű szél a tűzoltóknak, a Dunántúlon és a fővárosban jellemzően kidőlt fákhoz és leszakadt vezetékekhez riasztják az egységeket - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombat reggel a honlapján.
2023. 02. 04. 22:00
Megosztás:

Fejlesztette diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft.

Uniós támogatással, több mint 305 millió forintos beruházással fluoreszcens technológián alapuló nagy érzékenységű megoldásokkal bővítette diagnosztikai palettáját a szegedi Avidin Kft. - tájékoztatta Puskás László ügyvezető az MTI-t.
2023. 02. 04. 21:00
Megosztás:

Megerősítette az EBRD "Aaa" osztályzatát a Moody's

Megerősítette az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) lehetséges legjobb, "Aaa" szintű, stabil kilátású osztályzatát a Moody's Investors Service, méltatva a bank rendkívül erőteljes likviditási helyzetét.
2023. 02. 04. 20:00
Megosztás:

Egymilliárd forintos fejlesztéssorozat kezdődik Tótkomlóson

Egymilliárd forintot meghaladó értékben kezdődnek fejlesztések a Békés vármegyei Tótkomlóson - közölte a térség országgyűlési képviselője a közösségi oldalán.
2023. 02. 04. 19:00
Megosztás:

Bölcsőde létesült a baranyai Szemely községben

Bölcsőde épült a Baranya vármegyei Szemelyben - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 02. 04. 18:00
Megosztás:

Kiemelkedő volt a decemberi forgalom a szállodákban

A magyarországi szálláshelyek teljesítménye decemberben is a várakozáson felül, kiemelkedően jól alakult, az infláció erősödése és az orosz-ukrán háború ellenére - közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) az eredményekről szóló összefoglalójában az MTI-vel.
2023. 02. 04. 17:00
Megosztás:

Törökországról és a magyar-török kapcsolatokról szól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tavaszi szabadegyeteme

A magyar-török kapcsolatok történetéről, a két ország napjainkban betöltött kapcsolatrendszeréről, illetve Törökország jelenkori történéseiről szól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Szabadegyetemének tavaszi szemesztere.
2023. 02. 04. 16:00
Megosztás:

A testünk vagy a lelkünk éhezik, amikor azt érezzük, ennünk kell?

Téves az a berögződés, hogy azért fogyókúrázunk, hogy vékonyok legyünk! A cél ugyanis nem ez kellene, hogy legyen, hanem az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ami pedig testsúlytól független. Az egészséges életmód sokkal érdemesebb cél, mert ha a minőségi táplálkozásnak köszönhetően tiszta lesz a testünk, akkor tiszták lesznek a gondolataink is, sokkal több energiával, motivációval, lelkesedéssel élhetjük a mindennapjainkat. Ehhez azonban le kell számolnunk néhány olyan hitrendszerrel, amelyek könnyen tévútra vihetnek. Az eligazodásban Pirner Alma, holisztikus egészség coach van segítségünkre, akinek március 1-jén induló, idén ötödik alkalommal megrendezett Bikini Body kihívás programjára február 5-e és 22-e között lehet jelentkezni.
2023. 02. 04. 13:00
Megosztás:

A globális nanotechnológiai piac értéke 2025-re elérheti a 306 milliárd eurót

A nanotechnológia vívmányai mára az élet és a tudomány minden területén jelen vannak a hétköznapi naptejektől az élelmiszer- és ruhaiparon át a génsebészetig. Az atomi szinten, a hétköznapitól gyökeresen eltérő tulajdonságú anyagokkal dolgozó technológia folyamatos és gyors fejlődése forradalmasítja az orvostudomány, az energetika, a gyártás és az anyagtudomány területeit, így egy innováció és tudásalapú gazdasági fejlődés motorja is lehet.
2023. 02. 04. 12:00
Megosztás:

Hiába a béremelés, nem kaphatunk azonnal több hitelt

Komoly bérharc folyik most a legtöbb cégnél, hiszen a tavalyi 14,5 százalékos éves átlagos infláció miatt ugyanaz a jövedelem mind kevesebbet ér, a munkavállalók pedig természetesen szeretnék, ha munkáltatójuk legalább ezt kompenzálná. A vállalkozások pénzügyi és piaci helyzete persze nem azonos, így a béralku sikeressége is változó kimenetelű lehet. De mire számíthat hitelfelvételnél az, akinek nem változott a jövedelme 2023-ban az előző évihez képest, és mi a helyzet akkor, ha jelentős mértékű béremelést sikerült kiharcolnia valakinek?
2023. 02. 04. 11:00
Megosztás:

Szerbia folytatja a koszovói helyzet rendezését célzó tárgyalásokat

Kétnapos, dulakodástól sem mentes vita után elfogadta a szerb képviselőház azt a jelentést, amely a Szerbia és Koszovó közötti tárgyalási folyamat utóbbi öt hónapjára vonatkozott. A parlamentben vérre menő vita folyt arról, hogy Szerbiának hogyan kell kezelnie a kialakult helyzetet.
2023. 02. 04. 10:00
Megosztás:

BKV: egységes szakszervezeti állásponttal folytatódtak a bértárgyalások

A BKV munkavállalói oldalát képviselő több szakszervezet egységes javaslattal érkezett a 2023-as bérmegállapodás megkötésére irányuló tárgyalássorozat újabb ülésére, amelyben a szakszervezetek több sávos, százalékos béremelésre tesznek javaslatot - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 09:00
Megosztás:

Erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitás

Januárban erősödésnek indult az euróövezet gazdasági aktivitása hat havi lassulás után a londoni S&P Global Market Intelligence piackutató intézet beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.
2023. 02. 04. 08:00
Megosztás:

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlik Pásztó történelmi városmagjában

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpontban található középkori hangulatú "Romkert" területén. Lesz többek között Zsigmond király korát felidéző állandó kiállítás, középkori piac, szerveznek előadásokat és zenei fesztiválokat, megújítják a Csohány Galéria és a Gaál István emlékház épületeit, és rendezvényházat is kialakítanak - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2023. 02. 04. 07:00
Megosztás:

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 04. 05:00
Megosztás:

Budapest Airport: a forgalom tavaly év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2022-ben 12 205 070 utas fordult meg, az utasforgalom így az év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 03:00
Megosztás: