„Vásárold meg most, fizesd ki később” - már Magyarországon is elérhető a BNPL-szolgáltatás

Újfajta, hazánkban még kevéssé ismert szolgáltatást tett elérhetővé az MBH Bank a vállalkozások számára. A halasztott fizetés („Buy now, pay later”, BNPL) lényege az, hogy a vásárló a megvásárolt dolgokat később, akár kamatmentes részletekben fizetheti ki, miközben az eladó azonnal hozzájut az értékesített áru ellenértékéhez.

„Vásárold meg most, fizesd ki később” - már Magyarországon is elérhető a BNPL-szolgáltatás

A folyamat egyszerűbb és gyorsabb, mint egy áruhitel-konstrukció, vagy egy hitelkártya, az eladó számára pedig a banki háttérnek köszönhetően biztonságos. A tapasztalatok szerint a halasztott fizetési lehetőség számottevő üzleti növekedést is generálhat azzal, hogy növeli a vásárlási kedvet és a kosárértéket. A szolgáltatás a céges vevői ügyfélkörrel rendelkező vállalkozók számára érhető el az MBH Bank BUPA platformján.

A BNPL („Buy now, pay later”) fizetés mindössze néhány éve robbant be a kereskedelembe, elsőként az Amerikai Egyesült Államokban, ahol leginkább a fiatalok között volt nagy nyitottság arra, hogy hozzájussanak drágább holmikhoz, úgy, hogy a számlát később, 3-4 részletben is ráérnek kifizetni. A megoldás gyorsan, alig pár év alatt nagyon népszerűvé vált: az amerikai kereskedelmi cégek több mint fele már ma is használja, az előrejelzések szerint 2025-re pedig a világ teljes e-kereskedelmi költésének mintegy 12%-a lesz érintett. Nyugat-Európában ma már szintén bevett fizetési módnak számít, de hazai környezetben is mutatkozik érdeklődés a BNPL használatára, ráadásul az MBH Bank felmérése szerint nálunk leginkább a 30-60 év közöttiek nyitottak erre a fizetési megoldásra. Ez hatással van a felhasználási módra is: míg az Egyesült Államokban fogyasztási cikkeket vásárolnak előszeretettel így, nálunk a magánegészségügyi szolgáltatások és a lakáskorszerűsítés költségeinek fizetésére használnák a legtöbben. A BNPL előnyeit a vállalkozói réteg is kezdi felismerni – az MBH Bank fintech-partnerének, a PastPay-nek eredményei azt mutatják, hogy a BNPL fizetési módot választó vállalkozó vásárlók átlagosan 25%-kal magasabb értékben raktak termékeket a kosárba, mint azok, akik más fizetési módot használtak.

A halasztott fizetés a vásárlók szemszögéből egy olyan fizetési mód, amely lehetővé teszi számukra, hogy azonnal megvásároljanak egy terméket vagy szolgáltatást, az ellenérték azonnali kifizetése nélkül. A vásárlók az ellenértéket későbbi időpontban, akár kamatmentes részletekben is kifizethetik. A BNPL-modellben a BNPL-szolgáltató (az MBH Bank konstrukciója esetében a PastPay) kifizeti a kereskedőnek a termék árát, a vásárló vállalkozás pedig a kiválasztott visszafizetési opciónak megfelelően törleszt a BNPL-szolgáltatónak.

A vásárló számára általában ez egy díj- és kamatmentes finanszírozási konstrukció, amennyiben a kölcsön összegét a megállapodás szerinti határidőn belül visszafizeti. Egy áruhitellel vagy hitelkártyás vásárlással szemben számos előnnyel rendelkezik: gyors, mert a hitelbírálat valós időben, azonnal megtörténik, kamatmentes, nincs hosszadalmas elbírálási folyamat és személyes igénylés, a törlesztőrészletek száma pedig választható, 15, 30 vagy akár 60 napos határidő mellett.

A BNPL elterjedésében a vásárlók mellett maguk a kereskedők is érdekeltek. A nemzetközi tapasztalatok szerint a BNPL-szolgáltatás bevezetése nemcsak a vásárlók számát emelheti, de a kosárérték, azaz az elköltött összeg, illetve a jobb ügyfélélmény hatására a vásárlói elköteleződés is jelentősen növekedhet. Mindemellett a BNPL-t használó cégek jellemzően motiváltabbak a készletvásárlásra: mivel azonnal, a fizetési határidők lejárta előtt hozzájutnak a pénzükhöz, így lehetőségük nyílik arra, hogy az árukészletet újra feltöltsék, ezáltal nagyobb forgalmat bonyolítsanak. A BNPL-fizetés jelentős versenyelőnyt is jelenthet az olyan beszállítókkal szemben, akik előre utalást vagy 5-8 napos fizetési határidőt biztosítanak a viszonteladóiknak, lényegesen kedvezőtlenebb feltételekkel, mint a halasztott fizetés.

A halasztott fizetési megoldás minden olyan területen érdekes lehet, ahol online kereskedés folyik, legyen az nagyobb értékű készlet, berendezés vagy gép, de a bevezetését akár az egyszeri, költségesebb szolgáltatást kínáló beszállítóknak is érdemes fontolóra venni. „Egy vállalkozás fenntartható működését, versenyképességét egyértelműen javítja, ha a digitális megoldásokat, csatornákat a versenytársainál jobban használja. Amennyiben az előrelépési lehetőséget kínáló, új fintech szolgáltatást egy megbízható, meghatározó pénzintézet részvételével tudja igénybe venni, az a biztonságfaktort is jelentősen növeli. A halasztott fizetési megoldás nemzetközi trendjét érdemes meglovagolni, ráadásul a magyar piacon a kereskedő vállalkozás ezáltal - jelenleg még - megkülönböztető értékajánlatot tud adni ügyfeleinek” – emelte ki a halasztott fizetési megoldással kapcsolatban Illés Zoltán, az MBH Bank mikro- és kisvállalatok fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgatója.

Azoknak a vállalkozásoknak, melyek nyitottak a BNPL fizetési megoldás előnyeire, az MBH Bank BUPA platformján keresztül van lehetőségük a szolgáltatás implementálására. A szolgáltatás alkalmazkodik a kereskedők által használt webshop-megoldásokhoz. Online felületen, fizetési opcióként jelenik meg a megoldás a vásárló számára, itt lehet beállítani, hogy hány nappal tolódjon el a tényleges fizetés (15, 30 vagy akár 60 nappal). Amint a vásárló ügyfél elindítja a fizetési folyamatot a vásárlás során, a rendszer a háttérben automatikusan, pár másodperc alatt ellenőrzi, hogy a rendelkezésre álló közhiteles adatok és az adószám alapján jogosult-e a szolgáltatás használatára, valamint ez idő alatt finanszírozási limitszámítás és -beállítás is történik. A tranzakciót követően a vásárló visszaigazoló e-mailt kap a fizetési kötelességéről, és a választott határidőn belül ki kell egyenlítenie a megrendelés összegét. Az eljárás a teljesen digitális folyamat mellett bármilyen más típusú rendelési folyamatba is beilleszthető, a hibrid megoldásokon át a manuális rendeléskezelésig. A szolgáltatásnak a vásárlók számára nincsen költsége, a PastPay a kereskedőknek tranzakciónként a szerződéskötéskor meghatározott díjat számítja fel. Az ajánlatról további információk a www.bupa.hu oldalon találhatók.

Ez a 3 altcoin megváltoztathatja a kriptoipart – a DTX Exchange vezet SHIB, LINK és WLD előtt

A piaci korrekció közepette a legtöbb altcoin veszteségeket szenved el, köztük a Shiba Inu (SHIB), a Chainlink (LINK) és a Worldcoin (WLD) is. Ezen a héten a Shiba Inu (SHIB) 15%-ot esett, a Chainlink (LINK) 6,54%-ot, és a Worldcoin (WLD) 12,54%-ot. Mindhárom érme erős medvepiaci nyomás alatt áll.
2024. 06. 24. 04:00
Megosztás:

Dogecoin árfolyam előrejelzés: Elérheti Elon Musk kedvenc érméje az 1 dollárt? A szakértők inkább az Algotechre fogadnak

A Dogecoin (DOGE), az a népszerű kriptovaluta, amelyet gyakran emleget a technológiai mogul, Elon Musk, ezzel megragadva a befektetők és rajongók képzeletét is. Az útja a mém érmétől a kriptopiacon komoly versenyzővé válásig felveti az izgalmas kérdést: elérheti-e a Dogecoin (DOGE) ára az áhított 1 dolláros szintet?
2024. 06. 24. 03:00
Megosztás:

Durva adósságot cipel Nagy-Britannia - mi lesz a vége?!

A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
2024. 06. 24. 02:30
Megosztás:

Gyógyszerek, amit tilos bevenni reggel, mert nagy bajt okozhat!

A gyógyszerek szedésekor nemcsak az adagolásra, hanem az időzítésre is különösen oda kell figyelni. Bizonyos gyógyszerek bevétele reggel, éhgyomorra kifejezetten káros hatásokkal járhat, súlyosbíthatja a mellékhatásokat vagy ronthatja a gyógyszer hatékonyságát. Íme, néhány gyógyszer, amit jobb, ha nem reggel veszel be.
2024. 06. 24. 02:00
Megosztás:

Válaszd ki a születésnapodat és megtudod, mikor leszel gazdag! Pénzhoroszkóp

Kíváncsi vagy, hogy milyen anyagi lehetőségek és szerencsés fordulatok várnak rád ezen a héten? Fedezd fel részletes horoszkópunkat, amely izgalmas és váratlan eseményeket ígér minden csillagjegy számára! Legyen szó váratlan pénzügyi nyereségről, szerencsés találkozásokról vagy épp kreatív befektetési ötletekről, itt mindent megtalálsz, amit tudnod kell. Tudd meg, melyik nap érdemes lottót játszanod, és melyik állattal való találkozás hozhat különleges szerencsét! Olvasd el a heti horoszkópodat, és készülj fel a szerencse rád váró csodáira!
2024. 06. 24. 01:00
Megosztás:

Három népszerű kriptojáték, amivel még pénzt is kereshetsz

Játszani mindenki szeret, főleg akkor, ha még fizetnek is érte. A kriptojátékok piacán rendkívül széles a kínálat, de a paly-to-earn (játssz és keress pénzt) modell szinte az első perctől népszerű a blokklánc játékok között.
2024. 06. 24. 00:01
Megosztás:

Még egy hétig lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására

Július 1-jéig lehet jelentkezni a családbarát munkahelyek kialakítására kiírt pályázatra - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 06. 23. 23:00
Megosztás:

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

Jövő hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatót tesz közzé az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a foglalkoztatás és munkanélküliség, az ipari termelői árak, valamint a turisztikai szálláshelyek fogalmának májusi adatait közli.
2024. 06. 23. 22:00
Megosztás:

Meghatározó szerepünk lesz a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában

Magyarország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, mivel most Sanghaj mellett Budapest rendezi az új, modern, úgynevezett városi sportágak kvalifikációs versenyeit az idei párizsi ötkarikás játékokra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2024. 06. 23. 21:00
Megosztás:

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 23. 20:00
Megosztás:

Társadalmi felelősség és milliárdos megtakarítások – Értéket teremt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel kétszázmilliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár százezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.
2024. 06. 23. 19:00
Megosztás:

Van igény rá, de még mindig kevesen értik az egészségpénztárat

Mostanra lezajlottak az egészségpénztárak küldöttközgyűlései, elfogadták az előző évi beszámolókat. Az egészségpénztárak taglétszáma és az általuk kezelt vagyon továbbra is növekszik, de a lakosság nagy része még mindig veszni hagyja az akár 150 ezer forint állami támogatást. A BiztosDöntés.hu arra keresi a választ, hogy miért van ez így.
2024. 06. 23. 18:00
Megosztás:

Különleges naperőmű kezdte el működését Környén

Üzembe helyezték az első hazai, ipari naperőművet, amelynek termelése automatikusan, a pillanatnyi igények szerint finomhangolható.
2024. 06. 23. 17:00
Megosztás:

Atomenergetikai együttműködésről tárgyalt a Roszatom vezetője Vietnámban

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnök vietnámi látogatása alkalmából találkozott Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel, akit tájékoztatott az orosz közreműködéssel megvalósuló Nukleáris Tudományos és Technológiai Központ tervéről és az atomenergia terén folytatott együttműködés újraindításának kilátásairól, valamint a kétoldalú együttműködés más területeiről.
2024. 06. 23. 16:00
Megosztás:

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion.
2024. 06. 23. 15:00
Megosztás:

Tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

A családi vagyon egy része is múlhat egy házassági vagyonjogi szerződésen.
2024. 06. 23. 14:00
Megosztás:

Végleg velünk marad a kamatjövedelmek után fizetendő szocho!

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg ez a veszélyhelyzet idejére volt csak érvényes, a Bankmonitor szakértői azonban kiszúrtak egy jogszabályváltozást, ami alapján nagyon úgy tűnik, véglegesen velünk marad a sarc.
2024. 06. 23. 13:00
Megosztás:

Az ingatlanfejlesztések modernizálásában működik együtt a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary.
2024. 06. 23. 12:00
Megosztás:

Billegő helyzetben kell fenntarthatóvá válniuk a magyar kkv-knak

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára kulcsfontosságú, hogy már most megkezdjék a felkészülést az ESG-törvény (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) előírásainak teljesítésére. A szabályozás nem csupán új kötelezettségeket hoz, hanem jelentős lehetőségeket is kínál a fenntarthatóság és a versenyképesség növelésében. Az Erste ESG-indexszel és tanácsadással fogja segíteni kkv-ügyfeleit, hogy könnyebben tudjanak eleget tenni a jogszabályi előírásoknak.
2024. 06. 23. 11:00
Megosztás:

Napokon belül lejár a NIS2 regisztráció határideje - sok céget érhet kellemetlen meglepetés

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.
2024. 06. 23. 10:00
Megosztás: