Vészjósló óvatosság tört rá az építőiparra

Megreccsent az építőipar: miközben csökken a kereslet és az alvállalkozók küzdenek a megrendelésekért, a megfelelő szakemberek hiánya csak rátesz egy lapáttal a drágulásra. A piac ezért egyre inkább elfordul az acélszerkezetes építkezések felé, hiszen az előre gyártott elemek rugalmasan alakíthatók, karbantartást sem igényelnek és költséghatékonyabbak is a téglánál és a betonnál. Az AKM METAL PLUSZ Kft. a közelmúltban a németországi Fürstenwalde városában épített meg egy 45 ezer négyzetméteres ASTRON-rendszerű ipari csarnokot, amit Európa második legnagyobb gumiabroncs-gyártója vesz majd birtokba.

Vészjósló óvatosság tört rá az építőiparra

Vészesen óvatos mindenki az építőipari piacon, az elmúlt évekhez képest sokkal kevesebb lakóépület vagy ipari ingatlan épül azért, mert mindenki arra vár, hogy a megnövekedett és kiszámíthatatlanul ingadozó alapanyagárak előbb-utóbb kisimulnak. Zomborszki András, az AKM METAL PLUSZ Kft. ügyvezetője arról beszélt, nem lehet álmodozni arról, hogy az árak a régi szintre visszatérjenek.

„Megborult az egész építőipar. Csökken a kereslet, így az alvállalkozók között elindult a harc a munkákért. Mindenki megrendeléshez akar jutni, sokan úgymond önköltség alatt próbálnak valahogy dolgoztatni nem feltétlen tisztességes eszközökkel, ami miatt egyre szélesebb körben megjelentek a körbetartozások” – mutatott rá.

Veress Ferenc, építőmérnök és gépészmérnök, az Altverex Mérnöki -és Szolgáltató Kft. ügyvezetője a témával kapcsolatban elmondta, a megfelelő szakemberek hiánya is nehezíti az építőipari tevékenységet. Ez szintén árfelhajtó tényező, ugyanis a megbízható, jó referenciával rendelkező dolgozók több pénzt is kérnek.

Mint fogalmazott, a jelenlegi helyzetben még inkább ajánlott olyan előre megtervezett szerkezeteket gyártani, melyek szinte legóként kattannak össze az építkezéseken. Ugyan ehhez is kell szaktudás, de jóval hamarabb be lehet tanítani az embereket az acélszerkezet-szerelésre, mint a klasszikus kőműves munkára.

„Az ipari logisztikai csarnokok esetében minimum 20-30 százalékot lehet az építési időn spórolni, hiszen míg a betonnak száradnia kell és minden fázis után várni kell 3-4 hetet, addig az acélnál ilyen nincs” – fogalmazott a szakértő.

2200 tonna acélszerkezet, 35 ezer liter eltankolt gázolaj

Az AKM METAL PLUSZ Kft. a közelmúltban fejezte be Európa legnagyobb acélszerkezetű ipari csarnokának építését az elsőtől az utolsó csavarhúzásig. A 45 ezer négyzetméteres csarnok párját ritkítja az egész kontinensen, a logisztikai csarnokok átlagos méretei ugyanis jellemzően 10 és 20 ezer négyzetméter között mozognak.

Zomborszki András ügyvezető kiemelte, Európában rajtuk kívül még egy olyan csapat van, aki egyáltalán képes hasonló volumenű munkák elvégzésére. A kihívások között említette, hogy 50-60 ember egyidejű munkáját kell megszervezni, ellenőrizni, megfelelő szerszámot kell biztosítani számukra, illetve figyelni kell az alapanyag-érkeztetésre és a munkafolyamatok koordinálására is.

„Összesen 2200 tonna acélszerkezetet mozgattunk meg, 132 kamionnyi áruval dolgoztunk, a munkagépek tankolására pedig 35 ezer liter gázolajat használtunk el. Az infláció miatt kiemelt szerepe van annak, hogy mennyi idő alatt készülünk el. Mi megmutattuk, hogy lehet másként csinálni a csarnoképítést, hiszen rugalmasabb, tervezhetőbb megoldás ez, így a beruházó is kevésbé van kitéve annak a veszélynek, hogy az áremelkedés miatt bukik a projekten” – magyarázta.

Kiemelte, az AKM METAL PLUSZ Kft. számos kiegészítő szerkezetet, többek közt lépcsőt, rámpát és parkoló rendszert gyártott a csarnokhoz Hajdúnánáson, a speciális tetőkialakítás pedig megkönnyíti a 700 KW-os napelem rendszer telepítését, amit szintén a magyar cég végez majd el.

Beszélt arról is, függetlenül attól, hogy 10 vagy 100 ezer négyzetméteres csarnokról beszélünk, az elemek gyártása gyorsan lezajlik, ugyanis fix gyártmánytervek vannak. Minden előre meghatározott, mint az IKEA vagy a Lego esetében: nem is kell azon gondolkozni, melyiket hova teszik, hiszen a szerelési rajzok alapján a felsorszámozott, felcímkézett elemek könnyen összerakhatók.

A most megépült 45 ezer négyzetméteres csarnokot Európa második legnagyobb gumiabroncs-gyártója használja majd. Tetőszerkezete nem igényel átalakítást ahhoz, hogy napelemes rendszert telepítsenek rá, így az nem csak a csarnokot tudja ellátni energiával, hanem vissza is tud termelni a szolgáltató hálózatába.

Növekedésére számít idén a Renault

A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak köszönhetően, hogy több új modellel jelentkezik a piacokon.
2024. 04. 24. 07:30
Megosztás:

Az új mémcoin iránt nagy az érdeklődés azután, hogy a korai vásárlóknak 290%-os áremelkedést hozott, az FTM emelkedését jósolják, miközben a THETA továbbra is bullish

A KangaMoon (KANG), egy új mémcoin, amely a korai befektetők számára 290%-os hozamot nyújtott, ezzel robbanásszerűen az érdeklődés középpontjába került és a toplisták élére tört. Ezenfelül két további kriptovaluta, a Fantom (FTM) és a Theta Network (THETA) is ígéretes emelkedési trendet mutat az utóbbi időszakban tapasztalt bikás piaci teljesítményük alapján. Elemzésünk során közelebbről is megvizsgáljuk, hogy milyen magasságokba képesek ezek a kriptovaluták emelkedni, figyelembe véve piaci mozgásukat és általános lendületüket. Majd megvilágítjuk, miért éppen ezeket az altcoinokat érdemes figyelembe venni befektetési szempontból.
2024. 04. 24. 07:00
Megosztás:

Így befolyásolják a családok életét az üzemanyagárak

A felmérések szerint a lakosság legjelentősebb kiadásait az élelmiszer és az egészségügyi ráfordítások mellett az üzemanyag-költések teszik ki. Ez azt jelenti, hogy a lakosság esetében az üzemanyagár alakulása az egyik legmeghatározóbb tényező, amely érdemben befolyásolja a családok fogyasztását - hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 24. 06:30
Megosztás:

Két új irodaházzal bővült a budapesti modern irodaállomány az első negyedévben

A budapesti irodaállomány két új irodaházzal, összesen 26 440 négyzetméterrel bővült az első negyedévben, a teljes budapesti modern irodaállomány meghaladja a 4,377 millió négyzetmétert - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) kedden az MTI-vel.
2024. 04. 24. 06:00
Megosztás:

Húsz százalékos árbevétel-növekedés mellett 66,2 millió forint nyereséget ért el tavaly a ViVeTech

Az első kiberbiztonságra szakosodott tőzsdei cég a 2022-es nehéz év után tavaly fordítani tudott: működését optimalizálta, bevételei az inflációt meghaladó mértékben növekedtek, és jelentős nyereséget, ugrásszerűen javuló EBITDÁ-t ért el – derül ki a ViVeTech Nyrt. közgyűlési előterjesztéséből, melyet ma tett közzé a BÉT-en.
2024. 04. 24. 05:30
Megosztás:

Lassuló ütemben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
2024. 04. 24. 05:00
Megosztás:

Pozitív lendület várható a kockázati tőke piacon

Az európai magántőke-szektorban a tavalyinál optimistább a hangulat – derül ki a Roland Berger „European Private Equity Outlook 2024” című tanulmányából, amelyhez 2200 kockázati tőke-szakértőt kérdeztek meg Európa-szerte. Míg 2023-ban az iparági szakértők 60%-a stagnálást jósolt, addig idén 65% a magántőke bevonásával megvalósuló M&A tranzakciók nagyobb volumenére számít. Ez a várakozás elsősorban a finanszírozási feltételek várható enyhülésének és a nagyobb befektetési lehetőségek érzékelésének köszönhető. 2024-ben a legvonzóbb célágazatok a technológia, a szoftverek és digitális megoldások, valamint a gyógyszeripar és az egészségügy.
2024. 04. 24. 04:30
Megosztás:

Munkásszállón élni: tények, amelyeket a mai dolgozói szállásról tudni érdemes

A munkaerő-szállásoltatás nem újkeletű dolog. Évtizedekre nyúlik vissza, Magyarországon a szocializmus korában terjedtek el a munkásszállók. A munkaerőtartalék az országban jelenleg is nagymértékben eltér régiónként, így a munkavállalók mobilizálására napjainkban is kiemelten szükség van. Sőt, külföldi munkaerő is érkezik hazánkba és a más országokból érkező munkavállalókat is el kell szállásolni. Rengeteg tévhit kering a köztudatban a munkásszállók kapcsán, köszönhetően a szocializmusban tapasztaltaknak és a munkásszállóként használt épületállomány elavultságának. Ma azonban egészen mást jelent már egy dolgozói szállás. A vállalatok és a munkaerő-kölcsönző cégek is elkötelezettek a minőségi szállásoltatás mellett, hiszen csak így lehet a munkaerőt bevonzani és megtartani – hangsúlyozza Kiss Éva, a Wellby House Kft. közvetítő cég értékesítési vezetője.
2024. 04. 24. 04:00
Megosztás:

Az EP jóváhagyta a koszovói szerbek vízummentességét

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta, hogy azok, akik a koszovói szerb Koordinációs Igazgatóság által kiállított útlevéllel rendelkeznek, vízummentesen utazhassanak be az Európai Unióba.
2024. 04. 24. 03:30
Megosztás:

7,75%-ra csökkent a magyar alapkamat

A Monetáris Tanács mai ülésén várakozásunknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75%-ra csökkentette az alapkamatot. Emellett 50 bázisponttal 6,75%-ra hozta le az O/N betéti kamatot, valamint 8,75%-ra mérsékelte az O/N fedezett hitel kamatát.
2024. 04. 24. 03:00
Megosztás:

Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden

Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
2024. 04. 24. 02:30
Megosztás:

Fél százalékos kamatvágás az MNB-től

Tovább lassított az MNB a kamatvágási ütemen. A várakozásoknak megfelelően 50 bázispontos kamatvágást hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, az alapkamat 7,75 százalékra, az overnight betéti kamat 6,75 százalékra, míg az overnight fedezett hitel kamata 8,75 százalékra csökkent.
2024. 04. 24. 02:00
Megosztás:

70 éves nyugdíjkorhatár Magyarországon? Igen, erre számítunk!

Egy felmérés alapján romlottak a nyugdíjra vonatkozó várakozások a 30-59 éves korosztály körében, mivel az emberek többsége 69 éves korra teszi a nyugdíjba vonulás várható időpontját, és a 70 éves korhatárt tartják valószínűnek a jövőbeni nyugdíjkorhatárként. Milyen valóságtartalma van ennek a prognózisnak?
2024. 04. 24. 01:00
Megosztás:

Toncoin árfolyam-előrejelzés – Ugranak a kereskedők a világelső AR/VR érme előértékesítésére

A Toncoin árfolyama az elmúlt 24 órában több mint 12 százalékot ugrott felfelé, és hétfőn reggel 6,80 dolláron kereskedtek vele. A befektetők látványosan megrohanták az altcoin vásárlási felületét.
2024. 04. 24. 00:01
Megosztás:

Erős első negyedévet zár a PepsiCo

A piac mai nyitása előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a PepsiCo.
2024. 04. 23. 23:30
Megosztás:

Újabb légijárat lesz nyártól hazánk és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 23:00
Megosztás:

Új bölcsőde épül Makón

Új, két csoportszobás, 24 férőhelyes bölcsődét épít uniós támogatással a görögkatolikus egyház Makón.
2024. 04. 23. 22:30
Megosztás:

A Bosch átadta mérnöki központjának új épületét

A Bosch átadta kolozsvári mérnöki központjának második irodaépületét, amely 21 millió euró beruházással, két év alatt készült el - írja az economedia.ro.
2024. 04. 23. 22:00
Megosztás:

Megháromszorozta profitját a GE

A mai piaci nyitás előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a General Electric.
2024. 04. 23. 21:30
Megosztás:

Az MNB 50 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 21:00
Megosztás: