Vételen az Alteo részvénye az ERSTE-nél, célár: 3920 Ft

Az ALTEO a ma közzétett 2023. harmadik negyedéves gyorsjelentésében éves összevetésben 27 százalékkal csökkenő árbevételről és 21 százalékkal csökkenő, 3,6 milliárd forintos EBITDA-ról adott számot.

Így az első három negyedévben termelt EBITDA és nettó eredmény gyakorlatilag megegyezik a tavalyi év azonos időszakával, ami az idei első negyedéves rekord teljesítménynek köszönhető.

A pénzügyi eredmény a korábban fixált kamatköltségeknek köszönhetően jelentősen, mintegy 1 milliárd forinttal emelkedett az első kilenc hónapban a tavalyi évhez képest, ugyanis:

(i) a készpénzállomány jelentősen, 25,8 milliárd forintra emelkedett a tavalyi 16,5 milliárdról, s a 

(ii) nagyon magas kamatkörnyezet előnyeit tudta hasznosítani a társaság. A készpénzállomány emelkedése mögött a jelentősen csökkenő forgótőke igény áll, a csökkenő alapanyag és értékesítési áraknak köszönhetően. A nettó eladósodottság nagyon alacsony, mindössze 2,1 milliárd forint, ami 5,7 százalékos eladósodottságnak felel meg (nettó adóság/(nettó adóság + saját tőke)). Ez néhány éve még 70 százalékon állt.

A Hő- és villamosenergia termelés szegmensben a csökkenő árak által indukált csökkenő „spark spread”-eknek betudhatóan a nyereség is csökkent. A harmadik negyedévben az EBITDA 2,3 milliárd forint lett az előző negyedévi 3,9 milliárd és az első negyedévi rekord 6 milliárd forintot követően. Így az első három negyedévben 0,5 milliárd forintos csökkenést láthattunk, 12,1 milliárd forintra. Ugyanakkor pozitívan hathatott az erőteljesen növekvő megújuló termelés menedzsment teljesítménye. Igaz, itt is erőteljes költségnövekedésről beszél a társaság.

A Megújuló alapú energiatermelés szegmensben folytatódott a csökkenő trend. Az első három negyedéves EBITDA 31 százalékkal 2,2 milliárd forintra csökkent (0,6 milliárdos EBITDA a harmadik negyedévben). Az Edelyn Solar-féle 20 MW-os naperőmű park zöld utat kapott a negyedév elején az igazgatóságtól. Így a napenergia portfólió a jövő év közepén várhatóan duplázódni fog.

Az Energetikai szolgáltatások enyhén, 0,1 milliárd forinttal javuló teljesítményt mutatott év per év alapon az első három negyedévben, amelyben egyszeri tétel (vevő kintlévőség értékvesztésének visszaírása) játszott szerepet.

A Hulladékgazdálkodás idén júliusban pörgött fel. EBITDA soron egyelőre 133 millió forint keletkezett a harmadik negyedévben, ami összhangban van a menedzsment várakozásaival. Az üzletágban további felfutás várható. Az első kilenc hónapban az üzletág teljesítménye EBITDA szinten 141 millió forintot javult a tavalyihoz képest.

A Hő- és villamosenergia termelés üzletág mellett az Energiakiskereskedelem mutatott számottevő eredményt, ráadásul itt a növekedés is szignifikáns volt. Az első három negyedévben az üzletág EBITDA-ja 3,1 milliárd forintra duplázódott. Az üzletág kiegyensúlyozott teljesítményt mutat. Az első negyedévitől kicsit elmaradó, 0,9 milliárdos EBITDA-t termelt a harmadik negyedévben. Mindezt csökkenő árbevétel mellett.

Összeségében csökkenő eredményt láthatunk a harmadik negyedévben, ami bizonyos értelemben a várakozásoknak megfelelően alakult, a csökkenő árak és a csökkenő „spark spread”-eknek betudhatóan. Az elmúlt mintegy 1,5-2 év nagyon jó környezetét kihasználta a társaság, s szinte pillanatok alatt csökkentette a nettó hitelállományát közel nullára. Ez pedig lehetőséget teremt egy komoly ugrásra a cég méretét illetően, hiszen a jelenlegi tőkehelyzet mintegy 80 milliárd forint hitel felvételét is lehetővé tenné a 70 százalékos eladósodottság átlépése nélkül. Ez pedig komoly akvizíciókra és/vagy beruházásokra ad lehetőséget. Csak összehasonlításképpen, a cég piaci kapitalizációja jelenleg 56,4 milliárd forint!

Orbitális pályára állhat a Dogecoin

A Dogecoin árfolyama egy nap leforgása alatt 2,72%-ot nőtt, és a cikk írásakor 0,08421 dolláron állt.
2023. 12. 04. 00:01
Megosztás:

Borult időnk lesz a napokban

Jobbára felhős, borult idő várható a jövő héten, de kisebb-nagyobb szakadozások lehetnek a felhőzetben. Többfelé kell havazásra, havas esőre, esőre számítani, reggelente sokfelé lehet fagy, pénteken hajnalban a hófödte tájakon akár mínusz 10 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála, és a legmelegebb órákban sem emelkedik 8 Celsius-fok fölé a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 12. 03. 23:00
Megosztás:

Terjed a szamárköhögés-járvány Horvátországban

Szamárköhögés-járvány ütötte fel a fejét Horvátországban, mert bár van ellene kötelező védőoltás, az alacsony átoltottság miatt a fertőzöttek aránya egyre nő - jelentette be Bernard Kaic, a horvát közegészségügyi intézet illetékese.
2023. 12. 03. 22:00
Megosztás:

Technikai recesszióban az osztrák gazdaság

A harmadik negyedévi GDP-adatok alapján az osztrák gazdaság technikai recesszióba esett az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria pénteki jelentése alapján.
2023. 12. 03. 21:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Csökkent az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye

Az előző havival megegyező ütemben csökkent az Egyesült Államok feldolgozóipari aktivitása novemberben az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) pénteken közzétett adatai alapján.
2023. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Budán is nyitott adományozói pontot a Mikulásgyár

Budán is nyitott egy adományozói pontot az ország egyik legnagyobb jótékonysági rendezvénye, a Mikulásgyár, amely idén is több ezer gyermek karácsonyi ajándékáról gondoskodik - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 12. 03. 18:00
Megosztás:

Meglévő gyerekekre is jár kamattámogatott hitel a falusi CSOK mellé 2024-ben

Jövőre is lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni a meglévő gyerekekre, amennyiben az érintettek falusi CSOK-os településeken élnek vagy oda szeretnének költözni. Ráadásul a kedvezményes CSOK-hitellel akkor is számolhatnak ezek a családok, ha nem vállalnak újabb gyermeket - derül ki a money.hu és az ingatlan.comközös összefoglalójából.
2023. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában

Hétfő reggelig tartó heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában, a hóréteg vastagsága várhatóan 8-10 centiméterrel növekszik - közölte az Interfax hírügynökséggel Roman Vilfand, az Oroszországi Hidrometeorológiai Központ tudományos vezetője.
2023. 12. 03. 15:00
Megosztás:

Ennyivel lesz több a minimálbér nettója 2024-től

A megemelt minimálbér és a garantált bérminimum után megnövekedett közterhek hatására 2024-es évben összesen 175 milliárd forinttal nő a költségvetés bevétele – számolta ki a Niveus Consulting Group.
2023. 12. 03. 14:00
Megosztás:

Miskolcon vásári forgatag, koncertek és ünnepi díszbe öltözött villamos várja az érdeklődőket

Vásári forgataggal, korcsolyapályával, koncertekkel és adventi villamossal várják az ünnepre készülőket Miskolcon több helyszínen, Lillafüredtől Miskolctapolcáig az adventi időszakban.
2023. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Elnökjelölti kampánya idejére szünetelteti uniós biztosi tevékenységét Jutta Urpilainen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ideiglenesen felmentette feladatainak ellátása alól Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségekért felelős uniós biztost, aki szombaton tájékoztatta a biztosi testületet, hogy jelöltént indul a 2024-es finn elnökválasztáson - közölte az Európai Bizottság.
2023. 12. 03. 12:00
Megosztás:

Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem októberi statisztikája, az októberi ipari termelésről szóló statisztika és a novemberi inflációs adat.
2023. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban erősödött a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 58 010,99 ponton zárt pénteken, 1919,62 ponttal, 3,42 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 12. 03. 10:10
Megosztás:

Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.
2023. 12. 03. 09:00
Megosztás:

A legjobb film díját nyerte a Semmelweis Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat - közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).
2023. 12. 03. 08:00
Megosztás:

630 milliós turisztikai fejlesztés zárult le Miskolctapolcán

Lezárult Miskolctapolca 628 millió forintos komplex turisztikai fejlesztése - tájékoztatta az MTI-t Miskolc polgármesteri hivatalának sajtóosztálya pénteken.
2023. 12. 03. 07:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2023. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Világvezető logisztikai vállalat költözteti hazai operációját Pátyra

A világ egyik legjelentősebb logisztikai szolgáltatója, a DHL Group részét képező DHL Supply Chain 2024 január elején veszi birtokba 20 ezer négyzetméteres bérleményét Budapest környékének legnagyobb egybefüggő modern ipari épületében. A HelloParks Páty megapark 58 ezer négyzetméteres, „zero ready” PT1-es raktárcsarnokát úgy készítették elő, hogy akár a nettó nulla kibocsátású működést is lehetővé teszi, aminek köszönhetően a logisztikai cég már most teljesítheti 2025-re kitűzött vállalati elvárásait. Az üzlet megkötése fontos mérföldkő, hiszen ez az első karbonsemleges operációra alkalmas épülete a társaságnak a régióban.
2023. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Tisztább helyzetet teremtenek az új energetikai tanúsítványok a napelemek piacán is

Novembertől új épületenergetikai szabályok lesznek érvényesek, s megváltozott az energetikai tanúsítványi rendszer is – mindez komoly változást jelent, hiszen még inkább felértékeli a napelemekkel, hőszivattyúval, okosotthon-irányítással működő ingatlanok értékét. Mindemellett kulcsfontosságúvá válik az energiafelhasználási adatok értelmezése és a modern technológiák alkalmazása.
2023. 12. 03. 04:00
Megosztás: