Vételen az Alteo részvénye az ERSTE-nél, célár: 3920 Ft

Az ALTEO a ma közzétett 2023. harmadik negyedéves gyorsjelentésében éves összevetésben 27 százalékkal csökkenő árbevételről és 21 százalékkal csökkenő, 3,6 milliárd forintos EBITDA-ról adott számot.

Így az első három negyedévben termelt EBITDA és nettó eredmény gyakorlatilag megegyezik a tavalyi év azonos időszakával, ami az idei első negyedéves rekord teljesítménynek köszönhető.

A pénzügyi eredmény a korábban fixált kamatköltségeknek köszönhetően jelentősen, mintegy 1 milliárd forinttal emelkedett az első kilenc hónapban a tavalyi évhez képest, ugyanis:

(i) a készpénzállomány jelentősen, 25,8 milliárd forintra emelkedett a tavalyi 16,5 milliárdról, s a 

(ii) nagyon magas kamatkörnyezet előnyeit tudta hasznosítani a társaság. A készpénzállomány emelkedése mögött a jelentősen csökkenő forgótőke igény áll, a csökkenő alapanyag és értékesítési áraknak köszönhetően. A nettó eladósodottság nagyon alacsony, mindössze 2,1 milliárd forint, ami 5,7 százalékos eladósodottságnak felel meg (nettó adóság/(nettó adóság + saját tőke)). Ez néhány éve még 70 százalékon állt.

A Hő- és villamosenergia termelés szegmensben a csökkenő árak által indukált csökkenő „spark spread”-eknek betudhatóan a nyereség is csökkent. A harmadik negyedévben az EBITDA 2,3 milliárd forint lett az előző negyedévi 3,9 milliárd és az első negyedévi rekord 6 milliárd forintot követően. Így az első három negyedévben 0,5 milliárd forintos csökkenést láthattunk, 12,1 milliárd forintra. Ugyanakkor pozitívan hathatott az erőteljesen növekvő megújuló termelés menedzsment teljesítménye. Igaz, itt is erőteljes költségnövekedésről beszél a társaság.

A Megújuló alapú energiatermelés szegmensben folytatódott a csökkenő trend. Az első három negyedéves EBITDA 31 százalékkal 2,2 milliárd forintra csökkent (0,6 milliárdos EBITDA a harmadik negyedévben). Az Edelyn Solar-féle 20 MW-os naperőmű park zöld utat kapott a negyedév elején az igazgatóságtól. Így a napenergia portfólió a jövő év közepén várhatóan duplázódni fog.

Az Energetikai szolgáltatások enyhén, 0,1 milliárd forinttal javuló teljesítményt mutatott év per év alapon az első három negyedévben, amelyben egyszeri tétel (vevő kintlévőség értékvesztésének visszaírása) játszott szerepet.

A Hulladékgazdálkodás idén júliusban pörgött fel. EBITDA soron egyelőre 133 millió forint keletkezett a harmadik negyedévben, ami összhangban van a menedzsment várakozásaival. Az üzletágban további felfutás várható. Az első kilenc hónapban az üzletág teljesítménye EBITDA szinten 141 millió forintot javult a tavalyihoz képest.

A Hő- és villamosenergia termelés üzletág mellett az Energiakiskereskedelem mutatott számottevő eredményt, ráadásul itt a növekedés is szignifikáns volt. Az első három negyedévben az üzletág EBITDA-ja 3,1 milliárd forintra duplázódott. Az üzletág kiegyensúlyozott teljesítményt mutat. Az első negyedévitől kicsit elmaradó, 0,9 milliárdos EBITDA-t termelt a harmadik negyedévben. Mindezt csökkenő árbevétel mellett.

Összeségében csökkenő eredményt láthatunk a harmadik negyedévben, ami bizonyos értelemben a várakozásoknak megfelelően alakult, a csökkenő árak és a csökkenő „spark spread”-eknek betudhatóan. Az elmúlt mintegy 1,5-2 év nagyon jó környezetét kihasználta a társaság, s szinte pillanatok alatt csökkentette a nettó hitelállományát közel nullára. Ez pedig lehetőséget teremt egy komoly ugrásra a cég méretét illetően, hiszen a jelenlegi tőkehelyzet mintegy 80 milliárd forint hitel felvételét is lehetővé tenné a 70 százalékos eladósodottság átlépése nélkül. Ez pedig komoly akvizíciókra és/vagy beruházásokra ad lehetőséget. Csak összehasonlításképpen, a cég piaci kapitalizációja jelenleg 56,4 milliárd forint!

A DTX Tőzsde harca a BNB és a Ripple áremelkedési potenciáljával, miközben a globális nagybefektetők az 1 millió dolláros előértékesítéshez özönlenek

A DTX tőzsde, a Binance (BNB) és a Ripple (XRP) a spekulatív kriptopiacon elért legutóbbi teljesítményükkel megragadják a mainstream figyelmet. A Ripple ára rendkívüli emelkedést mutatott, míg a BNB továbbra is tartja magát az állandó nyereségekkel. Ezen fejlemények közepette a DTX tőzsde hullámokat kelt az 1 millió dolláros, szárnyaló előértékesítésével.
2024. 07. 18. 21:30
Megosztás:

Megjelent a Fed Bézs Könyve - miről árulkodik?

Az amerikai gazdaság a harmadik negyedévbe lépve enyhe ütemben növekedett, az ország több régiójában stagnáló vagy csökkenő aktivitás tapasztalható – derült ki az amerikai jegybank felméréséből.
2024. 07. 18. 21:00
Megosztás:

Új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 07. 18. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 07. 18. 19:00
Megosztás:

Fellendült a lakáshitelezés az első fél évben

A magyar lakáshitelpiacon csaknem 10 százalékkal több hitelt vettek fel az idei első fél évben, mint tavaly egész évben - közölte a Bankmonitor szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 18. 18:00
Megosztás:

Romániában nőtt a külföldi turisták száma májusban

Romániában 12,4 százalékkal nőtt az országba látogató külföldi turisták száma májusban a tavalyi év azonos időszakához képest - írta Radu Oprea gazdasági miniszter közlése alapján a Profit.ro.
2024. 07. 18. 17:00
Megosztás:

Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) azt javasolja a parlagfű virágporára érzékenyeknek, hogy mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.
2024. 07. 18. 16:00
Megosztás:

Lassult az euróövezeti infláció júniusban

Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
2024. 07. 18. 15:00
Megosztás:

Már több mint húszezren dolgoznak a Nyári diákmunka programban

A kormány idén tizenkettedszer hirdette meg az országszerte népszerű Nyári diákmunka programját mintegy 3,8 milliárd forint keretösszegből. A kimagasló érdeklődés miatt a forráskeretet a vármegyék még közel félmilliárd forinttal megemelték, így eddig csaknem 3700 munkáltató 21 400 diák foglalkoztatását tudja megvalósítani 4,3 milliárd forintból - összegezte szerdai közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
2024. 07. 18. 13:00
Megosztás:

A Tetra Pak bejelentette, hogy Alex Henriksen lesz a kelet-európai régió ügyvezető igazgatója

A Tetra Pak, a világ egyik vezető élelmiszerfeldolgozással és csomagolással foglalkozó vállalata bejelentette, hogy augusztus 1-jei hatállyal Alex Henriksent nevezi ki a vállalat kelet-európai működéséért felelős ügyvezető igazgatójának. Henriksen Lyndsey Loyden-Edwards helyét veszi át, aki hamarosan új pozícióban folytatja a munkát.
2024. 07. 18. 12:05
Megosztás:

40 év után ismét Szilvásváradra figyel a világ

Az ország talán legnépszerűbb kirándulóhelye minden évszakban izgalmas kalandokat, a nyugalomra vágyóknak pedig teljes kikapcsolódást kínál. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően megszámlálhatatlan lovasprogram, kerékpáros túrák, lebilincselő gyerekprogramok várják a látogatókat. Szeptemberben pedig 1984 után újra a település ad otthont a Négyesfogathajtó Világbajnokságnak.
2024. 07. 18. 11:00
Megosztás:

Rendkívül kedvező áron beszerezhető a szlovák autópálya matrica

Magyarországon egy ideig nem emelkedett évről évre az autópálya matricák ára. Amióta viszont bevezették az inflációkövető áremelést, egyre mélyebben kell a magyar autósoknak a zsebükbe nyúlniuk, ha igénybe szeretnék venni hazánk gyorsforgalmi útjait.
2024. 07. 18. 10:30
Megosztás:

Erősödéssel kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 07. 18. 10:00
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, aki azt sem tartja kizártnak, hogy újra csúcsot dönthet a magyar részvényindex.
2024. 07. 18. 09:00
Megosztás:

Alig mozdult a forint árfolyama reggelre

A szerda esti szint közelében jegyezték a forintot csütörtök reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Bemutatták az új magyar elektromos midibuszt

Új magyar jármű született - cseh koprodukcióban. Budapesten a sajtó szélesebb nyilvánossága előtt is bemutatták a bajai gyárban készült GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibusz prototípusát. A jármű a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című GINOP Plusz-2.1.1-21 pályázati felhívás támogatásával született meg. A 8 méter hosszú, alacsonypadlós jármű 45 utast tud kényelmesen szállítani, hatótávja pedig 300 kilométer. A busz „szívét”, a hajtást, valamint a szoftvert magyar szakemberek fejlesztették ki, a kocsiszekrény Csehországból érkezett. A midibuszból jelenleg egy darab létezik, azonban a típusengedély megszerzését követően évi 50 jármű készülhet a GANZ-SOR-ból.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a BÉT és az UniCredit Bank

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Nyrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek javítása érdekében - olvasható a szervezetek közös közleményében, amelyet szerdán juttattak el az MTI-nek.
2024. 07. 18. 07:00
Megosztás:

Justin Sun 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt

Justin Sun állítólag 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt. A spot Ethereum ETF-ek iránti várakozás több kisebb és nagyobb kripto befektetőt is arra ösztönzött, hogy fogadjanak egy potenciális ETH emelkedésre, amikor a kripto ETF élőben elindul.
2024. 07. 18. 06:00
Megosztás:

A jegybank célszintjén maradt júniusban a brit infláció

Az előző hónaphoz hasonlóan a Bank of England célszintjével azonos ütemű volt júniusban az éves összevetésű brit infláció.
2024. 07. 18. 05:00
Megosztás:

Az áttörés rally akár 800%-kal is felhajthatja az új előértékesítési tokent indulás előtt, ami arra ösztönözheti az Ethereum és BNB tulajdonosokat, hogy átszálljanak!

Ethereum és Binance Coin a kriptovaluták két oszlopa, amelyek forradalmi hasznossággal és lenyűgöző piaci kapitalizációval büszkélkedhetnek, ami a világ második és negyedik legnagyobb kriptovalutájává tette őket.
2024. 07. 18. 04:00
Megosztás: