Világbéke?! - Donald Trump ismét komoly pánikot keltett

Egyelőre messze van az oly sokak által, s a sztereotípiákban a szépségversenyek résztvevői által áhított világbéke. Sőt, Donald Trump múlt heti kijelentése komoly pánikot okozott az európai vezetők körében.

Világbéke?! - Donald Trump ismét komoly pánikot keltett

Ez különben nem új dolog, már korábban, sőt előző elnöksége idején is fenyegetett azzal, hogy ha a NATO tagok nem teljesítik kötelességeiket, akkor az USA nem fogja megvédeni őket egy külső támadás esetén. Így az elmúlt héten hatalmas lendületet vett az EU védelmi felkészülése.

A németek már nem is 2, hanem 3-3,5 százalékos GDP-arányos hadikiadási szükségletről beszélnek. Ez pedig nem kis összeg a 4.100 milliárd euró nominális GDP-vel rendelkező országban.

Különben az EU esetében, amelynek a GDP-je idén elérheti a 19.350 milliárd dollárt, a 2 százalék mintegy 350 milliárd dollár katonai kiadás jelentene. Viszont vannak, akik ennél is többet költenének.

Ilyen pl. Magyarország, melynek idei költségvetésében a GDP 2,5 százalékára rúgó hadikiadás van betervezve. Ez nyilván pozitív lehet a 4iG és a Rába gazdálkodására nézve is.

Valaki nagyot nyer ezen a tőzsdén?

A Rheinmetall árfolyama is elszállt az ominózus Trump beszéd óta, s cirka 19 (!!!) százalékot emelkedett - olvashatjuk az ERSTE piaci kommentárjában.

A Rheimetall árfolyama az idei évben

rheinmetall árfolyam grafikon

A hétvégi események kapcsán pedig ma is rendesen veszik a cég részvényeit, amely az egyik motorja (lásd pénteki kommentárt) a DAX emelkedésének. Csak kis súlyának tudható be, hogy nem rángatta meg jobban a DAX-ot az elmúlt napokban.

Különben a védelmi költségek akár több száz milliárd eurós megugrása komoly kihatással lehet a 2022-ben még 6,4 milliárd euró árbevétellel rendelkező cégre. Tavaly ez már 7,5 milliárd környékére emelkedhetett, s idén tovább gyorsul a növekedés, s a közel 30 százalékos emelkedéssel elérheti a 9,6 milliárd eurót.

Persze ebben a legnagyobb szerepet a lőszergyártás felpörgése játszhatja, ahol 50 százalékos, mintegy 1 milliárd eurós növekedésre számítanak. 2026-ig nagy eredménybővülést várnak tőle, aztán pedig inkább stagnálást. (Békével számolhatnak addigra az elemzők.)

De csak részben akartunk ma erről írni. Igazándiból az ragadott meg, hogy ha kitörne a világbéke, akkor a felszabaduló összegből mennyi elesett emberen lehetne segíteni. A világ hadi kiadása tavaly 2.240 milliárd dollár körül volt, s ez növekedhet most tovább, méghozzá elég dinamikusan.

Mindeközben 700 millió ember él mélyszegénységben, ami azt jelenti, hogy évente kevesebb mint 700 dollárból oldják meg az életüket. Ha nem költenénk fegyverkezésre, az 3.200 dollárt jelentene minden mélyszegénységben élő számára.

Vagy ha ezt a pénzt termelő beruházásokba fektetnénk, akkor az a világ GDP-jét 0,23 százalékponttal növelné 10 százalékos elvárt megtérülés (tőkeköltség) és cirka 100.000 milliárd dollár nominális világ GDP mellett. Már ez a növekedési többlet, amely minden évben jelentkezne, is sokat segíthetne a szegénység felszámolásában, ha lenne megfelelő akarat rá, na meg a világbékére.

Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata

Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 21-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 06. 26. 21:00
Megosztás:

Összefoglaló a Richter elemzői tájékoztatóról

A Richter tegnap elemzői tájékoztatót tartott a Női egészség (WHC) üzletágba tartozó legutóbbi felvásárlásairól.
2024. 06. 26. 20:30
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Csökkenéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 06. 26. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 26. 19:30
Megosztás:

Új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 366,39 pontos, 0,52 százalékos emelkedéssel, 71 013,43 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
2024. 06. 26. 19:00
Megosztás:

Az osztrák feldolgozóipari aktivitás tovább csökkent júniusban

Gyorsuló ütemben - immár a 23. egymást követő hónapban - csökkent a feldolgozóipar teljesítménye Ausztriában júniusban az UniCredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.
2024. 06. 26. 18:30
Megosztás:

Mínuszban indítottak az amerikai tőzsdék

Csökkenéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 26. 18:00
Megosztás:

Egyre többen veszik igénybe a csok pluszt és a falusi csokot

Egyre többen veszik igénybe a kormány otthonteremtési támogatását: az év első öt hónapjában a csok pluszt hatezren, a falusi csokot pedig 2500-an igényelték - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2024. 06. 26. 17:30
Megosztás:

Legyen önálló hungarikum a badacsonyi kéknyelű

Badacsony és a badacsonyi kéknyelű nélkül a magyar kultúra sem lenne olyan, mint amilyennek ismerjük - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter szerdán Badacsonytomajon, arra kérve a hungarikum bizottságot, hogy vizsgálja felül június közepén hozott döntését, és ismerje el a badacsonyi kéknyelűt önálló hungarikumként.
2024. 06. 26. 17:00
Megosztás:

Új típusú hulladékgyűjtőket tesztelnek Budapesten

Nagyobb, modernebb közterületi hulladékgyűjtő tartályokat tesztelnek Budapesten - közölte a Budapesti Közművek szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 26. 16:30
Megosztás:

A FedEx a vártnál nagyobb negyedéves bevételről és korrigált nyereségről jelentett

Az amerikai FedEx Corp., a világ egyik legnagyobb szállítási és logisztikai vállalata a piaci várakozásokat meghaladó negyedéves korrigált nyereségről és bevételről jelentett a New York-i tőzsde keddi kereskedésének a leállítása után.
2024. 06. 26. 16:00
Megosztás:

Az MNB új rendeleteket hozott

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) két új rendeletet adott ki - a korábbi rendelet hatályon kívül helyezésével egyidejűleg - a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megakadályozásának további támogatására - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a jegybank.
2024. 06. 26. 15:30
Megosztás:

Vezetőváltás a Lidl Magyarországnál

A Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke, Grósz Jenő szeptembertől a Lidl anyavállalatánál régiós igazgatói pozíciót tölt majd be, utódja Szlavikovics Zita lesz, aki jelenleg a Lidl Szlovákia igazgatóságának elnöke - közölte a vállalat az MTI-vel.
2024. 06. 26. 15:00
Megosztás:

Romlott a GfK júliusi német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által várt javulás helyett romlott a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet júliusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 06. 26. 14:30
Megosztás:

Zárt doboz nélkül, szájkosárral és pórázzal is lehet kutyákat vinni a balatoni vonatokon

Változott szerdától a kutyák szállítását érintő szabályozás a vonatokon: már zárt doboz nélkül, csupán szájkosár és póráz használatával is lehet velük utazni a balatoni InterCity és expresszjáratokon - közölte a MÁV Zrt. a vasúttársaság honlapján.
2024. 06. 26. 14:00
Megosztás:

A Qatar Airways lett a világ legjobb légitársasága a Skytrax szerint

A Qatar Airways lett a világ legjobb légitársasága a Skytrax brit marketingcég rangsorában.
2024. 06. 26. 13:30
Megosztás:

Hogyan segítik a fémhulladék feldolgozó gépek a környezetvédelem ügyét?

Napjainkban a környezetvédelem és a fenntarthatóság egyre nagyobb figyelmet kap. Ebben a tekintetben a hulladékfeldolgozás, különösen a fémhulladék újrahasznosítása kulcsszerepet játszik. A cikkben megvizsgáljuk, hogyan járulnak hozzá a fémhulladék feldolgozó gépek a környezetvédelem ügyéhez.
2024. 06. 26. 13:15
Megosztás:

Észak-Macedónia legnagyobb szélerőműparkjának építését jelentette be az új miniszterelnök

Észak-Macedónia legnagyobb szélerőműparkjának építését jelentette be Hrisztijan Mickoszki miniszterelnök kedden, közölve, hogy az építkezés 2026-ban kezdődhet meg.
2024. 06. 26. 13:00
Megosztás:

Fejlesztik a különleges gazdasági övezetet Mosonmagyaróváron

A Területi- és településfejlesztési operatív program plusz mintegy 350 millió forint vissza nem térítendő támogatásából fejlesztik a mosonmagyaróvári különleges gazdasági övezetet - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzat az MTI-vel.
2024. 06. 26. 12:30
Megosztás:

Moldova teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges lépéseket

Moldova folyamatosan halad a reformok útján, és teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges lépéseket - jelentette ki Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos kedden Luxembourgban.
2024. 06. 26. 12:00
Megosztás: