Világbéke?! - Donald Trump ismét komoly pánikot keltett

Egyelőre messze van az oly sokak által, s a sztereotípiákban a szépségversenyek résztvevői által áhított világbéke. Sőt, Donald Trump múlt heti kijelentése komoly pánikot okozott az európai vezetők körében.

Világbéke?! - Donald Trump ismét komoly pánikot keltett

Ez különben nem új dolog, már korábban, sőt előző elnöksége idején is fenyegetett azzal, hogy ha a NATO tagok nem teljesítik kötelességeiket, akkor az USA nem fogja megvédeni őket egy külső támadás esetén. Így az elmúlt héten hatalmas lendületet vett az EU védelmi felkészülése.

A németek már nem is 2, hanem 3-3,5 százalékos GDP-arányos hadikiadási szükségletről beszélnek. Ez pedig nem kis összeg a 4.100 milliárd euró nominális GDP-vel rendelkező országban.

Különben az EU esetében, amelynek a GDP-je idén elérheti a 19.350 milliárd dollárt, a 2 százalék mintegy 350 milliárd dollár katonai kiadás jelentene. Viszont vannak, akik ennél is többet költenének.

Ilyen pl. Magyarország, melynek idei költségvetésében a GDP 2,5 százalékára rúgó hadikiadás van betervezve. Ez nyilván pozitív lehet a 4iG és a Rába gazdálkodására nézve is.

Valaki nagyot nyer ezen a tőzsdén?

A Rheinmetall árfolyama is elszállt az ominózus Trump beszéd óta, s cirka 19 (!!!) százalékot emelkedett - olvashatjuk az ERSTE piaci kommentárjában.

A Rheimetall árfolyama az idei évben

rheinmetall árfolyam grafikon

A hétvégi események kapcsán pedig ma is rendesen veszik a cég részvényeit, amely az egyik motorja (lásd pénteki kommentárt) a DAX emelkedésének. Csak kis súlyának tudható be, hogy nem rángatta meg jobban a DAX-ot az elmúlt napokban.

Különben a védelmi költségek akár több száz milliárd eurós megugrása komoly kihatással lehet a 2022-ben még 6,4 milliárd euró árbevétellel rendelkező cégre. Tavaly ez már 7,5 milliárd környékére emelkedhetett, s idén tovább gyorsul a növekedés, s a közel 30 százalékos emelkedéssel elérheti a 9,6 milliárd eurót.

Persze ebben a legnagyobb szerepet a lőszergyártás felpörgése játszhatja, ahol 50 százalékos, mintegy 1 milliárd eurós növekedésre számítanak. 2026-ig nagy eredménybővülést várnak tőle, aztán pedig inkább stagnálást. (Békével számolhatnak addigra az elemzők.)

De csak részben akartunk ma erről írni. Igazándiból az ragadott meg, hogy ha kitörne a világbéke, akkor a felszabaduló összegből mennyi elesett emberen lehetne segíteni. A világ hadi kiadása tavaly 2.240 milliárd dollár körül volt, s ez növekedhet most tovább, méghozzá elég dinamikusan.

Mindeközben 700 millió ember él mélyszegénységben, ami azt jelenti, hogy évente kevesebb mint 700 dollárból oldják meg az életüket. Ha nem költenénk fegyverkezésre, az 3.200 dollárt jelentene minden mélyszegénységben élő számára.

Vagy ha ezt a pénzt termelő beruházásokba fektetnénk, akkor az a világ GDP-jét 0,23 százalékponttal növelné 10 százalékos elvárt megtérülés (tőkeköltség) és cirka 100.000 milliárd dollár nominális világ GDP mellett. Már ez a növekedési többlet, amely minden évben jelentkezne, is sokat segíthetne a szegénység felszámolásában, ha lenne megfelelő akarat rá, na meg a világbékére.

A Bosch átadta mérnöki központjának új épületét

A Bosch átadta kolozsvári mérnöki központjának második irodaépületét, amely 21 millió euró beruházással, két év alatt készült el - írja az economedia.ro.
2024. 04. 23. 22:00
Megosztás:

Megháromszorozta profitját a GE

A mai piaci nyitás előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a General Electric.
2024. 04. 23. 21:30
Megosztás:

Az MNB 50 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 21:00
Megosztás:

Új módszert tesztel az OMV-Petrom

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat kedden.
2024. 04. 23. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint kedd kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 04. 23. 20:00
Megosztás:

Pluszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 23. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 04. 23. 19:00
Megosztás:

A Richter és az OTP húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 813,74 pontos, 1,25 százalékos emelkedéssel, 65 939,26 ponton zárt kedden.
2024. 04. 23. 18:30
Megosztás:

Az EU a gázárak csökkenésére számít

Az Európai Bizottság arra számít, hogy a gázárak csökkenni fognak annak köszönhetően, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálata emelkedik, ami teret ad a megújuló energiaforrásokba történtő befektetéseknek - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott beszédében.
2024. 04. 23. 18:00
Megosztás:

Nagy összegű támogatási program indul a turizmus erősítésére

A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indul: a komplex, három pillérből álló 15 milliárd forintos támogatási programcsomag legfontosabb célja a szolgáltatások minőségének javítása, a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése célzott programokon keresztül - jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
2024. 04. 23. 17:30
Megosztás:

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Az idei év az egyre növekvő keresletről szól a VI., VII., VIII. és IX. kerületi ingatlanpiacán, mely növekedés alapvetően a mérséklődő hitelkamatoknak köszönhető. Mindez persze az árakra is hatással van.
2024. 04. 23. 17:00
Megosztás:

Van még hova fejlődnie idehaza az elektronikus közigazgatási ügyintézésnek

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a stratégiai tervezésben és a felhasználóbarát szempontok egységes érvényesülésében - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden.
2024. 04. 23. 16:30
Megosztás:

Kissé gyengült a forint az MNB keddi kamatcsökkentése után

Kissé gyengült a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 16:00
Megosztás:

A szolgáltatóiparnak feltornázta az euróövezeti gazdaságot áprilisban

A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének kedden ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 04. 23. 15:30
Megosztás:

A Nemzetközi Valutaalap megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet - közölte kedden feltett Facebook-posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter.
2024. 04. 23. 15:00
Megosztás:

Állást kaphatnak a tartósan munkanélküliek

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 04. 23. 14:30
Megosztás:

Nőtt az SAP árbevétele az idei első negyedévben

A német SAP, a világ vezető vállalatirányítási szoftvergyártó óriása 8 százalékkal növelte árbevételét az idei első negyedévben, elsősorban a felhőszolgáltatási szektor bevételének jelentős bővülésére.
2024. 04. 23. 14:00
Megosztás:

Megtévesztette a City Taxi a fogyasztókat

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel (City Taxi) szemben, a gyanúja szerint a vállalkozás megtéveszti a fogyasztókat kereskedelmi kommunikációjával - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 23. 13:30
Megosztás:

Hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon

Jelenleg hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon, amelyek nyomán mintegy huszonötezer új munkahely jön létre a legfejlettebb technológiai színvonalat hozva hazánkba - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 13:00
Megosztás:

34 éves mélyponton a japán jen, be kell avatkozni!

A japán feldolgozóipari beszerzési menedzser index áprilisban 49,9 pontra emelkedett az előző havi 48,2-ről, felülmúlva a 48-as piaci várakozást.
2024. 04. 23. 12:30
Megosztás: