Világelső globális cég vásárolja fel a kerekesszékek innovációjában utazó NowTechnologiest

Mozgásában korlátozott emberek életét megkönnyítő impact-befektetést zár le az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures, miután portfoliója egyik tagjára, a kerekesszékek innovatív vezérlőberendezéseiben utazó NowTechnologies-ra egy világcég vetett szemet. Az elektromos kerekesszékek gyártásában világelső Sunrise Medical számára a fejlesztői tapasztalatuk miatt lett igazán vonzó a magyar startup csapat.

Világelső globális cég vásárolja fel a kerekesszékek innovációjában utazó NowTechnologiest

A 2014-ben alapított NowTechnologies a kerekesszékek piacán belül egy fontos problémára adott választ innovációjával, amikor Juhász Márton alapító ötlete nyomán, majd István Márk alapító-vezérigazgató csatlakozásával elkezdték a GyroSet Vigo nevű termékük fejlesztését. Ez egy kerekesszékekhez készült fejvezérlő, amelynek segítségével a felhasználó képessé válik a kerekesszéket apró fejmozdulatokkal vezérelni, még több mozgásában korlátozott mobilitását elősegítve. 

Az amerikai piacon addigra már forgalmazásba került GyroSet Vigo-ra figyelt fel először a Sunrise Medical is, amely 130 országban van jelen, világelső a kézi és elektromos kerekesszékek, a motoros robogók, valamint a standard és rendelésre készült ülés- és pozicionáló rendszerek fejlesztésében, tervezésében, gyártásában és forgalmazásában, világszerte 2300 főt foglalkoztatva. Majd közös fejlesztésbe kezdett a gyártóóriás és a 15 fős fejlesztői csapat. A Sunrise Medical számára a közös munka során vonzóvá vált a NowTechnologies fejlesztői csapatának egyedülálló kompetenciája és 10 évnyi tapasztalata, így a globális cég kivásárlási ajánlatot tett. „Azonosak a vízióink a NowTechnologies csapatával: arra törekszünk, hogy javítsunk az emberek életén, különösen, hogy segítsünk a legsebezhetőbbeknek, hogy ők is ugyanúgy élvezhessék az életüket” – fogalmazott Thomas Babacan, a Sunrise Medical csoport elnök-vezérigazgatója. Szerinte a NowTechnologies érkezésével komoly innovációs képességgel és iparági tudással gyarapodott a Sunrise.

Az alapítás óta számos díjat elnyert NowTechnologies mostanra több projektben is együttműködött a Sunrise fejlesztői csapatával, a közös munka tehát már nem újdonság, ami nagyban megkönnyíti a csapat zökkenőmentes integrációját. A NowTechnologies által fejlesztett GyroSet Vigo már kedvező fogadtatásra talált a piacon, a jövőben pedig a Sunrise Medical a SWITCH-IT elektromos kerekesszékek speciális vezérlőinek kínálatába illeszti azt be. „Nagyon örülünk, hogy létrejött a megállapodás a Sunrise-al, mert egy olyan szervezetnek lettünk tagjai, amely globális elsőségre törekszik és az innovációt tartja a siker kulcsának, akárcsak mi. Büszke vagyok a csapatra, valamint az általunk kifejlesztett megoldásokra, melyek a Sunrise Medical hátterével és kapacitásával rengeteg emberhez juthatnak el a jövőben.” – mondta el István Márk, a NowTechnologies egyik alapítója és vezérigazgatója.         

Indulása óta számos angyal- és intézményi befektető látott fantáziát a NowTechnologiesban. Weiszbart Zsolt anygalbefektető volt az első, aki fantáziát látott a projektben, majd az egyik legnagyobb hazai magán tőkealap, a DayOne Capital szállt be, amely a kezdeti stádiumban első intézményi befektetőként finanszírozta a startupot. "2014 óta támogatjuk Mártont és Márkot, akik végig hittek abban és be is bizonyították, hogy lehetséges Magyarországon világszínvonalú technológiai megoldást létrehozni és azt sikeresen a globális piacra vinni. Nyolc hosszú év megfeszített munkájának eredménye ez az exit, és drukkolunk az alapítóknak a sikeres folytatáshoz" – mondta el Kákosy Csaba, a DayOne ügyvezető partnere.

A Hiventures és a NowTech közötti együttműködés 2016-ban kezdődött, az azóta eltelt időszakban összesen négy finanszírozási körben, köztük a pandémia okozta nehézségek kiküszöbölésére emelt tőkét az alapkezelő a vállalkozásban, amelyek révén 25 százalékot meghaladó részesedése lett a magyar startup-ban. „2016 óta kísérjük az útján a NowTechnologies-t és nagyon büszkék vagyunk a sikerükre. Az ilyen erős exitek validálják a befektetői munkánkat, egyben a teljes magyar startup ökoszisztémára irányítva a globális méretű vevők figyelmét” – mondta Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója.

A németek kétharmada elégedetlen a jelenlegi kormány munkájával

A német választók kétharmada elégedetlen a szövetségi kormány munkájával - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés, amelyet a Scholz-kormány hivatalba lépésének első évfordulójára készítettek.
2022. 12. 08. 06:30
Megosztás:

Egyhangúlag határozott a monetáris tanács a november végi kamatdöntő ülésen

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján szerdán közölt rövidített jegyzőkönyvben.
2022. 12. 08. 06:00
Megosztás:

Románia mindenképpen szavazást kér az ország schengeni csatlakozása ügyében

Románia szavazást kér az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának csütörtöki ülésén az ország schengeni csatlakozása ügyében, annak ellenére, hogy Ausztria a migrációs válságra hivatkozva jelezte, nem támogatja Bulgária és Románia felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe - jelentette be szerdán a román miniszterelnök.
2022. 12. 08. 05:30
Megosztás:

Bővíti termelési kapacitását a CE Glass 1989 Kft.

Uniós támogatással, több mint 4,78 milliárd forintos beruházással bővíti Szeged határában működő telephelyét és termelési kapacitását a nyílászárókhoz, belsőépítészeti megoldásokhoz, építőipari projektekhez síküveget készítő CE Glass 1989 Kft.
2022. 12. 08. 05:00
Megosztás:

A készpénz napjai meg vannak számlálva

Az utóbbi 2-3 év megterhelő időszak volt a vendéglátóiparban dolgozók számára: koronavírus-járvány miatti korlátozások és bezárások, háború folytán fellépő energiaválság, munkaerőhiány, élelmiszerárak emelkedése.
2022. 12. 08. 04:00
Megosztás:

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.
2022. 12. 08. 03:30
Megosztás:

A francia kormány üzemanyagár-támogatást nyújt az alacsony jövedelműeknek

Egyszeri, 100 eurós üzemanyagár-támogatást nyújt a francia kormány az alacsony jövedelmű munkavállalóknak - jelentette be szerdán Élisabeth Borne miniszterelnök.
2022. 12. 08. 03:00
Megosztás:

WTO-hoz fordul az EU

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) két vizsgálóbizottság felállítását kéri a Kínával folyamatban lévő két kereskedelmi vitájának rendezése érdekében, a Litvániára, illetve a csúcstechnológiai szabadalmakra vonatkozó kereskedelmi korlátozások ügyében - tájékoztatott az Európai Bizottság szerdán.
2022. 12. 08. 02:30
Megosztás:

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.
2022. 12. 08. 02:00
Megosztás:

Mérséklődtek az európai földgázárak, csökkent a hazai fogyasztás

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 08. 01:30
Megosztás:

Az unió 25 millió eurót biztosít a fehéroroszországi demokratikus törekvések támogatására

Az Európai Bizottság szerdán új, 25 millió eurós programot fogadott el a fehéroroszországi demokratikus törekvések támogatására, a segélyt a civil társadalom képviselőinek, diákoknak és egyetemeknek juttatja el a brüsszeli testület.
2022. 12. 08. 01:00
Megosztás:

Tervezhetőbbé váltak a vontatási energiaárak a vasúti árufuvarozók számára

Tervezhetőbbé váltak a vontatási energiaárak a vasúti árufuvarozók számára - közölte a MÁV Zrt. szerdán az MTI-vel, miután tájékoztatta a vele szerződésben álló vasúti árufuvarozókat a 2023 első negyedévére érvényes vontatási villamos energia áráról.
2022. 12. 08. 00:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Vegyesen zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2022. 12. 08. 00:01
Megosztás:

Eljött a gazdaságátadási szerződések ideje az agráriumban

Nemcsak a mezőgazdaság számára, hanem az egész magyar társadalom és vidék számára kulcskérdés, ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben - hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agráregyetemi hallgatók számára megrendezett Agribusiness Konferencián.
2022. 12. 07. 23:30
Megosztás:

Nőtt a GDP az euróövezetben és az EU-ban

A 19 euróövezeti ország gazdasága 0,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest - derül ki az Eurostat, az EU statisztikai hivatalának szerdán közölt végleges adataiból. A november közepén ismertetett előzetes adat kisebb, 0,2 százalékos negyedéves szintű növekedésről szólt.
2022. 12. 07. 23:00
Megosztás:

Megjelent magyarul a holland kerékpáros stratégia

Magyarul is megjelent a Holland Kerékpáros Nagykövetség elnevezésű civil hálózat A holland kerékpározás jövőképe címmel összeállított kerékpáros stratégiája, amelyet az aktív Magyarországért felelős államtitkárság minden magyar város polgármesteréhez eljuttat majd.
2022. 12. 07. 22:35
Megosztás:

Egyre nőnek a kiberbiztonsági kihívások

Egyre növekvő kiberbiztonsági kihívásokkal kell szembenézni a cégeknek, a leginkább kitett ennek a pénzügyi szektor - mondta Rácz György Róbert, a BlueVoyant kiberbiztonsági cég Európáért felelős elnöke, magyarországi ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
2022. 12. 07. 22:00
Megosztás:

A Rail Cargo Hungaria az idén már egymillió tonna ukrán gabonát fuvarozott

A Rail Cargo Hungaria (RCH) az idén már egymillió tonna ukrán gabonát fuvarozott - közölte a vasúti árufuvarozó társaság szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 07. 21:30
Megosztás:

15 százalékkal bővült a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 12. 07. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint szerda kora este

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerda kora este a bankközi devizapiacon a reggeli szintekhez képest.
2022. 12. 07. 20:30
Megosztás: