Zöld hidrogén - 500 milliárd eurós iparág születik

A zöldhidrogén-piac értéke az előrejelzések szerint 2030-ra globálisan elérheti az 500 milliárd eurót. A Roland Berger tanácsadócég legújabb kutatása szerint Európa kiváló pozícióban van, hogy ennek a mennyiségnek akár a 40%-át megragadja.

Zöld hidrogén - 500 milliárd eurós iparág születik

A megújuló energiával előállított nyersanyag minden olyan ágazatban keresett, ahol magas a CO2-kibocsátás, például a vegyiparban, az acélgyártásban, a légi közlekedésben és a hajózásban használt szintetikus üzemanyagok előállításához. Emiatt számos vállalat látja úgy, hogy a zöld hidrogén lehet a megoldás a klímasemleges működés eléréséhez.  A Roland Berger becslései szerint a zöld hidrogén előállítása az elkövetkező években jelentősen növekedni fog, 2030-ra mintegy 500 milliárd eurós globális értéket prognosztizálnak.

„A zöldhidrogén fejlődése két szakaszban történhet. Kezdetben a szabályozási ösztönzők hajtják majd a növekedést, 2030 után pedig az ágazat várhatóan önfenntartóvá válik" – fogalmaz Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere. "Európa robusztus ipari infrastruktúrája biztosítja majd a tiszta hidrogén iránti állandó keresletet, így a kontinens kulcsfontosságú termelési csomóponttá válik, mindeközben továbbra is jelentős importra lesz szükség" – tette hozzá.

A kutatás szerint a megtermelt érték két terület között oszlik majd meg: a zöld hidrogén előállítására szolgáló infrastruktúra 2030-ra eléri a 120 milliárd eurós volument, a megújuló villamosenergia előállítása pedig további 371 milliárd eurós értéket teremt. Ennek a volumennek 40 százalékát Európa termelheti ki.

"Európa ambiciózus célokat tűzött ki a zöld hidrogénnel kapcsolatban. Ennek eredményeképpen 2030-ig a legnagyobb a lendület. Különböző méretű klaszterek alakulnak ki szerte a kontinensen: a termelőüzemek olyan régiókban épülnek, ahol már jelenleg is van nap- vagy szélenergia-hozzáférés” – mondja Schannen Frigyes.

A zöldhidrogén-piac üzleti modelljei

A zöldhidrogén-projektek értéklánca még nem strukturálódott egyértelműen, a piaci szereplők még keresik konkrét szerepüket. Jelenleg három üzleti megközelítés alakul a piacon:

1. Európában a projektfejlesztők, a technológiai szolgáltatók és a mérnöki, beszerzési és kivitelezési vállalatok (EPC) különálló egységekként működnek.
2. A második modell, amelyet az Egyesült Államokban működő vállalatok részesítenek előnyben, a technológia és az erőműépítés kombinált megközelítését követi.
3. Eközben az ázsiai vállalatok általában egy olyan modellt választanak, amelyben diverzifikált vállalatcsoportok fedik le az értéklánc minden szerepét.

A zöldhidrogén-projektek emellett három méret kategóriában vizsgálhatóak

1. Az első csoportba a zöld hidrogén költséghatékony előállítására irányuló exportorientált „gigaprojektek” tartoznak.
2. A második csoportba a közepes méretű projektek sorolhatók, ahol a hidrogént a nagy ipari központok közelében állítják elő, közel a kereslethez.
3. A harmadik csoportba pedig a mobilitásra és a decentralizált hő- és áramellátó rendszerekre összpontosító, kisléptékű projektek sorolhatók.

A Roland Berger szerint a piaci szereplők projektstruktúrái és preferenciái hasonlítanak az energiaszektor hagyományos infrastrukturális projektjeihez. A hidrogéngazdaságban való boldoguláshoz azonban új kompetenciákat kell kifejlesztenie a vállalatoknak. Az elektronokkal és molekulákkal, például a hidrogénnel és származékaival kapcsolatos komoly műszaki szakértelem elengedhetetlen lesz a projektbeszerzés és -végrehajtás sikeréhez. Következésképpen a partnerségek és az M&A tevékenységek kiemelkedő hangsúlyt kapnak majd az iparágban.

A magyar cégek kétharmada rendelkezik CSR vagy ESG stratégiával

A hazai cégek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) tekintetében, de távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a szociális és környezeti problémák hatékony kezelésére – derül ki a WHC Csoport és a Scale Impact közös kutatásából. A megkérdezett vállalatok 49 százaléka évente kevesebb mint 5 millió forintot, a menedzsment pedig mindössze havi néhány munkaórát tud CSR-aktivitásokra fordítani. A cégek több mint felénél a HR területhez tartozik a társadalmi felelősségvállalás, ám az erre szánt kapacitás és erőforrás nagyon limitált – így a kitűzött stratégiai célok leginkább elszigetelt tevékenységekben valósulnak meg.
2023. 11. 29. 05:30
Megosztás:

Aki most eltalálja a lottó ötöst, azt történelmet fog írni!

Minden idők hetedik legmagasabb nyereményével várja a szerencsevadászokat a 7/35-ös lottó, ahol már 7 hete halmozódik a főnyeremény összege. A Skandináv lottón már több mint félmilliárd forint a tét, szerdán 540 millió forintért izgulhatnak a játékosok.
2023. 11. 29. 05:00
Megosztás:

Átadták az Év Családbarát Emlékhelye Díjat

Első alkalommal adták át a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által alapított az Év Családbarát Emlékhelye Díjat, mellyel a Budai Várnegyed nemzeti emlékhely, az Egri vár nemzeti emlékhely, valamint a Sárvári vár történelmi emlékhely családokért tett erőfeszítéseit ismerték el.
2023. 11. 29. 04:30
Megosztás:

Mikor adjuk fel a karácsonyi csomagot, hogy biztosan odaérjen időben?

Az ünnepek előtti néhány hét kiemelten nagy küldeményforgalommal járó időszak a postai szolgáltatók számára. Ha szeretnénk, hogy a képeslapok és a csomagok rendben megérkezzenek, érdemes időben feladni a küldeményeket. Amennyiben a csomagfeladásnál a leggazdaságosabb szolgáltatót keressük, használjuk az Európai Bizottság csomagár-összehasonlító oldalát. A postafelügyeletet ellátó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtötte a főbb tudnivalókat.
2023. 11. 29. 04:00
Megosztás:

Közel 4 százalékra nőtt Románia költségvetési hiánya

Októberben 3,97 százalékra nőtt Románia GDP-arányos költségvetési hiánya - közölte kedden a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 11. 29. 03:30
Megosztás:

Adómentes lesz a tulajdonszerzés startupokban

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől. Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a személyeknek a tulajdonosi szemléletmódja és motivációja most már kerülőutak nélkül is adóhatékonyan biztosítható. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segített összefoglalni a változásokat.
2023. 11. 29. 03:00
Megosztás:

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás:

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
2023. 11. 28. 22:30
Megosztás:

Megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon

Idén is megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon, az országba érkező működőtőke a tavalyi duplája, 13 milliárd euró lesz, a magyar kivitel a 2022-es 142 milliárd euróról 150 milliárd euróra nő - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, miután átadták a Masterplast észak-olaszországi Calernóban 3 millió euróból megépült polisztirol hőszigetelőanyag-gyártó üzemét.
2023. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás kedden Csepelen, a kormány és a kerületi önkormányzat támogatásából, az Egészséges Budapest Program fejlesztéseként.
2023. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Csökkent a német vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága novemberben a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.
2023. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Jövőre kiszámíthatóbb feltételek között gazdálkodhatnak az önkormányzatok

Az ideinél kiszámíthatóbb, nyugodtabb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre a költségvetési szervek és az önkormányzatok - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára kedden, a Magyar Államkincstár (MÁK) XXIII. Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferenciájának sajtótájékoztatóján, Egerben.
2023. 11. 28. 20:30
Megosztás:

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány

Idén tizenegyedik alkalommal indította el az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége a sertéshús fogyasztását ösztönző kampányát.
2023. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 11. 28. 19:30
Megosztás:

Működési hatékonyság növelő programot indít a Gloster

A társaság Gloster Level UP néven kétéves, komplex vállalatfejlesztési programot indít januártól, melynek célja, hogy kiaknázzák a megvásárolt társaságok közti szinergiákat és egy hatékonyabban működő, integrált szervezetet hozzanak létre.
2023. 11. 28. 19:00
Megosztás:

Ma az OTP felminősítése húzta magával a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
2023. 11. 28. 18:30
Megosztás: