Sikeres évet zárt és rekordosztalékot fizet az ALTEO

Kimagasló 2020-as eredményekről és a 2019-es szintet ötven százalékkal meghaladó részvényenkénti osztalék kifizetéséről döntött ma az ALTEO – a járvány miatt közgyűlési jogköröket gyakorló – igazgatósága. A vállalat történetének eddigi legmagasabb osztalékán túl a testület egyebek mellett elfogadta a társaság tavalyi beszámolóját, valamint meghosszabbította a saját részvények vásárlására vonatkozó felhatalmazást.

Bár a világjárvány gazdasági hatásainak leginkább kitett energiakiskereskedelmi üzletág is jól muzsikált tavaly, alapvetően a hő- és villamosenergia-termelésből származó, valamint a befejeződött beruházásoknak és megvalósult felvásárlásoknak köszönhető magasabb bevételek révén ugrott meg éves szinten 46 százalékkal az ALTEO Nyrt. IFRS szabályok szerint számolt, kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti konszolidált eredménye (EBITDA). A pandémia következtében hatályban lévő kivételes szabályok miatt a közgyűlés helyett az igazgatóság által ma elfogadott, részletes adatokat tartalmazó 2020-as IFRS-ek szerinti konszolidált beszámoló a nettó eredmény soron 116 százalékos, a konszolidált árbevételen 29 százalékos bővülést mutat. Részvényenként 24 forintos osztalékról is határozat született: ez 50 százalékkal magasabb érték, mint a 2019-es szám, miután tavaly – a világjárvány okozta bizonytalanságokra tekintettel – az ALTEO nem fizetett osztalékot.

A pandémia sem a cég fő profittermelő tevékenységeinek dinamikáját nem volt képes visszafogni, sem a korábban elhatározott fejlesztéseket felülírni: a társaság tovább bővítette gázmotoros és megújuló energiatermelő kapacitásait, megerősítve helyzetét az ország legnagyobb szabályozási központjai között, illetőleg elindította az e-mobilitás, valamint a menetrendezési szolgáltatás üzletágakat. Tavaly októberben pedig immár második alkalommal bocsátott ki sikeresen kötvényeket a jegybanki Növekedési Kötvényprogram keretében, amelyért utóbb BÉT Legek díjat is kiérdemelt.
 
„Minden nehezítő körülmény dacára is nagyszerű évet zártunk, és ebből adódóan nem volt akadálya a megemelt osztalékfizetésnek; ugyanakkor továbbra is növekedési sztorinak tekintjük az ALTEO-t, amelyben az osztalékot is az expanziós céloknak rendeljük alá” – fogalmazott ifj. Chikán Attila vezérigazgató. A vállalatvezető úgy vélte, mivel az energetikában kimagaslóan jók a bővülés kilátásai és lehetőségei, ezek optimális kiaknázásához minden rendelkezésükre álló forrást mozgósítani kell. Elmondta azt is, hogy az eredeti terveknek megfelelően folytatják a 2024-ig tartó beruházási program megvalósítását: újabb energiatermelő és/vagy energiatárolási kapacitások beléptetésével fejlesztik tovább a szabályozási központot és az ipari energiaszolgáltatási képességeiket.
 
Továbbra is nagy szerepet szánnak a megújuló energetikai lehetőségeknek, illetve az azok elterjedését támogató energetikai megoldások, mint például energia tárolás, kiegyenlő energetikai szolgáltatások, alkalmazásának, amihez a befektetői bizalmat a nemzetközi ESG-minősítés megszerzésével is erősíteni szeretnék. „Amikor részvényesi értékről van szó, akkor is hosszú távon és fenntartható módon gondolkodunk” – szögezte le a vezérigazgató, utalva a közgyűlés azon döntésére, amellyel az igazgatóság saját részvények vásárlására szóló felhatalmazását hosszabbították meg újabb 18 hónappal. A lépés részeként a vásárlási ársávot 1 és 2500 forint közé emelték, igazodva az árfolyam jó ideje tapasztalható, jelentős emelkedéséhez. Utóbbit egyébként forgalomnövekedés is kísérte, amelynek hatására az ALTEO részvényei március végén bekerültek a Budapesti Értéktőzsde indexkosaraiba.

Hozzászólások

3,5 százalékkal nőtt a biztosítók díjbevétele Magyarországon

Magyarország azon kevés fejlett piacok egyike volt 2020-ban, ahol a biztosítási ágazat növekedett, a díjbevétel 3,5 százalékkal emelkedett - tájékoztatta az Allianz biztosító legfrissebb globális jelentésének tartalmáról az MTI-t csütörtökön.
2021. 05. 13. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Termőföldön is végezhető napenergia-termelés

Termőföldön is végezhető napenergia-termelés, ha az ehhez szükséges berendezések alatt továbbra is használható mezőgazdasági célra a terület, vagyis ez nem minősül a termőföld más célú felhasználásának - a többi között erről fogadott el módosítást az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a csütörtöki ülésén.
2021. 05. 13. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban kezdtek az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön az amerikai értékpapírpiacokon az inflációs aggodalmak miatt az előző nap elszenvedett, nagy veszteségek után.
2021. 05. 13. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Zöld kötvényt bocsátott ki a Vajda-Papír Kft.

Zöld kötvény bocsátott ki 9,9 milliárd forint értékben a Vajda Papír Kft.; a magyar piacon vezető higiéniai papírtermékgyártó az első ipari termelő vállalat, amely megjelent a zöldkötvény-piacon - közölte a cég csütörtökön, a kötvények tőzsdei aukcióját követően.
2021. 05. 13. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország számára kedvezően módosul a paksi bővítés finanszírozása

Magyarország számára kedvezően módosul a paksi bővítés finanszírozása - közölte Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az MTI-vel.
2021. 05. 13. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

4,5 százalékkal nőhet az idén a magyar gazdaság

A magyar gazdaság kilátásai kedvezőek, a CIB Bank márciusi 4,1 százalékos előrejelzésével szemben akár 4,5 százalékkal is nőhet az idén a magyar gazdaság, és a jövő évi növekedés is a korábban kommunikált 4,7 százalék felett lehet - mondta Trippon Mariann, a pénzintézet vezető elemzője online sajtótájékoztatón csütörtökön.
2021. 05. 13. 12:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Márciusban nőtt az építőipari termelés

Márciusban az építőipari termelés 4,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva, az előző hónaphoz mérve pedig 11,5 százalékkal bővült, szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva. Az első negyedévben az építőipar termelése 2,0 százalékkal elmaradt a tavalyi év azonos időszakától - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 05. 13. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövő hét végéig kérhető a KFI bértámogatás

Május 23-ig nyújthatják be a kutatás, fejlesztés, innováció (KFI) területén dolgozó munkavállalóik után bértámogatási kérelmeiket a munkáltatók - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a minisztérium csütörtöki közleményében.
2021. 05. 13. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban indítottak a főbb európai tőzsdék

Egy százalékot meghaladó mínuszban kezdték a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2021. 05. 13. 09:35
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint reggelre

Erősödött a forint a vezető devizákkal szemben a bankközi devizapiacon csütörtök reggel.
2021. 05. 13. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengüléssel zártak az ázsiai piacok

Gyengüléssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, és a még nyitva tartó börzék is mind mínuszban álltak.
2021. 05. 13. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

80 százalék körüli foglaltság várható pünkösdkor

A vidéki szállodákban 70-80 százalék közötti foglaltság várható pünkösdkor az előfoglalások adatai alapján - mondta Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke az MTI-nek szerdán.
2021. 05. 13. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

27 rádióműsor kapott 90 millió forintos támogatást

Mintegy 90 millió forintos támogatást ítélt meg huszonnégy vidéki, fővárosi és határon túli rádió huszonhét műsorának elkészítéséhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén - közölte az NMHH Kommunikációs igazgatósága szerdán az MTI-vel.
2021. 05. 13. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Network4 szerezte meg a Bundesliga meccsek közvetítési jogát 4 évre

A Network4 lesz a Bundesliga új magyarországi otthona, miután a médiaszolgáltató és a Bundesliga International, a DFL leányvállalata négyéves megállapodást kötött.
2021. 05. 13. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szeged megkapta a klímabarát település díjat

A Klímabarát Települések Szövetsége által tavaly meghirdetett pályázaton Szeged első helyezést ért el - Kaposvárral holtversenyben - a megyei jogú városok kategóriában, és elnyerte a Klímabarát település címet - tájékoztatta az önkormányzat szerdán az MTI-t.
2021. 05. 13. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele

A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
2021. 05. 13. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az alacsonyabb jövedelműek már érzékelhetik a lakáshitelek drágulását

A Bankmonitor szakértői már többször jelezték, hogy amennyiben nem változik a piaci környezet, akkor a lakáshitelek kamata emelkedni fog. A drágulás azonban fokozatosan jöhet, a kamatemelkedés nagysága nem lesz drasztikus. A Bankmonitor elemzése alapján a folyamat már el is kezdődött, és bár sokan még nem érzékelik, az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők már a kamatok emelkedésével szembesülhetnek. Ezt jól mutatja, hogy negyedév alatt 500 ezer forinttal emelkedett a teljes visszafizetendő összeg egy 15 millió forintos lakáshitel esetében.
2021. 05. 13. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megtörte a magyar gazdaság lendületét a járvány

koronavírus járvány tavaly megtörte a magyar gazdaság lendületét, a 2013 óta - rendszerint az uniós átlagot meghaladó ütemben - bővülő GDP volumene 2020-ban 5,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), miután megjelent a Magyarország számokban, 2020 című kiadványa, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
2021. 05. 13. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv-lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a május 12-én megtartott 19. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 05. 12. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A 15 év felettiek háromnegyede már a neten lóg

A 15 év feletti magyar lakosok 74,11 százaléka internetezik, az internethasználatban az egyes korosztályok között komoly különbség mutatkozik - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa által elfogadott, az internetes közönségmérési adatok alapján készült friss tanulmányból.
2021. 05. 12. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások: