2025-re megkerülhetetlen szereplővé válik a Kárpát-medence országaiban hazánk piacvezető takarmánygyártó cégcsoportja

A következő években az állattartás súlypontja Nyugat-Európából fokozatosan áthelyeződik Kelet-Közép-Európába, ahol az állattartás koncentrálódásával egyre nagyobb igény lesz a nagyüzemi, jó technológiával előállított, minőségi tápokra. Ugyancsak meghatározó piaci folyamat lesz a következő években a baromfi- és sertéshús-fogyasztás esetében globálisan várható dinamikus, összesen 10 százalék körüli növekedés - hangzott el a hazánk legnagyobb takarmánygyártó vállalatának számító UBM Csoport mai sajtóreggelijén, ahol a vállalat vezetői áttekintették a hazai agrárszektor, és kiemelten a takarmányipar 2023-as főbb piaci trendjeit, majd bemutatták az UBM Csoport 2025-ig szóló növekedési stratégiáját.

2025-re megkerülhetetlen szereplővé válik a Kárpát-medence országaiban  hazánk piacvezető takarmánygyártó cégcsoportja

Az UBM Csoport a legnagyobb hazai takarmánygyártó  

„Az 1996-ban alapított UBM 1,7 millió tonnás kereskedett mennyiségével hazánk legnagyobb  takarmányalapanyag-kereskedője, emellett jelenlegi, 575 ezer tonnás termelési volumenével  piacvezető takarmánygyártó cégcsoportja. Az UBM a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egyetlen agráripari  cégeként az Xtend piac és a pénzügyi szektor nélkül a BÉT 7. legnagyobb árbevételű szereplője” - mondta el a mai sajtóreggelin Horváth Péter, a cégcsoport vezérigazgatója. 

Ágazati áttekintésben vizsgálva az UBM Csoport piaci pozícióját elmondható, hogy a cégcsoport a  versenytársaihoz képest nagyon széles vertikumban mozog, ugyanis hét szegmensből ötben – a  commodity-kereskedelem, a takarmány-kiegészítők gyártása és értékesítése, a premix-gyártás, a  takarmánykeverés, valamint a disztribúció területén – aktív a vállalat.  

Az UBM Csoport Magyarországon, Szlovákiában és Romániában összesen 6 takarmánygyárat  működtet, melyek 450 féle terméket, együttvéve 575 ezer tonna keveréktakarmányt állítanak elő. A  cégcsoport 15 országba exportál, ezekből származik árbevételének közel fele is. A mintegy 400 főt  foglalkoztató vállalat a Magyarországon, Romániában, Szerbiában, és Ausztriában működő négy  kereskedelmi irodájával a Fekete-tengertől egészen Olaszországig lefedi a piacokat a takarmányexport  és a commodity-kereskedelem tekintetében. 

20 százalékos növekedés is lehetséges a 2022/2023-as üzleti évben 

Az UBM Csoport árbevétele a 2021/2022-es üzleti évben közel 200 milliárd forintot tett ki, ami 46  százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, 2020-as naptári évre jelentett 138 milliárd forintos  szintet. A cégcsoport adózott eredménye a 2021/2022-es üzleti évben elérte a 3,2 milliárd forintot,  ami 60 százalékos bővülést jelentett a bázisidőszak, azaz a 2020-as naptári év közel 2 milliárd forintos  teljesítményéhez viszonyítva1. 

„Az UBM Csoport árbevétele az idei, 2022/2023-as üzleti évben a tervek szerint eléri majd a 210-240  milliárd forintos szintet, ami 5-20 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest,  míg ugyanezen időszakban az EBITDA értéke 21 százalékkal, 6,6-ról 8 milliárd forint fölé emelkedhet”  - ismertette a cégcsoport idei terveit Horváth Péter. 

Áthelyeződik régiónkba, és koncentrálódik az állattartás, továbbá 10 százalékkal növekszik a globális  húsfogyasztás a következő években 

Az UBM Csoport mai sajtóreggelijén a vállalat vezetői bemutatták a cégcsoport 2025-ig szóló  növekedési stratégiáját, amely az alábbi négy fő piaci trendre épül. 

A cégcsoport időközben jelentési időszakot váltott.

1. A következő években az állattartás súlypontja Nyugat-Európából fokozatosan áthelyeződik  Kelet-Közép-Európába. Ebben a trendben az UBM vezető szerepet kíván betölteni többek  között a magyarországi, a romániai és a tervezett szerbiai beruházásai révén. A cégcsoport a  zöldmezős beruházások mellett akvizíciókkal is szeretné ezeket az országokat lefedni. 
2. A kelet-közép-európai régió országaiban az intenzív állattartás jóval kevésbé elterjedt, mint  Nyugat-Európában, ezért várható, hogy a háztáji csökkenésével és az állattartás  koncentrálódásával egyre nagyobb igény lesz a nagyüzemi, jó technológiával előállított,  minőségi tápokra, ami ugyancsak az UBM Csoport piaci pozícióját erősíti. 
3. A kelet-közép-európai régió országai a jelenlegi takarmánykeverő technológiák terén 10-20  éves lemaradásban vannak a fejlett piacokhoz képest, ezért az UBM szeretné a legfejlettebb  technológiát és know-how-t elterjeszteni ezeken a piacokon a saját kutatás-fejlesztési  tevékenysége segítségével. A cégcsoport stratégiájában kiemelt szerepet kap a technológiai  színvonal folyamatos emelése, amelynek hátterét az évi több mint 300 millió forintból  gazdálkodó kutatás-fejlesztési részlegének tevékenysége biztosítja. „Meggyőződésünk, hogy a  legnagyobb értéket a legszínvonalasabb technológiával készült, kifogástalan minőségű  takarmánnyal tudjuk kínálni partnereink számára” - emelte ki Horváth Péter. 
4. Meghatározó piaci folyamat lesz a következő években a baromfi- és sertéshús-fogyasztás  esetében globálisan várható dinamikus, összesen 10 százalék körüli növekedés, amelyre  felkészülve az UBM Csoport 2025-ig új kereskedelmi irodák nyitásával tovább bővíti  kontinentális kereskedelmi tevékenységét Kelet- és Nyugat-Európában. Ennek  eredményeképpen a cégcsoport két éven belül valamennyi piacot képes lesz kiszolgálni hazánk  nagyjából kétezer kilométeres körzetében. 

Évi 9-15 százalékos növekedéssel és néhány éven belül 350 milliárdos bevétellel számol a cégcsoport 

E növekedési stratégia megvalósításával az UBM Csoport 2025-ig a jelenlegi, 0,6 millió tonnás éves  takarmánygyártási volument 1 millió tonnára kívánja bővíteni, míg a jelenleg 1,7 millió tonnás éves  takarmányalapanyag-kereskedelmi volument 2 millió tonnára növelné a cégcsoport. Az UBM Csoport  stratégiai célja a következő két évben működési vertikumának további szélesítése, ezért vizsgálja az  élőállat-tenyésztésbe való belépés lehetőségét is. Emellett a cégcsoport akvizíciók és beruházások  révén folytatja kelet-közép-európai terjeszkedését, illetve a commodity üzletágban fejleszti regionális  logisztikai infrastruktúráját. 

„Mindezeknek köszönhetően az UBM Csoport árbevétele a tervek szerint évi 9-15 százalékos átlagos  növekedést mutat majd a 2023-2025 években – így a jelenlegi árkörnyezetet feltételezve, ezen időszak  végére elérheti a 350 milliárd forintos szintet –, amelynek köszönhetően a vállalat a kiterjedt  kereskedelmi és gyártási hálózatával megkerülhetetlen szereplővé válik az agrárium területén a  Kárpát-medence országaiban” - emelte ki a sajtóeseményen Janositz Balázs, az UBM Csoport  pénzügyi igazgatója. 

Cél a karbonlábnyom csökkentése 

„Közismert, hogy az energiaszektor és a logisztika mellett az agrárium a legnagyobb kibocsátó  globálisan az üvegházhatású gázok vonatkozásában, ezért a vállalati hatékonyság növelése számunkra  nem pusztán pénzügyi cél, de természetes módon javítja az UBM és partnerei  fenntarthatósági mutatóit is ” - húzta alá a mai sajtóeseményen Janositz Balázs. „A globális  karbonlábnyom csökkentése érdekében a cégcsoport folyamatosan javítja a megtermelt termények  hatékonyabb állati hasznosulását, valamint – Magyarország vezető fehérje-importőreként – keresi a  megoldásokat a szállítmányozás környezeti hatásainak mérséklésére is” - tette hozzá. 

2018 óta ennyi pénz jutott az oktatásra Magyarországon

Magyarországon 2018 óta csaknem 1400 milliárd forint értékben 5680 óvodai és iskolai fejlesztés, építés valósult meg - közölte a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára csütörtökön Zalaegerszegen.
2024. 10. 18. 09:30
Megosztás:

Már Szlovákiában terjeszkedik az ázsiai lódarázs

Szlovákiában bukkant fel nemrégiben a méhállományokra rendkívül veszélyes ázsiai lódarázs, az invazív faj terjedésének megakadályozására a szlovák szakemberek igénybe vették a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói által kifejlesztett technológiát, a telemetriai nyomkövetőt is - közölte az egyetem csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 18. 08:00
Megosztás:

Nőket is várnak a mérnöki szakmákban

Több mint 700 diáklány vett részt a műszaki karrierek lehetőségeit bemutató TechCsajok pályaorientációs rendezvényen Budapesten és Debrecenben - közölte a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK)csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 18. 07:30
Megosztás:

Lassult az infláció Ausztriában

Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedése az előzetes becsléssel összhangban 1,8 százalékra, 2021 februárja óta a legalacsonyabbra csökkent szeptemberben az előző havi 2,3 százalékot követően - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) csütörtökön közzétett végleges adataiból.
2024. 10. 18. 07:00
Megosztás:

Az energiahivatal felfüggesztette a HUNGARO ENERGY működési engedélyét

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2024. október 25-ei hatállyal felfüggesztette a HUNGARO ENERGY Kft. földgáz-kereskedelmi működési engedélyét 90 napra; a felhasználók ellátására új földgázkereskedőt jelöl ki, az átmeneti időszakban a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) biztosítja az ellátást az érintett nem lakossági fogyasztók számára - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 18. 06:30
Megosztás:

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna meghívása a NATO-ba szimbolikus üzenet lenne

Ukrajna meghívása a NATO-ba szimbolikus üzenet lenne - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Unió tagországai állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozója alkalmából adott sajtótájékoztatóján Brüsszelben, leszögezve: ez azt jelentené az ukrán nép számára, hogy nincs egyedül.
2024. 10. 18. 06:00
Megosztás:

Autószállítókat ellenőrzött a NAV Hajdú-Bihar vármegyében

A kormányhivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közösen ellenőrizte az autószállítókat Hajdú-Bihar vármegyében, az akció hatására megnőtt a vállalkozói hajlandóság a bizonylatolásra és a szükséges engedélyek beszerzésére - közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 18. 05:30
Megosztás:

Új megközelítéssel a mezőgazdasági termelékenység növeléséért

Amikor az étkezés megtervezésére kerül a sor, a fejlett világban sokunknak bőséges választási lehetősége van. Nagyrészt a kereskedelemnek köszönhetően egész évben hozzáférhetünk a friss termékekhez, függetlenül attól, hogy hol élünk. Míg a fejlett gazdaságú országokban a legtöbb embernek nem kell kétszer is meggondolnia, hogy elég élelemhez jusson, más országokban sokan nem ilyen szerencsések.
2024. 10. 18. 05:00
Megosztás:

Rákaptak a magyar vállalkozók az utalvány alapú csekély értékű ajándékra - vajon miért?

Egyre több hazai vállalkozás ismeri fel a csekély értékű ajándéknak, mint kiegészítő juttatási formának az előnyeit az utalványok piacán aktív Rewin Magyarország Kft. tapasztalatai szerint. A cégek által vásárolt utalványok értéke 57 százalékkal emelkedett éves összevetésben. A társaság várakozásai szerint a karácsony előtti időszakban tovább erősödik az érdeklődés a vállalatok részéről, és decemberre akár 90 százalékkal is emelkedhet az ezt a juttatási formát használó vállalkozások száma a múlt év végéhez képest.
2024. 10. 18. 04:30
Megosztás:

Adóoptimalizálás 2025: november 20-ig dönthetnek a cégek a csoportos társasági adózásról

A Forvis Mazars szakértői fontos határidőre figyelmeztetnek: november 20-ig dönthetnek a cégcsoportok, hogy jövőre közösen adóznak-e. Azoknak a cégeknek, amelyek elmulasztják beadni a kérelmüket, egy teljes évet kell várniuk az újabb lehetőségre. A választás jelentős adminisztratív könnyítéseket és akár komoly adómegtakarítást is hozhat, de alapos megfontolást igényel.
2024. 10. 18. 04:00
Megosztás:

425 milliárd forintra nőtt a Start Garancia kezességi állománya

A Start Garancia Zrt. kezességvállalási volumene tavaly év végéhez képest 37 százalékkal, 425 milliárd forintra gyarapodott idén szeptemberig, ezzel közel 630 milliárd forintnyi finanszírozás megvalósulásához járult hozzá – ismertette az eredményeket Limbach Attila vezérigazgató a társaság éves partnerrendezvényén.
2024. 10. 18. 03:30
Megosztás:

Leveri a Temu-t a magyar online piacon az új webáruház-óriás?

Nemrég egy olyan új webshop-óriás jelent meg a magyar piacon, amely a legnagyobb európai hátterű online piactér, ahol az aktív vásárlók száma a teljes régióban meghaladta a 20 milliót. Az Allegro Lengyelországból indult, ám már most több mint 5 millió felhasználója van Lengyelországon kívül. A magyar piacra lépés alaposan felboríthatja az itthoni kereskedelmet is.
2024. 10. 18. 03:00
Megosztás:

Nostradamus elárulta, mit kell a zsebedbe tenned, hogy sok pénzt nyerj a héten!

A titkok mestere, a világhírű jóslatok atyja, Nostradamus, egy olyan módszert osztott meg, amely talán meghozza a gazdagságot számodra is – és nem is akármilyen módon!
2024. 10. 18. 02:30
Megosztás:

Ez lesz a pénzed sorsa, ha Magyarország bevezeti az eurót! Állampapírokkal, forint hitelekkel mi lesz?

Az euró bevezetése Magyarországon régóta vita tárgya, és bár az ország hivatalos csatlakozási időpontja még nincs kitűzve, a gazdasági környezet és a politikai tényezők egyre inkább napirendre tűzik a kérdést.
2024. 10. 18. 02:00
Megosztás:

Stratégiai megállapodást kötött a Magyar Innovációs Szövetség és a HUN-REN

Stratégiai megállapodást kötött a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat, az együttműködés fókuszában a magyar tudomány eredményeinek gazdasági hasznosítása, a hazai és nemzetközi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti tudásátadás elősegítése, valamint a fiatal kutatók szakmai támogatása áll - közölte a Magyar Innovációs Szövetség csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 18. 01:30
Megosztás:

Ez a Kádár-kockák típushibája! Így tudod kijavítani, hogy a fűtés a töredékébe kerüljön!

Közeleg a téli hideg: még nem késő gondoskodni az otthonunk szigeteléséről, és ebben segíthet egy új, különleges hőszigetelési eljárás, amely már Magyarországon is elérhető. A Kádár-kockák esetében egy típushibáról van szó, a szakértő bemutatja, mit érdemes tenni, és hogyan lehet kijavítani ezt a problémát.
2024. 10. 18. 01:00
Megosztás:

PEPE, BOME, PEPU – Melyik mém érme lesz a következő befutó?

A mém érme szektor ismét teljes gőzzel dübörög.
2024. 10. 18. 00:01
Megosztás:

Magasban a Kapzsiság Index: 5 elemzői tipp, amit érdemes megfogadni - MTAUR, SOL, SUI, WIF, XRP

A kriptopiac most a "kapzsiság" zónában van, ami nagy árugrásokat jelez előre néhány érménél.
2024. 10. 17. 23:30
Megosztás:

Felejtsd el az Uniswapot! Ez az új DeFi érme 500x-os növekedésre készül 2025-ig – Ne maradj le!

Az Uniswap hosszú ideje uralkodik a decentralizált pénzügyi (DeFi) szektorban, de egy új versenytárs most komoly figyelmet kelt, elképesztő növekedési potenciállal. Ez az új DeFi érme lenyűgöző, 500x-os nyereséget ígér 2025-re, és a befektetők már most felfigyeltek rá. A kriptovilág is izgalomban van, ahogy ez a potenciális áttörés egyre nagyobb reflektorfénybe kerül.
2024. 10. 17. 23:00
Megosztás:

Ez a 3 alig ismert altcoin lehet a jegyed nagy nyereséghez a következő bikapiacon: 150 dolláros befektetésből akár 75,000 dollárt is csinálhatsz mindössze 3 hónap alatt

Három kevéssé ismert kriptovaluta lehet a kapu jelentős profitokhoz a közelgő bikapiacon. Egy kis befektetés potenciálisan exponenciálisan növekedhet mindössze három hónap alatt. Ez a cikk azokba az érmékbe nyújt betekintést, amelyek jelentős növekedésre vannak felkészülve, és rávilágít arra, hogyan válhat egy 150 dolláros befektetés akár 75,000 dollárrá. Az alábbi információk feltárhatják a következő nagy lehetőségeket a kriptopiacon.
2024. 10. 17. 22:30
Megosztás: