2025-re megkerülhetetlen szereplővé válik a Kárpát-medence országaiban hazánk piacvezető takarmánygyártó cégcsoportja

A következő években az állattartás súlypontja Nyugat-Európából fokozatosan áthelyeződik Kelet-Közép-Európába, ahol az állattartás koncentrálódásával egyre nagyobb igény lesz a nagyüzemi, jó technológiával előállított, minőségi tápokra. Ugyancsak meghatározó piaci folyamat lesz a következő években a baromfi- és sertéshús-fogyasztás esetében globálisan várható dinamikus, összesen 10 százalék körüli növekedés - hangzott el a hazánk legnagyobb takarmánygyártó vállalatának számító UBM Csoport mai sajtóreggelijén, ahol a vállalat vezetői áttekintették a hazai agrárszektor, és kiemelten a takarmányipar 2023-as főbb piaci trendjeit, majd bemutatták az UBM Csoport 2025-ig szóló növekedési stratégiáját.

2025-re megkerülhetetlen szereplővé válik a Kárpát-medence országaiban  hazánk piacvezető takarmánygyártó cégcsoportja

Az UBM Csoport a legnagyobb hazai takarmánygyártó  

„Az 1996-ban alapított UBM 1,7 millió tonnás kereskedett mennyiségével hazánk legnagyobb  takarmányalapanyag-kereskedője, emellett jelenlegi, 575 ezer tonnás termelési volumenével  piacvezető takarmánygyártó cégcsoportja. Az UBM a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egyetlen agráripari  cégeként az Xtend piac és a pénzügyi szektor nélkül a BÉT 7. legnagyobb árbevételű szereplője” - mondta el a mai sajtóreggelin Horváth Péter, a cégcsoport vezérigazgatója. 

Ágazati áttekintésben vizsgálva az UBM Csoport piaci pozícióját elmondható, hogy a cégcsoport a  versenytársaihoz képest nagyon széles vertikumban mozog, ugyanis hét szegmensből ötben – a  commodity-kereskedelem, a takarmány-kiegészítők gyártása és értékesítése, a premix-gyártás, a  takarmánykeverés, valamint a disztribúció területén – aktív a vállalat.  

Az UBM Csoport Magyarországon, Szlovákiában és Romániában összesen 6 takarmánygyárat  működtet, melyek 450 féle terméket, együttvéve 575 ezer tonna keveréktakarmányt állítanak elő. A  cégcsoport 15 országba exportál, ezekből származik árbevételének közel fele is. A mintegy 400 főt  foglalkoztató vállalat a Magyarországon, Romániában, Szerbiában, és Ausztriában működő négy  kereskedelmi irodájával a Fekete-tengertől egészen Olaszországig lefedi a piacokat a takarmányexport  és a commodity-kereskedelem tekintetében. 

20 százalékos növekedés is lehetséges a 2022/2023-as üzleti évben 

Az UBM Csoport árbevétele a 2021/2022-es üzleti évben közel 200 milliárd forintot tett ki, ami 46  százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, 2020-as naptári évre jelentett 138 milliárd forintos  szintet. A cégcsoport adózott eredménye a 2021/2022-es üzleti évben elérte a 3,2 milliárd forintot,  ami 60 százalékos bővülést jelentett a bázisidőszak, azaz a 2020-as naptári év közel 2 milliárd forintos  teljesítményéhez viszonyítva1. 

„Az UBM Csoport árbevétele az idei, 2022/2023-as üzleti évben a tervek szerint eléri majd a 210-240  milliárd forintos szintet, ami 5-20 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest,  míg ugyanezen időszakban az EBITDA értéke 21 százalékkal, 6,6-ról 8 milliárd forint fölé emelkedhet”  - ismertette a cégcsoport idei terveit Horváth Péter. 

Áthelyeződik régiónkba, és koncentrálódik az állattartás, továbbá 10 százalékkal növekszik a globális  húsfogyasztás a következő években 

Az UBM Csoport mai sajtóreggelijén a vállalat vezetői bemutatták a cégcsoport 2025-ig szóló  növekedési stratégiáját, amely az alábbi négy fő piaci trendre épül. 

A cégcsoport időközben jelentési időszakot váltott.

1. A következő években az állattartás súlypontja Nyugat-Európából fokozatosan áthelyeződik  Kelet-Közép-Európába. Ebben a trendben az UBM vezető szerepet kíván betölteni többek  között a magyarországi, a romániai és a tervezett szerbiai beruházásai révén. A cégcsoport a  zöldmezős beruházások mellett akvizíciókkal is szeretné ezeket az országokat lefedni. 
2. A kelet-közép-európai régió országaiban az intenzív állattartás jóval kevésbé elterjedt, mint  Nyugat-Európában, ezért várható, hogy a háztáji csökkenésével és az állattartás  koncentrálódásával egyre nagyobb igény lesz a nagyüzemi, jó technológiával előállított,  minőségi tápokra, ami ugyancsak az UBM Csoport piaci pozícióját erősíti. 
3. A kelet-közép-európai régió országai a jelenlegi takarmánykeverő technológiák terén 10-20  éves lemaradásban vannak a fejlett piacokhoz képest, ezért az UBM szeretné a legfejlettebb  technológiát és know-how-t elterjeszteni ezeken a piacokon a saját kutatás-fejlesztési  tevékenysége segítségével. A cégcsoport stratégiájában kiemelt szerepet kap a technológiai  színvonal folyamatos emelése, amelynek hátterét az évi több mint 300 millió forintból  gazdálkodó kutatás-fejlesztési részlegének tevékenysége biztosítja. „Meggyőződésünk, hogy a  legnagyobb értéket a legszínvonalasabb technológiával készült, kifogástalan minőségű  takarmánnyal tudjuk kínálni partnereink számára” - emelte ki Horváth Péter. 
4. Meghatározó piaci folyamat lesz a következő években a baromfi- és sertéshús-fogyasztás  esetében globálisan várható dinamikus, összesen 10 százalék körüli növekedés, amelyre  felkészülve az UBM Csoport 2025-ig új kereskedelmi irodák nyitásával tovább bővíti  kontinentális kereskedelmi tevékenységét Kelet- és Nyugat-Európában. Ennek  eredményeképpen a cégcsoport két éven belül valamennyi piacot képes lesz kiszolgálni hazánk  nagyjából kétezer kilométeres körzetében. 

Évi 9-15 százalékos növekedéssel és néhány éven belül 350 milliárdos bevétellel számol a cégcsoport 

E növekedési stratégia megvalósításával az UBM Csoport 2025-ig a jelenlegi, 0,6 millió tonnás éves  takarmánygyártási volument 1 millió tonnára kívánja bővíteni, míg a jelenleg 1,7 millió tonnás éves  takarmányalapanyag-kereskedelmi volument 2 millió tonnára növelné a cégcsoport. Az UBM Csoport  stratégiai célja a következő két évben működési vertikumának további szélesítése, ezért vizsgálja az  élőállat-tenyésztésbe való belépés lehetőségét is. Emellett a cégcsoport akvizíciók és beruházások  révén folytatja kelet-közép-európai terjeszkedését, illetve a commodity üzletágban fejleszti regionális  logisztikai infrastruktúráját. 

„Mindezeknek köszönhetően az UBM Csoport árbevétele a tervek szerint évi 9-15 százalékos átlagos  növekedést mutat majd a 2023-2025 években – így a jelenlegi árkörnyezetet feltételezve, ezen időszak  végére elérheti a 350 milliárd forintos szintet –, amelynek köszönhetően a vállalat a kiterjedt  kereskedelmi és gyártási hálózatával megkerülhetetlen szereplővé válik az agrárium területén a  Kárpát-medence országaiban” - emelte ki a sajtóeseményen Janositz Balázs, az UBM Csoport  pénzügyi igazgatója. 

Cél a karbonlábnyom csökkentése 

„Közismert, hogy az energiaszektor és a logisztika mellett az agrárium a legnagyobb kibocsátó  globálisan az üvegházhatású gázok vonatkozásában, ezért a vállalati hatékonyság növelése számunkra  nem pusztán pénzügyi cél, de természetes módon javítja az UBM és partnerei  fenntarthatósági mutatóit is ” - húzta alá a mai sajtóeseményen Janositz Balázs. „A globális  karbonlábnyom csökkentése érdekében a cégcsoport folyamatosan javítja a megtermelt termények  hatékonyabb állati hasznosulását, valamint – Magyarország vezető fehérje-importőreként – keresi a  megoldásokat a szállítmányozás környezeti hatásainak mérséklésére is” - tette hozzá. 

A VVER-1200-es reaktorok üzemanyaga teljesítménykövető üzemmódra is alkalmas

Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL szakemberei a Manőver-1 névre keresztelt kísérlet során VVER-1200 reaktorokban használt nukleáris üzemanyag paramétereinek változását tanulmányozták a reaktor napi többszöri teljesítményszint-változtatásával. A teljesítmény rugalmas szabályozásának lehetősége még inkább piacképessé teszi a nagy teljesítményű orosz atomerőműveket.
2024. 07. 24. 02:00
Megosztás:

Hatalmas pénzt kaszálhatsz, ha összeomlik a Bitcoin árfolyama

Számos elemző vélekedik úgy, hogy a Bitcoin semmit nem ér, mert nincs mögötte semmilyen érték, hasznosság. Egyelőre azonban a piac és a befektetők nem így vélekednek, hiszen egy Bitcoin árfolyama cikkünk írásakor épp 66.000 dolláron áll, ami forintra átszámítva 23,7 millió forintnak felel meg. Ön úgy ítéli, hogy a Bitcoin árfolyama össze fog omlani? Akkor van egy jó hírünk: meggazdagodhat ezzel, ha bejön a tippje. Hogyan lehet sok pénzt keresni a Bitcoin zuhanásával? Például Bitcoin inverz ETF-fel! Mutatjuk, hogy mi az.
2024. 07. 24. 01:30
Megosztás:

Családi pótlék: dupla összeg érkezik, mutatjuk az időpontot is!

Az előző évekhez hasonlóan, augusztusban a Magyar Államkincstár két alkalommal is folyósítja a családi pótlékot augusztusban így dupla összeg érkezik a jogosultak számlájára. Mikor érkezik a családi pótlék augusztusban?
2024. 07. 24. 01:00
Megosztás:

Bikás mém érmék technikai elemzései, ez most a legjobb köztük 2024-ben?

Ebben a cikkben a legjobb mém érméket vesszük górcső alá, és megosztjuk a javasolt bikás piaci célokat a következő 6-12 hónapban.
2024. 07. 24. 00:01
Megosztás:

Garzonlakást venni vagy bérelni éri meg jobban Budapesten?

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után a bérlés helyett a lakásvásárlás kérdése is előkerül azoknál a családoknál, ahol van elegendő saját erő egy lakáshitel felvételéhez. A dilemma a saját keresettel rendelkező fiatalok esetében is rendszeresen felmerül.
2024. 07. 23. 23:00
Megosztás:

Azt gondolnánk, hogy nő a kockázat a tőzsdéken, de...

Azt gondolnánk, hogy ahogy éleződik az elnökválasztási verseny az utolsó hónapokban, az kihatással van a részvénypiacokra is. Méghozzá a kockázatok növekedésével, csökkenés formájában. Éppen ezért megnéztük, hogy 1960-tól mostanáig hogyan alakult az S&P500 index az elnökválasztások évében, s egy picit meglepődtem.
2024. 07. 23. 22:00
Megosztás:

Stabilizálódást mutat a pénzügyi vezetők előrejelzése: a legtöbben nem terveznek átszervezést

A pénzügyi vezetők (CFO-k) 70%-a nem tervezi átszervezni pénzügyi osztályát a következő két évben - állapítja meg a Deloitte 2024-es közép-európai CFO-felmérésének kiegészítő tanulmánya, amelyben a szakértők a pénzügyi osztályok belső működését és változó szerepeit vizsgálták.
2024. 07. 23. 21:00
Megosztás:

Vasárnapig gyere el, vár a 33. Művészetek Völgye Fesztivál!

Félidőnél jár a Művészetek Völgye Fesztivál, amely idén közel 3000 programmal csábítja a látogatókat Kapolcsra, Taliándörögdre és Vigántpetendre. Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján 40 különféle helyszín vár mindenkit, művészek, társulatok költöznek be a három település udvaraiba.
2024. 07. 23. 20:30
Megosztás:

Ukrajna felfüggeszti a Lukoil szállításait a Barátság kőolajvezetéken

A magyar sajtó a hétvégén arról írt, hogy Ukrajna felfüggesztette az orosz Lukoiltól származó kőolaj szállítását Magyarország és Szlovákia felé a Barátság kőolajvezetéken.
2024. 07. 23. 20:00
Megosztás:

A Spotifytól hangos a tőzsde

A tőzsdenyitás előtt tette közzé második negyedéves eredményét a Spotify.
2024. 07. 23. 19:30
Megosztás:

A tevetej feldolgozását tanulmányozza egy csádi delegáció Magyarországon

A tevetej kedvező élettani hatásai és különleges összetétele miatt értékes táplálék, a népességgyarapodás miatt világszerte egyre jobban felértékelődik - közölte a mosonmagyaróvári, csaknem egy évtizede e termékkel foglalkozó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. ügyvezetője hétfőn az M1 aktuális csatornával.
2024. 07. 23. 19:00
Megosztás:

Az EU vizsgálja két belgiumi atomreaktor üzemidő-hosszabbításának állami támogatását

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy összhangban van-e az európai uniós versenyszabályokkal az állami támogatás, amelyet két belgiumi atomreaktor üzemidejének meghosszabbításához nyújtanának - közölte hétfőn az EU brüsszeli végrehajtó testülete.
2024. 07. 23. 18:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indítottak az amerikai értékpapírpiacok kedden.
2024. 07. 23. 17:00
Megosztás:

A1 besorolást kapott az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A Moody's Investor Service stabil kilátások mellett a befektetésre ajánlott sáv felső közép fokozatát jelentő A1 besorolást adott az MBH-csoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank Nyrt. jelzáloglevél-kibocsátási programjára.
2024. 07. 23. 16:00
Megosztás:

Megerősítették a Market Építő Zrt. stabil kibocsátói minősítését

A Növekedési Kötvényprogramhoz kapcsolódó éves felülvizsgálat során a Market Építő Zrt. BB-(Stabil) kibocsátói minősítését megerősítette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által megbízott Scope Ratings GmbH. - közölte a Market Építő Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) oldalán hétfőn.
2024. 07. 23. 15:00
Megosztás:

Leépít a Leoni Romániában

Az egyik legnagyobb romániai autóipari cég, a Leoni 10 százalékkal csökkenti dolgozói számát besztercei gyárában - írja az economica.net a vállalat közleménye alapján.
2024. 07. 23. 14:00
Megosztás:

Humanoid robotokat használ a jövő évtől a Tesla

Saját gyártmányú humanoid robotokat használ majd a jövő évtől az üzemeiben a Tesla, kezdetben kis számban és belső célokra - jelentette be Elon Musk vezérigazgató hétfőn az X üzenetküldő szolgáltatáson.
2024. 07. 23. 13:00
Megosztás:

Közös kötelesség az erdők fenntartása

Magyarország elkötelezett az érzékeny erdei ökoszisztémák megőrzésében és hosszú távú fenntartásában - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a FAO Erdészeti Bizottságának (COFO) 27. ülésszakán hétfőn Rómában a szaktárca közleménye szerint.
2024. 07. 23. 12:00
Megosztás:

A gyermekek immunrendszerének erősítése a megelőzés szempontjából is fontos

Ha betegség ér el minket, az megviseli a szervezetünket, de akár a lelkiállapotunkat is. Nem is beszélve arról, ha gyermekeinket éri el valamilyen kórság. Ráadásul ez sokba is kerülhet nekünk anyagilag is.
2024. 07. 23. 11:30
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa

Kamatdöntő ülést tart kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa.
2024. 07. 23. 11:00
Megosztás: