2025-re megkerülhetetlen szereplővé válik a Kárpát-medence országaiban hazánk piacvezető takarmánygyártó cégcsoportja

A következő években az állattartás súlypontja Nyugat-Európából fokozatosan áthelyeződik Kelet-Közép-Európába, ahol az állattartás koncentrálódásával egyre nagyobb igény lesz a nagyüzemi, jó technológiával előállított, minőségi tápokra. Ugyancsak meghatározó piaci folyamat lesz a következő években a baromfi- és sertéshús-fogyasztás esetében globálisan várható dinamikus, összesen 10 százalék körüli növekedés - hangzott el a hazánk legnagyobb takarmánygyártó vállalatának számító UBM Csoport mai sajtóreggelijén, ahol a vállalat vezetői áttekintették a hazai agrárszektor, és kiemelten a takarmányipar 2023-as főbb piaci trendjeit, majd bemutatták az UBM Csoport 2025-ig szóló növekedési stratégiáját.

2025-re megkerülhetetlen szereplővé válik a Kárpát-medence országaiban  hazánk piacvezető takarmánygyártó cégcsoportja

Az UBM Csoport a legnagyobb hazai takarmánygyártó  

„Az 1996-ban alapított UBM 1,7 millió tonnás kereskedett mennyiségével hazánk legnagyobb  takarmányalapanyag-kereskedője, emellett jelenlegi, 575 ezer tonnás termelési volumenével  piacvezető takarmánygyártó cégcsoportja. Az UBM a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egyetlen agráripari  cégeként az Xtend piac és a pénzügyi szektor nélkül a BÉT 7. legnagyobb árbevételű szereplője” - mondta el a mai sajtóreggelin Horváth Péter, a cégcsoport vezérigazgatója. 

Ágazati áttekintésben vizsgálva az UBM Csoport piaci pozícióját elmondható, hogy a cégcsoport a  versenytársaihoz képest nagyon széles vertikumban mozog, ugyanis hét szegmensből ötben – a  commodity-kereskedelem, a takarmány-kiegészítők gyártása és értékesítése, a premix-gyártás, a  takarmánykeverés, valamint a disztribúció területén – aktív a vállalat.  

Az UBM Csoport Magyarországon, Szlovákiában és Romániában összesen 6 takarmánygyárat  működtet, melyek 450 féle terméket, együttvéve 575 ezer tonna keveréktakarmányt állítanak elő. A  cégcsoport 15 országba exportál, ezekből származik árbevételének közel fele is. A mintegy 400 főt  foglalkoztató vállalat a Magyarországon, Romániában, Szerbiában, és Ausztriában működő négy  kereskedelmi irodájával a Fekete-tengertől egészen Olaszországig lefedi a piacokat a takarmányexport  és a commodity-kereskedelem tekintetében. 

20 százalékos növekedés is lehetséges a 2022/2023-as üzleti évben 

Az UBM Csoport árbevétele a 2021/2022-es üzleti évben közel 200 milliárd forintot tett ki, ami 46  százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, 2020-as naptári évre jelentett 138 milliárd forintos  szintet. A cégcsoport adózott eredménye a 2021/2022-es üzleti évben elérte a 3,2 milliárd forintot,  ami 60 százalékos bővülést jelentett a bázisidőszak, azaz a 2020-as naptári év közel 2 milliárd forintos  teljesítményéhez viszonyítva1. 

„Az UBM Csoport árbevétele az idei, 2022/2023-as üzleti évben a tervek szerint eléri majd a 210-240  milliárd forintos szintet, ami 5-20 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest,  míg ugyanezen időszakban az EBITDA értéke 21 százalékkal, 6,6-ról 8 milliárd forint fölé emelkedhet”  - ismertette a cégcsoport idei terveit Horváth Péter. 

Áthelyeződik régiónkba, és koncentrálódik az állattartás, továbbá 10 százalékkal növekszik a globális  húsfogyasztás a következő években 

Az UBM Csoport mai sajtóreggelijén a vállalat vezetői bemutatták a cégcsoport 2025-ig szóló  növekedési stratégiáját, amely az alábbi négy fő piaci trendre épül. 

A cégcsoport időközben jelentési időszakot váltott.

1. A következő években az állattartás súlypontja Nyugat-Európából fokozatosan áthelyeződik  Kelet-Közép-Európába. Ebben a trendben az UBM vezető szerepet kíván betölteni többek  között a magyarországi, a romániai és a tervezett szerbiai beruházásai révén. A cégcsoport a  zöldmezős beruházások mellett akvizíciókkal is szeretné ezeket az országokat lefedni. 
2. A kelet-közép-európai régió országaiban az intenzív állattartás jóval kevésbé elterjedt, mint  Nyugat-Európában, ezért várható, hogy a háztáji csökkenésével és az állattartás  koncentrálódásával egyre nagyobb igény lesz a nagyüzemi, jó technológiával előállított,  minőségi tápokra, ami ugyancsak az UBM Csoport piaci pozícióját erősíti. 
3. A kelet-közép-európai régió országai a jelenlegi takarmánykeverő technológiák terén 10-20  éves lemaradásban vannak a fejlett piacokhoz képest, ezért az UBM szeretné a legfejlettebb  technológiát és know-how-t elterjeszteni ezeken a piacokon a saját kutatás-fejlesztési  tevékenysége segítségével. A cégcsoport stratégiájában kiemelt szerepet kap a technológiai  színvonal folyamatos emelése, amelynek hátterét az évi több mint 300 millió forintból  gazdálkodó kutatás-fejlesztési részlegének tevékenysége biztosítja. „Meggyőződésünk, hogy a  legnagyobb értéket a legszínvonalasabb technológiával készült, kifogástalan minőségű  takarmánnyal tudjuk kínálni partnereink számára” - emelte ki Horváth Péter. 
4. Meghatározó piaci folyamat lesz a következő években a baromfi- és sertéshús-fogyasztás  esetében globálisan várható dinamikus, összesen 10 százalék körüli növekedés, amelyre  felkészülve az UBM Csoport 2025-ig új kereskedelmi irodák nyitásával tovább bővíti  kontinentális kereskedelmi tevékenységét Kelet- és Nyugat-Európában. Ennek  eredményeképpen a cégcsoport két éven belül valamennyi piacot képes lesz kiszolgálni hazánk  nagyjából kétezer kilométeres körzetében. 

Évi 9-15 százalékos növekedéssel és néhány éven belül 350 milliárdos bevétellel számol a cégcsoport 

E növekedési stratégia megvalósításával az UBM Csoport 2025-ig a jelenlegi, 0,6 millió tonnás éves  takarmánygyártási volument 1 millió tonnára kívánja bővíteni, míg a jelenleg 1,7 millió tonnás éves  takarmányalapanyag-kereskedelmi volument 2 millió tonnára növelné a cégcsoport. Az UBM Csoport  stratégiai célja a következő két évben működési vertikumának további szélesítése, ezért vizsgálja az  élőállat-tenyésztésbe való belépés lehetőségét is. Emellett a cégcsoport akvizíciók és beruházások  révén folytatja kelet-közép-európai terjeszkedését, illetve a commodity üzletágban fejleszti regionális  logisztikai infrastruktúráját. 

„Mindezeknek köszönhetően az UBM Csoport árbevétele a tervek szerint évi 9-15 százalékos átlagos  növekedést mutat majd a 2023-2025 években – így a jelenlegi árkörnyezetet feltételezve, ezen időszak  végére elérheti a 350 milliárd forintos szintet –, amelynek köszönhetően a vállalat a kiterjedt  kereskedelmi és gyártási hálózatával megkerülhetetlen szereplővé válik az agrárium területén a  Kárpát-medence országaiban” - emelte ki a sajtóeseményen Janositz Balázs, az UBM Csoport  pénzügyi igazgatója. 

Cél a karbonlábnyom csökkentése 

„Közismert, hogy az energiaszektor és a logisztika mellett az agrárium a legnagyobb kibocsátó  globálisan az üvegházhatású gázok vonatkozásában, ezért a vállalati hatékonyság növelése számunkra  nem pusztán pénzügyi cél, de természetes módon javítja az UBM és partnerei  fenntarthatósági mutatóit is ” - húzta alá a mai sajtóeseményen Janositz Balázs. „A globális  karbonlábnyom csökkentése érdekében a cégcsoport folyamatosan javítja a megtermelt termények  hatékonyabb állati hasznosulását, valamint – Magyarország vezető fehérje-importőreként – keresi a  megoldásokat a szállítmányozás környezeti hatásainak mérséklésére is” - tette hozzá. 

Mérséklődtek az ipari termelői árak

2023. októberében az ipari termelői árak átlagosan 6,6 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbiaknál. A belföldi értékesítés árai 0,4 százalékkal emelkedtek, az exportértékesítéséi 9,9 százalékkal csökkentek - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 11. 30. 22:30
Megosztás:

A Ford is rontott előrejelzésén

A General Motors után a Ford is az eddiginél gyengébb előrejelzést tett közzé.
2023. 11. 30. 22:00
Megosztás:

Globálisan javíthat a kommunikációján a TikTok

Globális hatása is lehet annak a kötelezettségvállalásnak, amelynek végrehajtását a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) írta elő a TikTok számára.
2023. 11. 30. 21:30
Megosztás:

A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint

A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson - derül ki a Reacty Digital kutatásából. A Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége közölte: a gyártók azt szeretnék elérni, hogy az európai szinten is magasnak számító díjak további emelésével ne okozzon számukra a kormány további költségnövekedést, mert az az árakban is megjelenhet.
2023. 11. 30. 21:00
Megosztás:

Elárverezik a magyar Mona Lisa-t, Gulácsy Lajos festményét

Több mint két évtized után újra aukcióra kerül Gulácsy Lajos kivételes remekműve, a Régi instrumentumon játszó hölgy, amelyet 2002-ben a szakma és a műgyűjtők a magyar Mona Lisa-nak is neveztek. A festmény 2002-ben a Virág Judit Galéria árverésén abszolút magyar leütési rekordot ért el 95 millió forintos eladási árával. A sokáig elveszettnek hitt, majd csodával határos módon előkerült alkotás Gulácsy kevés nagyméretű, megmaradt olajfestményeinek egyike, a magyar festészet remekművei tartozik.
2023. 11. 30. 20:30
Megosztás:

Holnaptól indul a 2024-es éves autópálya-matricák előértékesítése

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) idén decemberben is lehetőséget biztosít a következő évre érvényes éves országos és vármegyei autópálya-matricák előzetes megvásárlására. A 2024. évi éves e-matricák 2023. december 1-től szerezhetőek be a NÚSZ Zrt.-nél és viszonteladó partnereinél, online és offline módon is. A 2024-re szóló pályamatricák érvényességi ideje 2024. január 1-én kezdődik.
2023. 11. 30. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 11. 30. 19:30
Megosztás:

Egészségablak app és EESZT 2024-es új fejlesztések

Több, mint 2,5 millió felhasználó töltötte le az Egészségablak mobilapplikációt, amely azt mutatja, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) fejlesztésére komoly igény mutatkozik.
2023. 11. 30. 19:00
Megosztás:

Felülteljesített ma a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 531,74 pontos, 0,93 százalékos emelkedéssel, 57 878,43 ponton zárt csütörtökön.
2023. 11. 30. 18:30
Megosztás:

Következő évre hiánnyal számol a cseh költségvetés

Jövőre 250 milliárd koronás (3893 milliárd forint), az ideinél 41 milliárd koronával alacsonyabb hiánnyal számol a cseh költségvetés, amelyet szerdán késő este hagyott jóvá a cseh képviselőház.
2023. 11. 30. 18:00
Megosztás:

Zöldenergia-roadshow indult Győrben

Országos zöldenergia-roadshow indult Győrben, a rendezvénysorozatot Palkovics László a Széchenyi István Egyetemért (SZE) Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 kezdeményezés vezetője indította el november 29-én, szerdán a győri Mobilis Interaktív Élményközpontban.
2023. 11. 30. 17:30
Megosztás:

Bejött a költségcsökkentés a Salesforce-nak

Az ügyfélkapcsolat-kezelő szoftvereket fejlesztő vállalat tegnap tőzsdezárás után tette közzé az október végén zárult harmadik üzleti negyedévének eredményeit.
2023. 11. 30. 17:00
Megosztás:

A szálláshelyeken először a szilveszter telítődik, majd a karácsony

Már dübörögnek a szilveszteri foglalások, és a karácsonyi napokra is megindult a kereslet.
2023. 11. 30. 16:30
Megosztás:

Uniós forrásból fejlesztették a tápcsatornához köthető szűrővizsgálatokat a Szegedi Tudományegyetemen

Új endoszkópok beszerzésével és a diagnosztikai munkát szolgáló laborok kialakításával, uniós támogatással mintegy háromszázmillió forintból fejlesztették a tápcsatornához kapcsolódó betegségek szűrését a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), így számos vizsgálat már kórházi tartózkodás nélkül is elvégezhetőé vált - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 11. 30. 16:00
Megosztás:

Megújult Várgesztesen a csapadékvíz elvezető rendszer

A Komárom-Esztergom vármegyei Várgesztesen az önkormányzat kitisztíttatja a település felett található víztározót és több utcában felújítja a vízlevezető árkokat; a beruházásra 273 millió forintos uniós támogatást fordítanak - közölte a vármegyei önkormányzat projektmenedzsere az MTI-vel.
2023. 11. 30. 15:30
Megosztás:

Kengyelen kétszeresére nőtt a bölcsődei férőhelyek száma

További nyolc férőhellyel bővült az eddigi nyolc férőhelyes bölcsőde Kengyelen - közölte a projekt kommunikációját végző Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közleményben az MTI-vel.
2023. 11. 30. 15:00
Megosztás:

Uniós forrásból korszerűsítésen esett át a Gál Ferenc Egyetem gyakorlóiskolája

Háromszázharminc millió forint uniós forrásból korszerűsítették a Gál Ferenc Egyetem gyakorló általános iskoláját a Békés vármegyei Szarvason - közölte az önkormányzat közleményben.
2023. 11. 30. 14:30
Megosztás:

Ebben a hónapban valamelyest javult a gazdasági hangulat az euróövezetben

Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.
2023. 11. 30. 14:00
Megosztás:

A német fékek: válaszúton a biztonság és haladás között

A német szövetségi alkotmánybíróság megakadályozta a kormány fejlesztési és beruházási terveit. A döntés várhatóan gátolja Németország versenyképességének javulását és az EU költségvetési szabályainak reformját is befolyásolhatja - olvashatjuk a Ludovika.hu blogjában.
2023. 11. 30. 13:30
Megosztás:

Három éven belül fenntartható működésre tér át a Market csoport

Három éven belül, az építőiparban Magyarországon elsőként, fenntartható vállalati működésre tér át a Market csoport, amely a tervek szerint két éven belül 30 százalékkal csökkenti 2019-hez képest a közvetlen és közvetett módon előálló üvegházhatásúgáz-kibocsátását - derül ki a 11 tagvállalatból álló, közel 1400 munkavállalót foglalkoztató építőipari cég immár második alkalommal, önként kiadott fenntarthatósági jelentéséből.
2023. 11. 30. 13:00
Megosztás: