3 tény a vegyszermentes rovarirtásról: mikor lehet, és mikor nem?

Néha nemcsak a nyári szúnyogirtásra van szükség, hanem a ház körül is előfordulhatnak olyan esetek, például egy rossz helyen lévő darázsfészek miatt, hogy rovarirtáshoz kell folyamodni. Ezt egyre inkább próbálják a szakemberek is úgy végezni, hogy a lehető legkisebb kárt okozza a természetnek.

3 tény a vegyszermentes rovarirtásról: mikor lehet, és mikor nem?

Gondoljunk bele, hogy a szúnyogokra kiszórt méreg esetleg más hasznos rovarnak is ártalmára van. Mindig kockázatos belenyúlni a termeszetes folyamatokba, mert nem biztos, hogy jól jövünk ki belőle. Az alábbiakban megnézzük, hogy milyen rovarok esetén lehet vegyszermentes megoldásokhoz folyamodni, és mikor van szükség a vegyszerekre.

1. A darazsakat távol lehet tartani a kerttől vegyszermentesen is

Jó hír, hogy a darazsakat, akik nyáron a kerti összejövetelek megkeserítői lehetnek könnyen távol tudjuk tartani a sütögetés vagy az eszegetés helyszínétől. Az ételekre sajnos nagyon szívesen szállnak rá a darazsak, és nem csak az édes süteményekre, hanem a húsokra is.  Nézzük, hogyan lehet őket megakadályozni ebben!

Az első és legkézenfekvőbb az, ha a kerti asztalt és székeket egy baldachin alá helyezzük, így nemcsak a darazsak, de a többi zavaró rovar, köztük a legyek is kivédhetők. Ezzel a szúnyoghálós vagy baldachinos módszerrel a terasz vagy az egész veranda is védhető.

A következő, ami segítségünkre lehet a darazsak távoltartásában, azok a növények. A borsmenta, citromfű nemcsak limonádékba és salátákba szuper, hanem a darazsak elriasztásában is szerepet játszhatnak. Akár maga a növény, akár a belőlük készült illóolaj párologtatva. Természetes és illatos megoldása ez a zavartalan kinti étkezésnek.

Azt is meg tudjuk előzni néhány darázsfaj esetében, hogy a kertben fészket építsenek. Kaphatók ugyanis álfészkek, amik darázsfészkeket imitálnak. Ha ezeket kiakasztjuk a fákra vagy a padlásra, kis kerti sufniba, akkor az épp helyet kereső királynő úgy fogja látni, hogy ez a terület már foglalt, következésképp remélhetőleg odébbáll.

Ha mindezek ellenére a tető alatt vagy más kellemetlen helye fészket építenek a darazsak, akkor sajnos már nem elegek a vegyszermentes elűzési módszerek. A darázsfészkek eltávolításához mindenképp kérjünk profi segítséget, mert komolyan meg lehet sérülni, sőt életveszélybe is lehet kerülni a többszörös darázscsípés következtében.

2. Az ágyi poloskák ellen sokszor nem elegek a házi praktikák

Előállhat olyan helyzet, hogy háznál is szükség van a rovarirtásra. Az ágyi poloskák eltüntetése például szakértelmet és megfelelő szereket kíván. Ezek az apró, pár milliméteres rovarok rendkívül sok helyen el tudnak bújni napközben. Az ablakkeretektől kezdve a falon lévő képkereteken át a könyvespolcok sarkáig. Az ágykeret, az ágy háttámlája szintén kedvelt búvóhelyük. Irtásuk nagyon nehézkes, mivel egy alapos takarítás és mosás után is maradhat néhány egyed, ami utána újból szaporodni kezd.

Jelenlétük nagyon nem kívánatos a házban, mert csípésük viszkető érzést és piros dudorokat hagy maga után. Magát a csípést nem lehet érezni, mert az ágyi poloska nyála érzéstelenítőt tartalmaz, így zavartalanul és észrevétlenül táplálkozhat belőlünk az éjszaka folyamán. Sokáig kibírja az ágyi poloska evés nélkül, tehát egy pár hónapos kiköltözés semmi eredményre nem vezetne.

Ahhoz, hogy megússzuk az ágyi poloskák irtását, a megelőzésre is érdemes figyelni. A használt ruhákkal és bútorokkal az otthonunkba költöző poloskák ellen egy magas hőfokú mosás vagy valamilyen kezelés használhat.

3. A szúnyogokkal otthon viszonylag könnyű leszámolni

A szúnyogok is olyan rovarok, amik például a ház belsejéből szinte teljesen kiszoríthatók. Ehhez nem kell más, mint egy minőségi, jól illeszkedő szúnyogháló. Ugyanúgy, mint a darazsak esetében, a kerti kiülős sarok vagy a tornác szintén körbevehető szúnyoghálóval.

Ha este egy tábortűz mellett szeretnénk sütögetni, akkor nem kell külön szúnyogvédelem, a füst megteszi a magáét. Ezzel szemben kiránduláskor vagy vízpart mellett szükség lehet szúnyogirtó szerekre.

Szerencsére Magyarországon még nincsenek olyan szúnyogok, amik súlyos betegségeket (malária, zikavírus) okozhatnak, bár a tudósok egyre nagyobb óvatosságra intenek a témában. A klímaváltozással ugyanis olyan fajok is megjelenhetnek itthon, amik eddig csak délebbre éltek.

Amint láttuk, szinte minden rovar ellen be lehet vetni a vegyszermentes megoldásokat egy ideig és bizonyos fertőzöttségi szintig. Ha azonban már túlszaporodtak, akkor mindenképp szükséges a professzionális irtás. Ma már a szakemberek is törekednek arra, hogy a leginkább környezetkímélő, de mégis hatásos módon irtsanak. Ilyen például az ágyi poloskák folyékony nitrogénes irtása vagy a patkányok vadászgörénnyel való elkapása.

Mind a darazsak, mind az ágyi poloskák esetében minél tovább várunk az irtással, annál nagyobb gondot okozhatnak ezek a kis rovarok. Arra nagyon vigyázzunk, hogy valóban csak enyhe jelenlét esetén próbálkozzunk magunk, nehogy nagyobb bajt okozzunk magunknak.

Átment a vizsgán” az új érettségi rendszer

A napokban befejeződnek az írásbeli érettségi vizsgák, amelyek most először kizárólag a 2020-ban bevezetett, új Nemzeti alaptantervre (NAT) épülő feladatokból álltak. Bár a dolgozatok javítása még folyamatban van, a reakciók és a részeredmények alapján már le lehet vonni az első tanulságokat az új korszakról. A Heves Vármegyei Szakképzési Centrumnál úgy látják, az előzetes aggályokkal szemben a most életbe lépett követelményrendszer az eddiginél nagyobb teret enged a diákok logikus gondolkodásának, kreativitásának és problémamegoldó képességének, miközben a sokak által bírált, lexikális tudást igénylő részeknek is megvan a maguk szerepe.
2024. 05. 26. 06:00
Megosztás:

Új EU-s szabályozás mutatja, mi a minimum, amit a hazai pénzügyi cégeknek teljesíteniük kell a kibervédelmük érdekében

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.
2024. 05. 26. 05:00
Megosztás:

Energiaszektor az átalakulás útján: hol tart most a hazai piac?

Magyarország energiaimport-kitettsége 85 százalék feletti, de ez az arány a klímasemlegesség felé tett lépésekkel csökkenthető. A kilátások pozitívak: gáztárolóink jelenlegi töltöttségi szintje a régióban az egyik legmagasabb, naperőművi kapacitásunk mintegy 6 ezer MW, illetve a lakossági villamosenergia-fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. A DLA Piper Hungary szakértői sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.
2024. 05. 26. 04:00
Megosztás:

Miért ragyoghatja túl ez a kriptopénz előértékesítés a Binance Coin-t (BNB) és a Pepe-t (PEPE) 2024-ben?

Előrejelzések szerint 2024 robbanásszerű év lesz a kriptovaluták számára, és a befektetők jelenleg a legjobb kriptovalutákat keresik befektetés céljából. Bár a Binance Coin és a Pepe az egyik legjobb választás, egy új kriptoprémiummal jelentkezett előadás, amely mindkettőt felülmúlhatja.
2024. 05. 26. 03:00
Megosztás:

Itt a jövő heti pénzügyi Horoszkópod! Kinek csillog a szerencséje?

Amikor a csillagok a pénzügyi szerencse jeleit mutatják, érdemes odafigyelni! A következő hét minden csillagjegy számára izgalmakat ígér, legyen szó váratlan üzleti lehetőségekről, szerencsés találkozásokról vagy pénzügyi fordulatokról. Fedezd fel, hogyan mozdíthatják elő a csillagok a gazdagságodat, mely napokon érdemes lottóznod, és mely szerencsés állatok hozhatnak neked szerencsét. Készülj fel a pénzügyi csillagzatod felfedezésére, és talán te leszel a következő szerencsés nyertes! Horoszkóp 2024. május 27. - június 2.
2024. 05. 26. 02:00
Megosztás:

Bővült a budapesti közművek elektromos járműflottája

Nyolc új, elektromos meghajtású, járművel bővült a Budapesti Közművek FKF köztisztasági divíziójának környezetbarát flottája - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 26. 01:00
Megosztás:

2,5 millió dollárt gyűjtött a fókás mém érme - a kriptósok megőrültek?

Lépjünk túl a Book of Meme kriptón, egy új Solana-láncú mém érme csavarja el most a kriptós fejeket.
2024. 05. 26. 00:01
Megosztás:

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en (IWC).
2024. 05. 25. 23:00
Megosztás:

A magyar mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül

A magyar mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expón kiállító vállalkozások, amelyek megmutatják a magyar vidék erejét és versenyképességét - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) államtitkára pénteken Kiskunfélegyházán, a rendezvény megnyitóján a szaktárca közleménye szerint.
2024. 05. 25. 22:00
Megosztás:

Racionalitás vagy emóciók? Egy jó példa a családi vállalkozáson belüli generációváltásra

Az OTP Business Café sorozat célja gondolatébresztő videókon keresztül inspirálni és segíteni azon kis-és középvállalatok vezetőit, akik szeretnének ebben a gyorsan és kiszámíthatatlanul változó gazdasági időszakban is sikeresen működni. A legutóbbi adásban a családi vállalkozások témáját járták körül érintett és a témát kutató vendégek elméleti és gyakorlati oldalról.
2024. 05. 25. 21:00
Megosztás:

Ez lett az év fagylaltja

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 25. 20:00
Megosztás:

70 milliós lakáshitelre is elég egy kétkeresős magyar család átlagfizetése

Egy átlagosan kereső magyar házaspár elméletben akár a 70 millió forintot meghaladó összegű piaci lakáshitelt is felvehet, derül ki a money.hu friss kalkulációjából, amely a KSH által ma közzétett átlagkereseti adatok alapján készült. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) szabályai szerint 600 ezer forintos nettó családi jövedelem felett, annak 60%-a fordítható hiteltörlesztésre, ami akár egy 90 milliós ingatlan megvásárlását is lehetővé teszi, ha megvan a vételhez szükséges 20% önerő. A money.hu szakértője ugyanakkor óvatosságra int, és hangsúlyozza a hitelfedezeti biztosítás fontosságát is.
2024. 05. 25. 19:00
Megosztás:

30 milliárd eurót veszítettek magánszemélyek és kkv-k nemzetközi fizetések rejtett díjai miatt az EU-ban 2023-ban

Az európai fogyasztók és a kis- és középvállalkozások 2023-ban 30 milliárd eurót veszítettek nemzetközi pénzküldések és pénzköltések során a rejtett díjak miatt a Capital Economics független kutatása szerint, amely a Wise, a világ pénzforgalmának és pénzkezelésének legjobb módjára törekvő globális technológiai vállalat megbízásából készült. A probléma különösen az eurózónán kívül jelentkezik, amely az inflált árfolyamok miatt elvesztett 21 milliárd euróval az összes veszteség több mint kétharmadához járul hozzá.
2024. 05. 25. 18:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást írt alá az EXIM Magyarország a görög exporthitel-ügynökséggel

Idén tartotta kétévente megrendezésre kerülő ülését a Berni Unió Prágai Klub bizottsága, amelyet ezúttal a görög exporthitel-ügynökség, az Export Credit Greece (ECG) szervezett. A szakmai fórum apropójából a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében az EXIM Magyarország együttműködési megállapodást írt alá a görög partnerszervezettel.
2024. 05. 25. 17:00
Megosztás:

Orbán Viktor Bulgária elnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Karmelita kolostorban fogadta Rumen Radev bolgár köztársasági elnököt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
2024. 05. 25. 16:00
Megosztás:

Tovább mérséklődött a háromhavi munkanélküliségi ráta

A 2024. február és április közötti három hónapban a foglalkoztatottak száma (15-74 éves korosztály) 4 millió 739 ezer fő volt, 41 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A külföldi telephelyen dolgozók száma 100 ezer fő felett stabilizálódott 2023-ban, február-április között 109,8 ezer fő volt, 11 ezerrel több, mint egy éve, a közfoglalkoztatottak száma egy év alatt 8 ezerrel, 62 ezerre mérséklődött. A foglalkoztatási ráta, az uniós módszertanban kiemelten figyelt 15-64 éves korosztályban 74,9%-ra emelkedett február-április között. Egy éve 74,3%-on, a megelőző három hónapban 74,7%-on állt a mutató.
2024. 05. 25. 15:15
Megosztás:

Az Allianz 2024-es globális biztosítási jelentése: A díjbevételrekordot megette az infláció

A világ biztosítói összesen 6200 milliárd eurós díjbevételt értek el 2023-ban, amivel az elmúlt három évben 21,5 százalékos növekedést produkáltak – áll az Allianz legfrissebb Globális biztosítási jelentésében.[1] Ez azonban csalóka eredmény az elemzés készítői szerint, hiszen ha az időszak magas inflációs rátáját is figyelembe vesszük, ezzel korrigálva a biztosítási díjak mindössze 0,7 százalékkal tudtak nőni reálértéken 2020 óta. Nominális értelemben azonban a 2023-as év a legjobb volt a biztosítási díjakból származó bevételek bővülésének szempontjából 2006 óta, azaz a 2008-as pénzügyi válságot megelőző időszak óta.
2024. 05. 25. 14:00
Megosztás:

Megalakult a Magyar-Szaúd-Arábiai Digitalizációs Klaszter

A Klaszter célja a két ország bilaterális üzleti kapcsolatainak fejlesztése, és a magyarországi know-how eljuttatása az öböl-országok piacaira. Az alapító tagok a Magyarország Szaúd-Arábiai Nagykövetsége által szervezett 4. Szaúdi-Magyar Üzleti Fórumon mutatkoztak be a helyi piaci szereplőknek Rijádban.
2024. 05. 25. 13:00
Megosztás:

A megújult felsőoktatás összekapcsolja a középfokú képzést és a piaci szereplőket

Tradíció és versenyképesség, térségi fókusz, valamint gazdasági és gyakorlati igény, ez a megújult magyar felsőoktatási modell, amely összekapcsolja az egyetemeket a szakképző centrumokkal, a gazdasági-piaci szereplőkkel - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára pénteken Keszthelyen.
2024. 05. 25. 12:00
Megosztás:

Átadták a Mol 1,2 milliárd forintból felújított kecskeméti telepét

Átadták pénteken a Mol 1,2 milliárd forintból felújított kecskeméti telepét, ahol az ország stratégiai kerozinkészletének mintegy 85 százalékát tárolják.
2024. 05. 25. 12:00
Megosztás: