302 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány októberben

Az idén októberben 302 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, szeptemberhez képest, az export kiigazított volumene 1 százalékkal nőtt, az importé 2,9 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán második becslését.

302 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány októberben

Októberben a kivitel volumene 10, a behozatalé 5,6 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A 2019. októberihez mérten a külkereskedelem volumene az exportban 6,1, az importban 5,0 százalékkal esett vissza.
    2021. január-októberben a kivitel értéke 98,1 milliárd euró (35,0 ezer milliárd forint), a behozatalé 95,9 milliárd euró (34,2 ezer milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 9,1, a behozatalé 9,8 százalékkal emelkedett.     A termék-külkereskedelmi mérleg többlete 2,5 milliárd euróval csökkent, 2,3 milliárd eurót tett ki.
    A december 9-én kiadott első becslés szerint az idén októberben a termék-külkereskedelmi egyenleg 1,3 milliárd euróval romlott, az októberi hiány 335 millió euró volt.
    A második becslés szerint októberben a kivitel értéke 10,3 milliárd euró (3704 milliárd forint), a behozatalé 10,6 milliárd euró (3810 milliárd forint) volt.
    Októberben az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 0,3, az importé 13 százalékkal nőtt, naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 9,2, a behozatalé 5,4 százalékkal csökkent.
     A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 11, a behozatalban 19 százalékkal emelkedett októberben az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a cserearány 6,9 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 0,5 százalékkal erősödött, a dollárral szemben 0,9 százalékkal gyengült.
    Októberben a gépek és szállítóeszközök 2020. októberi áron számított kivitele 15, behozatala 11 százalékkal kisebb lett. A közúti jármű exportja ötödével, importja közel ugyanekkora mértékben csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. A feldolgozott termékek exportvolumene 1,1 százalékkal kisebb, importvolumene ugyanennyivel nagyobb lett. Az energiahordozók exportvolumene 19, importvolumene 3,7 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A mindkét oldali forgalomcsökkenés a kivitel esetében döntően a természetes és mesterséges gáz, a behozatalnál a szén, koksz és brikett visszaesésével magyarázható.
     Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 1,7 százalékkal kisebb, behozataláé 4,5 százalékkal nőtt. Az exportoldali forgalomcsökkenéshez a leginkább a gabona és gabonakészítmény, az importoldali növekedéshez a zöldségféle és gyümölcs járult hozzá.
    Októberben az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 13, az onnan érkező behozatalé 5,1 százalékkal csökkent, a termék-külkereskedelmi mérleg 1,1 milliárd euróval romlott, 166 millió eurós többlet keletkezett. Az export 74, az import 70 százalékát bonyolították le ebben a viszonylatban.
    Január-októberben az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 9,1, a behozatalé 9,8 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 6,8, a behozatalban 9,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 2,6 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 2,2 százalékkal leértékelődött, a dollárhoz viszonyítva 3,4 százalékkal erősödött - közölte a KSH.

Miért érdemes prémium hálózsákot használni?

Vannak olyan kiegészítők, amiket még a baba megszületése előtt érdemes beszerezni. Többek között az alváshoz használt kellékek is ide tartoznak. Ezek nélkül ugyanis a pici nem tud kényelmesen pihenni, aludni. 
2022. 08. 10. 22:00
Megosztás:

Rezsikalkulátor: aki számol, jellemzően túlfizetés jön ki...

Az indulását követő 10 napban több, mint 80 ezer kalkulációt végeztek az ügyfelek a money.hu rezsikalkulátorával. Bár messzemenő következtetéseket egy ilyen, modellezést segítő eszköz adataiból nem lehet levonni, az azonban látszik, hogy a háztartások nagyobb része az átlag feletti fogyasztási értékekre kalkulál, többletfizetéssel számol.
2022. 08. 10. 21:00
Megosztás:

Erős napot zárt a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1397,22 pontos, 3,27 százalékos emelkedéssel, 44 130,61 ponton zárt szerdán.
2022. 08. 10. 20:00
Megosztás:

Enyhült kissé az inflációs nyomás Németországban

Júliusban a várakozásoknak megfelelően enyhült kissé az inflációs nyomás Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján. Az inflációt továbbra is az energia- és az élelmiszerárak emelkedése hajtja.
2022. 08. 10. 19:00
Megosztás:

A Bankszövetség félrevezetően kommunikál az agrárhitel-moratóriummal kapcsolatban

A Bankszövetség félrevezető kommunikációt folytat az agrárhitel-moratóriummal kapcsolatban - szögezte le a gazdaságfejlesztési miniszter az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
2022. 08. 10. 18:00
Megosztás:

A várakozások felett nőtt a Magyar Telekom bevétele

A Magyar Telekom Nyrt. konszolidált árbevétele éves összehasonlításban az elemzői várakozásokat meghaladóan, 10,9 százalékkal 184,2 milliárd forintra nőtt az idén a második negyedévben - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében.
2022. 08. 10. 17:00
Megosztás:

Növelte a nyereséget a Graphisoft Park SE

Csaknem azonos ingatlanállomány mellett, várakozáson felül növelte a nyereségét az első fél évben a Graphisoft Park SE - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett tájékoztatásban.
2022. 08. 10. 16:00
Megosztás:

Felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag

A jelenlegi üzemanyagpiaci helyzetben felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag - hangsúlyozza a Mol az MTI-hez kedden eljuttatott közlményében.
2022. 08. 10. 15:00
Megosztás:

Áramkedvezményre jogosultak az elektromos gyógyászati segédeszközt használók

A nagycsaládosok gázkedvezményéhez hasonlóan az elektromos gyógyászati segédeszközt használók (például a mozgássérültek) áramkedvezményre jogosultak, amelyet a kormányablakban igényelhetnek - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden.
2022. 08. 10. 14:00
Megosztás:

Csökken az ekho, devizában is fizethető a társasági adó

A magyar vállalkozók és vállalkozások támogatása érdekében, több kedvező adóváltozásról döntött a kormány; ma jelent meg a két erről szóló kormányrendelet. Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől ugyanis megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden.
2022. 08. 10. 13:00
Megosztás:

Megvannak a bankok, kezdődhet a roham a Széchenyi MAX hitelekért

Közzétették, hogy az új Széchenyi MAX hitelek közül melyeket lehet már igényelni, és melyik bankok forgalmazzák azokat. Ezzel kezdetét veheti a kisvállalkozások rohama a szuperkedvezményes hitelekért.
2022. 08. 10. 12:00
Megosztás:

Együttműködés a MagNet Bankkal

A MagNet Bank a HD marketinget választotta digitális ügynökségi partnernek. Az online marketing cég bonyolítja le a Facebook Ads és Google Ads kampányokat, valamint a cookie kezelési szabályok terén segíti a MagNet Bank működését. A MagNet Bank, tevékenységét az átláthatóságra épülő társadalmi szerepvállalás és a pénzügyi tudatosságra nevelés köré szervezve, 100%-ban magyar pénzintézetként több mint 25 éve működik sikeresen hazánkban.
2022. 08. 10. 11:30
Megosztás:

Tilos kivinni tűzifát az országból

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet - közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.
2022. 08. 10. 11:00
Megosztás:

Gazdasági visszaeséssel fenyeget a Rajna alacsony vízállása

Tovább növeli a gazdasági visszaesés valószínűségét Németországban az alacsony vízállás az első számú vízi szállítási útvonalon, a Rajnán - írták német hírportálok kedden elemzői vélemények alapján.
2022. 08. 10. 10:00
Megosztás:

Mi vár holnap az OTP részvényeseire?

Az OTP augusztus 11-én hajnalban teszi közzé második negyedéves eredményét.
2022. 08. 10. 09:00
Megosztás:

Erősödött kissé a forint szerda reggel

Erősödött kissé a forint szerda reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 10. 08:00
Megosztás:

3 havi kaucióval kezdik bebiztosítani magukat a bérbeadók

Alig hirdette ki a kormány az energia-veszélyhelyzetet július közepén, a rezsiárak emelkedése néhány hét alatt is érezhető hatással volt a budapesti albérletpiacra – derül ki a Rentingo.com legfrissebb elemzéséből. Markánsan nyílni kezdett az árolló a kínálati és a keresleti bérleti díjak között: a bérbeadók tovább emelték áraikat, és átlagosan már 180 ezer forintot kérnek egy budapesti bérlakásért, ami egyetlen hónap alatt 4,8 százalékos emelkedést jelent. Az átlagos keresleti ár ugyanakkor megragadt a 166 ezer forintos szinten, ennél többet nem igen fizetnének a bérlők. Eközben egyre több bérbeadó igyekszik kivédeni a rezsiköltségek növekedéséből adódó kockázatokat, amit jól mutat, hogy két éve nem volt ilyen magas azoknak az aránya, akik 3 havi kauciót kértek kiadó ingatlanjukért.
2022. 08. 10. 07:00
Megosztás:

Digitális média trendek 2022: Elegendő a streaming videó a modern korban?

A Z-generáció és a millenniál generáció digitális szórakozása egyre inkább előtérbe kerül világszerte. Ma már a videós streaming szolgáltatásokkal fej fej mellett versenyez a közösségi média és a gaming a fogyasztók figyelméért – derül ki a Deloitte digitális médiapiaci kutatásából.
2022. 08. 10. 06:00
Megosztás:

A KATÁ-s vállalkozó ne legyen a politikai játékok része!

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a gazdasági kamarákról szóló törvényben rögzített felhatalmazásánál fogva kéri a pártokat, ne tegyék politikai játszma tárgyává a katás vállalkozókat. A kata törvény módosításának tagadása, mindenféle javaslat nélkül, amit megfelelő elemzések előztek volna meg, csak a hangulat felkorbácsolására alkalmas, de semmilyen szakmai megalapozottságot nem tartalmaz. A BKIK a párbeszédben látja a megoldást.
2022. 08. 10. 05:00
Megosztás:

Mennyi áramot fogyaszt egy...? Itt a lista a háztartási gépek áramfogyasztásáról

Amióta a kormány bejelentette a rezsicsökkentés csökkentését (magyarul: a rezsiemelést), azóta szinte minden háztartás oszt-szoroz, számolgat, hogy mire is lesz elég a havi 210 kwh "kedvezményes" árú villamos energia. Bizonyára Ön is sokszor elgondolkodott már azon, hogy egy elektromos készülék használata során mennyi villamos energiát fogyaszt el.
2022. 08. 10. 04:01
Megosztás: