5+1 ok, amiért a fiatalok a közvetlen értékesítést választják

Egyetemistának, főiskolásnak lenni felejthetetlen élmény, de számos nehézséggel is jár. Akik ősztől a felsőoktatásban tanulnak, már szembesülhettek a magas albérleti díjakkal, a megemelkedett rezsiköltségekkel. Egyre több diáknak van szüksége extra bevételre az ösztöndíj mellett – azaz olyan munkára, amelyet tanulmányai mellett is végezhet. Van egy tevékenységi forma, amelyről kevés szó esik, pedig jól illeszkedik élethelyzetükhöz és igényeikhez. Alább 5+1 ok, amiért érdemes a fiataloknak megfontolni, hogy közvetlen értekesítőként szilárdítsák meg az elkövetkező évek egzisztenciális alapjait.

5+1 ok, amiért a fiatalok a közvetlen értékesítést választják

A közvetlen értékesítéshez, azaz a személyes eladáson alapuló üzleti modellhez sokáig számos tévhit kapcsolódott, de az elmúlt években egyre népszerűbbé és elismertebbé vált mint szakma és vásárlási forma is. A Közvetlen Értékesítők Szövetsége (DSA Hungary) - mely a hazánkban etikusan működő direkt értékesítő cégeket és a fogyasztók érdekeit is képviseli – 2020-as adatai alapján mintegy 650 ezren kapcsolódnak a szektorhoz Magyarországon. Ez 30%-os növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A növekedés mögött a DSA szerint többek közt az állhat, hogy a generációváltás eredményeként, a digitális csatornák előretörésével a fiatalok is egyre nyitottabbak erre a tevékenységre, mint lehetséges jövedelemforrásra.

A KSH kimutatása alapján a 2021/2022-es tanévben Magyarországon közel 300 ezren tanulnak a felsőoktatásban, közülük piaci adatok szerint több mint 100 ezren kénytelenek albérletben lakni. A kiadó lakások azonban évről évre többe kerülnek, és számolni kell a drasztikusan megemelkedett rezsiköltségekkel és a növekvő élelmiszerárakkal is. Ebben a helyzetben a diákok jelentős részénél az ösztöndíj még a lakhatást sem fedezi, így egyre gyakoribb, hogy plusz bevételi forrást biztosító munkát kell találniuk. Számukra jó megoldás lehet a közvetlen értékesítés, amely az anyagi szempontokon túl az alábbi előnyökkel is jár.

1. Rugalmas időbeosztás

Ez talán a legfontosabb, hiszen lehetővé teszi, hogy az egyetemisták kényelmesen bejárhassanak az órákra, legyen idejük a vizsgákra készülni (és persze szórakozni is). De ezen a szemponton túl több nemzetközi kutatás is igazolta, hogy általánosságban is egyre fontosabb a fiataloknak a munka és magánélet egyensúlyának alakítása, és a munka/munkahely választásánál előtérbe kerülnek azok az opciók, ahol nem kell minden nap 9-től 5-ig az irodában ülni.

2. Digitális ismeretek előnyben

A digitalizációnak köszönhetően a közvetlen értékesítési szektor is jelentősen átalakult az utóbbi időben, az online csatornák előtérbe kerültek – bár a személyes kapcsolattartásnak továbbra is kiemelten fontos szerepe van a szakmában. A fiatal generáció pedig már laptoppal és okostelefonnal a kezében nőtt fel, így számukra a digitális kommunikáció teljesen természetes. „Digitális bennszülöttként” nem okoz gondot, hogy videochatben, üzenetekben vagy TikTokon szólítsanak meg másokat. A közvetlen értékesítés során a Z generáció tagjai mindezekkel élhetnek, azt a közeget használhatják vásárlásösztönzésre, amelyben ők is otthonosan mozognak.

3. Bárhonnan végezhető

A világ virtuálissá alakulása, a széleskörű online megoldások azt is eredményezik, hogy a kapcsolatfelvétel, a termékek bemutatása már könnyen és hatékonyan végezhető akár otthon a kanapéról vagy akár egy kávézóból. Sok problémától szabadítja meg a diákokat, hogy nem kell az otthon-iskola-munkahely közt ingázniuk, vagy épp irodát bérelniük.

4. Készségek fejlesztése

A közvetlen értékesítő cégek ingyenes tréningekkel, képzésekkel is segítik a hozzájuk csatlakozókat, akik így akár már huszonévesen átfogó üzleti tudáshoz, jártassághoz juthatnak. Mindez jó kiindulás a kereskedelmi és marketinges tapasztalat megszerzésére, a vezetői készségek elsajátítására és az emberekkel való kapcsolattartás, kommunikáció fejlesztésére.

5. A jövő megalapozása

A közvetlen értékesítésben dolgozó egyetemisták, főiskolások közül sokan azért is választják ezt a jövedelemszerzési formát, mert már fiatalon szeretnének saját vállalkozásba kezdeni. Ez a lehetőség ráadásul rizikómentes, hiszen nincs szükség nagyobb tőkére az induláshoz. A diákévek után pedig akár még aktívabban is végezhetik, és ezzel arányosan nagyobb bevételhez is juthatnak.

+ 1: Kellemest a hasznossal

Sokan úgy vágnak bele ebbe a munkába, hogy már maguk is évek óta használnak közvetlen értékesítő cégektől vásárolt termékeket – például kozmetikumokat vagy étrend-kiegészítőket – és jól ismerik azokat. Innen szinte már csak egy lépés, hogy másokkal is megosszák a tapasztalataikat. Így továbbra is a komfortzónájukon belül maradnak, és azzal foglalkozhatnak, amit maguk is szeretnek.

Miközben tehát a gazdasági körülmények egyre nagyobb kihívások elé állítják a fiatalokat, a közvetlen értékesítés új távlatokat nyithat meg számukra, amellyel saját igényeik mentén próbálhatják ki magukat.

Akit bővebben érdekelnek ennek a területnek az előnyei és a lehetőségei, látogasson el a DSA Hungary Facebook oldalára, ahol számos érdekes és hasznos információt talál!

Bukarestben gyanús postai küldemények miatt riasztották a hatóságokat

Bukarestben két gyanús boríték miatt riasztották kedden a hatóságokat Ukrajna nagykövetségéhez, miután múlt héten levélbomba robbant Ukrajna madridi nagykövetségén, és Kijev tájékoztatása szerint Európa-szerte több ország ukrán nagykövetségére érkeztek állatszemeket tartalmazó véres csomagok.
2022. 12. 07. 01:00
Megosztás:

A WHO szerint rengetegen nem jutnak hozzá az egészségügyi rehabilitációhoz

Európában és Közép-Ázsiában csaknem 400 millió embernek lenne szüksége rehabilitációra az egészségi állapota miatt, de legtöbbjük nem jut hozzá - erre figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai hivatala keddi jelentésében, amely azt is hangsúlyozta, hogy a beavatkozás hiánya az egyes országoknak nagyon sokba kerül a kieső bevételek miatt.
2022. 12. 07. 00:30
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az ingatlan.com a Hitelnet Kft.-vel

Az ingatlan.com csoport együttműködési megállapodást kötött a Hitelnet Kft.-vel, ennek részeként a money.hu közvetítői csapata csatlakozik a Hitelnet hálózatához, az ingatlan.com Zrt. pedig részesedést szerez a Hitelnetben - tájékoztatta az ingatlanhirdetési portál kedden az MTI-t.
2022. 12. 07. 00:05
Megosztás:

A Mol újraindította a Dunai Finomítót,

A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden.
2022. 12. 06. 23:30
Megosztás:

Romániában 14 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Romániában 14 százalékkal, 21,104 millióra nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma az idei első tíz hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.
2022. 12. 06. 23:00
Megosztás:

A magyar lakosság csaknem 10 százalékának van nyugdíjbiztosítása

Magyarországon mintegy 445 ezer nyugdíjbiztosítási szerződés jut a közel 4,9 milliós aktív korú népességre, így a lakosság körülbelül 10 százaléka rendelkezik nyugdíjbiztosítással - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kedden.
2022. 12. 06. 22:30
Megosztás:

Konyhai eszköz hívott vissza a Pepco

Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban.
2022. 12. 06. 22:00
Megosztás:

Marad a viharjelzés a pénzügyi szférában

Magas hullámok és rossz látási viszonyok között navigáltak a pénzügyi szféra kockázatkezelői az elmúlt években, és a másodfokú viharjelzés még egy ideig érvényben marad – derül ki a KPMG kockázati vezetők körében végzett kutatásából. A felmérés szerint a bankok visszafoghatják a projekthitelezést, a biztosítók kevesebb lakásbiztosítási termékkel állnak elő, de preferálják a támogatott hitelkonstrukciókat, illetve a kockázati élet- és egészségbiztosításokat.
2022. 12. 06. 21:30
Megosztás:

Az USA-ban terjeszkedik a magyar energetikai startup

Az Egyesült Államok egyik leggazdagabb szénhidrogénkészlettel rendelkező régiójában található olaj- és gázmezők bérbeadásával és kitermelésével foglalkozó, OTC értékpapír-piacon jegyzett Allied Energy Corporation együttműködést kötött az magyar Enerhash amerikai leányvállalatával annak érdekében, hogy a jövőben olyan technológiát telepítsenek, amellyel hasznosítani tudják a földgáz és kőolaj kitermelésből fennmaradó, eddig nem hasznosított, úgynevezett fáklyagázt.
2022. 12. 06. 21:00
Megosztás:

Róka fogta csuka avagy a tőzsdék ismét esnek

Pénteken a munkaerőpiaci adat, nevezetesen a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számának vártnál nagyobb bővülése, tegnap pedig az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index várakozásoknál nem csak jobb, hanem a várt csökkenéssel szemben emelkedő értéke verte ki a biztosítékot a piacon.
2022. 12. 06. 20:30
Megosztás:

Új, magyar, meditációs applikáció született a mentális egészség támogatására

Az INVERSUM néven indult start-up és a hozzá kapcsolódó applikáció a gyakran háttérbe szoruló, de annál fontosabb mentális jóllét javítását tűzte ki céljául.
2022. 12. 06. 20:00
Megosztás:

Szolnokról Skandináviába: FLIRT vonatot szállíthat a Stadler Finnországba

A Stadler 20 darab FLIRT motorvonat szállításáról írt alá szerződést finn VR Grouppal. A vonatok hatékony elektromos meghajtásukkal fenntarthatóbb vasúti közlekedést tesznek lehetővé Helsinki térségében. A szerződés magában foglalja a pótalkatrészek szállítását, valamint opciót további 50 vonat megrendelésére és teljes körű karbantartásra is. Az új járművek kocsiszekrényei a Stadler legnagyobb, több mint 600 főt foglalkoztató alumínium hegesztő és fényező üzemében, Szolnokon készülnek majd, a magyar szakemberek összesen 80 db kocsitestet gyártanak le 2024-től.
2022. 12. 06. 19:30
Megosztás:

Mi szükséges egy webáruház megfelelő működéséhez?

Egy webshop beindításához és működtetéséhez a vállalkozói szellem mellett több tevékenységi kör végzése is szükséges. A következőkben röviden megnézzük, mik a feltételei egy webáruház jó működésének, a technikai háttértől a logisztikai feladatokon át az ügyfélszolgálatig és alapvető tanácsokkal is szolgálunk a témakörök kapcsán.
2022. 12. 06. 19:00
Megosztás:

Veszteséggel zártak nyugat-európai piacok

A vezető nyugat-európai veszteséggel zártak kedden
2022. 12. 06. 18:30
Megosztás:

Felülteljesített a BUX az európai tőzsdékhez képest

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 667,62 pontos, 1,49 százalékos emelkedéssel, 45 333,63 ponton zárt kedden.
2022. 12. 06. 18:00
Megosztás:

Itt van az első magyar fekete unikornis-jelölt: a világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

Elsőként és egyedüliként a kiberbiztonsági szektorból egy magyar startupot jelöltek a 2022-es „baby black unicorn” döntős címére. A Clarabot emellett bekerült a 2022-es év legjobb információbiztonsági innovátorai közé, amelyre a világon csak 10 céget jelölnek évente. A minősítést a kiberbiztonsági iparág legelismertebb szakértői ítélik oda.
2022. 12. 06. 17:30
Megosztás:

A MET Csoport belépett a román megújuló piacra

Belépett a romániai megújuló energiapiacra a svájci központú MET Csoport. Az európai energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
2022. 12. 06. 17:00
Megosztás:

Merre tart a privátbanki és vagyonkezelési szakma?

Hagyományaihoz híven idén is elkészítette a hazai wealth management szakma legfontosabb trendjei, a legismertebb privátbanki vezetők véleményét, prognózisait összesítő kiadványát a Blochamps Capital business intelligence tanácsadó cég. Karagich István, a vállalat vezetőjének legfontosabb megállapításait az idei évvel, a jövővel, a magyarok megtakarítási szokásaival és a kétszámjegyű inflációval kapcsolatban az alábbiakban foglaltuk össze röviden:
2022. 12. 06. 16:30
Megosztás:

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ Felelős Banki Irányelvek kezdeményezéséhez

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ által létrehozott globális együttműködéshez, és a hazai bankok közül az elsők között írta alá a Felelős Banki Irányelveket. A nemzetközi összefogás célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi szektor közeledését a fenntarthatóság felé. A bankcsoport ezzel az elhatározásával szeretne újabb lépést tenni a felelős és zöld működés irányába.
2022. 12. 06. 16:00
Megosztás:

Októberben felgyorsult a cseh kiskereskedelmi forgalom csökkenése

Csehországban már fél éve csökken a kiskereskedelmi forgalom. Októberben ez a csökkenés éves szintű összehasonlításban 9,4 százalékra gyorsult fel a szeptemberi 5,3 százalékról - írta a Cseh Statisztikai Hivatal kedden Prágában kiadott közleményében.
2022. 12. 06. 15:30
Megosztás: