7 érdekes tény Magyarország születésnapjáról

A Szent István-napi rendezvénysorozat minden évben több százezer látogatót vonz országszerte. Augusztus 20-a a legfőbb nemzeti ünnepünk, amelyen az államalapításról és államalapító királyunkról, Szent Istvánról emlékezünk meg. A magyar történelemben már a XI. század óta fontos szerepet játszik ez a dátum, azonban az évszázadok során számos új történeti elem, szimbólum és ünnepi érdekesség kapcsolódott hozzá.

7 érdekes tény Magyarország születésnapjáról

1.     Köztudott, hogy augusztus 20-án ünnepeljük az államalapítást. De azt talán kevesebben tudják, hogy ez a dátum Szent István királyunk halálának, azaz égi születésének napja. Bár a legismertebb legenda szerint Szent István 1038. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján hunyt el, negyvenöt évvel később, 1083-ban Szent László kezdeményezésére augusztus 20-án avatták szentté. A hagyományos ünnepnap tehát ettől, a székesfehérvári Szűz Mária Bazilikában tartott esemény időpontjától datálódik.
 
2.     A jeles napra már az 1800-as évek végétől közösen emlékezik meg a magyarság, Szent István napját 1891-től nyilvánították munkaszüneti nappá, az esti tűzijáték hagyománya pedig a két világháború között vette kezdetét.
 
3.     Az eseménynek már a középkor óta fontos szimbóluma a Szent Jobb, a király kézereklyéje. A két világháború között felerősödő Szent István kultusz a király halálának 900. évfordulójára rendezett ünnepségsorozatban csúcsosodott ki, amikor augusztus 20-át nemzeti ünneppé nyilvánították. Ekkor építették meg az úgynevezett Aranyvonatot is, amely egy külön vasúti szerelvény volt, ebben szállították körbe az országban a Szent Jobbot.
 
4.     Az 1900-as évek közepén a megemlékezésnek új színezetet adtak: 1949-ben tudatosan erre a napra időzítették a népköztársasági alkotmány hatályba lépését, így augusztus 20. a kommunizmus idején „az Alkotmány ünnepe” volt, ám a rendszerváltás óta újra Szent Istvánra és az államalapításra, Magyarország születésnapjára emlékezünk meg ezen a napon. Ekkortól indulhatott újra a Szent Jobb körmenet is.
 
5.     1991-ben az országgyűlésben komoly vita zajlott arról, hogy melyik nemzeti ünnep (március 15., augusztus 20., október 23.) legyen a Magyar Állam főünnepe, míg végül a honatyák augusztus 20-a mellett döntöttek. Mindez azóta a 2011-ben kihirdetett Alaptörvényben is kiemelt helyen szerepel.
 
6.     Napjainkra az aratóünnep motívuma is szerves részévé vált az ünnepkörnek: ebből az alkalomól minden évben megválasztják az ország kenyerét és az ország tortáját is.
 
7.     Mindemellett az elmúlt évtized egyik fontos új elemeként jelent meg a Szent István-rend átadása: a kitüntetést még Mária Terézia alapította, és noha 1946-ban megszüntették, az új Alaptörvény ismét létrehozta a rendet, melyet 2013 óta adnak át az eseménysorozat keretében.

István király szentté avatásának alkalmából az idén több mint 20 helyszínen többszáz programmal ünnepeljük Magyarország születésnapját 2023. augusztus 18-a és 20-a között. Az eseménysorozat állami ünnepségeinek keretében, augusztus 20-án 13:30-kor adják át a Szent István rendet, 17 órakor pedig ünnepi szentmise és a Szent Jobb Körmenet keretében emlékezünk meg államalapító királyunkról. A három nap alatt az Alkotmány utcában megtekinthető a Szent Jobb és az Aranyvonat is. 

További információ: https://szentistvannap.hu/

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 21. 19:30
Megosztás:

Zalaegerszegen tart rendezvényt a HUMDA

E-mobilitási roadshow-t tart május 23-án és 24-én Zalaegerszegen a Greentech szakkiállítás és konferencia keretében a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. - tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.
2024. 05. 21. 19:00
Megosztás:

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete éves összehasonlításban - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett adataiból.
2024. 05. 21. 18:30
Megosztás:

Meg kell erősíteni a hazai gazdaság szuverenitását

Európa jövője egyenrangú, szuverén tagállamokkal biztosítható, ezért a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy megerősítse a magyar gazdaság szuverenitását. Ebben a munkában az egyik legfontosabb feladat a hazai élelmiszeripar feltámasztása, megerősítése - hangoztatta a pénzügyminiszter kedden Karcagon, a Szatmári Cégcsoporthoz tartozó Kun-Malom Grain Kft. új malomüzemének alapkőletételén.
2024. 05. 21. 18:00
Megosztás:

A mesterséges intelligenciáról szóló rendeletet fogadott el az EU

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
2024. 05. 21. 17:30
Megosztás:

Nukleáris megállapodás jött létre hazánk és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Tokióban.
2024. 05. 21. 17:00
Megosztás:

Az arany ára nagyot ugrott, majd tegnap korrigált

A vártnak megfelelő fogyasztói inflációs adat után hétfőn új csúcsot döntött az arany árfolyama, mivel az elősegítheti a Fed döntését a kamatok csökkentéséről.
2024. 05. 21. 16:30
Megosztás:

Megemelték az S&P500 index előrejelzését

Az elmúlt időszakban számos ház emelte meg az S&P500 indexre vonatkozó előrejelzését. Az év végére várt átlagos index érték 5.289 pontra emelkedett a március végén várt 5.117 pontról.
2024. 05. 21. 16:00
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 21. 15:30
Megosztás:

Csökkent az EU-ban az építőipari termelés márciusban

Éves összehasonlításban nőtt az építőipari termelés az euróövezetben és csökkent az Európai Unióban márciusban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
2024. 05. 21. 15:00
Megosztás:

Már nem kell a valutaváltókat megrohanni pénzváltásért

Érdemes kihasználni az erős forintot a nyaralást tervezőknek – a nyári hónapokban rendre gyengülni szokott a magyar fizetőeszköz – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.huszakértője szerint érdemes kihasználni azt, hogy a bankok a Revolut támadására válaszul ma már kedvezményes díj mellett váltanak forintot.
2024. 05. 21. 14:30
Megosztás:

Magasabb nettó-kamatjövedelmet vár a JPMorgan, mégis adták

Megemelte a nettó kamatjövedelemre vonatkozó idei várakozását a JPMorgan, ugyanis a magasabb alapkamat-pálya támogatja a bankok nettó kamatmarzsát.
2024. 05. 21. 14:00
Megosztás:

A kormány támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére

A kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban - jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden Budapesten, a bemutatóüzemek támogatói okiratainak átadásán.
2024. 05. 21. 13:30
Megosztás:

Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé

Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés elektrifikációja felé vezető utat – állapítja meg járműipari kitekintőjében, a Global Auto Outlookban az Allianz. Miközben az autóiparnak valóban kulcsszerepe van a zöldátállásban, a hagyományos német és amerikai szereplőknek ugyanúgy sokasodó kihívásokkal kell megküzdeniük, mint a trónkövetelő kínaiaknak.
2024. 05. 21. 13:00
Megosztás:

Gyorsult előző hónapban a termelői árak éves csökkenése Németországban

Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden.
2024. 05. 21. 12:30
Megosztás:

Éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 05. 21. 12:00
Megosztás:

Élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán – néhol még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly

A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest. Több mint 11 ezer eladó lakóingatlan található a nyaralóövezetek part menti településein, ami tavalyhoz képest 8 százalékkal, 2022. májusához képest pedig több 40 százalékkal nagyobb kínálatot jelent.
2024. 05. 21. 11:30
Megosztás:

Csökkent Románia építőipari termelés volumene az első negyedévben

Az első negyedévben 7,1 százalékkal csökkent a romániai építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint - közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 21. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 21. 10:30
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai tőzsdék

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 05. 21. 10:00
Megosztás: