8-10 milliárd forintos nyilvános forrásbevonást tervez a Masterplast Csoport

A Masterplast épületek energiahatékonyságát javító hőszigetelő rendszerek és rendszerelemek gyártásának specialistája. Termékei hozzájárulnak ahhoz, hogy az épületek fűtésére/hűtésére felhasznált energia fenntartható módon kevesebb legyen - a megszokott komfortérzet és életmód megtartása mellett. A csökkentett energiafelhasználással a karbonkibocsátás is mérséklődik.

8-10 milliárd forintos nyilvános forrásbevonást tervez a Masterplast Csoport

A 25 éve alapított vállalat a legnagyobb magyar tulajdonú építőanyag-gyártóként meghatározó szereplő a régióban és jelentős tényező az európai piacokon. A több mint 10 éve a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat jelenleg a hetedik legnagyobb tőzsdei cég a magyar parketten, emellett tapasztalt európai szereplő: 10 országban (Magyarország, Németország, Olaszország, Szlovákia, Lengyelország, Románia, Ukrajna, Szerbia, Horvátország, Észak-Macedónia) rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és Európában a második legnagyobb üvegszövetgyártó. A társaság gyártóként jelentős beszállító partnere az európai építőanyag kereskedelem szereplőinek, exporttevékenysége révén az európai piacok többségén jelen van.

A Masterplast Csoport dinamikus növekedési pályán mozog, árbevétele az elmúlt években szignifikánsan nőtt: 2021-ben 191,5 millió euró volt a társaság konszolidált árbevétele, 22,8 millió euró EBITDA és 16,1 millió euró adózott eredmény mellett. 2022 első félévében a vállalat 63 százalékkal növelte értékesítését az épületenergetikai korszerűsítéshez kapcsolódó hőszigetelő termékcsoportokban, és féléves összesítésben jelentősen meghaladta az előző év azonos időszakának eredményeit. A 2022-es év első hat hónapját követően 109,1 millió eurós szintet ért el árbevétel, 13,6 millió euró EBITDA és 11,5 millió euró adózott eredmény mellett.

A Masterplast növekedési stratégiájának alapja a saját gyártás intenzív bővítése, amelyet zöldmezős beruházások és akvizíciók segítségével valósít meg. Jelenleg a piacok ellátását 3 országban (Magyarország, Németország, Szerbia) működő 8 gyártóbázisa biztosítja, amelyet jövőre további három új hőszigetelőanyag gyártóüzemmel bővítenek. 

A társaság növekedési és jövőépítési stratégiájában a következő jelentős lépés az ásványgyapot hőszigetelőanyagok gyártásának elindítása, amelynek finanszírozását a vállalat a tervezett tőkebevonásból kívánja fedezni. Így az októberben induló nyilvános lakossági- és intézményi részvénykibocsátás keretében nagyságrendileg 8-10 milliárd forint forrást kívánnak bevonni.

Az ásványgyapot hőszigetelő anyagokat az épületek egészében a padlástól a tetőn át, egészen a lábazatokig, többek között a pinceszerkezetben, a födémek elválasztásánál, a homlokzatokban, a gipszkartonfalazatok belső szigetelése során használják, minden épülettípusnál, legyen szó irodáról, ipari csarnokról, családi- vagy társasházról. 
A Masterplast Nyrt. részvényeit 2011. november 29-én vezették be a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT). 2012-ben beruházási terveinek finanszírozása érdekében tőkeemelést hajtott végre sikeres tőzsdei tranzakció keretében. 2017-től a BÉT Prémium kategóriájában jegyzik a társaság részvényeit.

A részvényjegyzési időszak

A Masterplast Nyrt. újonnan kibocsátandó részvényeinek jegyzési időszaka a lakossági befektetők számára 2022. október 5-én 9:00 órakor kezdődik és 2022. október 14-én 14:00 órakor fejeződik be. Az intézményi értékesítésben résztvevő befektetők számára a részvényjegyzési időszak 2022. október 10-én 9:00 órakor kezdődik és 2022. október 14-én 18:00 órakor fejeződik be

A részvényjegyzés módja 

Az OTP Bank, mint szervező és kizárólagos forgalmazó működik közre a részvényjegyzésben. Az újonnan kibocsátandó részvények iránt érdeklődő lakossági befektetők jegyzési igényüket személyesen az OTP Bank kijelölt fiókjaiban, online az OTPdirekt internetbankon, az OTP Bank telefonos ügyfélszolgálatán, illetve az OTP privát banki ügyfelei privát banki tanácsadójukon keresztül is leadhatják. A jegyzés előfeltétele, hogy az érdeklődő befektetők rendelkezzenek értékpapír számlával az OTP Banknál.

A lakossági befektetők 4.000 – 4.400 forintos ársávon belül 4.400 forintos maximális áron tehetnek jegyzési ajánlatot a részvényekre abban az esetben, ha a jegyezni kívánt részvények ellenértékével megegyező összeg az OTP Banknál vezetett fizetési számlán a Részvényigénylési Nyilatkozat megtételével egyidejűleg rendelkezésükre áll. A végleges árat az intézményi jegyzés lezárását követően a Kibocsátó és a Forgalmazó az ársávon belül együttesen határozzák meg. Ha a kialakuló végleges ár a maximális árnál alacsonyabb lesz, a különbözet a lakossági befektetők részére visszatérítése kerül. 

„Az energiaválság és a klímavédelmi célok teljesítése miatt az épületek energiahatékonyságának javítása egyre sürgetőbbé vált, ezért a hőszigetelőpiac folyamatos bővülésére számítunk” - mondta Tibor Dávid a Masterplast Nyrt. elnöke. „A Masterplast jövőépítési stratégiájának kulcsa eddig is az innováció és az intenzív gyártásfejlesztés volt. Ezt bizonyítják folyamatban lévő beruházásaink is, aminek eredményeként három új hőszigetelőanyag-gyárban, Magyarországon, Olaszországban és Szerbiában kezdjük meg a termelést a jövő év elején. A mostani részvénykibocsátással is gyártási kapacitásunk bővítését tervezzük finanszírozni, be kívánunk lépni az ásványgyapot hőszigetelő anyagok gyártásának piacára, amit az elmúlt időszakban ellátási nehézségek jellemeztek egész Európában. Ebben a vákuum szegmensben nagyon erős az értékesítési potenciál, mert folyamatosan bővül a kereslet, de az elérhető gyártási kapacitások korlátozottak. A tőkebevonással tehát megteremtjük a lehetőségét annak, hogy a Masterplast az évtized közepére tovább erősítse pozícióját, mint a közép-kelet-európai régió meghatározó hőszigetelőanyag gyártója. Azt gondoljuk, hogy jó időzítéssel lépünk, hiszen a hőszigetelés évtizede elkezdődött. A céljaink teljesüléséhez pedig az OTP Bank professzionális csapatát választottuk partnernek, mert a legnagyobb hazai privát banki szolgáltatóként minden adottsággal és tudással rendelkezik a tranzakció sikeres lebonyolításához” - tette hozzá az elnök.

„Büszkék vagyunk, hogy ismét egy jelentős nemzetközi jelenléttel rendelkező, rendkívül sikeres magyar nagyvállalat, a Masterplast nyilvános részvénykibocsátását támogathatja az OTP Bank kizárólagos szervezőként és forgalmazókét. Bankunk felelős vállalatként, a társadalmi felelősségvállalás és az etikus vállalatirányítási tevékenysége mellett kiemelten figyel a környezettudatosságra. Különösen fontosnak tartjuk, hogy a Masterplast ESG tudatos működésével, továbbá fő tevékenysége, a hőszigetelőanyag-gyártás révén maximálisan támogatja azokat a klímavédelmi célokat, melyeket az OTP Bank is elsődleges prioritással kezel. Különös aktualitása van ennek a mostani energiaválság idején, amikor a rezsiköltségek csökkentése az egyik legfontosabb előttünk álló feladat. Biztosak vagyunk benne, hogy a Masterplast jelen kibocsátás révén is fejlődő hőszigetelő termékpalettája támogatja ennek a kihívásnak a leküzdését” -mondta Kazár András, az OTP Global Markets Tőkepiaci Kibocsátási területének vezetője.

A fenti információk nem teljes körűek, a kibocsátással és a jegyzéssel kapcsolatos további részleteket, többek között a kijelölt fiókok listáját az alábbi weboldalon talál: www.otpbank.hu/masterplast

A WHO szerint rengetegen nem jutnak hozzá az egészségügyi rehabilitációhoz

Európában és Közép-Ázsiában csaknem 400 millió embernek lenne szüksége rehabilitációra az egészségi állapota miatt, de legtöbbjük nem jut hozzá - erre figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai hivatala keddi jelentésében, amely azt is hangsúlyozta, hogy a beavatkozás hiánya az egyes országoknak nagyon sokba kerül a kieső bevételek miatt.
2022. 12. 07. 00:30
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az ingatlan.com a Hitelnet Kft.-vel

Az ingatlan.com csoport együttműködési megállapodást kötött a Hitelnet Kft.-vel, ennek részeként a money.hu közvetítői csapata csatlakozik a Hitelnet hálózatához, az ingatlan.com Zrt. pedig részesedést szerez a Hitelnetben - tájékoztatta az ingatlanhirdetési portál kedden az MTI-t.
2022. 12. 07. 00:05
Megosztás:

A Mol újraindította a Dunai Finomítót,

A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden.
2022. 12. 06. 23:30
Megosztás:

Romániában 14 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Romániában 14 százalékkal, 21,104 millióra nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma az idei első tíz hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.
2022. 12. 06. 23:00
Megosztás:

A magyar lakosság csaknem 10 százalékának van nyugdíjbiztosítása

Magyarországon mintegy 445 ezer nyugdíjbiztosítási szerződés jut a közel 4,9 milliós aktív korú népességre, így a lakosság körülbelül 10 százaléka rendelkezik nyugdíjbiztosítással - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kedden.
2022. 12. 06. 22:30
Megosztás:

Konyhai eszköz hívott vissza a Pepco

Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban.
2022. 12. 06. 22:00
Megosztás:

Marad a viharjelzés a pénzügyi szférában

Magas hullámok és rossz látási viszonyok között navigáltak a pénzügyi szféra kockázatkezelői az elmúlt években, és a másodfokú viharjelzés még egy ideig érvényben marad – derül ki a KPMG kockázati vezetők körében végzett kutatásából. A felmérés szerint a bankok visszafoghatják a projekthitelezést, a biztosítók kevesebb lakásbiztosítási termékkel állnak elő, de preferálják a támogatott hitelkonstrukciókat, illetve a kockázati élet- és egészségbiztosításokat.
2022. 12. 06. 21:30
Megosztás:

Az USA-ban terjeszkedik a magyar energetikai startup

Az Egyesült Államok egyik leggazdagabb szénhidrogénkészlettel rendelkező régiójában található olaj- és gázmezők bérbeadásával és kitermelésével foglalkozó, OTC értékpapír-piacon jegyzett Allied Energy Corporation együttműködést kötött az magyar Enerhash amerikai leányvállalatával annak érdekében, hogy a jövőben olyan technológiát telepítsenek, amellyel hasznosítani tudják a földgáz és kőolaj kitermelésből fennmaradó, eddig nem hasznosított, úgynevezett fáklyagázt.
2022. 12. 06. 21:00
Megosztás:

Róka fogta csuka avagy a tőzsdék ismét esnek

Pénteken a munkaerőpiaci adat, nevezetesen a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számának vártnál nagyobb bővülése, tegnap pedig az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index várakozásoknál nem csak jobb, hanem a várt csökkenéssel szemben emelkedő értéke verte ki a biztosítékot a piacon.
2022. 12. 06. 20:30
Megosztás:

Új, magyar, meditációs applikáció született a mentális egészség támogatására

Az INVERSUM néven indult start-up és a hozzá kapcsolódó applikáció a gyakran háttérbe szoruló, de annál fontosabb mentális jóllét javítását tűzte ki céljául.
2022. 12. 06. 20:00
Megosztás:

Szolnokról Skandináviába: FLIRT vonatot szállíthat a Stadler Finnországba

A Stadler 20 darab FLIRT motorvonat szállításáról írt alá szerződést finn VR Grouppal. A vonatok hatékony elektromos meghajtásukkal fenntarthatóbb vasúti közlekedést tesznek lehetővé Helsinki térségében. A szerződés magában foglalja a pótalkatrészek szállítását, valamint opciót további 50 vonat megrendelésére és teljes körű karbantartásra is. Az új járművek kocsiszekrényei a Stadler legnagyobb, több mint 600 főt foglalkoztató alumínium hegesztő és fényező üzemében, Szolnokon készülnek majd, a magyar szakemberek összesen 80 db kocsitestet gyártanak le 2024-től.
2022. 12. 06. 19:30
Megosztás:

Mi szükséges egy webáruház megfelelő működéséhez?

Egy webshop beindításához és működtetéséhez a vállalkozói szellem mellett több tevékenységi kör végzése is szükséges. A következőkben röviden megnézzük, mik a feltételei egy webáruház jó működésének, a technikai háttértől a logisztikai feladatokon át az ügyfélszolgálatig és alapvető tanácsokkal is szolgálunk a témakörök kapcsán.
2022. 12. 06. 19:00
Megosztás:

Veszteséggel zártak nyugat-európai piacok

A vezető nyugat-európai veszteséggel zártak kedden
2022. 12. 06. 18:30
Megosztás:

Felülteljesített a BUX az európai tőzsdékhez képest

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 667,62 pontos, 1,49 százalékos emelkedéssel, 45 333,63 ponton zárt kedden.
2022. 12. 06. 18:00
Megosztás:

Itt van az első magyar fekete unikornis-jelölt: a világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

Elsőként és egyedüliként a kiberbiztonsági szektorból egy magyar startupot jelöltek a 2022-es „baby black unicorn” döntős címére. A Clarabot emellett bekerült a 2022-es év legjobb információbiztonsági innovátorai közé, amelyre a világon csak 10 céget jelölnek évente. A minősítést a kiberbiztonsági iparág legelismertebb szakértői ítélik oda.
2022. 12. 06. 17:30
Megosztás:

A MET Csoport belépett a román megújuló piacra

Belépett a romániai megújuló energiapiacra a svájci központú MET Csoport. Az európai energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
2022. 12. 06. 17:00
Megosztás:

Merre tart a privátbanki és vagyonkezelési szakma?

Hagyományaihoz híven idén is elkészítette a hazai wealth management szakma legfontosabb trendjei, a legismertebb privátbanki vezetők véleményét, prognózisait összesítő kiadványát a Blochamps Capital business intelligence tanácsadó cég. Karagich István, a vállalat vezetőjének legfontosabb megállapításait az idei évvel, a jövővel, a magyarok megtakarítási szokásaival és a kétszámjegyű inflációval kapcsolatban az alábbiakban foglaltuk össze röviden:
2022. 12. 06. 16:30
Megosztás:

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ Felelős Banki Irányelvek kezdeményezéséhez

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ által létrehozott globális együttműködéshez, és a hazai bankok közül az elsők között írta alá a Felelős Banki Irányelveket. A nemzetközi összefogás célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi szektor közeledését a fenntarthatóság felé. A bankcsoport ezzel az elhatározásával szeretne újabb lépést tenni a felelős és zöld működés irányába.
2022. 12. 06. 16:00
Megosztás:

Októberben felgyorsult a cseh kiskereskedelmi forgalom csökkenése

Csehországban már fél éve csökken a kiskereskedelmi forgalom. Októberben ez a csökkenés éves szintű összehasonlításban 9,4 százalékra gyorsult fel a szeptemberi 5,3 százalékról - írta a Cseh Statisztikai Hivatal kedden Prágában kiadott közleményében.
2022. 12. 06. 15:30
Megosztás:

Az MNB 12 millió forint bírságot szabott ki az MKB Bankra

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 12 millió forint bírságot szabott ki az MKB Bankra, egyebek közt az ügyfeleknek nyújtott befektetési tanácsadás gyakorlatához, egyes értékpapírok nyilvántartásához, a bennfentes kereskedelem lehetőségét megakadályozó szűrőrendszerhez kötődő hiányosságok miatt. A feltárt problémák nem veszélyeztetik a hitelintézet megbízható működését - közölte az MNB kedden az MTI-vel.
2022. 12. 06. 15:00
Megosztás: