8-10 milliárd forintos nyilvános forrásbevonást tervez a Masterplast Csoport

A Masterplast épületek energiahatékonyságát javító hőszigetelő rendszerek és rendszerelemek gyártásának specialistája. Termékei hozzájárulnak ahhoz, hogy az épületek fűtésére/hűtésére felhasznált energia fenntartható módon kevesebb legyen - a megszokott komfortérzet és életmód megtartása mellett. A csökkentett energiafelhasználással a karbonkibocsátás is mérséklődik.

8-10 milliárd forintos nyilvános forrásbevonást tervez a Masterplast Csoport

A 25 éve alapított vállalat a legnagyobb magyar tulajdonú építőanyag-gyártóként meghatározó szereplő a régióban és jelentős tényező az európai piacokon. A több mint 10 éve a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat jelenleg a hetedik legnagyobb tőzsdei cég a magyar parketten, emellett tapasztalt európai szereplő: 10 országban (Magyarország, Németország, Olaszország, Szlovákia, Lengyelország, Románia, Ukrajna, Szerbia, Horvátország, Észak-Macedónia) rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és Európában a második legnagyobb üvegszövetgyártó. A társaság gyártóként jelentős beszállító partnere az európai építőanyag kereskedelem szereplőinek, exporttevékenysége révén az európai piacok többségén jelen van.

A Masterplast Csoport dinamikus növekedési pályán mozog, árbevétele az elmúlt években szignifikánsan nőtt: 2021-ben 191,5 millió euró volt a társaság konszolidált árbevétele, 22,8 millió euró EBITDA és 16,1 millió euró adózott eredmény mellett. 2022 első félévében a vállalat 63 százalékkal növelte értékesítését az épületenergetikai korszerűsítéshez kapcsolódó hőszigetelő termékcsoportokban, és féléves összesítésben jelentősen meghaladta az előző év azonos időszakának eredményeit. A 2022-es év első hat hónapját követően 109,1 millió eurós szintet ért el árbevétel, 13,6 millió euró EBITDA és 11,5 millió euró adózott eredmény mellett.

A Masterplast növekedési stratégiájának alapja a saját gyártás intenzív bővítése, amelyet zöldmezős beruházások és akvizíciók segítségével valósít meg. Jelenleg a piacok ellátását 3 országban (Magyarország, Németország, Szerbia) működő 8 gyártóbázisa biztosítja, amelyet jövőre további három új hőszigetelőanyag gyártóüzemmel bővítenek. 

A társaság növekedési és jövőépítési stratégiájában a következő jelentős lépés az ásványgyapot hőszigetelőanyagok gyártásának elindítása, amelynek finanszírozását a vállalat a tervezett tőkebevonásból kívánja fedezni. Így az októberben induló nyilvános lakossági- és intézményi részvénykibocsátás keretében nagyságrendileg 8-10 milliárd forint forrást kívánnak bevonni.

Az ásványgyapot hőszigetelő anyagokat az épületek egészében a padlástól a tetőn át, egészen a lábazatokig, többek között a pinceszerkezetben, a födémek elválasztásánál, a homlokzatokban, a gipszkartonfalazatok belső szigetelése során használják, minden épülettípusnál, legyen szó irodáról, ipari csarnokról, családi- vagy társasházról. 
A Masterplast Nyrt. részvényeit 2011. november 29-én vezették be a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT). 2012-ben beruházási terveinek finanszírozása érdekében tőkeemelést hajtott végre sikeres tőzsdei tranzakció keretében. 2017-től a BÉT Prémium kategóriájában jegyzik a társaság részvényeit.

A részvényjegyzési időszak

A Masterplast Nyrt. újonnan kibocsátandó részvényeinek jegyzési időszaka a lakossági befektetők számára 2022. október 5-én 9:00 órakor kezdődik és 2022. október 14-én 14:00 órakor fejeződik be. Az intézményi értékesítésben résztvevő befektetők számára a részvényjegyzési időszak 2022. október 10-én 9:00 órakor kezdődik és 2022. október 14-én 18:00 órakor fejeződik be

A részvényjegyzés módja 

Az OTP Bank, mint szervező és kizárólagos forgalmazó működik közre a részvényjegyzésben. Az újonnan kibocsátandó részvények iránt érdeklődő lakossági befektetők jegyzési igényüket személyesen az OTP Bank kijelölt fiókjaiban, online az OTPdirekt internetbankon, az OTP Bank telefonos ügyfélszolgálatán, illetve az OTP privát banki ügyfelei privát banki tanácsadójukon keresztül is leadhatják. A jegyzés előfeltétele, hogy az érdeklődő befektetők rendelkezzenek értékpapír számlával az OTP Banknál.

A lakossági befektetők 4.000 – 4.400 forintos ársávon belül 4.400 forintos maximális áron tehetnek jegyzési ajánlatot a részvényekre abban az esetben, ha a jegyezni kívánt részvények ellenértékével megegyező összeg az OTP Banknál vezetett fizetési számlán a Részvényigénylési Nyilatkozat megtételével egyidejűleg rendelkezésükre áll. A végleges árat az intézményi jegyzés lezárását követően a Kibocsátó és a Forgalmazó az ársávon belül együttesen határozzák meg. Ha a kialakuló végleges ár a maximális árnál alacsonyabb lesz, a különbözet a lakossági befektetők részére visszatérítése kerül. 

„Az energiaválság és a klímavédelmi célok teljesítése miatt az épületek energiahatékonyságának javítása egyre sürgetőbbé vált, ezért a hőszigetelőpiac folyamatos bővülésére számítunk” - mondta Tibor Dávid a Masterplast Nyrt. elnöke. „A Masterplast jövőépítési stratégiájának kulcsa eddig is az innováció és az intenzív gyártásfejlesztés volt. Ezt bizonyítják folyamatban lévő beruházásaink is, aminek eredményeként három új hőszigetelőanyag-gyárban, Magyarországon, Olaszországban és Szerbiában kezdjük meg a termelést a jövő év elején. A mostani részvénykibocsátással is gyártási kapacitásunk bővítését tervezzük finanszírozni, be kívánunk lépni az ásványgyapot hőszigetelő anyagok gyártásának piacára, amit az elmúlt időszakban ellátási nehézségek jellemeztek egész Európában. Ebben a vákuum szegmensben nagyon erős az értékesítési potenciál, mert folyamatosan bővül a kereslet, de az elérhető gyártási kapacitások korlátozottak. A tőkebevonással tehát megteremtjük a lehetőségét annak, hogy a Masterplast az évtized közepére tovább erősítse pozícióját, mint a közép-kelet-európai régió meghatározó hőszigetelőanyag gyártója. Azt gondoljuk, hogy jó időzítéssel lépünk, hiszen a hőszigetelés évtizede elkezdődött. A céljaink teljesüléséhez pedig az OTP Bank professzionális csapatát választottuk partnernek, mert a legnagyobb hazai privát banki szolgáltatóként minden adottsággal és tudással rendelkezik a tranzakció sikeres lebonyolításához” - tette hozzá az elnök.

„Büszkék vagyunk, hogy ismét egy jelentős nemzetközi jelenléttel rendelkező, rendkívül sikeres magyar nagyvállalat, a Masterplast nyilvános részvénykibocsátását támogathatja az OTP Bank kizárólagos szervezőként és forgalmazókét. Bankunk felelős vállalatként, a társadalmi felelősségvállalás és az etikus vállalatirányítási tevékenysége mellett kiemelten figyel a környezettudatosságra. Különösen fontosnak tartjuk, hogy a Masterplast ESG tudatos működésével, továbbá fő tevékenysége, a hőszigetelőanyag-gyártás révén maximálisan támogatja azokat a klímavédelmi célokat, melyeket az OTP Bank is elsődleges prioritással kezel. Különös aktualitása van ennek a mostani energiaválság idején, amikor a rezsiköltségek csökkentése az egyik legfontosabb előttünk álló feladat. Biztosak vagyunk benne, hogy a Masterplast jelen kibocsátás révén is fejlődő hőszigetelő termékpalettája támogatja ennek a kihívásnak a leküzdését” -mondta Kazár András, az OTP Global Markets Tőkepiaci Kibocsátási területének vezetője.

A fenti információk nem teljes körűek, a kibocsátással és a jegyzéssel kapcsolatos további részleteket, többek között a kijelölt fiókok listáját az alábbi weboldalon talál: www.otpbank.hu/masterplast

Gyengült kedden a forint

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 04. 16. 20:30
Megosztás:

Nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete februárban

Februárban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete éves összehasonlításban - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett adataiból.
2024. 04. 16. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 04. 16. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

A főbb európai értékpapírpiacok gyenge kezdés után nagy, másfél százalék körüli veszteséggel fejezték be a keddi kereskedést.
2024. 04. 16. 19:00
Megosztás:

Emiatt esett ma a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1978,87 pontos, 2,94 százalékos csökkenéssel, 65 428,99 ponton zárt kedden.
2024. 04. 16. 18:30
Megosztás:

A vártnál többen váltottak lakásbiztosítást

A márciusi lakásbiztosítási kampányban a vártnál többen kötöttek új biztosítást, illetve változtatták meg korábbi szerződésüket régi biztosítójuknál, csaknem félmillió új lakásbiztosítási szerződést kötöttek, illetve kötöttek újra az ügyfelek - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) miniszteri biztosa kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2024. 04. 16. 18:00
Megosztás:

Gyorsult Kínában a GDP növekedése az idei első negyedévben

Gyorsult Kína gazdasági növekedése az idei első negyedévben éves és negyedéves összevetésben a kedden ismertetett hivatalos adatok szerint.
2024. 04. 16. 17:30
Megosztás:

Csökkent a svéd Ericsson bevétele

Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
2024. 04. 16. 17:00
Megosztás:

Megugrott az első lakást vásárlók aránya a fővárosban

Az ingatlanvásárlók ötöde szerződött 2024. első negyedévében első otthonára a Duna House értékesítési adatai szerint - jelentette keddi elemzésében az ingatlanközvetítő.
2024. 04. 16. 16:30
Megosztás:

Felülmúlta a várakozásokat a lakásbiztosítási kampány

Felülmúlta a várakozásokat a márciusi lakásbiztosítási kampány, az előzetes adatok szerint összesen több mint 461 ezer új lakásbiztosítási szerződést kötöttek, illetve kötöttek újra az ügyfelek - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hétfőn, a tárca és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közös budapesti sajtótájékoztatóján.
2024. 04. 16. 16:00
Megosztás:

Márciusban emelkedtek a nagykereskedelmi árak Németországban

Németországban a nagykereskedelmi árak havi szinten nőttek, éves összevetésben csökkentek a kedden közölt hivatalos adatok szerint.
2024. 04. 16. 15:30
Megosztás:

Több oldalú támogatást kapnak a 30 év alattiak

A kormány Ifjúsági garancia plusz programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és utazási támogatásra, valamint átképzésre - ismertette Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Tv2 Mokka című műsorában kedden reggel.
2024. 04. 16. 15:00
Megosztás:

Rég nem látott mélypontra csökkent a hálózati áramfogyasztás Romániában

Történelmi mélypontra csökkent az áramfogyasztás Romániában - írta az economedia.ro a Transelectrica adatai alapján.
2024. 04. 16. 14:30
Megosztás:

Kínában lelombozó volt a március

Kínában csalódást keltő márciusi kiskereskedelmi és ipari termelési adatok láttak napvilágot kedden, miközben az elemzők által várt szintre csökkent a munkanélküliség a múlt hónapban.
2024. 04. 16. 14:00
Megosztás:

Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak azok, akik idén lesznek nagykorúak

Azok a fiatal felnőttek, akik ebben a tanévben töltik be a 18. életévüket, és szeretnék bejárni Európát, kedd déltől két hétig újra regisztrálhatnak az ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletre - tájékoztatta a MÁV-START az MTI-t.
2024. 04. 16. 13:30
Megosztás:

Önerőből vág bele egy komoly fejlesztésbe Gyula

Tíz helyszínen indít közlekedésfejlesztési beruházást saját erőből a gyulai önkormányzat, mintegy negyedmilliárd forint értékben - közölte az önkormányzat az MTI-vel.
2024. 04. 16. 13:00
Megosztás:

A vártnál jobban gyorsult Kína, mégsem felhőtlen a kép

A vártnál gyorsabb gazdasági növekedésről számolt be a kínai statisztikai hivatal. Az ázsiai szuperhatalom első negyedéves GDP-je 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi azonos időszakét, és felülmúlta a piac 4,8 százalékos várakozását, valamint az 5,2 százalékos negyedik negyedéves ütemet.
2024. 04. 16. 12:00
Megosztás:

Kamatcsökkentés helyett további szigorítás jön Amerikában?

A svájci UBS bank felvettette annak lehetőségét, hogy a beragadó infláció és az erős gazdaság akár további kamatemelésre is sarkallhatja a Fed-et. Erre azonban kicsi az esély, és a bank elemzői szerint jelenleg a két kamatcsökkentés a legvalószínűbb forgatókönyv az idei évre.
2024. 04. 16. 11:30
Megosztás:

Megállapodtak a bérekről az Audinál

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot - tudatta az Audi Hungaria az MTI-vel.
2024. 04. 16. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Egy százalékot meghaladó mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 16. 10:30
Megosztás: