8 tipp: így csökkenthető a rezsi a megfelelő ablakkal

Az energiaárak növekedésével egyre inkább előtérbe kerülnek az épületek energiahatékonyságát javító beruházások. Ahogy arra a GKI és a Masterplast augusztusi felmérése is rámutatott, a háztartások 6,5 százaléka biztosan, 13,4 százaléka valószínűleg még az idén energiamegtakarítást célzó felújítást tervez, míg 5,1, illetve 20,2 százalékuk jövőre időzíti azt. Az energetikai korszerűsítés egyik leghatékonyabb formája lehet a nyílászárók cseréje, ami akár 30 százalékkal is csökkentheti a rezsiköltségeket, hiszen az otthonok hőveszteségének jelentős része a nyílászárókon keletkezik. A Deceuninck hasznos tanácsokat ad azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes figyelni új ablakok kiválasztásakor és beépítésekor, hogy minél hamarabb megtérüljön a befektetés.

8 tipp: így csökkenthető a rezsi a megfelelő ablakkal

A rezsicsökkentés szabályainak módosítása ösztönzőleg hat a lakosság által felhasznált energia csökkentésére, ezáltal pedig az ingatlanok korszerűsítésére, az energiafogyasztás 40-42 százaléka ugyanis az épületekhez köthető. A fűtésre használt energia akár 15-20 százaléka is kárba veszhet a nem megfelelő állapotú, rosszul záródó nyílászárókon keresztül, ami azt jelenti, hogy a hőveszteség miatt éves szinten szó szerint több tízezer forintot dobunk ki az ablakon. Míg a jól megtervezett csere és a megfelelő minőségű műanyag ablakok beépítése akár 30 százalékkal is mérsékelheti a lakás rezsidíját. Nem meglepő tehát, hogy a GKI és a Masterplast friss, közös, reprezentatív felméréséből az derült ki, hogy a külső nyílászárók cseréje iránt júliusban minden ötödik, augusztusban pedig már minden negyedik felújítást tervező háztartás érdeklődött. A Deceuninck szakemberei is egyetértenek azzal, hogy az ajtók, ablakok korszerűsítése kiváló befektetési lehetőséget jelent a fűtési költségek minimalizálása érdekében. Nem mindegy azonban, milyen alapanyagot választunk.

A bűvös szó: energiamérleg

Épületek esetében általában a szellőztetéssel, valamint a falakon, a padlón, a mennyezeten és a nyílászárókon keresztül veszítünk energiát. Ezt szoktuk fűtéssel kompenzálni, minél kevesebb energiát pazarolunk el azonban, annál kevesebb hőt kell visszapótolni. A leggazdaságosabb megoldás, ha ott csökkentjük a veszteséget, ahol jelentős mennyiségben távozik a hő, hiszen így a fűtőrendszernek kevesebb energiára van szüksége az egyensúly helyreállításához. Ablakcserével tehát jelentősen tudjuk javítani az energiamérleget. A jó szigetelőképességű, új PVC-ablakok 30-40 százalékkal hatékonyabban csökkenthetik az energiaveszteséget, mint a régi faablakok, élettartamuk pedig legalább 35 év, így hosszú ideig hatékonyan járulnak hozzá a fűtési költségek csökkentéséhez.

Ezekre figyeljünk ablakválasztásnál

A Deceuninck szakemberei azt tanácsolják, hogy az alábbi 8 tényezőt vegyük figyelembe mielőtt belevágunk az új ablakok beszerzésébe és beépítésébe.

1.      Az alapanyag jelentős mértékben befolyásolja az ablak hőszigetelő képességét. Mérnökök szerint egy korszerű műanyag ablak háromszor olyan jól hőszigetel, mint egy régi fa ablak, és ötször olyan jól, mint egy régi fémkeretes nyílászáró. A műanyag ablakok mellett szól továbbá a kiváló ár/élettartam arány és a minimális karbantartási igény. Ráadásul számtalan szín- és dekorválasztékban érhetők el, többek között élethű fém- és fautánzatokban.

2.      Az ablakok hőszigetelő képességét az U hőátbocsátási tényező jellemzi. Az egész ablakra (Uw), illetve annak részeire (Uf a tok és a szárny, Ug az üveg esetében) vonatkozó érték nem a szigetelés mértékét mutatja meg, hanem épp ellenkezőleg, a „hőátbocsátási tényezőjét”, vagyis, hogy 1 négyzetméter ablakfelületen keresztül 1 fok hőmérsékletkülönbség hatására 1 óra alatt mekkora hőmennyiség távozik. A kisebb U érték tehát jobb hőszigetelő képességet jelent. A magyarországi szabvány szerint szokásos üvegezés mellett az ablak teljes hőátbocsátási tényezője nem haladhatja meg az Uw = 1,15 W/m2K értéket. Passzívházak esetében a maximum Uw = 0,8 W/m2K értékkel rendelkező ablak számít elfogadhatónak. A Deceuninck egyedülálló ThermoFibra technológiája az acél helyett üvegszálmerevítést alkalmaz, ami a Forthex termomerevítővel kombinálva kiemelkedő hőszigetelést biztosít, és tovább csökkenti az Uf értéket.

3.      A légkamrák száma is fontos tényező, mivel a bennük lévő levegő szigetelőanyagként működik. Általánosságban elmondható, hogy minél több kamrából áll a profil, annál jobban szigetel. A Deceuninck ablakprofilok 5 és 6 kamrás változatban érhetők el, ahol a szám nem a profil légkamráinak teljes számát adja meg, hanem azt, hogy a profil keresztmetszete hány kamrára tagolódik. 6 kamra fölött már nem lehet a kamrák számával érdemi hőtechnikai változást elérni, így előfordulhat, hogy egy 6 légkamrás profil jobb energetikai jellemzőkkel bír, mint egy 7 kamrás. Ezért is fontos az Uw értéket figyelni.

4.      A hőszigetelésben fontos szerepet a minőségi tömítés is. A Deceuninck Elegant profiljai a keret belső és külső oldalának tömítésén túl középtömítőt tartalmaznak, mely gondoskodik a funkcionális rés termikus szétválasztásáról, további gátat képezve például a meleg és a hideg ellen.

5.      Tekintve, hogy az ablak felületét jórészt üveg alkotja, annak tulajdonságai szintén meghatározók. Lényeges az üvegrétegek száma: míg kétrétegű üveg esetében a hőátbocsátási tényező mindig meghaladja az 1,0 W/m2K-t, háromrétegű üveg használatával ennél jobb értékek érhetők el. A Rosenheimi Ablaktechnikai Intézet (IFT) által elvégzett kutatás a dupla és a tripla üvegezést hasonlította össze -10 °C kültéri és 20 °C szobahőmérséklet esetén. A dupla hőszigetelő üveg belső felületi hőmérséklete 9,5 °C, míg a tripla hőszigetelő üvegé 17,7 °C volt, ami közel 9 °C-os különbséget jelent. Az eredmény jól szemlélteti, hogy az ablak belső felületi hőmérséklete és a szobahőmérséklet közti különbség a tripla üveg esetében elenyésző.

6.      Nemcsak a rétegek száma, hanem az üvegvastagság, valamint az üvegrétegek közötti tér kitöltése is számít. Jobban szigetel az ablak, ha az üvegek közötti tér levegő helyett inertgázzal – argon vagy kripton – vannak kitöltve.

7.      Mivel a hideg részek általában az ablak széleinél találhatók, ahol az üveg a profilba süllyed, a Deceuninck Elegant profiljai a szokásosnál 5 milliméterrel mélyebb, 25 milliméteres üvegezőhoronnyal készülnek. Az üveg ennek köszönhetően nem hűl le olyan könnyen, és nem párásodik. Az üvegek közötti távtartó keret szintén hozzájárul a hőszigeteléshez. Készülhet fémből (alumíniumból), vagy alkalmazható ún. melegperemes távtartó keret is (műanyagból), ami a fém változatoknál jobban szigetel.

8.      Az ablak falba illesztése ugyancsak fontos szerepet játszik a megfelelő szigetelésben. Az ablak ugyanis a falhoz nem annak teljes vastagságán kapcsolódik, így ezen a gyenge részen át hő szökhet el, amit a nyílászáró beépítésekor szigetelőhabbal, valaminttömítőszalaggal kell megakadályozni. Utóbbi gátolja a nedvesség bejutását a házba, ellenkező irányban viszont átengedi azt. A tömítőszalag extra fölösleges kiadásnak tűnhet, de elhagyása nem javasolt, hiányában ugyanis nedvesség csapódhat le, majd penész képződhet az ablak körüli falrészeken.

Többet keresnek a nők Romániában mint a férfiak!

A női munkavállalók átlagbére meghaladta a férfiakét Romániában - írja az Agerpres a bukaresti munkaügyi minisztérium közleménye alapján.
2024. 03. 04. 13:30
Megosztás:

Összefog a szakma a lakáspiacért

Széles körű szakmai összefogással javaslatcsomag készült a magyar lakásállomány megújítására, amely hozzájárulhat a magyarok életminőségének és az ország energiafüggetlenségének növeléséhez is - tájékoztatta az Egyensúly Intézet pénteken közleményben az MTI-t.
2024. 03. 04. 13:00
Megosztás:

Változás az Antenna Hungária vezetőségében

Az Antenna Hungária Zrt. (AH) vezérigazgatói pozícióját március elsejétől Papp-Gerlei Gyöngyvér korábbi vezérigazgató-helyettes veszi át Blénessy Lászlótól - közölte az AH anyavállalata, a 4iG távközlési és informatikai társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2024. 03. 04. 12:30
Megosztás:

Reszkess Elf Bar és Poco Bar! Harcot indít a NAV a cigaretta feketekereskedelemmel szemben!

Az illegális dohánykereskedelemmel szemben 2023. nyarán alakított munkacsoportot az adóhivatal, amely legújabb intézkedésként egyeztetésre hívta a piaci szereplőket, valamint az Országos Dohányboltellátó Kft. és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága képviselőit - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 12:00
Megosztás:

Jót tehet a lakásbiztosítási piacnak a havi célzott kampány

Élénkítheti a lakásbiztosítási piacot Magyarország első lakásbiztosítási kampánya - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára.
2024. 03. 04. 11:30
Megosztás:

Bővült az Út az egészséghez program

Az iszkaszentgyörgyi kastélyparkkal bővült tovább a Budapesti Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri betegségek megelőzésért létrehozott kardioösvény-programja - közölte az aktív Magyarországért felelős államtitkárság pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 11:00
Megosztás:

Vegyes nyitás a vezető nyugat-európai tőzsdéken

Vegyesen indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 03. 04. 10:30
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 03. 04. 10:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 03. 04. 09:30
Megosztás:

Szakszerű arcápolás felnőttkori pattanások esetén

Bizonyára veled is előfordult már, hogy pont egy fontos esemény napján bukkant elő egy pattanás az arcodon. Ez bosszantó tud lenni, ám a serdülőkor velejárója. Azonban ha felnőttként is gyakran szembesülsz ezzel, érdemes jobban utánajárni az okának. 
2024. 03. 04. 09:10
Megosztás:

Hová tart ezután a Chainlink (LINK) és a Near Protocol (NEAR) árfolyama? A KangaMoon (KANG) a legjobb Meme érmék között szerepel befektetési szempontból

A jelenlegi kriptopiac forr és izgatottsággal teli, olyan érmékkel, mint a Chainlink (LINK) és a Tron (TRON), amelyek a piaci tőke szerint a legjobb tíz kriptopénzek között próbálnak helyet szerezni, miközben megkérdőjelezik a DOGE dominanciáját.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Februárban lassult az euróövezeti infláció

Az elemzői várakozásoknál kevésbé lassult az euróövezeti éves infláció februárban az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken ismertetett előzetes adata szerint.
2024. 03. 04. 08:00
Megosztás:

Képes lehet ez a DeFi kriptó potenciális 100-szoros növekedésre, kihívást jelentve a BNB (BNB) és az Arbitrum (ARB) számára?

Az április végéig várható Bitcoin felezés hatására, néhány új DeFi projekt is komoly meglepetésekkel szolgál. Ennek az élvonalában áll a Pullix (PLX) token, amely jelentős figyelmet kapott az elmúlt időszakban a kriptopiac szereplőitől. A kriptovilágot figyelő befektetők optimisták, és úgy vélik, hogy a Pullix egyedi tulajdonságainak és remek indulásának köszönhetően versenybe szállhat akár a BNB (BNB) vagy az Arbitrum (ARB) ellen, amikor beköszönt a Bitcoin feleződés ideje. További részletek vendégbejegyzésünkben.
2024. 03. 04. 07:30
Megosztás:

A NAV továbbra is ügyfelei rendelkezésére áll

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 07:00
Megosztás:

Februárban felfelé ívelt a BUX

Februárban is folytatódott a BUX-index emelkedése a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a részvényforgalom azonban csökkent januárhoz képest.
2024. 03. 04. 06:00
Megosztás:

A január hozta a várt szintet az európai munkaerőpiacon

Januárban az elemzői várakozásokkal összhangban csökkent a munkanélküliség az euróövezetben, míg az Európai Unióban a decemberivel megegyező rátát regisztráltak az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint.
2024. 03. 04. 05:00
Megosztás:

Kriptovaluta adózás 2024 - mennyi adót kell fizetni a kroptopénzek nyeresége után?

Kripto befektetések adózása 2024. Az SZJA törvény hogyan szabályozza a kriptopénzek adózását? Kriptovaluta, kriptodeviza adózása 2024. Kriptobányászat és kriptó kereskedelem vagy kriptó fizetés fogadása - hogyan adózik a kriptó nyereség? Lényeges-e a kriptó fiat pénzre váltásának időpontja? Mi a kriptodeviza nyereség adó kulcsa? Hány százalék adót kell fizetni 2024-ben a kriptó ügyletek után? Alkalmazható-e az adókiegyenlítés a kriptóügyletek esetén is? Hogyan kell bevallani és megfizetni a kriptódevizán elért nyereség adóját? Cikkünkben a Grant Thornton szakértője minden kérdésre választ ad.
2024. 03. 04. 04:00
Megosztás:

1995, avagy az időgép megmondja, hogy mi fog most történni

Jelenleg a befektetők a puha landolás (soft landing) forgatókönyvet árazzák Amerikában, amikor az infláció recesszió nélkül marad kordában. Ez viszonylag ritka: legtökéletesebb formájában 1995-ben valósult meg Amerikában, és az akkori jegybankelnököt Alan Greenspan-t a “halhatatlanok”, de legalábbis a “legendák” közé emelte.
2024. 03. 04. 03:00
Megosztás:

Új terméket fejlesztett ki a kunhegyesi Nagykun-Hús Kft.

Kecsketejből előállított tejpor felhasználásával hipoallergén húskészítmény termékcsaládot és annak gyártástechnológiáját fejlesztette ki a húsfeldolgozással- és értékesítéssel foglalkozó, teljes mértékben magyar tulajdonban levő, kunhegyesi Nagykun-Hús Húsipari és Kereskedelmi Kft. és a Szegedi Tudományegyetem alkotta konzorcium - közölte a cég pénteken közleményben az MTI-vel.
2024. 03. 04. 02:00
Megosztás: