8 tipp: így csökkenthető a rezsi a megfelelő ablakkal

Az energiaárak növekedésével egyre inkább előtérbe kerülnek az épületek energiahatékonyságát javító beruházások. Ahogy arra a GKI és a Masterplast augusztusi felmérése is rámutatott, a háztartások 6,5 százaléka biztosan, 13,4 százaléka valószínűleg még az idén energiamegtakarítást célzó felújítást tervez, míg 5,1, illetve 20,2 százalékuk jövőre időzíti azt. Az energetikai korszerűsítés egyik leghatékonyabb formája lehet a nyílászárók cseréje, ami akár 30 százalékkal is csökkentheti a rezsiköltségeket, hiszen az otthonok hőveszteségének jelentős része a nyílászárókon keletkezik. A Deceuninck hasznos tanácsokat ad azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes figyelni új ablakok kiválasztásakor és beépítésekor, hogy minél hamarabb megtérüljön a befektetés.

8 tipp: így csökkenthető a rezsi a megfelelő ablakkal

A rezsicsökkentés szabályainak módosítása ösztönzőleg hat a lakosság által felhasznált energia csökkentésére, ezáltal pedig az ingatlanok korszerűsítésére, az energiafogyasztás 40-42 százaléka ugyanis az épületekhez köthető. A fűtésre használt energia akár 15-20 százaléka is kárba veszhet a nem megfelelő állapotú, rosszul záródó nyílászárókon keresztül, ami azt jelenti, hogy a hőveszteség miatt éves szinten szó szerint több tízezer forintot dobunk ki az ablakon. Míg a jól megtervezett csere és a megfelelő minőségű műanyag ablakok beépítése akár 30 százalékkal is mérsékelheti a lakás rezsidíját. Nem meglepő tehát, hogy a GKI és a Masterplast friss, közös, reprezentatív felméréséből az derült ki, hogy a külső nyílászárók cseréje iránt júliusban minden ötödik, augusztusban pedig már minden negyedik felújítást tervező háztartás érdeklődött. A Deceuninck szakemberei is egyetértenek azzal, hogy az ajtók, ablakok korszerűsítése kiváló befektetési lehetőséget jelent a fűtési költségek minimalizálása érdekében. Nem mindegy azonban, milyen alapanyagot választunk.

A bűvös szó: energiamérleg

Épületek esetében általában a szellőztetéssel, valamint a falakon, a padlón, a mennyezeten és a nyílászárókon keresztül veszítünk energiát. Ezt szoktuk fűtéssel kompenzálni, minél kevesebb energiát pazarolunk el azonban, annál kevesebb hőt kell visszapótolni. A leggazdaságosabb megoldás, ha ott csökkentjük a veszteséget, ahol jelentős mennyiségben távozik a hő, hiszen így a fűtőrendszernek kevesebb energiára van szüksége az egyensúly helyreállításához. Ablakcserével tehát jelentősen tudjuk javítani az energiamérleget. A jó szigetelőképességű, új PVC-ablakok 30-40 százalékkal hatékonyabban csökkenthetik az energiaveszteséget, mint a régi faablakok, élettartamuk pedig legalább 35 év, így hosszú ideig hatékonyan járulnak hozzá a fűtési költségek csökkentéséhez.

Ezekre figyeljünk ablakválasztásnál

A Deceuninck szakemberei azt tanácsolják, hogy az alábbi 8 tényezőt vegyük figyelembe mielőtt belevágunk az új ablakok beszerzésébe és beépítésébe.

1.      Az alapanyag jelentős mértékben befolyásolja az ablak hőszigetelő képességét. Mérnökök szerint egy korszerű műanyag ablak háromszor olyan jól hőszigetel, mint egy régi faablak, és ötször olyan jól, mint egy régi fémkeretes nyílászáró. A műanyag ablakok mellett szól továbbá a kiváló ár/élettartam arány és a minimális karbantartási igény. Ráadásul számtalan szín- és dekorválasztékban érhetők el, többek között élethű fém- és fautánzatokban.

2.      Az ablakok hőszigetelő képességét az U hőátbocsátási tényező jellemzi. Az egész ablakra (Uw), illetve annak részeire (Uf a tok és a szárny, Ug az üveg esetében) vonatkozó érték nem a szigetelés mértékét mutatja meg, hanem épp ellenkezőleg, a „hőátbocsátási tényezőjét”, vagyis, hogy 1 négyzetméter ablakfelületen keresztül 1 fok hőmérsékletkülönbség hatására 1 óra alatt mekkora hőmennyiség távozik. A kisebb U érték tehát jobb hőszigetelő képességet jelent. A magyarországi szabvány szerint szokásos üvegezés mellett az ablak teljes hőátbocsátási tényezője nem haladhatja meg az Uw = 1,15 W/m2K értéket. Passzívházak esetében a maximum Uw = 0,8 W/m2K értékkel rendelkező ablak számít elfogadhatónak. A Deceuninck egyedülálló ThermoFibra technológiája az acél helyett üvegszálmerevítést alkalmaz, ami a Forthex termomerevítővel kombinálva kiemelkedő hőszigetelést biztosít, és tovább csökkenti az Uf értéket.

3.      A légkamrák száma is fontos tényező, mivel a bennük lévő levegő szigetelőanyagként működik. Általánosságban elmondható, hogy minél több kamrából áll a profil, annál jobban szigetel. A Deceuninck ablakprofilok 5 és 6 kamrás változatban érhetők el, ahol a szám nem a profil légkamráinak teljes számát adja meg, hanem azt, hogy a profil keresztmetszete hány kamrára tagolódik. 6 kamra fölött már nem lehet a kamrák számával érdemi hőtechnikai változást elérni, így előfordulhat, hogy egy 6 légkamrás profil jobb energetikai jellemzőkkel bír, mint egy 7 kamrás. Ezért is fontos az Uw értéket figyelni.

4.      A hőszigetelésben fontos szerepet a minőségi tömítés is. A Deceuninck Elegant profiljai a keret belső és külső oldalának tömítésén túl középtömítőt tartalmaznak, mely gondoskodik a funkcionális rés termikus szétválasztásáról, további gátat képezve például a meleg és a hideg ellen.

5.      Tekintve, hogy az ablak felületét jórészt üveg alkotja, annak tulajdonságai szintén meghatározók. Lényeges az üvegrétegek száma: míg kétrétegű üveg esetében a hőátbocsátási tényező mindig meghaladja az 1,0 W/m2K-t, háromrétegű üveg használatával ennél jobb értékek érhetők el. A Rosenheimi Ablaktechnikai Intézet (IFT) által elvégzett kutatás a dupla és a tripla üvegezést hasonlította össze -10 °C kültéri és 20 °C szobahőmérséklet esetén. A dupla hőszigetelő üveg belső felületi hőmérséklete 9,5 °C, míg a tripla hőszigetelő üvegé 17,7 °C volt, ami közel 9 °C-os különbséget jelent. Az eredmény jól szemlélteti, hogy az ablak belső felületi hőmérséklete és a szobahőmérséklet közti különbség a tripla üveg esetében elenyésző.

6.      Nemcsak a rétegek száma, hanem az üvegvastagság, valamint az üvegrétegek közötti tér kitöltése is számít. Jobban szigetel az ablak, ha az üvegek közötti tér levegő helyett inertgázzal – argon vagy kripton – vannak kitöltve.

7.      Mivel a hideg részek általában az ablak széleinél találhatók, ahol az üveg a profilba süllyed, a Deceuninck Elegant profiljai a szokásosnál 5 milliméterrel mélyebb, 25 milliméteres üvegezőhoronnyal készülnek. Az üveg ennek köszönhetően nem hűl le olyan könnyen, és nem párásodik. Az üvegek közötti távtartó keret szintén hozzájárul a hőszigeteléshez. Készülhet fémből (alumíniumból), vagy alkalmazható ún. melegperemes távtartó keret is (műanyagból), ami a fém változatoknál jobban szigetel.

8.      Az ablak falba illesztése ugyancsak fontos szerepet játszik a megfelelő szigetelésben. Az ablak ugyanis a falhoz nem annak teljes vastagságán kapcsolódik, így ezen a gyenge részen át hő szökhet el, amit a nyílászáró beépítésekor szigetelőhabbal, valaminttömítőszalaggal kell megakadályozni. Utóbbi gátolja a nedvesség bejutását a házba, ellenkező irányban viszont átengedi azt. A tömítőszalag extra fölösleges kiadásnak tűnhet, de elhagyása nem javasolt, hiányában ugyanis nedvesség csapódhat le, majd penész képződhet az ablak körüli falrészeken.

A vártnál nagyobb mértékben romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben

A vártnál nagyobb mértékben romlott és két éves mélypontot ért el a gazdasági hangulat szeptemberben az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG EcFin) csütörtöki jelentése alapján.
2022. 09. 30. 12:00
Megosztás:

Beszédet mond Putyin

Az energiaügyi miniszterek mai brüsszeli találkozóján várhatóan döntenek néhány energiapiaci intézkedésről.
2022. 09. 30. 11:30
Megosztás:

Rohamosan terjednek a gyermekeket veszélyeztető online kihívások

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerint rohamosan terjednek a gyermekeket veszélyeztető online kihívások.
2022. 09. 30. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel kezdte a pénteki kereskedést az európai tőzsdék túlnyomó többsége.
2022. 09. 30. 10:30
Megosztás:

Az év végéig meghosszabbítják az üzemanyagok árkompenzációját

Romániában újabb három hónapra, vagyis az év végéig meghosszabbítják az üzemanyagok 50 banis (42,4 forintnak megfelelő) árkompenzációját, az erről szóló jogszabályt csütörtöki ülésén fogadja el a bukaresti kormány - jelentette be a román miniszterelnök.
2022. 09. 30. 10:00
Megosztás:

Most akkor változott, vagy sem a számlázás rendje az MVM-nél?

Egyes sajtóhírekkel ellentétben az MVM számlázási rendje nem változott, a számlázás időpontja visszakerül a megszokott időpontra - közölte az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2022. 09. 30. 09:30
Megosztás:

Megszavazták a kedvezményes lakossági energiaárakról szóló tervezetet

Megszavazta csütörtökön szinte egyhangúlag a lengyel szejm azt a tervezetet, melynek értelmében jövőre kétezer kilowattóra éves fogyasztásig kedvezményes, az idei szintnek megfelelő lakossági energiaárakat vezetnek be.
2022. 09. 30. 09:00
Megosztás:

Kétszázmilliárd eurós tehercsökkentési programot indít a német kormány

Kétszázmilliárd eurós kerettel támogatási programot indít a német kormány az energia drágulásának ellensúlyozására - jelentették be csütörtökön Berlinben.
2022. 09. 30. 08:30
Megosztás:

Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult péntek reggel a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben. Csütörtökön a forint új árfolyammélypontokat ért el az euró, a dollár és a svájci frank ellenében.
2022. 09. 30. 08:00
Megosztás:

Hogyan védjük otthon a klímát?

„Alig vagyunk túl a világjárvány nehezén, máris nyakunkon az energiaválság, a háború, az aszály és az élelmiszerválság. A legtöbb válsággal persze szembe tudunk nézni, de már tényleg nagyon kevés időnk maradt” – hívta fel a figyelmet Ürge-Vorsatz Diána klímakutató a K&H Csoport támogatásával a fenntarthatóság hónapjában szervezett rendezvényen. Suba Levente, a K&H fenntarthatósági programjának vezetője arról beszélt, hogy a magánemberek, családok és cégek hogyan tudnak maguk is tevőlegesen hozzájárulni a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentéséhez.
2022. 09. 30. 07:30
Megosztás:

A pénzügyi vezetők állják a sarat a bizonytalan környezetben is

A gazdasági, geopolitikai, technológiai változások hatására mind a külső szabályozás, mind a belső érdekelt felek egyre nagyobb elvárást támasztanak a pénzügyi vezetőkkel szemben. Ezt a jelentősen növekvő szerepet a PwC szakértői által megkérdezett CFO-k 73%-a érzékeli is a mindennapokban. Mivel a változások komplexen érintik a szervezeteket, a pénzügyi vezetőknek egyre sokrétűbb kérdésekben kell együttműködniük a belső vállalati érdekeltekkel is.
2022. 09. 30. 07:00
Megosztás:

Jó hír a vevőknek: tovább nőtt az alku lehetősége

Az erős évkezdet után tavasszal fordult a kocka és nyáron még tovább erősödött a vevők piaci pozíciója – derült ki az OTP Ingatlanpont legfrissebb értékesítési adataiból. Ha jól alkusznak, egyre nagyobb részt spórolhatnak meg leendő otthonaik meghirdetett árából. Ám sok függ attól is, hogy hol próbálkoznak: például a fővárosi paneleknél csupán harmad akkora az átlagosan elérhető kedvezmény, mint a községi családi házaknál.
2022. 09. 30. 06:30
Megosztás:

Viharfelhők gyűlnek az építőipar felett, a gyártók adhatnak esernyőt

A tömegesen felfüggesztett állami beruházások, az építési projektek számának csökkenése, a fizetési nehézségekkel küzdő megrendelők számának emelkedése félreérthetetlenül jelzik az építőipar lassulását. Az ágazatnak fel kell készülnie a helyzet kezelésére a Mapei Kft. szerint.
2022. 09. 30. 06:00
Megosztás:

A recessziós sokk után is fejlődés vár az online kiskereskedelemre

A gazdasági visszaesés és annak réme akár új lendületet adhat a hazai online kiskereskedelmi szektornak, amely 2022-ben a valaha volt leggyengébb növekedést mutató negyedévét hozta össze. A GKID és az Árukereső.hu Online Kiskereskedelmi Indexének legutóbbi kiadása azt is megállapította, hogy az online értékesített termékkategóriák között a divatcikkek és ruházat hamarosan beérheti és megelőzheti a jelenleg még éllovasnak számító műszaki termékeket.
2022. 09. 30. 05:30
Megosztás:

Tüntettek a tervezett nyugdíjreform ellen

Tüntetésekkel és sztrájkokkal tiltakoztak csütörtökön a franciák a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen, amelyet Emmanuel Macron államfő már a télen el akar fogadtatni a parlamenttel. Kudarc esetén a köztársasági elnök nem zárta ki az előrehozott választásokat.
2022. 09. 30. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjasok a vesztesei a sárga csekkek új befizetési határidejének

Sok tízezer hazai nyugdíjas ember fog szorult helyzetbe kerülni amiatt, mert a MVM változást eszközölt a rezsiszámlák kifizetésének határidejében, így a sárga csekkek feladásának határideje a havi nyugdíjfolyósítási időpontokhoz képest korábbi időpontokra kerül - írja az Index.hu. Miről is van szó pontosan?
2022. 09. 30. 04:01
Megosztás:

Zivatarveszély miatt több megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ péntekre

Zivatarveszély miatt három megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
2022. 09. 30. 03:30
Megosztás:

Magyarország történetének legnagyobb űripari beruházására készül a REMRED

Űrtechnológiai központ létrehozását kezdte meg Magyarország egyik vezető űripari magánvállalata a REMRED Kft., amelyben komplett kisműholdak és az azokat működtető rendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését végzi majd. A nagyságrendileg 10 milliárd forintos befektetést igénylő REMTECH névre keresztelt központ közel 70 új, magas hozzáadott értékkel rendelkező munkahelyet teremt és olyan speciális technológiai hátteret biztosít majd a szakemberek számára, amely megfelel a legszigorúbb űripari szabványoknak. A beruházással a REMRED célja, hogy betöltsön egy hiányt a hazai, de egyben régiós űrszektorban és olyan képességhez jusson, amelynek segítségével a kisműhold- és rendszerintegráció európai piacának egyik kiemelkedő szereplőjévé váljon.
2022. 09. 30. 03:00
Megosztás:

Az infláció a jövő év elejétől lassulni kezd

Az infláció üteme ez év végéig, döntően szeptemberben tovább emelkedik a monetáris politika hatókörén kívüli tényezők miatt, utána jövő év elejétől lassulás várható, a dezinflációs hatások 2023 második felében erősödnek - mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság igazgatója a jegybank Inflációs jelentését bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.
2022. 09. 30. 02:30
Megosztás:

6 millió eurós magvető befektetés az osztrák-magyar egészségdigitalizációs startupnál

Amerikai és brit csúcsbefektetők vezetésével összesen 6 millió euró értékű befektetési kört zárt a bécsi és budapesti központokkal működő egészségügyi technológiai startup, a XUND. A cég mesterséges intelligencia alapú applikációja az egyetlen olyan szoftveres megoldás, amelyet a saját területén az új szigorú európai MDR jogszabály szerint regisztráltak orvostechnikai eszközként. A két nemzetközi alapkezelő, az MMC Ventures és a MassMutual Ventures által vezetett, most lezárt befektetési kör az eddigi egyik legnagyobb magvető befektetés Ausztriában és Magyarországon.
2022. 09. 30. 02:00
Megosztás: